Hoe Rijk Worden met Crypto? Onmisbare Tips | Happy Investors
rijk-worden-met-crypto
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
11/02/2021
9 min

Hoe Rijk Worden met Crypto? Onmisbare Tips | Happy Investors

11/02/2021
9 min

Beste Happy Investors, dit artikel is bedoelt voor beginnende beleggers die willen leren hoe rijk worden met crypto. Een aantrekkelijke gedachte. Vooral jongeren zien dollartekens met zwemmen in (crypto) geld. Ik ken het gevoel. Een mooi, euforisch gevoel. Maar ook een gevaarlijk gevoel. De illusionerende emotie naar snel rijk worden met crypto kan ook leiden tot enorme deceptie.

In dit artikel leer je niet hoe je snel rijk wordt met crypto beleggen. Je leert ook een andere manier. De weg van meer zekerheid. Om duurzaam vermogen op te bouwen. Hoe je rijk wordt met cryptomunten op de lange termijn.

Als je nog geen tot weinig ervaring hebt met beleggen, zou je dit artikel helemaal willen lezen. Het gaat je leven veranderen, dat garandeer ik je.

Op naar succesvol lange termijn beleggen!  

Inhoudsopgave

De belangrijkste les bij rijk worden met crypto beleggen

rijk-worden-crypto-tips

Er is één financiële les die ik je wil meegeven: laat geld voor je werken! Hoe eerder, hoe beter. Beleggen kent risico’s. Maar wie de tijd neemt en kiest voor lange termijn beleggen, kan deze risico’s beheersbaar maken en jarenlang vermogen opbouwen. Dit is hoe je financieel vrij wordt. Dit is hoe je rijk wordt.

Ben je nog niet bekend met mijn artikels? In het kort: ik beleg sinds mijn 23ste. Toevallig ook begonnen met crypto’s in 2017. Dit waren kleine bedragen. Sommigen zijn veel waard geworden (Ethereum). Anderen helemaal niks (SingularityNET). Maar de rise and fall van cryptomunten in 2017 zette mij aan tot serieus beleggen. Tot succesvol lange termijn beleggen met meer zekerheid. Inmiddels ben ik 30 jaar met mooi vermogen. Op mijn 40ste zou ik kunnen stoppen met werken. Dat terwijl ik veel fouten heb gemaakt. Als ik het kan, kan jij het zeker.

De tweede belangrijkste les: spreid je geld in meerdere beleggingen, met een gezonde balans tussen lager en hoger risico. (ik maakte veelvuldig de fout om té risicovol te beleggen).

Dit noemen ze een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Een portfolio met inleg in verschillende beleggingsmarkten, zoals aandelen, vastgoed, obligaties, diverse en dus ook cryptomunten.

Hoe meer rendement je wilt, hoe hoger het risico. Een hoger risico betekent potentieel groot verlies. Of als je het goed doet: potentieel veel winst. Maar uit mijn ervaring kan ik je verzekeren dat je het liefst wilt spreiden. Wat doe je als het kaartenhuis in elkaar dondert? Als Tether omvalt omdat er geen dollars tegenover staan (zie Financieel Dagblad). Op dat moment kan jouw zuurverdiende geld met 50% dalen. Als je pech hebt is 90% ook mogelijk.

Hoe rijk worden met cryptomunten?

Mijn tip: beleg zoveel en zo vroeg mogelijk, doch alleen met geld wat je kan missen. Investeer dit geld in een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Ben je risicomijdend? Vermijd dan crypto. Ben je jong(er) en/of houd je van risico? Investeer dan maximaal 10% van jouw beleggingsvermogen in cryptomunten.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Rijk worden met crypto beleggen op de lange termijn: 3 scenario’s ter inspiratie

hoe-rijk-worden-crypto-beleggen

Dan nu concrete tips over hoe rijk worden met crypto. Ter inspiratie deel ik 3 scenario’s met je, namelijk:

  1. 100% beleggen in altcoins en Bitcoin
  2. Gediversifieerde beleggingsportefeuille met crypto
  3. Gediversifieerde beleggingsportefeuille zonder crypto

Scenario 1 en 2 zijn relevant voor rijk worden met crypto. In het eerste scenario ga je enkel beleggen in altcoins en Bitcoin. Dit is een uiterst risicovolle beleggingsstrategie die kan leiden tot hoog rendement, of groot verlies.

Als alternatief kan je voor scenario 2 kiezen. Dit is in lijn met de bovenstaande tips over risicospreiding. In dit geval maak je cryptomunten onderdeel van jouw lange termijn beleggingsstrategie. Het voordeel: mocht crypto bovengemiddeld stijgen, dan pluk je daarvan de vruchten. Mocht het veel dalen, dan is de impact op jouw totaalvermogen niet desastreus. Natuurlijk is hierbij het nadeel dat je potentieel rendement laat liggen indien de cryptomarkt “gewoon” snel blijft doorgroeien.

Ten laatste behandelen we scenario 3. Dit is een saaie strategie die oninteressant is om te vertellen op een feestje. Maar als je deze strategie jarenlang volhoudt (net als scenario 2), dan is de kans aannemelijk dat je rijk wordt. En dat zonder risicovolle crypto.

Ik beleg zelf op basis van een risicovolle variant van scenario 2. Momenteel is mijn huidige inleg in crypto zeer beperkt (max. 2%), maar mijn inleg in groeiaandelen en risicovolle ETF’s is hoog.

Scenario 1: 100% beleggen in cryptomunten en Bitcoin

snel-rijk-worden-altcoinsBron: snapshot coinmarketcap.com November 2021

De cryptomarkt is echt bizar. Zie afbeelding hierboven. Dit zijn rendementen in 24 uur! Met veilige beleggingsfondsen duurt het misschien wel dertig jaar alvorens je +1226% rendement hebt. En zo’n waardeloze cryptomunt realiseert het in 24 uur.

Dit soort meme coins is hetzelfde als meedoen aan de loterij. Het is pure speculatie. Je kan er niks mee. En de winstkans is bijzonder klein. Dus het andere uiterste van -99,99% op één dag is ook mogelijk (zie afbeelding).

En toch zien we dat het mogelijk is. Dit is waarom, vooral jongeren, denken dat ze snel rijk worden met cryptomunten. En ja, het is mogelijk. De vraag is alleen: ben je bereidt alles te verliezen?

Gelukkig is er een alternatief. Om je winstkans te verhogen zou je meme coins willen vermijden en zoeken naar kleine, potentievolle cryptomunten.

In het scenario “100% crypto beleggen” streef je naar unieke pareltjes die op termijn hoog rendement geven. Dit streven is niet kansloos. In de nasleep van 2021 zullen ook nu nog cryptomunten zijn die zulke hoge rendementen geven. Dit hoeven niet per sé louter onontdekte en kleine altcoins te zijn. Ook populaire altcoins zoals Solano en Cardano hebben zeer hoge rendementen gerealiseerd.

Hoe rijk worden met cryptomunten in dit scenario? Dit zijn de stappen:

  1. Pak een klein bedrag wat je volledig kan missen (geld om te gokken)
  2. Verdeel dit geld over, bijvoorbeeld, 20 – 30 kleine, potentievolle cryptomunten
  3. Hoop dat een paar daarvan hoge rendementen geven van x50 of zelfs x500

Wil je weten hoe rijk je kan worden met dit scenario? Lees hier verder over maandelijks beleggen in cryptomunten volgens dit scenario.

Voor alle duidelijkheid: dit is een zeer risicovolle strategie die je het beste kan benaderen als asymmetrisch beleggen. Verhoog je winstkans door het toepassen van de juiste strategie. Meer hierover lees je in dit artikel over hoe het beste investeren in crypto

hoog-rendement-altcoin-solanabron: coinmarketcap.com

Scenario 2: Duurzaam rijk worden met cryptomunten

rijk-worden-crypto-beleggen-tipsBron: Happy Investors

Het probleem met crypto beleggen is dat het lange termijn perspectief nog te onzeker is. Dit komt door gebrek aan intrinsieke waarde van vele altcoins. Ik verwacht wel dat de cryptomarkt op lange termijn zal toenemen. Ook is het waarschijnlijk dat er een shake off zal plaatsvinden waarbij alleen de echt waardevolle projecten overblijven. Dit is echter een aanname. Niemand die het zeker weet.

Beleggen is berekend risico nemen. Hoe hoger de onzekerheid, hoe hoger het risico tot geld verlies. Omwille die reden zou je niet 100% van je beleggingsvermogen in crypto willen zetten. De markt is simpelweg te onzeker.

In tegenstelling heb je duurzame investeringsmarkten zoals aandelen en vastgoed. Bedrijven en vastgoedpanden hebben een duidelijke intrinsieke waarde. Op de lange termijn is het waarschijnlijk dat dit toeneemt. Meer waarschijnlijk dan bij cryptomunten.

Wil je duurzaam rijk worden met cryptomunten? Mijn voorstel is om crypto onderdeel te maken van je beleggingsportefeuille.

Stel dat we 10% in crypto investeren. En stel dat we geluk hebben en dit een hoog jaarlijks rendement van 20% geeft. Het voordeel is dat ons gemiddeld rendement hierdoor stijgt. En mocht het negatief rendement geven, dan is de impact beperkter.  

Bekijk de beleggingsportefeuille van hierboven (afbeelding). Afhankelijk van je keuzes zou je zo’n 8 – 10% rendement per jaar kunnen halen. Bij een consistente maandelijkse inleg van 500 euro zou je op de lange termijn een behoorlijk vermogen kunnen opbouwen. Tot zelfs ±€700.000 na 30 jaar (excl. belastingen).

Bij 8% is dit ±€450.000. Bij 15% ±€1.800.000.

beleggingsapp-vergelijker

Het rendement is afhankelijk van jouw keuzes. Ook heeft het verhogen van de maandelijkse inleg een grote impact op het eindresultaat.

Tip: bedenk goed dat je ook binnen de 10% inleg in crypto een gediversifieerde beleggingsportefeuille moet aanbrengen. Hoe dit werkt lees je in dit artikel over crypto portefeuille samenstellen.

rijk-worden-crypto-beleggenDeze rekentool kan je gratis downloaden via ‘menu’ > ‘gratis trainingen’

Scenario 3: rijk worden zonder crypto beleggen

portefeuille-langzaam-rijk-wordenBron: Happy Investors

Bij scenario 2 doen we een gedurfde uitspraak dat cryptomunten een zeer hoog rendement van 20% per jaar geven. Net als groeiaandelen. Beide assets zijn enorm risicovol. Het voordeel aan groeiaandelen is echter wel dat je veel beter kan onderzoeken en berekenen of zij hoog rendement geven. Je kan op basis van financiële cijfers en strategie berekenen hoe hoog de winstkans is. Dit is waarom ik deels beleg in risicovolle groeiaandelen. Op de lange termijn kan het ons gemiddeld rendement verhogen.

Het onderzoek naar unieke groeiaandelen vind je binnen ons aandelen abonnement.

In scenario 2 gingen we uit van 10,5% rendement per jaar. Dat is redelijk hoog voor beginnende beleggers. Als onze 10% inzet in cryptomunten echter geen +20%, maar -20% rendement geeft, dan is het totaalrendement nog maar 6,5%.

Wil je meer zekerheid? Wil je financieel vrij worden met duurzaam lange termijn beleggen?

In dat geval kan je ook voor scenario 3 kiezen. Hierbij laat je cryptomunten volledig buitenbeschouwing. Het nadeel is dat dit een enorme gemiste kans kan zijn. Het voordeel is dat je meer zekerheid hebt.

Neem de beleggingsportefeuille van hierboven als voorbeeld (afbeelding). Dit is geen voorbeeld van hoe rijk worden met crypto. In dit scenario laten we de onzekere crypto en groeiaandelen juist achterwegen. We kiezen voor meer zekerheid (wat geen 100% is!).

500 euro maandelijks investeren tegen 8% rendement geeft na 30 jaar: ±€480.000 (excl. belastingen, incl. 2% inflatie).

Wil je meer weten over hoe je op de lange termijn rijk kan worden met beleggen? Hoe je dit doet met een klein, maandelijks bedrag? Lees hier over hoeveel maandelijks beleggen.

Conclusie over rijk worden met cryptomunten

Rijk worden met crypto beleggen is beslist mogelijk. De vraag is alleen: hoeveel geld ben je bereidt volledig te verliezen? Sommige waaghalzen hebben €50.000 op meme altcoins zoals Dogecoin gezet. Zij waren binnen één jaar miljonair. Extreem geluk als je het mij vraagt. En oh ja: pure waanzin… Het was meer waarschijnlijk dat ze de volle 50K zouden verliezen. Maar het is niet gebeurt.

Dat is de onzekere kant van rijk worden met crypto: niemand weet het zeker.

Ja, het kan allemaal in elkaar klappen. Persoonlijk verwacht ik een grote crash op korte termijn, met daarna een koersherstel op de langere termijn. Maar niemand die het weet. En ik al helemaal niet (ik beschouw mijzelf als zeer slechtste markttimer).

Het alternatief: gedoseerd lange termijn beleggen in crypto en daar potentieel rijk mee worden.

Geloof jij in de cryptomarkt? Mijn tip is om te kiezen voor scenario 2. Het is heel verleidelijk om al je geld op altcoins te zetten (scenario 1), maar de onzekerheid is te groot. Terwijl je bij gedoseerd crypto beleggen (scenario 2), het risico verkleint maar wel potentieel hoger rendement kan behalen.

Een andere waarheid is dit: rijk worden met beleggen is vrij eenvoudig voor lange termijn beleggers met veel spreiding. Als je streeft naar, bijvoorbeeld, 5 – 6% rendement, dan neem je minder risico. De zekerheid neemt daarmee toe. Wanneer je dan in staat bent om je maandelijkse inleg te verhogen, kan je ook binnen 20 – 30 jaar rijk zijn. En dat zonder risicovolle cryptomunten.

Geduld is een schone zaak.

En, waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊.

uitleg-rijk-worden-cryptomuntenDeze rekentool kan je gratis downloaden via ‘menu’ > ‘gratis trainingen’


Reacties
Categorieën