NAGA Review & Ervaringen: Betrouwbare Beleggingsapp? | Happy Investors
NAGA Review & Ervaringen: Betrouwbare Beleggingsapp? (2021)
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/01/2021
11 min

NAGA Review & Ervaringen: Betrouwbare Beleggingsapp? | Happy Investors

07/01/2021
11 min

Beste Happy Investor, een van de beste nieuwkomers in de wereld van beleggingsapps is NAGA. NAGA was ooit een cryptomunt en is uitgegroeid tot een van de grotere beleggingsapps voor CFD, crypto, aandelen, en ETFs. Vanaf 2018 zijn al meer dan 1 miljoen beleggers aangesloten, en in deze NAGA review leg ik je uit waarom. Ook gaan we kijken naar de NAGA ervaringen en gaan we de beleggingsapp vergelijken met andere brokers. Tot slot geef ik je antwoord op de vraag of NAGA een betrouwbaar beleggingsplatform is.

Let op: deze online broker is kent veel kanttekeningen. Zo verliest 85% geld met CFD's. Lees mijn kritische review geheel door, zodat je weet waaraan je begint 😊.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Review NAGA beleggen: wat is het en hoe werkt het?
Review voor- en nadelen van NAGA3
NAGA vergelijken met Nederlandse beleggingsplatformen
Kwaliteit van NAGA beleggingsapp
De tarieven en kosten van NAGA vergelijken
Het aanbod van NAGA vergelijken
Speciale functies die NAGA aanbiedt
NAGA ervaringen en klantenrecensies
Is NAGA betrouwbaar?
Conclusie over beleggen bij NAGA voor Nederland en België

Review NAGA beleggen: wat is het en hoe werkt het?

review-naga-beleggen

Bron: website NAGA

Ik heb al vele reviews over beleggingsapps geschreven. De een kritisch, de andere lovend. Na mijn NAGA review wil ik deze beleggingsapp vooral vergelijken met eToro. Uit mijn eToro review blijkt dat het een speciale beleggingsapp is die veel unieke, innovatieve features aanbiedt. Maar ik ben nogal kritisch over eToro, omdat er te veel klachten zijn over dat mensen haar geld niet kunnen terugboeken en andere dubieuze praktijken. Als we NAGA en eToro vergelijken, zien we dat NAGA dezelfde unieke features aanbiedt.

We zien dat NAGA een relatief hoge klanttevredenheidsscore krijgt. Iets wat bij eToro (en zelfs DEGIRO) niet het geval is. Maar wat kan je er eigenlijk mee?

Via de beleggingsapp kan je CFD handelen én/of commissievrij beleggen in aandelen, valutakoersen, indexfondsen en ETFs. Dit betekent dat je 0% transactiekosten betaalt. Natuurlijk is hier wel de vraag of er dan andere kosten bijkomen. Hieronder vind je een samenvatting van alle kosten en voor- en nadelen van NAGA.

Tevens moeten we vooral goed kijken naar het aanbod. Deze beleggingsapp is nog relatief jong, en heeft daarom een kleiner aanbod dat vooral gericht is op CFD handel. En dat is (voor mij) een probleem. Waarom? Lees verder.

Een alles-in-een beleggingsapp

NAGA is een alles-in-een beleggingsapp. In totaal bieden ze 950+ beleggingsopties aan, van aandelen tot aan crypto’s en CFD’s. Dit heeft voor- en nadelen. Zoals bijvoorbeeld dat deze beleggingsapp in de breedte groeit, en niet in de diepte. Neem nu DEGIRO als voorbeeld. Zij specialiseren zich in aandelen en alles wat daarbij komt kijken (indexen, ETFs, opties, etc.). Daardoor is het aanbod van DEGIRO voor aandelen veel groter dan bij NAGA.

Of neem nu een crypto beleggingsapp als voorbeeld. Zij specialiseren zich in crypto en bieden daarom veel meer cryptomunten aan in vergelijking tot NAGA.

Is dit nadelig? Nou, dat ligt aan jouw voorkeur. Als je graag wilt beleggen in de meest populaire aandelen, ETFs en cryptomunten, dan is NAGA een prima keuze. Wel is het aanbod van “normale” aandelen en ETFs nog te beperkt. Wil je meer in de diepte, zoals met aandelen, dan is DEGIRO een van de beste beleggingsplatformen.

Natuurlijk moet je altijd zelf de keuze maken. Ik ben een lange termijn belegger die een hoge winstkans wil creëren middels kennis, ervaring en onderzoek. Bij normale aandelen en ETFs is dit mogelijk. Bij CFD beleggen is dit echter helaas beperkt.

Let op: NAGA biedt momenteel voornamelijk CFD handel aan. Begin hier niet aan! Het is uiterst risicovol en meer dan 75% van alle CFD beleggers verliest haar geld. Kies voor lange termijn beleggen in “normale” aandelen en ETFs. NAGA biedt deze “normale” aandelen aan, maar wel beperkt.

Mocht je willen beginnen op NAGA, maak dan een gratis demo account aan. Zo kan je het eerst testen of het bij jou past.

Meer weten? Bezoek de website

Review voor- en nadelen van NAGA

naga-vergelijken

Bron: onderzoek Happy Investors Mindset – niet kopiëren zonder bronvermelding

In de tabel hierboven vind je een overzicht van mijn NAGA review. NAGA is een innovatief en gebruiksvriendelijke beleggingsapp. In praktijk bieden ze werkelijk aandelen aan die je zonder transactiekosten kan aankopen. Een account aanmaken is ook gratis, en ze hanteren geen jaarlijkse kosten.

Een groot nadeel is echter wel dat dit platform vooral is gericht op CFD handel. Je kan aandelen commissievrij aankopen, maar hier moet je wel “goed” voor zoeken op het platform. En dat is erg jammer. Ik hoop dat zij in de toekomst zich meer gaan richten op normale aandelen en ETFs, want de beleggingsapp met haar functionaliteiten is uitstekend.

Een, kortom, groot verbeterpunt voor deze online broker is het toevoegen van meerdere normale aandelen, ETFs, cryptomunten, et cetera. Zij moeten het aanbod vergroten, zodat je er meer op kan handelen. Uiteraard begrijpen zij dit ook wel, al kost dat tijd om op te bouwen. En ze gaan al redelijk snel, gezien ze nog maar een paar jaar operationeel zijn.

Andere NAGA nadelen:

  • De “normale” aandelen worden niet duidelijk zichtbaar gemaakt (je moet doorklikken bij “stocks CFD”)
  • Biedt voornamelijk CFD’s aan wat uiterst risicovol is: meer dan 75% verliest geld
  • Geldopname kost maximaal $5

Over het algemeen vind ik het onethisch dat zij beleggers vooral proberen te sturen naar CFD’s. Ze bieden normale aandelen aan, maar hier moet je goed voor zoeken omdat de standaard optie staat op ‘CFD stocks’.

Een lichtpuntje is wel dat NAGA de Vanguard Total Stock Market ETF (VT) aanbiedt. Uit mijn onderzoek naar de beste wereldwijde ETFs blijkt dit ETF het beste te presteren, met een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 9,5%. Mocht je dit ETF niet kennen: zij bezit 9050 aandelen over de gehele wereld. Investeren in Vanguard Total Stock Market betekent dat je deels in de wereldeconomie investeert.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

NAGA vergelijken met Nederlandse beleggingsplatformen

naga-broker-vergelijken

Bron: NAGA website

Hoe presteert NAGA ten opzichte van andere beleggingsapps? Is het de beste keuze? Hieronder gaan we NAGA vergelijken met andere aanbieders. We gaan kijken naar de (1) kwaliteit, (2) de kosten, (3) het aanbod, en (4) speciale features/functies.

Kwaliteit van NAGA beleggingsapp

review-naga

Bron: NAGA website

De kwaliteit van NAGA is naar mijn ervaringen positief. Het platform werkt snel, eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Ook de mobiele beleggingsapp is snel en praktisch. In tegenstelling tot andere brokers, is de service vanuit NAGA snel en accuraat. Aan alles is te merken dat het een jong bedrijf is dat graag wilt groeien.

Onder kwaliteit vallen ook andere zaken. Zoals het aanbod. Daar heb ik wel een kritische review voor (zoals hierboven al aangegeven). Laten we eerst nog even naar de kosten kijken.

De tarieven en kosten van NAGA vergelijken

In de tabel hierboven heb ik een overzicht gemaakt van NAGA kosten en tarieven. De lijst is niet volledig, en zal mogelijk ook niet meer actueel zijn indien deze worden aangepast.

Op moment van schrijven is NAGA in vergelijking tot andere brokers een van de goedkopere.

Het aanmaken van een (demo) account is gratis. Ook kan je gratis bijstorten, waarbij de eerste inleg minimaal 250 euro bedraagt. Er zijn wel kosten voor geldopname (zoals eToro dit ook hanteert).

Qua commissie kan je normale aandelen tegen 0% transactiekosten aankopen. Voor CFD aandelen en -ETFs betaal je respectievelijk 0,20% en 0,10% commissie per trade. In vergelijking tot andere brokers zijn dit alsnog lage transactiekosten.

Voor cryptomunten betaal je een spread per trade. De spread is afhankelijk van het type cryptomunt dat je wilt kopen. Over het algemeen is dit wel iets duurder in vergelijking tot specialistische crypto brokers. Daartegenover staat wel dat NAGA veel speciale functies hebben die je er gratis bijkrijgt.

Meer weten over de actuele tarieven? Klik hier voor meer informatie

Het aanbod van NAGA vergelijken

Zoals aangegeven is NAGA een alles-in-een broker voor aandelen, crypto, ETFs, valuta, indexfondsen, grondstoffen, futures en CFDs. Ze bieden meer dan 950+ beleggingsopties aan, en dit zal ongetwijfeld toenemen in de toekomst.

Het voordeel hiervan is dat je als beginnende belegger in vrijwel alle populaire aandelen, crypto, en dergelijke kan beleggen. Het nadeel is dat er geen focus is. Zoals aangegeven heeft een broker als DEGIRO veel meer focus op de aandelenmarkt. Zij bieden daarom een breder spectrum aan opties aan binnen de aandelenmarkt. Je kan er geen crypto’s of CFD’s kopen, maar wel veel meer aandelen.

Het is een overweging die je voor jezelf moet maken. Wil je beginnen op een breed alles-in-een platform, of toch liever een broker met meer focus op één activa?

Dan nog een belangrijk punt: een groot nadeel aan NAGA beleggingsapp is dat zij vooral gericht is op CFD handelen. CFD beleggen kent enorme risico’s en is irrationeel. Het is geen beleggen. Het is gokken en speculeren, waarbij je verlieskans heel groot is. Zo verliest 75% van alle CFD beleggers haar geld.

Ja, het is mogelijk om via NAGA 0% commissievrij aandelen te kopen. Maar je moet wel een aantal keer goed doorklikken wil je terecht komen bij de 360+ normale aandelen. Want als standaard optie, zoals bijvoorbeeld in de zoekmachine, verschijnt iedere keer de “CFD versie”. En bovendien rekenen ze daar wel een commissie voor (0,2%).

Persoonlijk zou ik niet bij NAGA beleggen. Ik ben een lange termijn belegger en geef de voorkeur aan normale aandelen en ETFs. Voor mij gaat de voorkeur uit naar DEGIRO. Een andere optie is BinckBank, omdat ook zij een groot aanbod van aandelenbeurzen bieden.

Lees hier verder over DEGIRO vs. BinckBank vergelijken.

Speciale functies die NAGA aanbiedt

naga-review

Bron: NAGA website

Naast de gebruiksvriendelijkheid heeft NAGA nog een ander groot voordeel. Deze broker is innovatief en biedt speciale functies aan die je bij weinig tot geen andere brokers krijgt. Hieronder vind je een overzicht van de meest unieke tools.

Met AutoCopy kan je andere beleggers kopiëren. Als bepaalde beleggers consistent goede resultaten behalen, kan je ervoor kiezen om (een deel van) je geld net als hun te investeren. Met deze functie kopieer je automatisch dezelfde beleggingen.

Het voordeel is dat je niet meer zelf hoeft na te denken. Maar dit is ook een nadeel: het is volledig berust op vertrouwen dat een andere belegger het beter doet dan jijzelf. Daarbij zijn behaalde resultaten in het verleden geen garantie voor de toekomst. Ook is het risico erg hoor, omdat veel van deze traders met CFD’s werken. Bovendien is AutoCopy niet gratis (€0,99 per transactie + 5% van de winst).

Ik zou je sterk willen afraden om AutoCopy te gebruiken. Leer zelf beleggen, dat is een betere, duurzamere investering!

Er bestaat een lijst der tophandelaren van NAGA. Jij kan hen kopiëren, maar je kan zelf ook een tophandelaar worden. Wanneer je goede beleggingen maakt, kom je qua resultaten terecht op het dashboard van NAGA tophandelaren. Andere beleggers kunnen besluiten om jou te gaan kopiëren. In ruil hiervoor kan je geld verdienen. Hoe meer mensen jou kopiëren, hoe meer je verdient. In theorie kan dit oplopen tot tienduizenden euro’s, maar dan moet je wel bijzonder goed zijn 😉.

Tot slot hebben ze nog andere tools en features, zoals de NAGA Protector, de NAGA kaart, prijswaarschuwingen, et cetera.

NAGA ervaringen en klantenrecensies

naga-ervaringen-nederland

Bron: Trustpilot.com NAGA ervaringen en recensies

We komen aan het einde van mijn NAGA review. Inmiddels kan je wel een inschatting maken of dit een geschikte beleggingsapp voor jou is. Ik heb aangegeven dat ik redelijk goede ervaringen heb met NAGA qua gebruikservaringen en service. Ook heb ik aangegeven dat het voor mij geen geschikte beleggingsapp is, omdat er te weinig normale aandelen en ETFs worden aangeboden. Bovendien is de CFD handel uiterst risicovol.

Maar wat zeggen andere klanten over deze broker? Hieronder vind je een overzicht van NAGA ervaringen en klantenrecensies.

ervaringen-naga-beleggen

Bron: Trustpilot.com NAGA ervaringen en recensies

ervaringen-naga-aandelen

Bron: Trustpilot.com NAGA ervaringen en recensies

ervaringen-naga-crypto

Bron: Trustpilot.com NAGA ervaringen en recensies

De positieve ervaringen met NAGA gaan vooral over de klantenservice. Ook zijn er (gelukkig) nauwelijks dubieuze zaken zoals het niet kunnen terugboeken van je geld (zoals we bij eToro frequent horen).

De negatieve ervaringen met NAGA gaan vooral over CFD handel. Dat is ook waarom zoveel mensen er geld mee verliezen. Het is een complexe vorm van speculatie waarbij je met hefbomen werkt. Zo kan je bijvoorbeeld x20 op een aandeel of crypto zetten. Als deze -1% gaat, gaat het resultaat x20. Met andere woorden: je verliest 20% op één dag. Als je dit niet begrijpt (zoals werken met stop loss), dan kan je serieuze verliezen boeken.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

Is NAGA betrouwbaar?

Al met al beschouw ik NAGA als een betrouwbare beleggingsapp in de zin dat zij prima service aanbieden. Ook is het platform gebruiksvriendelijk. Tot slot zie ik geen negatieve ervaringen over geld terugboeken of iets dergelijks. Noch heb ik zelf dit soort negatieve ervaringen getroffen.

Maar is dit genoeg om NAGA als betrouwbaar beleggingsplatform te beoordelen?

Wat is betrouwbaar?

Voor mij valt dit samen in de context van beleggen. Een persoonlijke interpretatie is dat ik betrouwbaar beleggingsresultaat wil boeken. Neem aandelen als voorbeeld. Uit jarenlange ervaring weet ik dat sommige aandelen meer risico bevatten dan anderen. Sommige aandelen kunnen binnen één jaar -50% dalen of +100% stijgen. Andere aandelen zijn meer stabiel, en stijgen of dalen met 20%.

Voor mij is dit betrouwbaar, omdat ik deze kennis heb. Ik neem dus bewust meer of minder risico, en accepteer eventuele negatieve gevolgen.

Bij NAGA kan je in normale aandelen beleggen en dat is betrouwbaar. Zij bieden echter ook CFD’s aan en die zijn mijns inziens niet betrouwbaar. Werken met hefbomen kan leiden tot enorme verliezen van -100%. En dat kan binnen een paar uur gebeuren… Natuurlijk kan je hier ook van profiteren, maar dit vergt veel kennis, kunde en “stalen ballen”.

Mocht je NAGA willen uitproberen, dan zou mijn tip zijn om een demo account aan te maken. Zo kan je met nep geld testen of het iets voor je is. En blijf uit de buurt van CFD’s!

Klik hier voor gratis aanmaken demo account

Conclusie over beleggen bij NAGA voor Nederland en België

NAGA is een relatief jong beleggingsplatform met innovatieve features en een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en service. Ze bieden 360+ aandelen aan die je commissievrij kan aankopen. De overige beleggingsopties zijn primair gericht op CFD handel, wat uiterst risicovolle speculatie behelst.

Positieve ervaringen met deze broker gaan vooral over de service. Negatieve ervaringen gaan vooral over het risico met CFD beleggen. Immers, wie dit niet 100% begrijpt kan inderdaad onaangenaam verrast worden wanneer hij/zij binnen een paar uur haar inlegt deels of volledig verliest.

Ik hoop dat deze partij in de toekomst meer gaat uitbreiden naar normale aandelen en ETFs. Dat zou een waardevolle aanvulling. Voor dit moment zou ik zelf geen gebruik maken van NAGA.

Reacties
Categorieën