Fixed Mindset: Wat is een Statische Mindset? 7 Voorbeelden
fixed-mindset
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
04/14/2022
5 min

Fixed Mindset: Wat is een Statische Mindset? 7 Voorbeelden

04/14/2022
5 min

Beste Happy Investor, jouw manier van denken is bepalend voor je huidige en toekomstige situatie. Een fixed mindset zorgt ervoor dat je stilstaat in ontwikkeling. Het brengt je niet verder. Je staat vast. Je bent statisch. En vaak zelfs onbewust! In dit artikel hebben we het uitgebreid over een fixed mindset. We geven uitleg over wat het is, en geven voorbeelden van een statische mindset.

Als Happy Investors streven we naar gelukkig en duurzaam leven. We geven waarde aan financiële vrijheid, voldoening, liefde, en duurzaamheid. Aan de basis van ons succes staat het een sterke mindset. Hoe jij denkt, bepaalt je toekomst. Happy Investors denken in persoonlijke groei. Een fixed mindset is iets wat we willen vermijden.

Hieronder leggen we uit waarom.

Inhoudsopgave

Fixed Mindset Uitleg

De concepten van een fixed en een groei mindset zijn populair in de hedendaagse psychologie. Ze komen uit het boek van Carol Dweck uit 2006, Mindset: The New Psychology of Success. Sindsdien heeft ze een revolutie teweeggebracht in de psychologie en hoe we mindset, intelligentie en vaardigheden zien.

Een fixed mindset ziet vaardigheden als iets statisch, in tegenstelling tot een growth mindset. Simpel gezegd, zij geloven dat je met deze eigenschappen geboren wordt. Deze overtuiging beïnvloedt iemands prestaties op vele gebieden. Laten we eens kijken naar enkele kenmerken en voorbeelden van een fixed mindset.

Wat betekent een Statische mindset?

statische-mindset-uitleg

Een fixed mindset of een statische mindset betekent dat iemand de neiging heeft om vaardigheden, bekwaamheden, talent of intelligentie als iets vaststaand te zien. Met andere woorden, ze geloven dat een persoon inherent slim, getalenteerd of vaardig is. Of juist andersom.. Ze zien vaardigheden als iets waarmee je geboren wordt, in plaats van iets dat je kan ontwikkelen.

Op deze manier denken kan leiden tot verschillende gevolgen, zoals een laag gevoel van eigenwaarde of afhankelijk zijn van de goedkeuring van andere mensen. Ze zijn eerder geneigd op te geven, en ze doen geen moeite om zich te verbeteren.

Een statische mindset is het tegenovergestelde van een groei mindset, dat is het denkpatroon dat inspanningen waardeert in plaats van vaste vaardigheden. Mensen met een groei mindset geloven dat ze met inspanning alles kunnen bereiken.

De relatie tussen een groei- en een statische mindset is niet zo zwart-wit. De meesten van ons bevinden zich op een punt tussen deze twee soorten denkwijzen. Volgens Carol Dweck kunnen mensen een groei mindset hebben in het ene domein en een fixed mindset in het andere.

Het is dus een goed idee om te beginnen met aandacht te besteden aan onze gedachten, gevoelens en acties om vaste-mindset eigenschappen te identificeren. Op deze manier kunnen we ze veranderen voor groei-mindset gedachten. Op die wijze kunnen we persoonlijke ontwikkeling realiseren.

gratis-cursus-beleggen

Fixed Mindset: 7 Voorbeelden

Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden van een fixed mindset. Aan de hand van de voorbeelden zullen we ook uitleggen hoe je met een fixed mindset kunt omgaan.

Een fixed mindset gelooft dat intelligentie en vaardigheden statisch zijn

De belangrijkste eigenschap van een fixed mindset is de overtuiging dat intelligentie en vaardigheden vastliggen. Met andere woorden, ze geloven dat ze niet slimmer of getalenteerder kunnen worden. In plaats daarvan zijn hun vaardigheden iets statisch dat niet kan verbeteren.

Voorbeeld: "Ik ben ergens goed in of ik ben het niet."

Een fixed mindset gelooft dat iemands vaardigheden in steen gebeiteld zijn. Deze mentaliteit creëert een behoefte om jezelf steeds weer te bewijzen.

Voorbeeld: "Ik kan nu niet meer leren, het is te laat".

Mensen met een statische mindset durven geen nieuwe dingen te proberen omdat ze ervan uitgaan dat ze die niet kunnen leren. Ze geloven bijvoorbeeld dat ze van kinds af aan getraind moeten hebben om ergens goed in te zijn. Het is als het oude gezegde: "je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren."

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Een statische mindset vreest uitdagingen en mislukking

Mensen met een statische mindset zien hun vaardigheden als onderdeel van wie ze zijn. Als ze ergens slecht in zijn, zien ze dat als iets blijvends, het kan niet veranderd worden.

Om die reden vermijden ze situaties waarin ze kunnen falen. Dat zou hen een slecht gevoel over zichzelf geven.

Voorbeeld: "Het heeft geen zin om het te proberen als ik toch ga falen."

Klopt, er is een kans dat je faalt. Je kunt meerdere keren falen. Je kunt zo verschrikkelijk falen dat je verlamd raakt en niet meer weet wat je nu moet doen. Maar elke tegenslag geeft ons een kans om de situatie te evalueren. Bekijk de dingen vanuit een ander licht.

Als je echt iets wilt, zal je blijven vechten. Ook als je faalt.

Een fixed mindset is bang om feedback van anderen te krijgen

fixed-mindset-nadelen

Wanneer je vaardigheden ziet als een deel van wie je bent, voelt feedback als een persoonlijke aanval. Om die reden houden mensen met een statische mindset niet van feedback of kritiek.

Voorbeeld: Ik hoop dat niemand opmerkingen maakt over mijn prestaties.

Het kan zijn dat je ten onrechte interpreteert wat anderen zeggen als schadelijk, terwijl ze alleen maar proberen te helpen. Je moet je realiseren dat alle feedback, zelfs als het destructief is, niet specifiek over jou gaat. Het is essentieel om te leren de woorden te scheiden van de intentie en je uitsluitend te concentreren op wat je kunt meenemen dat waardevol voor je zal zijn.

Alle feedback is waardevol als je wilt leren en je vaardigheden wilt verbeteren.

Een fixed mindset voelt zich bedreigd door het succes van anderen

Omdat je eigenschappen en capaciteiten statisch zijn, kan je het gevoel hebben dat je succes ook vastligt. Je voelt je zowel angstig als diep verward als iemand anders exponentiële groei doormaakt, succes van welke aard dan ook, of gewoon geluk los van zijn succes.

Je vraagt je misschien af, waarom lukt het mij niet? Wat is er mis met mij?

Voorbeeld: Als ik anderen zie slagen, geeft me dat het gevoel dat ik een mislukkeling ben.

Waarom willen we zo graag het succes van anderen zien? Het is iets waar we blij mee zouden moeten zijn. Waarom? Omdat, vaker wel dan niet, deze fantastische verhalen gaan over gewone mensen zoals wij - mensen die begrepen wat ze wilden en bereid waren tot het uiterste te gaan om het te krijgen. Het herinnert ons eraan dat een dergelijk potentieel een intrinsiek menselijke eigenschap is die voor iedereen beschikbaar is, niet alleen voor een paar uitverkorenen.

Met andere woorden, iedereen kan slagen, als we maar de moeite doen om onze dromen te verwezenlijken.

cursus-beleggen-aandelen

Een statische denkwijze verbergt gebreken om niet door anderen beoordeeld te worden

Tekortkomingen zijn menselijk, maar ze zijn verwoestend voor iemand met een statische denkrichting, en ze verbergen ze de hele tijd. Als iemand hem op zijn gebreken wijst, zal hij meestal negatief reageren: een destructieve strategie, een overdreven reactie, of zelfs een vijandige reactie.

Voorbeeld: “ik hoop dat niemand doorheeft dat ik hier slecht in ben.”

Aan de andere kant, mensen met een groei mindset geven er niet om beoordeeld te worden. Zij weten dat "ergens slecht in zijn" een voorbijgaande toestand is. Ze weten dat ze beter kunnen worden door oefening en inspanning. En juist door het vragen van feedback, en deze direct te implementeren, worden ze snel “beter”.

Een fixed mindset gelooft dat inspanning waardeloos is

statische-mindset-voorbeelden

Reacties
Categorieën