Freedom Finance Review en Ervaringen: IPO Aandelen Kopen
Freedom Finance Review en Ervaringen: IPO Aandelen Kopen

Freedom Finance Review en Ervaringen: IPO Aandelen Kopen

Beste Happy Investor, in mijn zoektocht naar IPO aandelen kopen stuitte ik op de online broker Freedom Finance (Freedom24). Dit artikel gaat over een review van Freedom Finance (Freedom24) in relatie tot IPO aandelen kopen. Zo kan je via dit grote beleggingsplatform, naast aandelen en ETF’s, ook beleggen in aanstaande beursgenoteerde bedrijven.

IPO beleggen geeft specifieke voor- en nadelen die kunnen leiden tot hoger rendement (tegen hoger risico). Daarom gaat deze review over Freedom Finance (Freedom24) een stap verder. In mijn onderzoek geef ik ook tips over hoe je meer succesvol kan IPO beleggen (in algemene zin).

Note: deze Financial Freedom review is in samenwerking geschreven na uitgebreid testen van het platform + tips en ervaringen van het Financial Freedom-team. Heb je ook interesse in IPO aandelen kopen? Dan zou ik het waarderen als je via deze link een gratis account aanmaakt. Daar krijg ik een kleine vergoeding voor in ruil voor mijn research. Ook is er nu een actie van €0 transactiekosten voor 1ste maand.

Inhoudsopgave

Wat is een IPO en waarom IPO aandelen kopen?

ipo-aandelen-kopen-tips

IPO staat voor Initial Public Offering en behelst dat een bedrijf beursgenoteerd wordt. Na IPO kan je aandelen kopen van dat bedrijf. Dit klinkt interessant, aangezien je als een van de eerste kan instappen. Helaas is dat niet altijd het geval. Allereerst heb je private investeerders die instappen vóór de beursgang. Hier heb je miljoenen voor nodig, en dus is dit niet voor ons geschikt. Er is echter nog een tweede manier: IPO beleggen.

Het voordeel van IPO aandelen kopen is dat je relatief vroegtijdig instapt. Je loopt hierbij wel het risico dat dat de aandelenprijs (introductieprijs) te veel is gestegen tijdens de IPO fase. In dit artikel geef omschrijf ik de risico’s en tips om je winstkans te verhogen.

Succesvol IPO aandelen kopen werkt hetzelfde als succesvol beleggen in bedrijven: investeer in unieke bedrijven met duurzame omzet- en winstgroei tegen een gunstige (IPO) prijs.

Er zijn veel IPO succesverhalen. Een voorbeeld hiervan is een van mijn lievelingsaandelen van het bedrijf InMode. Dit bedrijf kon je via Freedom Finance (Freedom24) kopen als IPO belegging. Het totale rendement was in dat geval 197,21%. (in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst)

Dit is het rendement na lock-up periode. De lock-up periode bedraagt (meestal) drie maanden. Dit betekent dat je de aandelen pas drie maanden na de IPO kan verkopen.

Natuurlijk zijn er ook gefaalde IPO’s. Een voorbeeld hiervan is de Chinese Uber genaamd DiDi, die na de lock-up periode op -44% stond. IPO’s zijn zeker niet altijd een succes. Ook speelt het heersende beurssentiment een bepalende rol. Een groot risico bij IPO aandelen kopen is de onzekerheid. Deze bedrijven hebben een beperkte historie van financiële resultaten. Zodoende is het moeilijker te analyseren of het wel/geen winstgevend bedrijf op de lange termijn is.

IPO aandelen kopen is mijns inziens (beduidend) meer risicovol dan het kopen van unieke, winstgevende bedrijven.

Waarom dan toch beleggen in IPO? Omdat je er hoog rendement kan behalen.

Vroegtijdig instappen is dé reden om toch te kiezen voor IPO aandelen kopen. Met name IPO’s van potentievolle “onder de radar” aandelen tegen een gunstige prijs kan erg lucratief zijn (zie hieronder).

Tot slot, ook met IPO aandelen kopen geldt de gouden regel: koop unieke bedrijven tegen een gunstige prijs.

Freedom Finance (Freedom24) Review: hoe je eenvoudig kan beleggen in IPO aandelen

ipo-beleggen-financial-freedom-reviewBron: Freedom Finance (Freedom24) voorbeelden IPO resultaten uit het verleden (geen garantie voor toekomst)

Dit artikel betreft een review over Freedom Finance (Freedom24). Het is een wereldwijd beleggingsplatform onder de naam Freedom24. Voor Nederlanders en Belgen is deze partij nog niet zo bekend, en dat is jammer. Ze bieden namelijk 40.000+ aandelen, 1200+ ETF’s en 145.000+ obligatiefondsen. Uit mijn reviews en ervaringen blijkt Freedom Finance (Freedom24) een van de grootste aanbieders te zijn voor aandelen.

Dit is gunstig. Uit mijn Freedom Finance (Freedom24) review blijkt echter een andere reden om voor dit platform te kiezen: IPO aandelen kopen. Het is een van de weinige beleggingsplatformen waarbij je kan beleggen in IPO’s.

Sinds 2012 heeft Freedom Finance 250+ IPO’s beschikbaar gesteld. Het gemiddelde rendement aan het einde van de lock-up periode bedraagt 64%. Dit betreft een gemiddelde, waarbij er enkele uitschieters zijn die +200% rendement hebben gerealiseerd. Er zijn dus ook IPO aandelen die op verlies staan na de lock-up periode. (geen garantie voor toekomst!)

Bedenk goed dat je niet per se hoeft te verkopen na de lock-up periode. Als je in het rood staat, kan het lonend zijn om nog even te wachten totdat het bedrijf beter presteert. En als je veel rendement hebt, kan het slim zijn om slechts een deel winst te verkopen. Het resterende bedrag (“gratis” geld) laat je staan in de verwachting dat dit extra rendement kan opleveren.

Als lange termijn belegger zie ik vooral kansen in het IPO kopen van unieke bedrijven en deze langere tijd vasthouden. Mocht de koers dalen onder de IPO prijs, dan kan ik lager bijkopen (DCA). Hieronder geef ik meer tips om je succeskans te verhogen.

Ondanks de risico’s zie ik voordelen aan IPO aandelen kopen van louter unieke bedrijven. Derhalve heb ik een account aangemaakt op Freedom Finance (Freedom24). Hieronder omschrijf ik mijn ervaringen.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

NL 300x250

Mijn ervaringen met IPO beleggen via Freedom Finance (Freedom24)

IPO beleggen is niet voor iedereen geschikt. Het risico ligt hier vooral in de prijs waarvoor je IPO aandelen kan kopen. In sommige gevallen gaat een bedrijf “te duur” naar de beurs. Dit is vaker, maar niet altijd, het geval bij hele populaire IPO’s.

Wat ik goed vind uit de Financial Freedom review, is dat zij een team hebben die potentievolle IPO’s selecteren. Klik hier voor voorbeelden van IPO aandelen uit het verleden.

Zij omschrijven de werkwijze als volgt:

Our analysts carefully study the business indicators and market environment to suggest the most promising offerings to our clients - who can buy IPO stocks at initial price and sell them at market price after a 93 days lock-up period – Freedom Finance over IPO beleggen

Uit mijn ervaring kan IPO aandelen kopen interessant zijn bij unieke bedrijven die meer “stilletjes” naar de beurs gaan. De koersnotering is dan vaak relatief laag. Wanneer het bedrijf vervolgens (snel) groeit, in zowel omzet en winst, wordt dit opgepikt door de markt. Het gevolg: meer beleggers stappen in, waardoor de koers stijgt.

InMode is hier een goed voorbeeld van. Zij presenteert ieder kwartaal sterke groeicijfers in zowel omzet als winst. Je kon InMode IPO aandelen kopen via Freedom24. Het rendement na de lock-upperiode was 197%:

ipo-voorbeelden-freedom24-reviewBron: website Freedom Finance (Freedom24)

Een maand na de lock-up periode was het aandeel met 65% gezakt vanwege de covid-19 crisis. Had je echter sinds IPO datum vastgehouden, dan stond je vandaag de dag op 1147% rendement. Een investering van $2000 zou bijna $25.000 waard zijn.

hoe-ipo-aandelen-kopen-ervaringen

Je ziet echter ook een fixe koersdaling. Zeker, hier speelde covid-19 een rol. Desalniettemin is IPO beleggen meer volatiel dan beleggen in gevestigde (winstgevende) bedrijven. Investeer daarom alleen in sterke bedrijven, IPO of niet.

Het vooronderzoek van Freedom Finance (Freedom24) helpt ons hierbij. We hebben echter onze eigen verantwoordelijkheid. Hieronder vertel ik je hoe je het beste IPO aandelen kan kopen.

Heb je ook interesse in IPO aandelen kopen? Dan zou ik het waarderen als je via deze link een gratis account aanmaakt. Daar krijg ik een kleine vergoeding voor in ruil voor mijn research. Ook is er nu een actie van €0 transactiekosten voor 1ste maand.

Hoe succesvol IPO aandelen kopen bij Freedom24?

Hoe werkt het? IPO aandelen kopen is snel geregeld, blijkt uit mijn Freedom Finance (Freedom24) review. Na aanmelding krijg je toegang tot het beleggingsplatform Freedom24. Hier kan je beleggen in 1200+ ETF’s en 40.000+ aandelen. Ook vind je er een aparte sectie voor IPO aandelen kopen. Dit ziet er zo uit:

freeom24-review-ipo-beleggenBron: beleggingsaccount Freedom24

Er zijn verschillende functies (zie nummers op de afbeelding):

 1. Hier vind je alle aanstaande IPO’s
 2. Webterminal is het beleggingsplatform voor het aankopen van ETF’s, aandelen en obligatie(fondsen) zoals je dit ook bij de beste beleggingsapps hebt
 3. Bij beleggingsideeën vind je gratis onderzoek (voor leden) omtrent potentiële investeringen zoals aandelen, obligaties en ETF’s

Onder (1) IPO kan je logischerwijze IPO aandelen kopen. Dit is geen oneindige lijst. Je kan alleen inschrijven op de door Freedom Finance (Freedom24)-geselecteerde IPO’s. Zoals aangegeven doen zij voorbereidend werk op potentievolle aandelen.

Het werkt simpel: Selecteer de IPO’s die je het meest potentievol acht. Schrijf je in. de minimale inleg is $2000. Zodra het bedrijf beursgenoteerd is ontvang je jouw aandelen in je Freedom24-account. Het aantal aandelen is afhankelijk van de client rating.

Wat ik nu ga zeggen is van groot belang: vermijdt zoveel mogelijk “hype” IPO aandelen zoals Rivian. Dit bedrijf kan enorm hoog rendement geven, maar ook veel verlies. Waarom? Omdat Rivian nog te vroeg in de introductiefase (product life cycle) zit. Het heeft nog te weinig aantoonbare resultaten voor duurzame omzet- en winstgroei. En dit betekent hoog risico.

Een klein nadeel aan deze Freedom Finance (Freedom24) review is dat je beperkte informatie per IPO krijgt. Bij iedere IPO vind je een link naar de SEC fillings. Het is uiterst belangrijk dat je dit document goed bestudeerd. Daarin staat informatie over strategie, risico’s, het verdienmodel en de financiële resultaten:

financial-freedom-reviewBron: beleggingsaccount Freedom24

Succesvol IPO aandelen kopen werkt hetzelfde als succesvol beleggen in bedrijven: investeer in unieke bedrijven met duurzame omzet- en winstgroei tegen een gunstige (IPO) prijs.

Heb je ook interesse in IPO aandelen kopen? Dan zou ik het waarderen als je via deze link een gratis account aanmaakt. Daar krijg ik een kleine vergoeding voor in ruil voor mijn research. Ook is er nu een actie van €0 transactiekosten voor 1ste maand.

Freedom Finance (Freedom24) Review: voor- en nadelen

Na mijn ervaringen en review over Financiel Freedom bekom ik de volgende voor- en nadelen.

Voordelen:

 1. Interessante IPO aandelen zoals (in het verleden): SnowFlake, InMode en Airbnb
 2. Het team van Freedom Finance (Freedom24) selecteert potentievolle IPO’s. Zij doen derhalve voorbereidend werk om onze succeskans te verhogen. Het is echter aan ons om eigen research te doen
 3. Naast IPO’s kan je ook beleggen in héél veel aandelen en ETF’s via het Freedom24-platform, zo bieden ze meer aandelen en ETF’s dan DEGIRO, eToro, BUX Zero en andere bekende platformen. Freedom Finance (Freedom24) is derhalve een meer compleet beleggingsplatform

Nadelen:

 1. Ondanks het vooronderzoek is er weinig informatie te vinden via de Freedom24 IPO pagina. Lees altijd eerst de ‘SEC fillings’ om het bedrijf te analyseren
 2. De minimale inleg is $2000 per IPO: let op spreiding over verschillende aandelen (en andere activa)
 3. Los van deze Freedom Finance (Freedom24) review is het kopen van IPO aandelen in algemene zin meer risicovol dan bijvoorbeeld dividend- en Value aandelen

Freedom Finance (Freedom24) is een prima beleggingsplatform. Qua interface vind ik het wel minder gebruiksvriendelijk werken als DEGIRO, maar dat is een persoonlijke smaak. Qua aanbod zijn ze superieur, waarbij het IPO beleggen de kers op de taart is.

De vraag is alleen: wil je wel of niet IPO aandelen kopen? Dit is afhankelijk van jouw risicoprofiel, financiële situatie en beleggingsstrategie.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

NL 300x250

NL 300x250

Wel of niet IPO aandelen kopen via Freedom24?

Uit mijn Freedom Finance (Freedom24) review en ervaringen ben ik positief over deze aanbieder. De meeste IPO’s die zij selecteren zijn, mijns inziens, potentievol. Er zitten ook IPO’s bij die ik zou vermijden, zoals bedrijven als Rivian die een enorm groeipotentieel hebben maar helaas nog te weinig aantoonbare financiële resultaten.

Het gemiddelde rendement per drie maanden met de IPO’s van Freedom Finance (Freedom24) bedraagt ±60%. Let op dat dit een gemiddelde is van alle beschikbare IPO’s uit het verleden. Sowieso biedt het verleden geen garantie voor de toekomst. Daarnaast zou je ze allemaal gekocht moeten hebben voor dit resultaat. In praktijk doe je dit (waarschijnlijk) niet, en derhalve kan jouw winst meer of minder zijn.

Het positieve is dat je zelf de controle hebt over welke IPO aandelen je koopt. Door veel onderzoek te doen op basis van de SEC fillings en de marktomgeving (marktgroei, concurrentie, politiek, et cetera), kan je jouw winstkansen verhogen.

Het nadelige is dat IPO aandelen meer risicovol zijn dan, bijvoorbeeld, “gevestigde” beursgenoteerde bedrijven die een jarenlange historie hebben en eenvoudig te analyseren zijn. Daarnaast is de minimale inleg hoog voor kleine (beginnende) beleggers.

IPO aandelen kopen kan interessant zijn voor relatief hoog rendement, maar het is hierbij wel van belang dat je bedrijven kan analyseren op financieel en strategisch niveau.

Tot slot is de introductieprijs (prijsradius) van groot belang voor de financiële waardering van de aandelen (op basis van koers/winst of omzet/verkopen).

Heb je ook interesse in IPO aandelen kopen? Dan zou ik het waarderen als je via deze link een gratis account aanmaakt. Daar krijg ik een kleine vergoeding voor in ruil voor mijn research. Ook is er nu een actie van €0 transactiekosten voor 1ste maand.

Risico’s bij IPO aandelen kopen + Tips om je succeskans te verhogen

ipo-aandelen-kopen-ervaringen

IPO aandelen kopen is meer risicovol dan “normale” aandelen. Het is niet geschikt voor beginnende beleggers. Zo kent meerdere enkele risico’s, waaronder (niet uitsluitend tot):

 1. De grote spelers zijn al ingestapt, ook bij IPO beleggen kom je als kleinere belegger als laatste aan bod.
 2. De introductieprijs kan te hoog zijn (overwaardering)
 3. Een negatief beurssentiment kan leiden tot forse koersdaling na beursnotering
 4. Er is meer onzekerheid bij IPO beleggen: de bedrijven hebben minder aantoonbare financiële resultaten
 5. De lock-up periode is drie maanden, waardoor je geld in die fase “vast staat” (illiquide)

Deze risico’s kunnen leiden tot grote verliezen. Gelukkig zijn er tips om je winstkans te verhogen, waaronder (niet uitsluitend tot):

 1. Vermijd “hype” IPO’s: de introductieprijs is hierbij vaak te hoog
 2. Doe veel onderzoek op basis van SEC Fillings en marktomgeving alvorens je instapt
 3. Koop unieke bedrijven tegen een gunstige (introductie)prijs
 4. Spreiding! Investeer niet in één IPO aandeel, maar bouw een gediversifieerde portefeuille op met 25 – 40 aandelen (en/of andere activa)
 5. Denk lange termijn: jouw IPO aankoop kan na de lock-up periode op verlies staan. Dit wilt echter niet zeggen dat het op de lange termijn winstgevend kan worden. Koop daarom unieke bedrijven die duurzame winstgroei realiseren. Koop bij wanneer de koers daalt, maar het toekomstpotentieel hetzelfde blijft (fundamentele analyse + DCA)

Conclusie Freedom Finance (Freedom24) Review en IPO aandelen kopen

IPO beleggen is een beleggingsstrategie voor gevorderden. Vroegtijdig instappen kan leiden tot hoger rendement. Evident is er hoger risico. IPO aandelen kopen geeft meer onzekerheid.

Bedrijven die naar de beurs willen zijn verplicht een SEC fillings in te dienen. Daarin staat cruciale informatie over de markt, de organisatie, de risico’s en het verdienmodel. Ze zijn verplicht om financiële resultaten uit het verleden te delen. Deze informatie is echter beperkt, waardoor het analyseren van toekomstpotentieel meer onzeker is. Bovendien is de introductieprijs van groot belang.

Ook bij IPO aandelen kopen geldt de gouden regel: koop unieke bedrijven (met duurzaam competitief voordeel) tegen een gunstige prijs.

Na mijn Freedom Finance (Freedom24) review en ervaringen ben ik van mening dat de online broker een geschikte keuze is voor (beginnende) IPO beleggers. Het grootste voordeel zie ik in het vooronderzoek. Zij “filteren” potentievolle IPO’s. Je keuze is hierdoor meer beperkt, maar dat is juist een voordeel. Nu hoef jij enkel nog research te doen naar deze potentievolle IPO’s.

Het gemiddelde rendement via de IPO’s van Freedom Finance (Freedom24) is hoog (±60%). Dit is echter geen garantie voor de toekomst en het betreft een gemiddelde. Gezien de minimale inleg van $2000 zal je waarschijnlijk niet alle IPO’s kopen, dus jouw resultaat kan lager of hoger zijn. Let op spreiding voor een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Persoonlijk zou ik risicovolle IPO’s en “hype” aandelen vermijden. Mijns inziens kan je hierdoor een hoger rendement behalen, simpelweg omdat je kiest voor meer zekerheid.

Een ander voordeel uit mijn Freedom24 review is dat zij een groot beleggingsplatform bieden. Via Freedom24 kan je naast IPO’s ook beleggen in 40.000+ aandelen, 1200+ ETF’s en 145.000+ obligaties(fondsen).

Wil je meer informatie of account maken? Klik hier voor gratis account en bonus van €0 transactiekosten

Al met al kan ik deze review positief afsluiten. Hoe denk jij over beleggen in IPO aandelen?

Disclaimer: beleggen kent risico's tot geld verlies.

Over de schrijver
Happy Investors streven naar gelukkig leven op basis van financiële vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en duurzaam leven. Wij genieten van het nu, en beleggen voor de lange termijn. Wij helpen je met financieel onafhankelijk worden. Van beginnend tot gevorderd beleggen in aandelen, ETF's, vastgoed en meer, tot aan persoonlijke groei voor duurzaam succes!
Reactie plaatsen

Wil je succesvol beleggen?

Wil je graag beginnen met beleggen en wil je leren van onze 8+ jaar beleggersexpertise? 

Plan een gratis adviesgesprek in

Gratis Boeken & Cursussen

Voorkom fouten die 80% van alle beleggers maken. Download onze gratis boeken en cursussen voor succesvol beleggen. Van het e-boek 'Succesvol ETF Beleggen' tot aan gratis beleggingsstrategie en rekentools. Bekijk alle downloads.
gratis-boek-etf-beleggen

Beleggingsplatformen

Heb je nog geen beleggingsaccount? Kies voor een beleggingsaccount met lage kosten voor beleggen in aandelen & ETF's. Dit bespaart ieder jaar tot honderden euro's (of meer) aan transactiekosten. Wij beleggen via DEGIRO & eToro. Bezoek de brokers voor meer informatie omtrent het actuele aanbod.
periodiek-beleggen-vergelijking