Passief Inkomen met ETF beleggen: dit is hoe het werkt
Passief Inkomen met ETF beleggen: dit is hoe het werkt
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
01/22/2021
10 min

Passief Inkomen met ETF beleggen: dit is hoe het werkt

01/22/2021
10 min

Beste Happy Investor, het fenomeen passief inkomen klinkt als te mooi om waar te zijn. Toen ik op jonge leeftijd mij hierin ging verdiepen, kwam ik tot de conclusie dat het werkelijk mogelijk is. Er zijn echter verschillende gradaties en definities. De meest pure vorm van passief inkomen is dat je geld krijgt zonder hier arbeid voor te leveren. Hierbij leerde ik al snel dat beleggen hiertoe de beste manier is. Zo zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij passief inkomen met ETF beleggen vooral geschikt is voor beginnende beleggers. In dit artikel deel ik mijn kennis en ervaring met je over hoe passief inkomen met ETF beleggen werkt.

Het enige wat ik van je verwacht is dat je het gehele artikel leest, zodat je de essentie begrijpt. Daarbij zou ik het enorm waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen met vrienden en familie die hiermee geholpen zijn. Mocht je nog vragen hebben, stel deze dan in een reactie hieronder of binnen de Happy Investors Community (voor coaching op beleggen & rijker worden).

Laten we doorgaan!

Inhoudsopgave:

Passief inkomen en ETF beleggen: dit is waarom het goed samen gaat
Hoe krijg ik passief inkomen met ETF beleggen: tips en uitleg
Wat zijn goede ETFs voor passief inkomen?
Waarom ETFs en niet aandelen?
Andere beleggingen voor passief inkomen

Passief inkomen en ETF beleggen: dit is waarom het goed samen gaat

passief-inkomen-met-etfs

Nog niet zo lang geleden was passief inkomen een grote hype. Immers, wie wilt er niet slapend rijk worden zonder daarvoor te moeten werken? Op het internet mag je mooie verhalen lezen over hoe mensen veel geld verdienen zonder inzet. Uiteraard is dat onzin. Ja, het is mogelijk om passief inkomen te genereren alleen komt dat niet vanzelf. Om passief inkomen te genereren zal je in de eerste jaren juist veel harder moeten werken. Denk hierbij aan het opbouwen van een geautomatiseerde business op basis van de principes uit het boek ‘de 4-urige werkweek’. Van alle denkbare ideeën voor passief inkomen is er eentje in het bijzonder die wel werkelijk passief is. Dan heb ik het over geld beleggen.

Geld beleggen is de een pure vorm van passief inkomen waarbij je letterlijk minimale fysieke arbeid hoeft te leveren in ruil voor extra inkomen. Hoe meer geld je kan beleggen, hoe hoger het passief inkomen. Natuurlijk is er ook een “maar”. Alhoewel je bij beleggen amper fysieke arbeid hoeft te leveren, loop je wel een risico. Bij beleggen heb je namelijk het risico tot geld verlies. Hoe meer risicovol je belegd, hoe hoger het risico. Nu zijn er twee manieren om dit probleem op te lossen. Allereerst kan je ervoor kiezen om veel kennis te vergaren en onderzoek te doen. Hierdoor kan je de winstkans verhogen. Dit betekent: goede beleggingen maken. Of, als tweede keus, kan je er simpelweg voor kiezen om te beleggen met weinig risico.

ETFs zijn een manier om meer veilig te beleggen. ETF beleggen is perfect voor passief inkomen, waarbij je het risico verlaagt en toch een mooi rendement kan realiseren. Als je nog niet weet wat dit inhoudt, lees dan hier alles over investeren in Exchange Traded Funds. Het is een beleggingsproduct waarmee je op eenvoudige wijze direct meer spreiding in aandelen en vastgoed kan aanbrengen om zo je risico te verlagen.

 

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoe krijg ik passief inkomen met ETF beleggen: tips en uitleg

etf-beleggen-voor-passief-inkomen

Ik ga er voor nu vanuit dat je weet wat ETFs zijn en dat jouw vraag is hoe je passief inkomen en ETF beleggen kan combineren. Hieronder zal ik je tips en uitleg geven over ETFs die geschikt zijn voor passief inkomen. Alleen zullen we eerst de basis moeten leggen. De basis kan je zien als een plan van aanpak, oftewel een strategie. Om succesvol passief inkomen en ETF beleggen te combineren, kan je jouw strategie als richtlijn aanhouden.

Als je het mij vraagt bevat iedere succesvolle strategie de volgende stappen:

 1. Begin met het einde in gedachten: hoeveel passief inkomen wil je maandelijks hebben? En waarom? Wat ga je ermee doen, en hoe draagt het bij aan een gelukkiger leven?
 2. Stel een financieel doel: bepaal hoeveel geld je nodig hebt en wat hiervoor je maandelijkse inleg en rendement dient te zijn. Lees hier meer over hoeveel maandelijks beleggen
 3. Onderzoek de beste ETFs voor passief inkomen. Hieronder vertel ik je daar meer over
 4. Investeer iedere maand een vast bedrag (wat je kan missen) in deze ETFs. Lees hier meer over investeren met kleine bedragen.
 5. Herhaal stap 4 en investeer eventueel dividend terug in de ETFs. Blijf dit volhouden totdat je het doel (stap 1) behaald hebt
 6. Zodra het doel is behaald, kan je periodiek een klein deel van je ETFs verkopen en omzetten als passief inkomen (of zet alles om naar dividend)

Wil je meer in detail weten hoe je deze stappen voor jezelf kan uitwerken? Lees hier alles over hoe werkt zelf beleggen.

Periodiek verkopen van ETFs

Uit de vele coaching sessies die ik geef binnen de Happy Investor Community, weet ik dat velen nog niet zo goed begrijpen hoe je passief inkomen uit aandelen en ETFs kan halen. Het gaat hier om stap 6 uit het stappenplan van hierboven. Ik zal het daarom iets nader toelichten:

Stel dat jouw financiële doel is om iedere maand 1.000 euro aan passief inkomen te hebben. Wanneer je gaat beleggen zal je rekening moeten houden met de koersontwikkeling. Bij gespreide ETFs gaat die op de lange termijn meestal omhoog. Op de korte termijn zal deze echter schommelen. Daarom spreken we altijd over een gemiddeld jaarlijks rendement. Het ene jaar kan je -10% staan, om het volgende jaar weer +25% te staan.

Mijn tip om passief inkomen en ETF beleggen te combineren, is om structureel een beetje winst te cashen zodra de koersen stijgen. Bij een gemiddeld jaarlijks rendement van 10% heb je 120.000 euro nodig voor een passief inkomen van 1.000 euro per maand. Alleen kan je niet altijd zomaar iedere maand een beetje ETFs verkopen. Het is slimmer om te verkopen op de momenten dat de koers stijgt. En nog beter is om bij te kopen wanneer de koersen dalen. Dit werkt zo:

tips-passief-inkomen-met-etfs

De verkoop van 3% is slechts een voorbeeld. Dit kan ook meer of minder zijn afhankelijk van de koersontwikkeling. Besef wel goed dat dit plaatje er gemakkelijk uit ziet, maar in realiteit is het lastiger. De grafiek van hierboven betreft namelijk een tijdsbestek van 5 jaar. Echter, op korte termijn is het niet altijd eenvoudig om even “zoom out” te doen, zoals we met de grafiek van hierboven hebben gedaan. Tevens kan de media je angst inboezemen wanneer het economisch (even) tegenzit. Laat dat niet toe. Houd je hoofd koel en blijf kijken naar de lange termijn ontwikkeling. Zie je grote dalingen zoals bij de covid-19 crisis? Koop dan bij met geld wat je kan missen voor de lange termijn.

vastgoed beleggen met weinig geld

Kies de juiste ETFs die geschikt zijn voor passief inkomen

Wanneer het aankomt op passief inkomen en ETF beleggen is een cruciale stap om te kiezen voor de juiste ETFs. Het woord passief dwingt ons om te kijken naar ETFs die een hoge winstkans op de lange termijn geven, zonder dat wij ons zorgen hoeven te maken over ons geld. Hieronder geef ik je tips om dit soort ETFs voor passief inkomen te herkennen.

Let op dat je er ook voor kan kiezen om je geld te laten beleggen. In die situatie laat je experts het werk voor je doen. Het rendement is hierbij mogelijk iets lager (of hoger als jij slechte keuzes maakt bij zelf beleggen). In ruil daarvoor is het wel 100% passief inkomen. Meer weten? Klik hier voor laten beleggen vergelijken en ontdek wat de beste platformen zijn.

Wat zijn goede ETFs voor passief inkomen?

Om passief inkomen en ETF beleggen te combineren is het noodzaak dat je kiest voor ETFs die op de lange termijn een positief rendement opleveren. In principe is het zo dat je bij veiliger beleggen een hogere kans tot succes hebt. Daarvoor heb ik een aantal universele principes opgesteld die je leest in het artikel over veilig beleggen. Dat artikel kan enorm waardevol voor je zijn 😉. In een vertaalslag naar passief inkomen en ETF beleggen, zou mijn advies zijn om te kiezen voor het lange termijn investeren van zeer gespreide ETFs. Als je hiervoor kiest, zou je een gemiddeld jaarlijks rendement van 7 – 12% mogen verwachten op een termijn van > 20 jaar.

Dit zijn mijn tips voor goede ETFs voor passief inkomen:

 • Wereldwijde aandelen ETFs
 • REITs ETFs
 • Dividend ETFs
 • Obligatie ETFs
 • Beleggingsfondsen (hier speel ik vals, maar is wel geschikt voor passief inkomen 😊)

Bovenstaande soorten van ETFs zijn geschikt voor passief inkomen. Uiteraard is het mogelijk om het gemiddelde jaarlijkse rendement te verhogen, maar daarvoor zal je wel meer risico moeten nemen. Zo zijn mijn persoonlijke ETFs aanzienlijk risicovoller, en in ruil daarvoor verwacht ik een hoger rendement. Het is echter het risico dat je er ook naast kan zitten, met geld verlies als potentieel gevolg. Nu draait het bij passief inkomen er juist om dat je met minder financiële zorgen kan genieten. In termen van beleggen spreken we dan over volatiliteit. Hoe meer spreiding je aanbrengt, hoe lager de volatiliteit. De bovenstaande soorten van ETFs zijn hier geschikt voor.

Een uitgebreide uitleg over dit soort ETFs vind je terug in het artikel over veilige ETFs.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Waarom ETFs en niet aandelen?

passief-etf-beleggen

Mijns inziens gaan passief inkomen en ETF beleggen het beste samen. Of nog beter is om je geld te laten beleggen. Hoe veiliger je belegd, hoe minder actief je met een belegging hoeft bezig te zijn. Nu is de term veilig wel heel subjectief.

Neem nu Warren Buffet als voorbeeld. Warren is een van de beste lange termijn beleggers op de wereld. Hij vindt het niet logisch om meer dan twintig verschillende aandelen (of ETFs) te kopen. Sterker nog, Warren geeft aan dat je in feite maar maximaal twintig verschillende aandelen in je hele leven mag kopen. De redernatie hierachter is diepgaand. Het dwingt je namelijk tot het uitvoeren van excessief onderzoek naar de allerbeste aandelen. Als jij na onderzoek vrijwel zeker weet dat een bepaald aandeel een “koopje” is, dan mag je ook spreken over veilig beleggen.

De term veilig beleggen is subjectief

De realiteit is echter dat jij en ik geen Warren Buffet zijn. Voor iedereen die geen of nauwelijks verstand heeft van beleggen, is het sowieso altijd beter om te beleggen in ETFs en fondsen in plaats van individuele aandelen. Mensen die zomaar de menigte volgen en instappen in risicovolle aandelen (zoals Tesla en NIO in januari 2021) zullen vroeg of laat heel veel geld verliezen.

Kortom, beleg alleen in individuele aandelen als je hier ook echt veel verstand van hebt. Zo kan je overwegen om vanuit ETFs langzaam de stap naar dividend aandelen te maken. Dit type aandelen zijn gemiddeld genomen financieel meer gezond en stabiel (dan groeiaandelen). Hier lees je alles over hoe werkt dividend beleggen.

Andere beleggingen voor passief inkomen

Naast ETF beleggen zijn er nog andere soorten beleggingen die geschikt zijn voor passief inkomen, namelijk:

Bij passief inkomen en ETF beleggen is het de bedoeling dat je eens in de zoveel tijd een deel moet verkopen om dit om te zetten naar geld. Sommige mensen vinden dat niet fijn en willen meer eenvoud. Een goed voorbeeld daarvan zijn vastgoedfondsen. Dit type belegging heeft enkele voordelen zoals een mooie spreiding in verschillende vastgoedobjecten die vaak recessiebestendig zijn. Bovendien kan je instappen met kleine bedragen. Iets wat met fysiek vastgoed niet gaat. Tot slot geven vastgoedfondsen een redelijke stabiele cashflow waarbij je iedere maand een % dividend krijgt uitgekeerd.

Bij de beste vastgoedfondsen ontvang je een jaarlijks dividend tussen de 6 – 8,5%. Stel dat jij 100.000 euro hierin investeert (op de lange termijn uiteraard), dan ontvang je ieder jaar zo’n 6.000 – 8.500 euro aan dividend (voor belasting). Hier lees je wat de beste online vastgoedfondsen zijn.

Twee andere type beleggingen zijn crowdfunding en P2P Lending. Crowdfunding is mijns inziens geen slimme investering omdat het jaarlijks rendement vaak laag is (4 – 6%). In dat geval zijn ETFs, vastgoedfondsen en P2P Lending interessanter. Zo kan je bij P2P Lending geheel automatisch je geld investeren in honderden verschillende leningen. Het jaarlijks rendement kan oplopen van 8 tot 13%. Let wel heel goed op dat je kiest voor een betrouwbaar P2P platform. Daar zijn er niet zoveel van! Hier lees je meer over belegen in P2P Lending.

Een belangrijker afsluiter is om te weten wanneer het genoeg is. Streef naar een financieel doel, en ga vanaf dat moment dan ook echt genieten van het passief inkomen. Doe er iets nuttigs mee. Koop meer vrijheid of geef iets terug aan je dierbaren. Leef je droomleven!

Reacties
Categorieën