Think and Grow Rich Samenvatting | Happy Investors
think-and-grow-rich
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
08/20/2022
8 min

Think and Grow Rich Samenvatting | Happy Investors

08/20/2022
8 min

Think and Grow Rich is een van de beroemdste bestsellers in de geschiedenis van de zelfhulpliteratuur. Het leert ons hoe rijk worden gewoon een kwestie is van je mentaliteit veranderen. In dit artikel vind je een samenvatting van elk hoofdstuk uit Think and Grow Rich van Napoleon Hill.

Cruciaal om te begrijpen aan een samenvatting van Think and Grow Rich is dat de nadruk ligt op “think”. Dit betekent dat je werkelijk je Mindset erop moet aanzetten om jezelf rijk te denken (en te zien). Hoe je dit doet, wordt uitgelegd in het boek aan de hand van onderstaande stappen.

Op naar de samenvatting!

Inleiding Think and Grow Rich

"Als je begint aan THINK AND GROW RICH, zul je zien dat rijkdom begint met een gemoedstoestand, met een vastberaden doel, met weinig of geen hard werken." Napoleon Hill.

Hill begint dit hoofdstuk door te praten over de kracht van de gedachte. Als het gaat om rijk worden, is het niet zozeer het harde werk dat telt. Wat echt een verschil maakt is de manier waarop je denkt.

Hij geeft veel voorbeelden om het belang van doorzettingsvermogen te illustreren. Als eerste noemt hij het verhaal van Edwin Barnes, een man die ervan droomde om patroon te worden bij Thomas A. Edison. Hij werd geconfronteerd met vele obstakels maar gaf nooit op en slaagde uiteindelijk. Zij werden zakenpartners, en deze alliantie maakte Barnes rijk.

Hill vertelt ook het verhaal van Mr. Darby, een man die machines kocht om goud te delven. Hij gaf het op na vele mislukte pogingen en verkocht de machines aan een "junk". Toen onderzocht de schrootman de mijn en bleef boren en hij vond goud slechts drie voet dieper van waar Darby stopte met boren.

Tenslotte vermeldt de auteur het verhaal van Henry Ford en zijn beroemde V-8 motor. Hij zei tegen zijn ingenieurs dat ze die moesten produceren, ook al waren ze het erover eens dat dat onmogelijk was. Maanden gingen voorbij en er gebeurde niets, maar Ford zette door. Zijn vastberadenheid bracht hem succes.

"Ford is een succes omdat hij de principes van succes begrijpt en toepast", zei Hill. Als iemand van ons hetzelfde doet, zullen we ook succesvol worden.

DESIRE - De eerste stap naar rijkdom

Het beginpunt van alle prestaties is verlangen, volgens Napoleon Hill. Hij noemt dit een burning desire. Wat verlangen onderscheidt van simpelweg iets wensen, is dat verlangen specifiek en onverzadigbaar is. Met andere woorden, als je maar lang genoeg een brandend verlangen naar iets specifieks hebt, zul je het bereiken.

Hill noemt opnieuw het voorbeeld van Edwin Barnes en hoe hij volhield tot hij zakenpartner van Thomas A. Edison werd. Hij had een brandend verlangen, en hij gaf niet op.

Financieel vrij worden, het doel waar Happy Investors mee begon en nu mensen bij helpt, begint eveneens met verlangen. Wij leggen de nadruk op beginnen met beleggen, maar het begint in je eigen gedachten. Hoe graag wil je rijker worden? Waarom? Deze motivatie kan worden omgezet tot een diep verlangen. En dit leidt ertoe dat je blijft doorgaan. Of dat nu gaat over ondernemen, ETF beleggen of het bedenken van passief inkomen.

In dit hoofdstuk deelt Hill zijn 6 Stappen om Verlangen om te zetten in Rijkdom (of om het even welk doel te bereiken). Hier is een samenvatting ervan:

  1. Bepaal in uw gedachten het exacte bedrag dat u wenst. (Wees specifiek)
  2. Bepaal precies wat u van plan bent te geven in ruil voor het geld dat u wenst.
  3. Stel een definitieve datum vast waarop u het geld dat u wenst te bezitten.
  4. Maak een duidelijk plan voor de verwezenlijking van uw wens en begin onmiddellijk, of u er nu klaar voor bent of niet, met de uitvoering van dit plan.
  5. Schrijf een duidelijke, beknopte verklaring voor dit alles.
  6. Lees je geschreven verklaring hardop, twee keer per dag. Terwijl je leest, voel en zie jezelf al in het bezit van het geld.

Geloof - de tweede stap naar rijkdom

think-and-grow-rich-uitleg

Geloof is mentale energie die je leven kan leiden door geloof en hoop. Het is een essentieel aspect van de geest dat je in staat stelt doelen te bereiken wanneer je het combineert met gedachten en een specifieke intentie.

Het onderbewustzijn verwijst naar het geheel van mentale processen die de mens niet bewust waarneemt. Het kan echter in elke situatie opkomen en ingrijpen in je gedrag, een aspect dat van grote betekenis is voor de geest van de mens omdat je er geloof in kunt ontwikkelen.

Je kunt wensen via het onderbewustzijn in de geest overbrengen, waardoor ze meer energie en kracht krijgen.

Het belangrijkste is in gedachten te houden dat elk project, idee of doel in de geest kan worden geïnstalleerd door herhaling. Om deze reden moet je het hoofddoel vastleggen en hardop herhalen, elke dag, tot het punt waar de trillingen het onderbewustzijn bereiken.

Er zijn heel veel tools die jou kunnen helpen om dit geloof te creëren en te behouden. Dit valt buitenom de kennis van dit boek, maar wij kunnen voorbeelden geven. Denk aan je omgeving, het omringen met mensen zoals hoe je wilt worden, of handige tools bij beleggen. Zo vind je op onze pagina over gratis training beleggen een handige rekentool die je hebt geloven dat het mogelijk is. Als wij het kunnen, kan jij het ook.

AUTO-SUGGESTIE (De Derde Stap naar Rijkdom)

De werking van autosuggestie stelt het individu in staat prikkels af te geven aan de geest via de vijf zintuigen. Het speelt zich af tussen het bewuste en het onderbewuste, dus is het een essentiële reden om deze staat te ontwikkelen. Wij vinden dat het ook veel verbanden heeft met de law of attraction.

Het onderbewustzijn gehoorzaamt en volgt de instructies die het krijgt.

De sleutel tot het productief gebruiken van autosuggestie is dat mensen zich moeten concentreren op hun verlangen, tot het punt dat het een echte levendige obsessie wordt. Meditatie en visualisatie zijn oefeningen om een groei mindset op basis van autosuggestie te creëren.

EXPERTISE (De Vierde Stap naar Rijkdom)

think-and-grow-rich-stappen

Er zijn twee soorten kennis: algemene kennis en gespecialiseerde kennis. Beide zijn belangrijk, maar als je succes en rijkdom wilt bereiken, moet je gespecialiseerde kennis ontwikkelen.

Hier volgen enkele manieren om gespecialiseerde kennis te ontwikkelen: ervaring en opleiding, teamwerk, college, boeken en onderwijscursussen.

Een belangrijk inzicht uit het boek van onder meer Dan Lok, is om deze gespecialiseerde kennis te exploiteren. Bedenk manieren hoe je méér geld verdienen kan door het ontwikkelen van deze kennis.

IMAGINATION (De Vijfde Stap naar Rijkdom)

Verbeelding is een instrument dat de mens heeft om alle krachten van de natuur en de mens zelf te overwinnen. Naast de gespecialiseerde kennis kan het individu de verbeelding naar eigen goeddunken gebruiken.

Er zijn twee soorten verbeelding: creatieve verbeelding en synthetische verbeelding. De eerste verwijst naar het gebrek aan grenzen van de geest die hem ertoe brengt te denken en te handelen. Het tweede gaat over de verbeelding die niet bekeert, of die niet tot daden leidt.

ORGANIZED PLANNING (De zesde stap naar rijkdom)

Elk succes begint met een intens elan, wordt dan een idee, en kan in de verbeelding worden uitgekristalliseerd tot een plan dat van de theorie naar de praktijk projecteert.

In dit hoofdstuk wordt echter de nadruk gelegd op het belang van organisatie. Het is noodzakelijk dat u precies weet wat u wilt bieden, en dat u elk jaar analyses uitvoert om de nodige wijzigingen aan te brengen.

BESLUIT (De Zevende Stap naar Rijkdom)

De beslissing waarmee dingen worden gedaan is een essentieel onderdeel van succes. Het niet nemen van de beslissing leidt tot een nederlaag.

Weten hoe je op tijd beslissingen neemt, bepaalt waar je naartoe gaat. Veel succesvolle ondernemers besluiten snel. Niet ondoordacht, maar snel. Zij volgen hun intuïtie, omdat zij diep van binnen heilig overtuigd zijn van de richting waar zij naar toe bewegen. Wanneer jij je diepe verlangen volgt en op basis hiervan besluiten neemt, zal je steeds dichterbij het doel komen.

PERSISTENTIE (De Achtste Stap naar Rijkdom)

Zoals het bekende gezegde luidt: "Wie doorzet, wint", is het de energie en de wilskracht om te bereiken wat gewenst is, die je in staat stelt te komen waar je wilt.

Doorzettingsvermogen is cruciaal. Met name bij jeugd ontbreekt dit nog wel eens. Even snel rijk worden? Dat valt meestal vies tegen. Het is in onze optiek veel slimmer om te streven naar langzaam rijk worden. Dat is relatief eenvoudig en vergt ook minder risico. In plaats van crypto beleggen kan je bijvoorbeeld overwegen om te beleggen in aandelen (met dividend) en gespreide aandelen- en vastgoedfondsen.

DE KRACHT VAN DE MASTER MIND (De Negende Stap naar Rijkdom)

De projecten die men tracht uit te voeren, vereisen de kracht van de macht om ze in concrete daden om te zetten.

Werkteams bereiken macht, door de verbinding met sterke geesten die onverslaanbare energieën worden om resultaten te behalen ten voordele van het bereiken van succes. Alle miljonairs hebben een "mastermind" team.

In praktijk betekent dit dat je op het werk of binnen ondernemerschap opzoek moet gaan naar een team van specialisten. Brainstorm en werk samen aan een concreet doel, en je zal veel verder komen dan alleen.

HET MYSTERIE VAN SEX TRANSMUTATIE (De Tiende Stap naar Rijkdom)

De krachten die van seks uitgaan, kunnen gebruikt worden om te bereiken en te creëren.

Daarom is seksualiteit de "creatieve energie van alle genieën". Dit gebeurt door het proces van geslachtstransmutatie. Met andere woorden, het kanaliseren van seksuele energie in constructieve acties voor de mens.

Wat ons betreft is deze stap een beetje vaag, maar laten we er maar aan mee doen 😉.

DE SUB-CONSCIOUS MIND (De Elfde Stap naar Rijkdom)

Het verwijst naar het feit dat gedachten, om een bevestigend effect op het onderbewustzijn te hebben, geëmotionaliseerd moeten worden of dat er naar gehandeld moet worden, zodat ze authentieke kracht en mentale sterkte kunnen uitoefenen.

DE HERSENEN (De Twaalfde Stap naar Rijkdom)

De hersenen zijn niet alleen een fysiek orgaan van het menselijk lichaam met biologische functies, maar het is ook een waardevol element om succes te boeken. Belangrijk is om je hersenen te onderhouden, zoals met brain games, gezond eten en sporten.

Wat niet wordt omschreven in Think and Grow Rich, maar wel in onze samenvatting, is het ontwikkelen van Mindset. Jou manier van denken is bepalend voor je succes. Gedachten komen deels voort uit je identiteit. Hoe jij jezelf ziet. Mensen met een fixed Mindset geloven niet dat zij kunnen verbeteren. Mensen met een groei Mindset geloven daar wel in. Laatstgenoemde zullen meer tijd en effort in zichzelf investeren, en daardoor meer succesvol zijn.

Dit zien wij ook terug in onze leden van de Happy Investors Community. Zij die veel tijd en energie steken in het leren beleggen, zijn ook meer succesvol in beleggen. Natuurlijk is het zo dat wij veel onderzoek naar de beste aandelen binnen de community delen, maar het hoe en wat begrijpen geeft je altijd een voorsprong.

THE SIXTH SENSE (De Dertiende Stap naar Rijkdom)

Het zesde zintuig is creatieve verbeelding. Je kunt het bereiken door meditatie en intieme mentale ontwikkeling. Als je weet hoe je het moet gebruiken, zal het vele mogelijkheden voor je openen. Wat onze persoonlijke ervaringen betreft zijn we hier niet bedreven in. We geloven wel in de voordelen van meditatie en dan met name Mindfulness. Maar met de "sixth sense" verstaan we er vooral onder om soms even een stap terug te nemen en nadenken over waar de kansen liggen. Iedere gebeurtenis geeft nieuwe kansen.

In essentie is dit een beknopte samenvatting van Think and Grow Rich. De belangrijkste concepten zijn onder meer het ontwikkelen van een “burning desire”, het toepassen van autosuggestie en het samenstellen van een masterteam. Maar alle stappen zijn even waardevol en dienen gevolgd te worden als roadmap naar succes. Wij erkennen de werking hiervan, en deze samenvatting van Think and Grow Rich is eigenlijk niet voldoende om de werkelijke essentie te begrijpen. Wij raden aan om dit boek te kopen, omdat het cruciaal is voor je persoonlijke ontwikkeling.

Reacties
Categorieën