Nu Instappen in Aandelen of Wachten? Tijdloos advies!
Nu Instappen in Aandelen of Wachten? Tijdloos advies!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/27/2021
6 min

Nu Instappen in Aandelen of Wachten? Tijdloos advies!

03/27/2021
6 min

Beste Happy Investor, is er ooit een goed moment voor nu instappen in aandelen? Ja, het ene moment is beter dan het andere. Dit geldt al helemaal voor individuele aandelen. Zo zijn er objectieve referentiepunten die de aandelenmarkt van vandaag qua waardering in perspectief zetten ten opzichte van de afgelopen 100 jaar. Dit zijn referentiepunten die een indicatie geven of de aandelenmarkt over- of ondergewaardeerd is.

Ook zijn er natuurlijk de media- en lokale berichten. Zodra je hoort dat de buurman nog nooit zo makkelijk “gratis geld” verdient omdat hij (zonder kennis) aandelen koopt, dan is dit een prima indicatie om even voorzichtig te zijn met beleggen.

Dus: nu instappen in aandelen of wachten? Hieronder leg ik je uit hoe ik ertegen aan kijk. Investeer vijf minuten in jezelf om dit artikel te lezen. Het kan je leiden naar financiële onafhankelijkheid. Delen wordt zeer gewaardeerd, help ook anderen met deze kennis 😉.

Markt timing vs. nu instappen in aandelen
Tijdloos advies voor instappen in aandelen
Mijn strategie voor instappen in aandelen en ETFs
Liever te vroeg dan te laat instappen in aandelen
Alternatieven tot nu instappen in aandelen

Markt timing vs. nu instappen in aandelen

instappen-aandelen-of-wachten

Om direct to-the-point te komen: persoonlijk zou ik kiezen voor nu instappen in aandelen met een heel klein bedrag dat je kan missen voor op de lange termijn. Het klopt dat de aandelenmarkt vrij oververhit is. Beleg daarom uitsluitend in de beste (groei)aandelen die over 5 jaar van nu sterker en groter zijn dan nu. Hoe je dat doet vertel ik je hieronder, maar eerst iets over markt timing.

Markt timing is bijzonder lastig en verschillende onderzoeken tonen aan dat de meeste mensen er naast zitten. Dit heb ik zelf ook uit ervaring mogen meemaken. Zo was ik in de eerste twee weken bij het begin van de coronacrisis zo’n 30K aan rendement verloren. Mijn reactie? Ik kocht bij. Dit was een slimme keuze, precies zoals Warren Buffet aangeeft “be greedy when others are fearful”.

Alleen als je met veel geld gaat beleggen kan de angst tot geld verlies overheersend worden. Ik had van mijzelf niet verwacht dat dit ook bij mij zou kunnen gebeuren. Toen de grootste dip was geweest schoot de aandelenmarkt als een raket omhoog. Ik liet mijzelf beïnvloeden door zowel de media als mijn eigen rationele gedachten dat deze rebound niet gerechtvaardigd is. Immers, de aandelenmarkt schiet hard omhoog terwijl de economie kapot lijkt te gaan…

Mijn reactie?

Ik verkocht.

Ergens eind April 2020 dacht ik de markt te kunnen timen. Ik geloofde niet dat aandelen vanaf dat moment nog veel konden stijgen. Immers, alle signalen stonden op rood. Maar mijn geloof, en ook al was deze onderbouwd en in lijn met “professionals” met jarenlange ervaring, dwong mij tot een slechte keuze. Ik week af van mijn lange termijn beleggingsstrategie van buy & hold van de beste groeiaandelen.

Ik verkocht. De rest is geschiedenis. Het waren pijnlijke maanden waarin ik concludeerde dat vrijwel al mijn beste groeiaandelen van die tijd met 300%, 500% en zelfs 1000% waren gestegen. Dan heb ik het over Zscaler, The Trade Desk, maar ook Ballard Power en Plug Power. (de laatste twee zijn enorm overgewaardeerd)

In totaal heb ik meer dan 90.000 euro aan rendement misgelopen. (tip: reken nooit terug, dat is niet goed voor je emotionele staat 😉).

En wat nu? De aandelenmarkt staat nu wederom op een oververhitte status.

Tijdloos advies voor instappen in aandelen

Mijn tijdloos advies voor instappen in aandelen is om eerder te vroeg dan te laat in te stappen, en dit voor lange termijn vasthouden. Als deze beste aandelen dalen, is het tijd om extra bij te kopen.

Stap niet gelijk met al je geld in. Het is een feit dat aandelen nu relatief duur zijn. Kies ervoor om te starten met een kleine, maandelijkse inleg. Stel dat je 200 euro per maand kan missen. Leg dan iedere maand 100 euro in, en spaar die andere 100 euro op. Bij een grotere marktcorrectie kan je vervolgens met een groter bedrag instappen om de beste aandelen tegen een lagere prijs te kopen.

Met veel kennis en ervaring kan je aandelen analyseren en bepalen of zij momenteel over- of ondergewaardeerd zijn. Maar ook al zijn ze nu overgewaardeerd, het kan dan alsnog zijn dat deze aandelen over een jaar van nu niet langer overgewaardeerd zijn. Dat komt omdat zij haar enorme groeipotentieel waarmaken.

Met een rijke ervaring voor instappen in aandelen heb ik voor mijzelf de conclusie getrokken om te allen tijde vast te houden aan mijn lange termijn beleggingsstrategie.

Ik onderzoek de beste groeiaandelen waarvan ik verwacht dat deze over 3, 5 en 10 jaar zijn uitgegroeid tot toonaangevende en vooral winstgevende bedrijven.

Mijn strategie voor instappen in aandelen en ETFs.

Bij instappen in aandelen kijk ik naar mijn eigen strategie. Die bestaat uit:

  • ETFs
  • Winstgevende aandelen
  • High Growth aandelen

ETFs zijn het minst risicovol en volgen normaliter de markt. Mijn tip aan beginnende beleggers is om altijd te beginnen met kleine bedragen te investeren in veilige ETFs.

Winstgevende aandelen zijn bedrijven die een aantoonbaar succesvol verdienmodel hebben en al jaren winst maken. Binnen haar markt kunnen zij nog jaren doorgroeien en meer winstgevend worden.

High Growth aandelen, zoals ik mijn beste groeiaandelen noem, zijn zeer innovatieve bedrijven die in haar begin van groei zitten. Vaak maken deze bedrijven nog verlies, omdat zij veel kapitaal investeren in groei. Hier geldt het motto “the winner takes all”. De beste bedrijven maken de grootste groei door en worden winstgevend. Als je in die bedrijven investeert, kan je het hoogste rendement halen.

Persoonlijk kies ik voor nu instappen in aandelen die winstgevend zijn. Ook zijn er een aantal unieke groeiaandelen in mijn portefeuille die met meer dan 30% tot zelfs 50% zijn gedaald. Vervelend? Ja, dat zeker. Maar het is ook een mooie koopkans. Dus ik koop iedere maand extra bij.

Wil je toegang tot mijn onderzoek naar de beste winstgevende- en groeiaandelen? Klik hier voor meer informatie.

nu-instappen-aandelen-of-wachten

Bron: www.economicshelp.org

Liever te vroeg dan te laat instappen in aandelen

Mijn missie is om mensen te helpen met succesvol lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid. Alhoewel hier veel bij komt kijken, is het mij gelukt om een concrete en tastbare strategie te ontwikkelen zodat ook jij financieel onafhankelijk kan worden. Meer hierover vind je op de Happy Investors Community.

Naast weten “hoe” je financieel onafhankelijk wordt, is er nog iets anders wat zeer belangrijk is.

Dan heb ik het over actie nemen.

Zonder actie is er geen resultaat. Laat je vandaag voorbij gaan om je eerste stap naar financiële onafhankelijkheid te zetten? Kans gemist. En de kans is groot dat je morgen ook voorbij laat gaan. De week daarop ook. En misschien zelfs het jaar daarop. Totdat je erachter komt dat je cruciale tijd hebt laten liggen.

Op lange termijn rijk worden is eenvoudig. Maar je moet wel nu beginnen. Je kan beter te vroeg instappen in aandelen dan te laat. Wachten op het perfecte moment (en die zijn er) resultaat meestal in uitstel.

Mijn tip: begin vandaag nog met het aanmaken van een beleggingsaccount bij de beste beleggingsplatformen. Begin met een heel klein bedrag dat je kan missen, zoals bijvoorbeeld 50 euro. En koop daarmee je eerste veilige ETF. Doe dit iedere maand op een vaste datum naar keuze.

Kies ervoor om nu te starten met een klein, maandelijks bedrag en beleg dit in veilige ETFs. Kies voor veel spreiding en blijf iedere maand een klein bedrag inleggen. Doe dit alleen met geld dat je 100% kan missen. Ook als het fout gaat.

Wist je dat je met slechts 200 euro per maand al financieel onafhankelijk kan worden?

Hoe je dat doet lees je in mijn (gratis) kennisartikel over hoeveel maandelijks beleggen.

goedkoop-aandelen-beleggen

Alternatieven tot nu instappen in aandelen

Er zijn ook alternatieven voor nu instappen in aandelen. Op moment van schrijven klopt het dat de aandelenmarkt overgewaardeerd lijkt te zijn. Er is veel spanning en de koersvolatiliteit is hoog. Het is aannemelijk dat de aandelenmarkt de komende maanden of zelfs jaren kan dalen. Maar het probleem is dat we dit niet zeker weten.

Als je hier niet tegen kan, dan zijn er prima alternatieven tot nu instappen in aandelen. Neem bijvoorbeeld niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Op dit moment is er geen enkele aantoonbare reden om aan te nemen dat de vastgoedmarkt risicovol is. En het voordeel bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen is dat zij geen koersschommelingen hebben. Je geld blijft altijd hetzelfde waarde. Het enige wat varieert is het jaarlijkse dividend. Bij een onzekere markt keren de beste vastgoedfondsen zo’n 6% tot 8% dividend per jaar uit. Bij een gunstige markt kan dit zelfs oplopen tot 10%. Dat is vrij hoog.

Meer weten? Klik hier voor mijn vergelijking van de beste vastgoedfondsen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Reacties
Categorieën