Hoe en Hoeveel Maandelijks Sparen + 8 Existentiële Tips!
hoeveel-maandelijks-sparen
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
03/01/2022
10 min

Hoe en Hoeveel Maandelijks Sparen + 8 Existentiële Tips!

03/01/2022
10 min

Beste Happy Investor, In dit artikel lees je handvaten voor hoe en hoeveel maandelijks sparen. Zo bespreken we de volgende punten:

  1. Minimaal 10% van het maandelijks netto-inkomen sparen (advies Nibud)
  2. 6 maanden aan vaste lasten sparen (tip Happy Investors)
  3. 300 euro per maand sparen én beleggen voor financiële vrijheid (tip Happy Investors)
  4. 8 tips voor hoe(veel) maandelijks sparen

Het doel van dit artikel is niet alleen het verschaffen van inzicht over hoeveel maandelijks sparen. Ook lees je inzichten over hoe en hoeveel je kan sparen om meer financieel vrij te worden. Dit is de beste financiële keuze die je kan maken. En, ja: ook jij kan dit!

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Hoeveel moet je maandelijks sparen? Het advies voor minimaal spaarbedrag

hoeveel-minimaal-sparen

Er is een minimale hoeveelheid die we maandelijks moeten sparen. Dit is de minimale hoeveelheid als financiële noodbuffer. Waarom moeten we dit maandelijks sparen? Wel nu, de wereld zit vol verrassingen. Je wilt niet in een situatie terecht komen met financiële problemen. Financiële noodzaak beperkt je opties aanzienlijk. Het beperkt je leven.

Een ander cruciaal voordeel aan maandelijks sparen is om te voorkomen dat je in de schulden geraakt. Wie in de financiële schulden geraakt komt daar moeilijk uit. Het is een vicieuze spiraal vol negatieve ervaringen. Het tekent je leven. Het tekent jou.

Je hebt geen reden nodig om te sparen. Spaar omdat je niet weet wat de toekomst gaat brengen. Spaar om jezelf uit financiële problemen te houden. En spaar vooral om jezelf financiële kansen te geven. – Happy Investors

Hoeveel moet je maandelijks sparen om deze ellende te voorkomen?

Volgens Nibud moeten we maandelijks 10% van ons netto-inkomen sparen. Ook stellen ze een BufferBerekenaar beschikbaar indien je persoonlijk spaaradvies wilt.

Stel dat je maandelijks €2750 netto verdien. In dit geval spaar je maandelijks €275. Aan het einde van het jaar heb ik een financiële buffer van €3300. Als je dit 3 jaar volhoudt gaat het de goede kant uit.

Een voorbeeld is leuk, maar hoe zit dit bij jou?

Ik denk dat we als volgt moeten rederneren: oké, ik ga maandelijks sparen. Wat is mijn doel? Spaar ik om uit de financiële problemen te blijven, of spaar ik om meer financieel vermogend te worden?

Er zijn mijns inziens twee verschillende spaardoelen. Laten we eerst bekijken hoe we uit de financiële problemen blijven. Daarna geef ik je essentiële tips over hoeveel maandelijks sparen voor meer financiële vrijheid. Dit laatste zou mijns inziens het doel moeten zijn.

Banner 300x250

Hoeveel maandelijks sparen om uit de financiële problemen te blijven?

Naast het 10% advies vanuit Nibud zou ik de regel hanteren om minimaal 6 maanden buffer te hebben om vaste maandelijkse lasten te dekken. Stel dat je (of jullie) maandelijkse lasten €1750 bedragen (ongeveer het gemiddelde). In dit geval zou je een minimaal spaarbedrag van €10.500 willen hebben.

Waarom?

De hoofdreden is dit: zolang je niks te maken hebt met financiële claims of faillissement, is ontslag uit loondienst een van de meest waarschijnlijkste gebeurtenissen die een grote impact hebben op jouw financiële situatie. Natuurlijk, er kunnen ergere dingen gebeuren alleen is de kans daarop marginaal. De kans dat je ontslagen wordt is wellicht ook klein, maar nog altijd een reële gebeurtenis.

Bij ontslag kan je een uitkering aanvragen. Toch is het goed om in deze situatie minimaal 6 maanden buffer te hebben van maandelijkse lasten. In dit geval geef je jezelf voldoende tijd om nieuw werk te kiezen. En niet zomaar een nieuwe baan, maar een nieuwe baan die je ook echt graag wilt.

De financiële buffer geeft je de luxe om langer te zoeken naar een leuke baan. Een die mogelijk meer betaalt, maar vooral een die meer energie en voldoening geeft. Uiteindelijk heeft dit effect op jouw levenskwaliteit. Oftewel: op hoe gelukkig je bent.

Volgens deze redernatie kan maandelijks sparen leiden tot een meer gelukkig leven, omdat je een worst case scenario voorkomt. Gewoon, omdat je bent voorbereidt.

Het kan echter nog beter. Wie maandelijks voldoende spaart kan financieel vrij worden. Dit is een nieuwe dimensie vol keuzevrijheid. Denk aan minder werken, meer op vakantie gaan, et cetera. Hieronder leg ik uit hoe.

Wie dankbaar is, wilt minder. De behoefte naar materialisme neemt af, en daarmee neemt jouw maandelijks spaarbedrag toe. – Happy Investors

Hoeveel maandelijks sparen voor meer financiële vrijheid? 4 belangrijke tips

hoeveel-geld-sparen-per-maand

Maandelijks sparen voor een financiële noodbuffer is noodzakelijk. Het leven zit vol verrassingen. We ervaren zowel voor- als tegenspoed. In mindere tijden, die we vaak niet voorzien, is een minimaal spaarbedrag vereist.

Er is echter een betere manier. Waarom niet extra sparen en dit geld investeren voor lange termijn vermogensgroei? Stel dat je vanaf nu iedere maand €300 investeert tegen 8% rendement per jaar. Zowel dit spaarbedrag als rendement is zeer realistisch. Houd dit 20 jaar vol (en dit is de echte uitdaging) en je hebt in totaal €137.775 gespaart (inclusief 2% inflatie per jaar).

Na 30 jaar is dit zelfs €292.811.

Het kan ook sneller. Vijf jaar toewijding kan jouw leven veranderen. Vijf levensjaren is ongeveer 6% van jouw totale levensverwachting. En tijdens deze periode kan je ook gewoon genieten van het leven.

Ik heb letterlijk “maar” vijf jaar maximaal gegeven. Van mijn 24ste tot 29ste heb ik veel gespaard. Op het hoogste punt was dit >€2500 per maand. Sparen is goed, maar dit is essentieel: ik heb alles geïnvesteerd. Onverantwoord? Nee, niet als je weet wat je doet. Succesvol investeren geeft mooi rendement tegen acceptabel risico. Nu, 30 jaar, kan ik mijzelf in zekere zin financieel vrij noemen. In loondienst had ik het heel goed, maar diep van binnen wilde ik ondernemen. Dankzij mijn financiële positie heb ik deze stap eenvoudig kunnen maken. Nu is het mijn missie om jou te helpen naar financiële vrijheid en duurzaam succes. Omdat het kan.

cursus-beleggen-aandelen

Tip 1. Er is geen reden nodig om te sparen

Een misopvatting is dat we moeten sparen om een reden. Dit is niet waar. Je hebt geen reden nodig om te sparen. Spaar, omdat je niet weet wat de toekomst gaat brengen. Spaar, om jezelf uit financiële problemen te houden. En spaar vooral om jezelf financiële kansen te geven

Houd rekening met onvoorziene zaken. Niemand kan het leven plannen. Er vinden altijd onverwachtse gebeurtenissen plaats. Dat is het leven.

Spaar voor financiële vrijheid. Probeer iedere maand >€300 extra te sparen. Dit geld kan je beleggen. Ja, je kan succesvol beleggen en hoger rendement halen. Maar er bestaan ook manieren om te investeren tegen relatief lager risico. Een beginnende belegger kan 6 – 9% rendement per jaar halen. Op onze website vind je talloze kennisartikelen om je daarbij te helpen.

Tip 2. Hoeveel wil je sparen?

Sparen is een handeling. Je moet XXX euro overhouden en overboeken naar de spaarrekening. Sparen is gedrag. Gedrag komt voort uit ons gedachten. En onze gedachten worden beïnvloedt door ons verlangen.

De vraag is niet “hoeveel moet je maandelijks sparen?”. En de vraag is ook niet “hoeveel kan je maandelijks sparen”.

De echte vraag is: hoeveel wil je maandelijks sparen?

Verlangen ontstaat vanuit hetgeen je écht wilt. Dit is essentieel bij het ontwikkelen van een Mindset voor geld sparen. Begrijp dat geld sparen gedrag is. Dit gedrag kan je beïnvloeden.

Oefening: neem plaats in jouw favoriete stoel. Zorg ervoor dat je alleen bent. Heb pen en papier bij de hand. Denk nu aan jouw toekomstbeeld over 10 jaar. Waar wil je? Wat doe je? Wat heb je? Visualiseer dit intens. En vraag je nu af hoeveel geld je nodig hebt om dit leven te bekostigen. Maak dit bedrag zo concreet mogelijk. Bedenk nu hoe je hieraan gaat komen.

Als je dit interessant vindt maar wel wat financiële coaching kan gebruiken, bekijk dan eens de Happy Investors Community. Ik help je naar de juiste situatie om te bereiken wat je wilt.

Tip 3. Kies een spaarrekening met de hoogste rente

De spaarrente bij de bank is belachelijk laag. De inflatie is echter belachelijk hoog. Dit verschil leidt ertoe dat jouw geld (sneller) minder waard wordt. Hoe gaan we hiermee om? Twee opties.

Optie 1. Je kan kiezen voor een spaardeposito met hogere spaarrente. Via deze link kan je spaardeposito’s vergelijken. Dit is leuk, maar een spaardeposito geeft momenteel maar zo’n 1,5 – 2% rente. En dan staat je geld voor langere tijd vast. In dit geval kan je, in mijn optiek, beter kiezen voor optie 2.

Optie 2. Er bestaan prima mogelijkheden om geld te investeren met vast rendement. Voorbeelden zijn vastgoed(fondsen) en vormen van crowdfunding. Ja, dit is feitelijk gezien risicovoller dan sparen. Zeker voor op de korte termijn. Let er daarom goed op dat je voldoende diversificatie aanbrengt en alleen investeert met geld dat je op de lange termijn kan missen. Doe dit consistent, en je bouwt financieel vermogen op.

laten-beleggen-vergelijker-2022vastgoedfondsen-vergelijker

Tip 4. Beleggen levert véél meer op

Dit artikel bevat geen persoonlijk financieel advies. Ik geef ook geen persoonlijk beleggingsadvies. Het is namelijk zo dat beleggen risico’s kent. De AFM houdt hier toezicht op, omdat het inderdaad een gevoelige kwestie is. Maar ik mag je wel een tip uit ervaring geven. En die tip is: verdiep jezelf in manieren om geld te investeren. De rente is té laag. Een jaarlijks rendement van 6 – 9% is absoluut haalbaar. Je moet alleen weten hoe. Dit is ontzettend waardevolle kennis die jouw leven meer financiële vrijheid biedt!

Beleggen levert véél meer op dan de spaarrente. Meer uitleg over dit verschil lees je in dit kennisartikel over hoeveel maandelijks beleggen.

commissievrij-beleggen-etfgratis-aandelen-kopen

Hoe kan ik maandelijks (meer) sparen? Tips over Mindset en gedrag

hoeveel-maandelijks-sparen-tips

Sparen is een keuze. Je kan zeggen wat je wilt, maar jouw gedrag heeft effect op hoeveel je spaart. Natuurlijk, er kunnen korte termijn situaties zijn die jouw spaargedrag beïnvloeden. Op de lange termijn heb je het echter volledig in eigen hand. Hoe eerder je dit beseft, hoe beter je het leven voor jezelf maakt.

We sluiten daarom af met vier concrete tips over hoe je maandelijks meer gaat sparen puur op basis van Mindset en gedrag.

Tip 1. Wat wil je écht en hoe kom je daar?

Je leest dit artikel omdat je wilt leren over hoe en hoeveel maandelijks sparen. Geld sparen doen we echter voor een reden (alhoewel dit niet hoeft, zoals je nu weet 😉). Wil je maandelijks meer sparen? Maak je reden heel tastbaar.

Vraag jezelf af: wat wil je écht in het leven? Wat is je diepste verlangen. Schaam je niet. Je bent wie je bent en wees daar trots op. Denk groot. Je kan alles bereiken wat je wilt, zolang je maar duidelijk naar jezelf toe bent wat dat is. Bedenk goed wat je écht wilt in het leven, en vraag jezelf vervolgens af wat ervoor nodig is om daar te komen. Ga ervoor.

Let wel: geld is geen doel maar een middel. Wanneer je op de bestemming bent, wil je weer iets anders. Laat geld daarom niet de bestemming zijn, maar kies voor hogere idealen zoals: betekenisvolle relaties, vrijheid en voldoening.

Tip 2. Maak het financieel tastbaar

Je denkt nu te weten wat je écht wilt. Geld is een middel. Je hebt het nodig om daar te komen. Hoeveel heb je nodig? Maak het tastbaar. Schrijf een concreet bedrag op. Wanneer heb je dit nodig? Hoeveel moet je iedere maand beleggen (met 8% rendement) om het financiële aspect te realiseren?

beste-aandelen-laag-risico

Tip 3. Een omgeving die faciliteert

Zorg ervoor dat jouw omgeving een positief spaargedrag faciliteert. Dit kunnen kleine dingen zijn. Zoals het neerzetten van een spaarpot waar je iedere dag 10 euro in stopt. Of het ophangen van je levensdoelen (hetgeen je écht wilt) als een moodboard om jezelf te motiveren.

Vraag jezelf af wanneer je veel geld uitgeeft en of dit het waard was. Zo niet? Voorkom dat je in diezelfde situatie terecht komt.

Tip 4. Dankbaarheid

Herinner jezelf iedere dag waar je dankbaar voor bent. Wees dankbaar om de kleine dingen in het leven. Dit is een dagelijkse oefening. Na een aantal maanden zal je meer dankbaar in het leven staan. Het gevolg: wie dankbaar is, wilt minder. Je bent tevreden met wat je hebt. Je hoeft niet per sé een nieuwe auto, een nieuwe gadget, of iets anders. Hetgeen je hebt is prima. De behoefte naar materialisme neemt af, en daarmee neemt jouw maandelijks spaarbedrag toe.

Dit was het dan. Heb je vragen of opmerkingen over hoeveel maandelijks sparen? Laat het mij weten in de reacties hieronder.

Reacties
Categorieën