ETF kopen: eToro vs. DEGIRO, de beste keuze? + ETF Tips
etf-kopen-degiro-of-etoro
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
11/17/2021
5 min

ETF kopen: eToro vs. DEGIRO, de beste keuze? + ETF Tips

11/17/2021
5 min

Beste Happy Investor, regelmatig ontvangen wij de vraag over waar het beste ETF kopen: eToro of DEGIRO? De twee brokers zijn enigszins vergelijkbaar op kosten voor ETF’s kopen, maar er is wel verschil in de soorten ETF’s. Zo heeft eToro een paar uitstekende ETF’s die je niet bij DEGIRO kan kopen. En andersom is ook het geval. Zo is de keuze voor een beginnende belegger anders dan wie meer gevorderd wilt beleggen. Ook is er een groot verschil in expense ratio (managementkosten) van trackers.

Wat is de beste keuze voor ETF kopen: eToro of DEGIRO?

In dit artikel vind je het antwoord + tips van goede ETF’s ter inspiratie 😉.

Inhoudsopgave

Waar ETF beste kopen: eToro of DEGIRO?

waar-etf-kopen-degiro-etoro

Zowel eToro als DEGIRO zijn beste keuzes voor ETF kopen. Als beginnende belegger kan je het beste voor DEGIRO kiezen. Als gevorderde belegger kan je het beste ETF’s kopen bij zowel eToro als DEGIRO. Het is de combinatie waardoor je een gediversifieerde ETF portfolio kan samenstellen die leidt tot hoger rendement.

Hoe?

Omdat je op eToro een paar hele goede ETF’s kan kopen die bij DEGIRO niet beschikbaar zijn. Tevens hebben deze een veel lagere expense ratio (wat op jaarbasis je netto rendement verhoogt).

DEGIRO is meer gericht op de Europese markt. eToro is vooralsnog veeleer gericht op de V.S.

Qua kosten maakt het niet zoveel uit. In principe is DEGIRO goedkoper dan eToro op voorwaarde dat je alleen ETF’s uit DEGIRO kernselectie koopt. Die ETF’s kan je tegen relatief lage transactiekosten aankopen. Dan betaal je enkel marginale servicekosten, zoals bijvoorbeeld €2,50 per beurs per jaar. Bij het aankopen van V.S. ETF’s betaal je bij DEGIRO 0,1% conversiekosten via Auto FX Trader.

Bij eToro kan je in sommige gevallen commissievrij beleggen in aandelen en ETF’s. Als Europaan is DEGIRO toch goedkoper. Dit komt omdat wij geld overboeken in euro’s naar eToro. Zij rekenen dit om naar dollar tegen een conversiekost van 0,5%. Op iedere €1000 is dit €5. Dat is €4 duurder dan DEGIRO. Natuurlijk zijn dit geen schokkende bedragen, maar houd wel rekening met de wisselkoers.

Wanneer je echter vanuit eToro weer Europese aandelen koopt (waar er niet veel van zijn), dan betaal je wederom conversiekosten (0,5%). Dat is dus niet interessant.

Als beginnende belegger kan je het meest goedkoop Europese ETF’s kopen binnen DEGIRO kernselectie. Als gevorderde belegger wil je echter zowel ETF’s kopen bij eToro als DEGIRO. En belangrijk: de ETF’s bij eToro hanteren lagere managementkosten waardoor deze op jaarbasis goedkoper zijn dan bij DEGIRO. Hieronder leg ik uit hoe en wat.

Welke ETF’s kopen bij eToro?

Het voordeel aan ETF’s kopen bij eToro is dat zij enkele van de beste trackers voor USA aandelen bieden. Historisch gezien presteren USA aandelen beduidend beter dan Europese en Aziatische aandelen. Het nadeel is dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. In alle gevallen kan je echter niet om Amerika heen.

In relatie tot ETF kopen bij eToro of DEGIRO zijn deze goede trackers alleen bij eToro te koop:

  1. Schwab US Dividend Equity ETF (SCHD)
  2. ARK ETF’s (ARKK, ARKF, ARKQ, ARKW, …)
  3. Vanguard Information Technology Index Fund ETF (VGT)
  4. Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF (VTI)
  5. Vanguard Total World Stock Index Fund ETF (VT)
  6. Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA)

Let op: voor Belgische beleggers is eToro niet interessant! Er is Belgische wetgeving die CFD handel verbiedt. Bij eToro beleg je in aandelen en ETF’s via een CFD, en derhalve kunnen Belgen hier nauwelijks tot geen aankopen doen.

Hoe ETF’s van eToro op de lange termijn goedkoper zijn dan DEGIRO: verschil in expense ratio

etf-kopen-etoro-degiro

De SCHD en ARK ETF’s kan je alleen bij eToro kopen (vs. DEGIRO). Dit was voor mij dé reden om ook bij hen een beleggingsaccount te openen. Immers, de SCHD en ARK ETF’s passen binnen mijn risicoprofiel en bieden goede diversificatie. Zo behoort SCHD mijns inziens tot de beste dividend trackers. (de analyses naar beide trackers vind je op onze website).

De Vanguard ETF’s kan je niet bij DEGIRO kopen, maar je hebt daarvoor wel vergelijkbare alternatieven. Zo is QQQ een alternatief voor VGT. En de VWRL is een alternatief voor de VT. Toch hebben deze Vanguard ETF’s een groot voordeel.

Qua expense ratio, dat is de jaarlijkse managementvergoeding, zijn de Vanguard ETF’s heel goedkoop.

In vergelijking:

  1. De VWRL ETF (+3500 aandelen) kan je met lage kosten aankopen via DEGIRO en heeft een expense ratio van 0,22%
  2. De VT ETF (+9000 aandelen) kan je met lage kosten kopen via eToro en heeft een expense ratio van 0,08%

En zo zijn er meer voorbeelden waarbij je beter ETF’s bij eToro dan DEGIRO kan kopen. Hoe lager de expense ratio, hoe hoger je netto rendement. Op de lange termijn kan dit verschil oplopen tot duizenden euro’s.

Meer weten over mijn onderzoek? Lees hier 7 van de beste trackers bij eToro.

Overigens biedt eToro ook andere functionaliteiten aan, waaronder aandelen- en crypto portfolio’s. Met name de crypto portfolio’s zijn een hele interessante aanvulling voor risicovolle beleggers. Sommige crypto portfolio’s hebben +1040% rendement in drie jaar gerealiseerd. Dit is bizar, en waarschijnlijk niet van toepassing voor de toekomst. Maar niemand die het zeker weet…

Meer weten over crypto portfolio’s en andere functionaliteiten? Klik hier voor meer informatie

periodiek-beleggen


Welke ETF’s kopen bij DEGIRO?

Voor beginnende beleggers is DEGIRO vs. eToro de beste keuze voor ETF’s kopen. In dit geval koop je wereldwijde ETF’s van Vanguard en kies je voor een passieve beleggingsstrategie. De trackers kan je binnen de kernselectie met relatief lage transactiekosten kopen. Je hebt geen last van conversiekosten wanneer je kiest voor Europese beurzen. En je hebt niet te maken met wisselkoersen. Wel hebben we gezien dat de expense ratio hoger ligt, maar we krijgen er voordelen voor terug.

Welke ETF’s kopen bij DEGIRO?

Dit hangt volledig af van jouw voorkeuren. Zo kan je ons E-boek ETF beleggen gratis downloaden. Daarin vind je drie kant-en-klare ETF portfolio’s ter voorbeeld. Ook krijg je uitleg over hoe je de juiste samenstelling maakt.

Ook hebben we onderzoek gedaan naar een top 10 van beste ETF’s uit de kernselectie.

Zijn er andere online brokers voor ETF kopen?

degiro-etoro-vergelijken-etf

Uiteraard zijn er nog andere online brokers. Als Nederlander en/of Belg is er redelijk wat keuze. Zo kan je kiezen voor de traditionele bank, maar die zijn veel duurder op basis van transactie- en servicekosten. Het is daarom beter om te kiezen voor een volledige online broker.

Naast DEGIRO en eToro komt ook BUX Zero om de hoek kijken. Alhoewel zij het goed doen op transactiekosten en neutrale conversiekosten (0,25%), is haar aanbod nog beperkt. Zo kan je er maar 40 ETF’s kopen. In vergelijking: bij DEGIRO en eToro zijn dit er meer dan 250.

Als je toegang wilt tot vrijwel alle beurzen wereldwijd, dan kan je beter kiezen voor Mexem of Freedom24 (review). Qua transactiekosten is dit vergelijkbaar met DEGIRO, maar zij hebben veel meer keuzes voor zowel ETF’s kopen als aandelen.

Over het algemeen kom je wel uit de voeten met een combinatie van DEGIRO + eToro.

Officiele dislaimer van eToro:

eToro is a multi-asset platform that offers investments in stocks and crypto assets as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and, due to the leverage effect, carry a high risk of losing money quickly. 68% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Reacties
Categorieën