Wat Betekent Mindset en Wat Is Het? Voorbeelden en Belang
wat-betekent-mindset
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
03/08/2022
8 min

Wat Betekent Mindset en Wat Is Het? Voorbeelden en Belang

03/08/2022
8 min

Beste Happy Investor, wat betekent Mindset en wat is het? In dit artikel vind je uitleg en voorbeelden over de betekenis van Mindset. Het is van groot belang, gezien het een bepalende rol speelt in jouw leven. Controle hebben over je mindset betekent een leven creëren zoals jij dat wilt. Is dit niet van de hoogste prioriteit?

Lees verder en ontdek wat Mindset is en hoe je het in jouw voordeel laat werken.

Inhoudsopgave

Wat betekent Mindset? Uitleg en voorbeelden

Je mindset betekent jouw verzameling van gedachten en overtuigingen die je denkpatronen vormgeven. Het beïnvloedt hoe je denkt, wat je voelt, en wat je doet. Je mindset beïnvloedt hoe je de wereld en jezelf ziet. Een mindset is een verzameling overtuigingen die beïnvloeden hoe je interpreteert. Het bepaalt hoe je denkt, voelt en handelt in elk scenario.

Mindset betekent een manier van denken, een mentale neiging of instelling hebben tot. Het betekent ook een bepaalde gemoedstoestand.

Het is heel belangrijk om te begrijpen wat dit betekent. Het betekent dus dat jouw leven wordt gecontroleerd door hoe je denkt. Dit is waarom men zegt “je bent zoals je denkt” (zie As a Man Tinketh van James Allen).

Happy Investors streven naar financiële onafhankelijkheid. Maar wat hebben we aan financiële vrijheid, als we niet vrij zijn in onze gedachten? Als we continue méér (geld) willen, dan zullen nooit vrij of onafhankelijk zijn.

Dit is waarom binnen mijn strategie voor succesvol beleggen (zie cursus) ook veel nadruk ligt op het emotionele aspect. Beleggen betekent vooral geen fouten maken. En fouten ontstaan met name vanuit emotioneel handelen. We maken fouten als we hebzuchtig of juist angstig zijn. Het ontwikkelen van mindset betekent dat we hier meer controle over hebben.

cursus-beleggen-aandelen

Type Mindset: Groei mindset vs. Fixed mindset

wat-is-mindset

Er zijn twee fundamentele types van mindset: vast (fixed) en groei (growth). Wat bekent dit?

Een vaste mindset betekent dat je gelooft dat je vaardigheden vastliggen en niet te veranderen zijn. Je kunt er ook van uitgaan dat succes louter wordt bepaald door je aangeboren talent en intelligentie en dat het geen inspanning kost.

Met een groei mindset denk je dat je kwaliteiten en competenties mettertijd kan ontwikkelen dankzij inspanning en doorzettingsvermogen. Deze mensen geloven niet per se dat iedereen Einstein of Mozart kan worden door “gewoon” haar best te doen. Ze geloven echter wel dat met inspanning iedereen slimmer of vaardiger kan worden. Oftewel: een groei mindset betekent dat je het maximale uit je potentie haalt.

In het leven kom je alleen verder door te denken in termen van groei. Door erin te geloven dat jij jezelf kan ontwikkelen, zal je veel meer kansen creëren. Je denkt in overvloed en bent niet bang om te falen. Je gaat door waar anderen stoppen, omdat je weet dat uitdagingen overwonnen kunnen worden. Deze manier van denken leidt er toe dat je meer investeert in persoonlijke ontwikkeling. Als gevolg word je slimmer, effectiever en meer waardevol. Al het anderen is een gevolg (gezonder, sterker, meer geld, et cetera).

Ook bij beleggen is het van belang om te denken in termen van groei. Heb de durf om te investeren in groeiende bedrijven. Heb vertrouwen in een groeiende economie. En laat geld voor jou werken.

Lees hier meer over fixed en growth mindset.

periodiek-beleggen

Betekenis en voorbeelden van een groei mindset en een vaste mindset.

Fixed mindset: Ik ben al erg getalenteerd in dit onderwerp. Ik denk niet dat ik me hoef te verbeteren.
 Groei mindset: Er is altijd ruimte voor verbetering.

Fixed Mindset: Ik ben hier gewoon niet goed in.
 Groei mindset: Dit is een uitdaging voor mij, maar ik ben er zeker van dat ik kan verbeteren.

Fixed Mindset: Ik ben of goed of slecht in iets.
 Groei Mindset: Met geduld en doorzettingsvermogen kan ik mijn vaardigheden ontwikkelen.

Fixed Mindset: Als mensen mij feedback geven, voelt dat als kritiek.
 Groei mindset: Ik waardeer feedback van anderen. Het helpt me om te leren en te groeien.

Wil je meer leren? Bekijk onze oefeningen voor groei mindset.

Type Mindset: Positief denken vs. Negatief denken

 wat-is-positieve-mindset

In praktijk betekent mindset dat we overwegend positief of negatief denken. Mensen die positief denken zullen eerder actie ondernemen en hun doelen bereiken. Negatief denken kan ons bevriezen, zorgen en twijfels inboezemen en ons ervan weerhouden de stappen te nemen die nodig zijn om onze doelen te bereiken.

Het is essentieel om negatieve gedachten te erkennen in plaats van ze te verbergen. Ze kunnen een onbewuste invloed op onze acties hebben. Als je ze bestudeert kan je de oorsprong van die overtuigingen ontdekken. Dit is hoe ook negatieve gedachten waardevolle informatie aan ons geven. Je kan hiervan leren en het op een manier zien (re-frame) die je ondersteunt. Streef ernaar negatieve gedachten zo vroeg mogelijk te identificeren om zelf-saboterende denkpatronen te vermijden.

Het belangrijkste om uit te zoeken is of een negatief perspectief je ten goede komt of niet. Als het je helpt groeien, is het goed. Als het dat niet doet, is het cruciaal om het te begrijpen, zodat je het kan vervangen door iets constructievers.

De meeste levenservaringen hebben een mix van goed en slecht in zich. Een positieve mindset betekent dat je er altijd voor kan kiezen om je op het goede te richten.

commissievrij-beleggen-etf

Betekenis en voorbeelden van positief denken versus negatief denken

Negatief denken: Ik heb een excuus.
 Positief denken: Ik heb een programma.

Negatief denken: Ik ben een mislukking.
 Positief denken: Falen stelt me in staat te leren.

Negatief denken: Ik kan het niet.
 Positief denken: Ik zal een manier vinden om het te doen.

Negatief denken: Er is een probleem.
 Positief denken: Ik heb een oplossing of ik vind een oplossing.

Wil je meer leren? Bekijk onze oefeningen voor positieve mindset ontwikkelen.

Wat is Mindset, en waarom is het belangrijk?

We weten nu wat Mindset betekent. Maar is het ook belangrijk? Ja. Mindset is het belangrijkste aspect dat je succes beïnvloedt, of het nu persoonlijk of professioneel is. Wat je regelmatig denkt heeft een directe invloed op je acties. Niet andersom. Daarom is het essentieel om op een bepaalde manier te denken.

Niet veel mensen staan stil bij wat Mindset is en wat het betekent. Dit is een cruciale gemiste kans.

Mindset is een schijnbaar onbelangrijke factor die een enorm verschil maakt. Het is de belangrijkste onderscheidende factor tussen degenen die succes hebben en degenen die dat niet hebben. En je moet leren de jouwe te beheersen als je serieus bent over het bereiken van succes in elk aspect van je leven.

Je mindset beheersen betekent dat je jouw gedachten beheerst. Door op een bepaalde manier te denken zal je acties afdwingen in het verlengde van dit denken.

gratis-aandelen-kopen

De juiste Mindset betekent meer groei en vooruitgang

waarom-is-mindset-belangrijk

Zoals je ziet, filtert een vaste mindset of een negatieve mindset je realiteit, en het staat je niet toe om mogelijkheden voor groei of oplossingen voor een probleem te zien. In die zin zorgt het ervoor dat je stagneert.

We hebben een heleboel beperkende overtuigingen die deel uitmaken van onze mindset.  Als je bijvoorbeeld denkt dat geld verdienen moeilijk is, zal je niet openstaan voor het zien van de verschillende manieren waarop je geld kan verdienen.

Het is essentieel om beperkende ideeën te veranderen voor meer constructieve ideeën.

Je mindset beïnvloedt aanzienlijk hoe je omgaat met de uitdagingen van het leven. Een kind met een (onbewuste) groei mindset heeft een sterke motivatie om te leren, hard te werken en de wereld te ontdekken. Zij zullen als volwassenen eerder doorzetten bij tegenslagen. Volwassenen met een groei mindset zien uitdagingen als kansen om te leren en vooruit te komen in plaats van op te geven. Mensen met een vaste mindset daarentegen geven eerder op bij tegenslag.

Ga je inzien wat mindset voor jou betekent?

Mindset geeft vorm aan de werkelijkheid

Je mentale activiteit creëert de gebeurtenissen in je leven. Gedachten creëren emoties, en emoties, acties. Je gedrag hangt dus af van je gedachten. Bijvoorbeeld, als je gelooft dat je iets niet kunt, zal die gedachte het gevoel van onvermogen creëren. Het gevolg is dat je het hetgeen niet goed doet of helemaal niet doet. En in dat geval bevestig je het vermoeden van “zie je nu wel, ik kan het niet”. Dit is niet waar. Je kan alles bereiken wat je wilt, maar je moet er wel diep van binnen in geloven.

Laten we zeggen dat je met ondernemerschap wilt beginnen, maar je hebt het idee dat het zal mislukken of dat je nog niet de juiste kennis hebt. Negatieve gedachten maken dat je je teleurgesteld voelt, dus laat je dat idee meteen varen. Het gevolg: je begint geen eigen bedrijf. Een gemiste kans. Gedachten vormen de werkelijkheid.

Mindset zorgt ervoor dat je meer van het leven geniet

Een negatieve mindset zorgt ervoor dat negatieve dingen opvallen. De meeste gebeurtenissen in het leven hebben positieve en negatieve aspecten. Afhankelijk van je mindset focus je op het negatieve of het positieve. Dit betekent mindset: het bepaalt hoe je het leven ziet. Je bent zoals je denkt.

Wanneer je een negatieve instelling hebt ligt de focus op gebreken of problemen. Als je positief denkt ligt de focus op oplossingen. Wie denk je dat er verder komt in het leven? Kies ervoor om positief te denken.

Mindset bepaalt je gevoel van eigenwaarde

Als je iets betekenisvol wilt bereiken moet je eerst geloven dat je het kan. Het maakt niet uit wat anderen denken. De interne dialoog die beïnvloedt hoe we onze waarde zien en beoordelen, of dat nu positief of negatief is, is de bron van eigenwaarde. Het vormt ook onze zelfperceptie.

De ontwikkeling van een goed gevoel van eigenwaarde vereist een sterke en optimistische instelling. Het is een vitale factor die onze dagelijkse “zelfpraat” beïnvloedt en onze meest intieme percepties over onszelf ondersteunt. Dus, in plaats van te bekritiseren en te twijfelen, voed je geest met positieve gedachten en inspiratie.

Een bepaalde Mindset betekent een gezonder leven

Wetenschappelijke studies tonen een onbetwistbaar verband aan tussen positief denken en gezondheid. Een studie van de Yale School of Public Health toonde aan dat positief denken een gunstig effect heeft op de gezondheidsresultaten en de levensduur. Zo hebben mensen die positief denken een lagere bloeddruk, een gezondere bloedsuikerdruk, een gezonder gewicht en hebben ze minder last van hart- en vaatziekten.

De juiste mindset bekent op de lange termijn een positief effect op je mentale en fysieke gezondheid. Daarom is het zo belangrijk om negatieve, beperkende overtuigingen en ideeën te veranderen voor positieve en constructieve gedachten.

Reacties
Categorieën