10 Beste Boeken voor Financiële Vrijheid en -Ontwikkeling
10 Beste boeken voor Financiële Vrijheid en -Ontwikkeling
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
06/04/2021
12 min

10 Beste Boeken voor Financiële Vrijheid en -Ontwikkeling

06/04/2021
12 min

Beste Happy Investor, als fanatieke lezer absorbeer ik sommige jaren wel 20 tot 30 boeken. De juiste boeken zijn een rijke bron aan kennis. Zie het als een mentor, iemand die al tien jaar verder in zijn ontwikkeling is dan jij. De auteur deelt al zijn kennis, waar vele jaren van fouten en leermomenten in zijn verweven. En wij mogen daarvan leren!

Hieronder vind je mijn top 10 van beste boeken voor financiële vrijheid en meer gelukkig worden. Indien ik nieuwe goede boeken lees, zal ik de lijst bijwerken. Tot op heden vind ik dit de beste boeken, en niet alleen voor financiële vrijheid, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling in het algemeen.

Mijn tip bij ieder boek is om maximaal drie leerpunten toe te passen in de praktijk. En niet zomaar eenmalig, maar letterlijk continue toepassen. Hiervoor is het wel nodig dat je de essentie uit het boek haalt, en de rijke lessen toepast in de praktijk zodat je er permanent van kan leren.

Tevens ben ik benieuwd naar wat jij de beste boeken voor financiële vrijheid en -ontwikkeling vindt. Laat je het mij weten in een reactie hieronder? Dat zou top zijn!

Mijn 10 beste boeken voor financiële vrijheid en -ontwikkeling

  1. Rich Dad, Poor Dad van Robert T. Kiyosaki
  2. Think and Grow Rich van Napoleon Hill 
  3. Master your Mindset van Michael Pilarczyk
  4. Atomic Habits van James Clear 
  5. 12 Rules For Life van Jordan B. Peterson
  6. Unlock It van Dan Lok. 
  7. Never Split The Difference van Chris Voss
  8. Mind Gym van Wouter De Jong
  9. Het 6 minuten dagboek van Dominik Spenst
  10. The Lean StartUp van Eric Ries

1. Rich Dad, Poor Dad van Robert T. Kiyosaki

Een van mijn eerste en tevens beste boeken voor financiële vrijheid. Jaren gelden gelezen en nog altijd een van de beste voor financiële vrijheid.

Dit beste boek voor financiële vrijheid bestaat uit 6 fundamentele lessen. De eerste is dat “The Rich Don’t Work for Money”. Alhoewel alle lessen fundamenteel zijn, is dit verreweg de beste regel die je naar financiële vrijheid leidt. Het is zoals Warren Buffet aangeeft: “if you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die”.

Sommige lezers missen de essentie van dit boek. Zij denken dat de auteur bedoelt dat je enkel moet investeren in vastgoed, maar dat is niet zo. Het gaat om geld investeren in het algemeen. En ja, de auteur is gespecialiseerd in vastgoed waardoor hij daarover de meeste voorbeelden aanhaalt. Ook is het zo dat hij slim omgaat met belastingvoordelen bij vastgoed investeren. Lees daarvoor het boek 😉.

Financiële vrijheid zal niet komen aanwaaien na het lezen van een boekje. Je zal nog steeds hard moeten werken. Maar als je zo vroeg mogelijk start met geld voor je laten werken, zal je over tien jaar van nu niet meer zo hard hoeven te werken. En na twintig jaar van nu, kan je zelfs financieel onafhankelijk zijn en derhalve met vervroegd pensioen gaan.

Ook een leuk feitje is dat de auteur van dit boek een (online) bordspel heeft ontwikkeld zodat je spelenderwijze de lessen van geld investeren kan leren. Het spel heet Cashflow en kan je zowel betaald (bordspel) als gratis spelen (online).

Meer weten over dit boek? Klik hier voor meer informatie.

2. Think and Grow Rich van Napoleon Hill

Ook Think and Grow Rich was een van mijn eerste en beste boeken voor financiële vrijheid. In de afgelopen jaren heb ik het boek meerdere keren gelezen. In het boek vind je een zeer concreet stappenplan die je kan volgen om succesvol te worden. Deze stappen zijn weldoordacht. Wat ik persoonlijk echter het beste aan dit boek vind, is de denkwijze. De auteur Napoleon Hill heeft destijds (rond het jaartal 1935) de meest succesvolle ondernemers gesproken. Uit al deze gesprekken kwam dezelfde rode draad naar voren: een manier van denken.

Het gaat hier om een Mindset creëren naar succes (en financiële vrijheid). Daarom heet de titel ook Think and Grow Rich. Dat klinkt logisch, al kan het even duren voordat je het volledig begrijpt. Daarom geef ik je de tip om dit boek meer dan één keer te lezen. Lees het eens in de zes maanden, totdat je werkelijk de essentie begrijpt. Dit gaat je leven veranderen in alle definities van succes (rijkdom, relaties, voldoening, vrijheid, et cetera).

Meer weten over dit boek? Klik hier voor meer informatie.

3. Master your Mindset van Michael Pilarczyk

Think and Grow Rich was niet alleen voor mij en miljoenen anderen een eye-opener. Ook voor Michael Pilarczyk was het een grote bron van inspiratie. Zo heeft hij deze en vele andere boeken gelezen. Eigenlijk dezelfde als ik, waardoor we eenzelfde Mindset hebben gekregen en ik hem alleen daarom al respecteer. Al is Michael al vele jaren verder (ik ben 29, hij boven de 50?) en heeft een mooi verhaal om te vertellen.

Zijn verhaal met een daarbij alle wijze lessen uit eigen ervaringen en ook vele boeken, heeft hij samengevat in zijn eigen boek genaamd “Master Your Mindset”. Ik zie het als een mooie update op het boek van Think and Grow Rich. Zo vult hij het stappenplan verder aan met enkele Mindfulness-fundamentals, waaronder die van meditatie.

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om eerst het boek “Think and Grow Rich” te lezen, en daarna het boek “Master Your Mindset”. Hoe dan ook, beide boeken gaan je leven veranderen en zijn de marginale investering van enkele tientjes meer dan waard…

Meer weten over dit boek? Klik hier voor meer informatie.

4. Atomic Habits van James Clear

Atomic Habits is een echte aanrader. In eerste instantie zal je niet direct aan dit boek denken als beste boek voor financiële vrijheid. Uit ervaring kan ik je echter verzekeren dat heel veel mensen baat gaan hebben bij de lessen uit Atomic Habits.

Het boek gaat over het opbouwen van goede gewoonte, en het afleren van slechte gewoonten. Dit gebeurt op een zeer toegankelijke, pragmatische wijze. Door iedere dag een paar goede gewoonten extra uit te voeren, zal jouw leven aanzienlijk veranderen over vijf jaar van nu.

Het bereiken van financiële vrijheid is vooral in de eerste jaren zwaar. Dit zijn de jaren waarin je zoveel mogelijk geld dient te investeren, maar je nog weinig vooruitgang ziet. Met name de eerste maanden kunnen drempel zijn, en dat is ook de reden dat veel mensen afhaken. Maar als je de lessen uit Atomic Habits toepast, kan jij goede gewoonten ontwikkelen die bijdragen aan financiële vrijheid. Op die wijze ben je niet langer afhankelijk van je motivatie en discipline, want de kracht van een gewoonte is dat het routine is. Je denkt er niet langer over na, je doet het omdat “dit is wie ik ben”.

Naast dat Atomic Habits een van de beste boeken voor financiële vrijheid is, kan je deze geniale inzichten ook toepassen bij andere gewoontevorming. Denk daarbij aan gezonder eten, meer sporten, en meer lezen.

Meer weten over dit boek? Klik hier voor meer informatie.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

5. 12 Rules For Life van Jordan B. Peterson

Toegegeven, dit boek heeft niet zoveel met financiële vrijheid te maken. Wel is het een geniaal boek voor je persoonlijke ontwikkeling. In het boek ’12 Rules for Life’ behandelt Jordan B. Peterson, De 12 regels bieden een richtlijn voor zelfhulp, om je leven een aangenamer bestaan te maken. Dit gaat echter heel diep, tot in de kern. En daarom vind ik het een uitstekend boek. Zo is als voorbeeld de eerste regel “Stand up Straight”. Hier leert Jordan ons de natuurwetten (in dit geval met kreeften) over dat wij allen eigenlijk hele primitieve wezens zijn. Met “Stand up Straight” wilt hij aangeven dat je moet opkomen voor je eigen belangen en daarvoor bereidt moet zijn om te “vechten”. Deze manier van denken heeft allerlei positieve effecten, waaronder een positiever zelfbeeld en meer succes in iedere denkbare vorm. (note: onze hersenen zijn nog vrijwel hetzelfde als onze voorouders van 200.000 jaar geleden).

’12 Rules for Life’ is een diepgaand boek en raakt ook bredere filosofische onderwerpen. Een aanrader voor werkelijke zelfontwikkeling tot in de kern.

6. Unlock It van Dan Lok

Waar boeken als ‘Rich Dad, Poor Dad’ en ‘Master Your Mindset’ meer gaan over de Mindset naar financiële vrijheid alsook het investeren van geld, gaat het boek ‘Unlock It’ vooral over meer geld verdienen. Daarmee is dit een concrete invulling als een van de beste boeken voor financiële vrijheid. De auteur, Dan Lok, is een selfmade miljonair die bakken met geld verdient. In zijn boek vertelt hij hoe je door het ontwikkelen van expertise steeds meer geld kan vragen. Zo vroeg Dan Lok in zijn tijden als consultant (meer dan) 10.000 euro per uur. Ja, per uur!

De kans dat jij en ik zoveel geld per uur gaan vragen is niet zo groot. Maar vanuit persoonlijke ervaringen vind ik zijn inzichten wel zeer waardevol, en in praktijk merk ik ook zelf dat je er meer en meer door gaat verdienen.

En als slim bent, zal je extra maandelijkse inkomsten gaan investeren in een gediversifieerde beleggingsportefeuille van ETF’s, dividend, vastgoedfondsen, et cetera.

Meer weten over beleggen? Neem dan een kijkje op mijn community voor financiële onafhankelijkheid zodat ik je exact kan leren hoe je dit bereikt.

7. Never Split The Difference van Chris Voss

Alles in het leven is een onderhandeling. Zelfs interne dialogen zijn een onderhandeling. Ik ben van nature een onderhandelaar, en daar heb ik zeer veel profijt van. Zie dit niet zozeer als iemand die alleen maar korting vraagt. Ja, dit zou je wel altijd moeten doen (al is het maar omdat veel bedrijven hier rekening mee houden 😉). Maar onderhandelen kan ook betekenen dat je méér krijgt voor dezelfde prijs of handeling. Bovendien hoeft dit niet per se de ander te schaden. Juist door Win-Win denken word je een goede onderhandelaar, waarbij zowel jij als de ander meer krijgt.

In een mensenleven wordt veel geld uitgegeven. Wat als je daarover in totaal 10% korting krijgt door te onderhandelen? Dit geeft je tienduizenden euro’s voor weinig tijdsinspanning. En de grote klappers kan je maken op grote aankopen (huis, auto, vakanties, et cetera).

Of nog leuker: wat als je gemiddeld genomen ieder jaar niet 2%, maar 4% loonsverhoging krijgt? Of 10% extra inkomsten vanuit je onderneming? In beide gevallen verdien je over een lange termijn tot wel honderdduizenden euro’s extra.

En dit alles dankzij de relatief eenvoudige vaardigheid van onderhandelen.

Het boek ‘Never Split the Difference’ is het beste boek over onderhandelen. Dit is een must voor iedereen die gratis geld wilt…

Meer weten over dit boek? Klik hier voor meer informatie.

8. Mind Gym van Wouter De Jong

Ik ben een rationele ondernemer met een universitaire achtergrond. En als wie ik ben, kan ik je aangeven dat Mindfulness een onmisbare aanvulling is iedere carrièrevrouw/man en ondernemer. Wie actief is in het bedrijfsleven, kan nog al eens wat sh*t meemaken. En waarom eigenlijk? Vaak gaat het nergens over. Mensen met kleine ego’s die zich druk maken om de kleinste dingen. En als je pech hebt, is een van die kleine ego’s je baas.

Totaal irrationeel, want het leven draait niet om kansloze bijzaken. Het leven draait om het vinden van voldoening, geluk, plezier en vooruitgang. En daarom is het goed om soms abstractie te kunnen maken van die bijzaken. Even je hoofd leegmaken, even down to earth.

Mindfulness werkt hier perfect bij. In feite is dit het trainen van je brein. Sommige denken dat Mindfulness zweverig is, maar dan heb je er simpelweg geen verstand van. Dan haal je het in de war met de, inderdaad, zweverige types zoals hippies. Alhoewel deze hippies wel heel bedreven zijn geraakt in Mindfulness en je daar absoluut van kan leren. (Zo maken zij zich vrij van limitaties, waaronder geld. Persoonlijk zie ik geld eerder als een kans om het voor mij te laten werken, zodat ik eveneens vrij kan leven maar wel met financiële zekerheid).

Het boek Mind Gym maakt Mindfulness heel praktisch. Geen zweverige hocus pocus, maar een wetenschappelijke en praktische benadering om meer Mindfulness in jouw leven te krijgen. Wie dit goed uitvoert, zal meer focus, rust en energie ervaren (zie boek). Ook krijg je meer dankbaarheid en compassie. Je stress niveau gaat omlaag, en je krijgt het gevoel dat je meer aankan. Op het werk gaan mensen je zien als iemand die goed met stress om kan gaan, wat wordt beschouwd als een competentie van hoog gepositioneerde managers.

Het gevolg: je gaat meer geld verdienen én je bent gelukkiger. Win-Win!

9. Het 6 minuten dagboek van Dominik Spenst

Het boek genaamd ‘het 6 minuten dagboek’ is een modern dagboek onderbouwd met wetenschap om jou te helpen gelukkiger te worden. De eerste vijftig pagina’s gaan over de wetenschap en de Mindset om jezelf letterlijk gelukkiger te denken. Ook hier gaat het weer over Mindset, zoals dit bij de boeken ‘Think and Grow Rich’ en ‘Master your Mindset’ het geval is.

Wat ik heel goed vind aan dit boek, is dat het is omgezet tot een dagboek. Door iedere dag dezelfde vragen in te vullen, programmeer je jezelf om gelukkiger te denken. Zo is dankbaarheid een van de topics, maar ook het behalen van je doelen.

Kortom, een heel praktisch boek waardoor je dagdagelijks bezig bent met Mindfulness en je persoonlijke doelen zoals die van financiële vrijheid.

Meer weten over dit boek? Klik hier voor meer informatie.

10. The Lean StartUp van Eric Ries

Financiële vrijheid bereiken is mogelijk wanneer je in loondienst bent. Mijn sterke advies is altijd wel om naast je 40-urige job een eigen onderneming op te zetten. Dit kan je gemakkelijk doen door heel laagdrempelig te starten. Dit is wat ze noemen een side hustle.

Na het afronden van mijn universitaire studie ben ik in loondienst gegaan. In diezelfde tijd had ik ook een kleine webshop opgericht. Dit werd niet succesvol, maar heb daar wel enorm veel van geleerd. Zo heb ik twee jaar na de webshop een website opgericht. Die ging al beter. En na die website heb ik de Happy Investors Mindset opgericht. Na drie jaar aan de Happy Investors Mindset te werken naast een uitdagende 40-uirge job, heb ik besloten om fulltime aan mijn eigen onderneming te gaan werken. Over enkele weken begint dit nieuwe avontuur, en zal ik geld verdienen met mijn passie.

Het kan ook zijn dat je geen ondernemer wilt worden, maar desalniettemin is een side hustle interessant. Zo kan je er 5 – 10K extra per jaar mee verdienen, wat je allemaal kan investeren zodat je sneller financiële vrijheid bereikt.

Het boek “The Lean Startup” leert je een weldoordachte methodiek om succesvol een nieuwe onderneming op te starten, waarbij je de kans tot falen minimaliseert. Het komt erop neer dat je continue naar de markt blijft kijken (wat wilt men echt?), en dat je daaromheen jouw service/product bouwt. En dus niet eerst maandenlang werken aan een service/product, om er vervolgens achter te komen dat er geen vraag naar is 😉.

Een ander boekje wat een leuke aanvulling is met meer concrete tips, is “100 dollar startup”.

Nu we aan het einde van mijn top 10 beste boeken voor financiële vrijheid zijn gekomen, ben ik heel benieuwd naar jouw beste boeken. Laat je het mij weten in een reactie hieronder?

Reacties
Categorieën