Winstgevend Aandeel in de Slaap Industrie (matrassen & bedden)
Winstgevend Aandeel in de Slaap Industrie (matrassen & bedden)
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/19/2021
9 min

Winstgevend Aandeel in de Slaap Industrie (matrassen & bedden)

03/19/2021
9 min

Beste Happy Investor,  ben je wel eens aan het dagdromen over je matras? Je spendeert 1/3 van je leven op een matras. Dat is behoorlijk veel tijd… Bovendien is het zo dat je de slaap hard nodig hebt met ons drukke bestaan. Hoe beter je matras, hoe beter je erop slaapt. De kwaliteit van slaap is cruciaal, en daar hebben steeds meer mensen veel geld voor over.

De komende jaren is er een populaire trend gaande. Dan heb ik het over hoge kwaliteit matrassen die de beste slaapcomfort bieden. Winstgevend aandeel X is een van de beste aanbieders in Amerika van hoge kwaliteit matrassen. En niet zomaar een matras. Ze zijn de eerste met een “smart” matras genaamd model X 360.

Smart matras

groeiaandeel-slapenModel X 360 is een revolutionaire techniek die slapen naar een hoger niveau trekt. Het begint met SleepIQ. SleepIQ is een biometrisch platform dat jouw slaapritme meet. Denk hierbij aan het aantal hartkloppingen per minuut en ook ademritme. Op basis van deze gegevens kan het matras zichzelf aanpassen om jouw slaapcomfort te verhogen. Naast deze revolutionair techniek zijn er ook nog andere handige high-tech snufjes. Denk hierbij aan het automatisch verwarmen of verkoelen van het matras op basis van de buitentemperatuur. De hoge kwaliteit standaard van Winstgevend aandeel X gaat echt een stap verder dan andere partijen. Zo heeft de Nederlandse M Line een goede naam voor hoge kwaliteit matrassen. Maar de kwaliteit van Winstgevend aandeel X is de overtreffende trap.

Als belegger is het altijd leuk om te investeren in een marktleider met de hoogste kwaliteit. Maar het blijft niet alleen bij de producten. Ook de financiële resultaten van Winstgevend aandeel X zijn sterk. Zo is het bedrijf al elf jaar op rij winstgevend. Daarbij realiseren ze ieder jaar een stabiel omzetgroei waarbij de netto marge relatief gelijk blijft.

Winstgevend aandeel X is niet het beste aandeel dat ik ooit heb gezien. Wel heeft dit bedrijf momenteel een gunstige waardering en is het aannemelijk dat het de komende 3 tot 5 jaar een mooi rendement kan genereren. In potentie kan dit bedrijf in waarde (meer dan) verdubbelen over 3 tot 5 jaar. Daarmee is Winstgevend aandeel X een interessant aandeel dat je met gerust hart kan kopen voor een goede nachtrust.

 Management Summary

∞ Lange termijn strategie: hoogste kwaliteit matrassen met biometrische data om de slaapkwaliteit per individu te verhogen
∞ Duurzaam competitief voordeel: de merknaam en de techniek SleepIQ zijn een competitief voordeel. Ik twijfel eraan of het ook duurzaam (verdedigbaar) is.
∞ Risicogehalte: categorie C (bron: degiro)
∞ Termijn van investering: 3 – 5 jaar
∞ Stoploss: zet een stoploss in als je onvoorziene grote verliezen wilt voorkomen
∞ Instapmoment: gezien het momentum van dit aandeel kan het een goede zet zijn om per direct in te stappen met een klein bedrag dat je kan missen. De waardering (value) van dit aandeel is vrij gunstig, waardoor de kans aannemelijk is dat het aandeel op korte termijn kan stijgen in waarde.

Op 8 en 10 Maart heb ik aandelen van Winstgevend aandeel X gekocht ter waarde van 14.000 dollar. Mijn intentie is om inleg terug te halen bij een koersstijging van +50%. Daardoor zou ik in totaal 7.000 dollar aan dit aandeel overhouden zonder risico omdat het een “free ride” is.

Wil je weten welk bedrijf Winstgevend Aandeel X is? Meld je dan aan op de Happy Investors Community en mis nooit meer unieke aandelen tips. Klik hier voor meer informatie

 winstgevende-aandelen

Financiële Analyse van Winstgevend Aandeel X

 • Marktwaarde

De huidige marktwaarde van Winstgevend aandeel X is 3,61 miljard. Dit is een relatief kleine marktwaarde. In potentie kan het aandeel (meer dan) verdubbelen binnen 3 tot 5 jaar.

 • Koers/Winst

De huidige koers/winst is 29. Dit is relatief laag in verhouding tot andere financiële ratio’s zoals we hieronder gaan zien.

 • Price/Sales

De Price/Sales ratio is slechts 1.94. Alhoewel dit laag is, is het wel hoger dan een concurrent genaamd Casper Sleep. Haar P/S ratio is 0.64. Er is echter een cruciaal verschil. Winstgevend aandeel X is namelijk winstgevend en heeft een gunstige P/E en EPS. Casper Sleep daarentegen is fors verliesgevend. Bovendien heeft Casper Sleep geen SleepIQ en is daarmee minder onderscheidend.

 • Omzet, Winst en Winstmarge

Winstgevend aandeel X is een winstgevend aandeel. Dit is niet hetzelfde als een High Growth aandeel, die ieder jaar sterke omzetgroei doormaakt en zo (nog) hogere rendementen kan opleveren maar ook hoger risico geeft. Een winstgevend aandeel zoals Winstgevend aandeel X heeft daarentegen een langzamere doch stabielere omzet- en winstgroei. Dit laatste is van groot belang. Winstgevend aandeel X is een bedrijf dat al jaren winstgevend is en de netto winst blijft ook ieder jaar stabiel stijgen. De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat dit bedrijf een werkend verdienmodel heeft en in staat is om duurzame groei te realiseren. Zowel in omzet als in winst.

De verwachting is dat Winstgevend aandeel X ook in de aanstaande kwartalen een stabiele groei gaat doormaken.

Daarbij heb ik wel een kritische noot over de winstmarge. Deze fluctueert tussen de 5 tot 8%, wat aan de relatief lage kant is. Het is noodzaak dat Winstgevend aandeel X blijft innoveren voor meer toegevoegde waarde wat kan worden omgezet in hogere winstmarges.

winstgevende-stocks

 • Earnings Per Share

Momenteel is de EPS 4.90 dollar. Dit is vrij hoog wat betekent dat tegenover ieder aandeel een gezonde winst staat. Hoe hoger de EPS, hoe beter. De toekomstprognose van het management team is dat de EPS doorgroeit naar 6 dollar. Deze toename betekent dat het bedrijf meer waarde creëert per aandeel, en daarmee wordt ieder aandeel dat je vandaag koopt goedkoper indien de EPS van 6 dollar wordt behaald.

Indien de EPS werkelijk blijft stijgen, is het aannemelijk dat de koers ook zal stijgen.

winstgevend-aandeel-rendement

 • Financiële gezondheid & Risico’s

Hierboven hebben we gezien dat Winstgevend aandeel X een vrij zekere omzet- en winstgroei doormaakt. Op basis van de historische gegevens is het aannemelijk dat zij deze groei gaan doorzetten. Dit is tevens de verwachting van het management team. Ook als we kijken naar de toenemende trend van kwaliteit matrassen, is het aannemelijk dat de komende 3 tot 5 jaar de groei kan doorzetten voor Winstgevend aandeel X.

Desalniettemin moeten we altijd kritisch blijven. Een kritische noot is bijvoorbeeld het gebrek aan duurzaam competitief voordeel. Winstgevend aandeel X is een bekend merk en wordt haast synoniem aan een goede nachtrust. Een sterk merk is een competitief voordeel, maar de vraag is of het duurzaam is. Immers, de revolutionaire slaaptechniek SleepIQ kan worden overtroffen door andere revolutionaire slaaptechnieken van concurrenten. Bovendien is een ander risico dat de hoge kwaliteit matrassen ook met een hoog prijskaartje komen. In geval van een recessie / economische slechte tijden, kan het zomaar zijn dat de vraag naar deze dure matrassen behoorlijk afneemt.

Een dalende vraag is een significant risico voor dit bedrijf. Dit gaat namelijk in samenhang met de financiële gezondheid. Ja, Winstgevend aandeel X heeft een stabiele omzet- en winstgroei. En ja, ik geloof erin dat dit de komende 3 tot 5 jaar kan doorzetten. Maar puur kijkende naar de financiële balans zien we dat het bedrijf een ongunstige current ratio van 0.28 heeft. Dit betekent dat het bedrijf niet in staat is om korte termijn schulden snel terug te betalen met cash uit kas. Zo blijkt uit mijn analyse dat ze vooral veel geld stoppen in voorraad (inventory). En dat is logisch bij een toenemende vraag, maar geeft uiteraard ook het risico van afwaardering bij een dalende vraag. Dit is een financieel risico.

 • Conclusie op basis van financiële analyse

Puur op basis van de financiële analyse concludeer ik dat voor mij persoonlijk Winstgevend aandeel X op dit specifieke moment een interessante investering is. Het is echter niet een bedrijf wat ik zorgeloos voor de komende twintig jaar zou willen vasthouden. Daarvoor heb ik, op dit moment, te weinig vertrouwen in het duurzaam competitieve voordeel van dit bedrijf.

Wel beschouw ik Winstgevend aandeel X als een winstgevend aandeel die ook een stukje value geeft. Het is vrij aannemelijk dat de komende 3 – 5 jaar de omzet- en winstgroei gestaag zal toenemen. Ook de EPS neemt waarschijnlijk toe.

Mijn intentie is om bij een koerswinst van 50% mijn initiële inleg te verkopen.

Wil je weten welk bedrijf Winstgevend Aandeel X is? Meld je dan aan op de Happy Investors Community en mis nooit meer unieke aandelen tips. Klik hier voor meer informatie

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Strategische Analyse van Winstgevend Aandeel X

 • Management

Het management team van Winstgevend aandeel X is sterk, volledig en bezit veel ervaring. Persoonlijk vind ik het zeer positief dat de huidige CEO al sinds 2012 is aangesteld. 50% van het management team is vrouwelijk.

 • Duurzaam competitief voordeel

Zoals eerder aangegeven betwijfel ik of zowel de techniek als het merk een duurzaam competitief voordeel is voor de zeer lange termijn van tien jaar of langer. Wel is het zo dat ze inmiddels een database hebben opgebouwd met meer dan 9 miljard slaapuren. Op basis van deze data kunnen ze de SleepIQ verbeteren, waardoor de nachtrust per individu zal toenemen. Tevens verwacht ik dat op de korte termijn het bedrijf waarschijnlijk kan blijven genieten van haar revolutionaire SleepIQ zonder te grote concurrentie op vlak van deze techniek. Ook staan er enkele nieuwe modellen op de planning om te lanceren.

 • Innovatie & Schaalbaarheid

De SleepIQ is innovatief. Ook is het gunstig dat de R&D uitgave verhoudingsgewijs is toegenomen in 2020. Dit betekent dus dat ze meer geld vrijmaken voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen.

winstgevend-rendement-aandeel

De visie van het bedrijf is ook interessant. Ze kijken voorbij enkel het matras, en werken echt toe naar oplossingen om de slaapkwaliteit te verhogen. Hieronder zien we de innovatie strategie van Winstgevend aandeel X in haar eigen presentatie:

Qua schaalbaarheid hebben ze distributie via zowel winkels als online. Zowel marktvraag als productiecapaciteit kunnen een bottleneck vormen. Dit is ook een reden dat het een winstgevend aandeel is en geen High Growth aandeel die typisch gezien heel schaalbaar zijn.

 • Concurrentie

Er is veel concurrentie in de wereld van matrassen. Dit is ook een van de redenen dat de winstmarges van Winstgevend aandeel X niet heel hoog zijn. Met de komst van de revolutionaire techniek SleepIQ in 2017/2018, probeert Winstgevend aandeel X zichzelf te onderscheiden van de concurrentie. Dit lijkt een sterke zet te zijn, waardoor ze momenteel de voorloper zijn op het verbeteren van slaapkwaliteit op individueel niveau. En dat gebaseerd op data.

Disclaimer

Ik geef geen persoonlijk beleggingsadvies op maat waar je rechten aan kan ontlenen. Ook ben ik geen professioneel beleggingsadviseur en ben ook niet op de hoogte van jouw persoonlijke financiële situatie. Ik deel slechts mijn mening en persoonlijke ervaringen. Beleggen is en blijft jouw eigen verantwoordelijkheid. Je kan (een deel van) je inzet verliezen. Blijf voor jezelf nadenken, doe kennis op omtrent risico’s alvorens je begint, en neem geen onnodige risico’s.

Heb je twijfels en wil je persoonlijk beleggingsadvies op maat? Consulteer dan een professioneel beleggingsadviseur onder toezicht van de AFM.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Je loopt het risico tot het verliezen van je geld, of een deel hiervan. Wees hiervan bewust, blijf zelfstandig nadenken, maak je eigen keuzes, beleg altijd lange termijn en alleen met geld dat je 100% kan missen.

Reacties
Categorieën