Beginnen met Beleggen | ETF en Aandelen (DEGIRO)
beginnen-met-beleggen-etf-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
06/10/2024
4 min

Beginnen met Beleggen | ETF en Aandelen (DEGIRO) | Happy Investors

06/10/2024
4 min

Beginnen met Beleggen: Tips voor ETF en Aandelen voor lange termijn beleggen

Welkom bij Happy Investors! In deze video bespreken we hoe je kunt beginnen met beleggen in aandelen en ETF's. Nu ik tien jaar ervaring heb opgedaan, wil ik enkele belangrijke tips delen die ik zowel aan mezelf als aan mijn vrienden en familie zou geven. Rendement behalen met beleggen is voor iedereen mogelijk, mits je realistisch bent over wat werkt en wat niet.

Cruciale Tips voor Beginnende Beleggers

Het belangrijkste advies voor beginnende beleggers is om altijd te streven naar lange termijn beleggen en nooit het compounding effect te verstoren. Het compounding effect houdt in dat je rendement op rendement behaalt over een lange periode, wat leidt tot een steeds hoger totaalrendement. Begin zo vroeg mogelijk met beleggen, zelfs voor je kinderen, omdat dit op lange termijn financieel onafhankelijkheid kan betekenen.

Stel Je Financiële Doelen

Het eerste wat je moet doen bij het beginnen met beleggen is je financiële doel bepalen. Idealiter wil je een doel stellen dat haalbaar is met een relatief laag rendement, bijvoorbeeld 6% tot 7% per jaar. Dit rendement is haalbaar voor een gemiddelde belegger en kan worden bereikt door te investeren in Exchange Traded Funds (ETF's). ETF's bieden spreiding en zijn relatief laag in kosten, wat ze ideaal maakt voor beginners.

Beleggingsstrategie en Risicomanagement

Je beleggingsstrategie moet gebaseerd zijn op je risicobereidheid en het rendement dat je wilt behalen. Als je tevreden bent met een rendement van rond de 7%, dan zijn ETF's de beste keuze. Ze bieden spreiding over de wereldeconomie en zijn eenvoudig te beheren. Voor degenen die hoger rendement willen, bijvoorbeeld meer dan 10%, is het beleggen in individuele aandelen noodzakelijk. Dit vereist echter meer kennis, onderzoek en ervaring, en brengt hogere risico's met zich mee.

Beleggen in Aandelen: Een Persoonlijke Ervaring

Ik heb persoonlijk ervaren dat beleggen in aandelen niet altijd leidt tot hoge rendementen, vooral niet in de beginjaren. Na veel fouten en leermomenten, haal ik nu een consistent hoger rendement. Beleggen in aandelen is een leerproces en kan zeer waardevol zijn voor je kennis over bedrijven en de economie.

Een focusstrategie, waarbij je je concentreert op een beperkt aantal aandelen, kan potentieel een hoger rendement opleveren. Dit vereist echter diepgaande kennis van de bedrijven waarin je investeert en is voor beginnende beleggers vaak een stap te ver.

Een interessant boek dat ik wil aanbevelen is "The Black Swan" van Nassim Taleb. Dit boek gaat over onvoorspelbare gebeurtenissen die een grote impact hebben, zowel in de geschiedenis als op de toekomst. Bij beleggen speelt geluk een belangrijke rol en het is cruciaal om je risico's goed te managen en niet alles op één kaart te zetten.

Beginnen met beleggen in aandelen

In het tweede deel van de video geef ik een update over mijn aandelen- en ETF-portfolio. Hoewel ik geen beleggingsadvies geef, deel ik mijn ervaringen en strategieën om risico's te verminderen en fouten te vermijden. Voor beginners raad ik aan te starten met ETF's via een platform zoals DEGIRO, omdat dit eenvoudig en toegankelijk is.

Door deze tips en inzichten te volgen, kun je succesvol beginnen met beleggen en je financiële doelen op lange termijn behalen.

Veel van de aandelen in mijn portfolio zijn relatief kleine bedragen, soms zelfs mini-ETF's die een bundeling van verschillende aandelen vormen. Het bijhouden van al deze aandelen vereist veel tools en data. De beste strategie is om te investeren in de allerbeste bedrijven ter wereld, hoewel deze vaak hoog gewaardeerd zijn. Een voorbeeld is ASML, dat ik al lange tijd in mijn portfolio heb. Een fout die ik heb gemaakt, is te vroeg verkopen, zoals met Nvidia.

Beginnen met beleggen volgens Warren Buffett

Het doel is om geweldige bedrijven tegen een eerlijke prijs te kopen, zoals aanbevolen door Warren Buffett en Charlie Munger. Een minder goed alternatief is om goede bedrijven tegen een zeer goede prijs te kopen. Ik gebruik verschillende tools en data om bedrijven met sterke kortetermijnmomentum en goede managementteams te identificeren.

Voorbeelden uit Mijn Portfolio

Celestica is een voorbeeld van een bedrijf waarin ik investeerde vanwege de goede waardering en vooruitzichten. Hoewel het nu minder goed presteert, heb ik op het juiste moment een deel verkocht om risico's te beperken. Andere voorbeelden zijn StoneCo en ACM Research, waar ik mijn strategie heb toegepast om hoger rendement te behalen.

Ik probeer winnaars te laten lopen en losers niet bij te kopen. Dit heb ik toegepast bij bedrijven zoals StoneCo en Hims & Hers. Hims & Hers is een bedrijf met potentie dat nu winstgevend begint te worden, wat leidt tot sterke koersstijgingen. Bij bedrijven zoals ACM Research ben ik voorzichtig en investeer ik kleinere bedragen vanwege de hogere risico's.

Mijn portfolio bevat ook relatief veel energie aandelen vanwege de gunstige macro-economische omstandigheden. Ik gebruik technische analyse om instapmomenten te bepalen en investeer in sectoren met opwaarts potentieel, zoals uranium en zeldzame aardmetalen. Deze strategie is risicovol maar kan op lange termijn hoger rendement opleveren. Als ik er naast zit, dan heb ik juist lager rendement. We moeten afwijkend beleggen om afwijkende resultaten te behalen, maar dit kan dus goed of slecht uitpakken. Denk voor jezelf na, dat is het belangrijkste!

Beginnen met beleggen in ETF

In de video behandelen we gevorderde tips voor het investeren in ETF's. Deze tips zijn echter nog niet geschikt voor beginnende beleggers. Onze tip is om het simpel mogelijk te houden. Voor beginners is het aan te raden om te investeren in ETF's zoals de Vanguard All World ETF of de iShares World ETF. Deze bieden brede spreiding en lage kosten, wat resulteert in stabiel rendement van ongeveer 7% per jaar. Door consistent te investeren, zelfs tijdens marktcorrecties, kun je op lange termijn financiële doelen bereiken.

Op onze website lees je veel content over ETF beleggen. Neem de tijd om je hierin te verdiepen. Je kan ook aanmelden op onze ETF cursus. Voor een paar tientjes krijg je de noodzakelijke kennis om met vertrouwen te beginnen met beleggen in Exchange Traded Funds.

Conclusie over beginnen met beleggen

Het is belangrijk om een duidelijk financieel doel te hebben en je niet te laten leiden door emoties. Blijf gedisciplineerd en gebruik data en analyse om weloverwogen beslissingen te nemen. Met een goed gestructureerde aanpak kun je succesvol beleggen en je financiële doelen bereiken. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer!

Reacties
Categorieën