Wat is Cirkel van Invloed: Uitleg, Vergroten, Voorbeelden
cirkel-van-invloed-uitleg
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
01/19/2022
7 min

Wat is Cirkel van Invloed: Uitleg, Vergroten, Voorbeelden

01/19/2022
7 min

Ben je geïnteresseerd in het leren van een krachtige methode om jouw effectiviteit te verhogen door meer proactief te worden? De cirkel van invloed en controle is een ingenieuze methode uit Stephen Covey's bestseller The 7 Habits of Highly Effective People, gepubliceerd in 1989. In dit artikel zullen we de cirkel van invloed en controle uitleggen en hoe je het kunt gebruiken om effectiviteit en productiviteit te verhogen. We zullen ook concrete voorbeelden geven van de cirkel van invloed.

Op naar duurzame groei!

Wat is de Cirkel van Betrokkenheid?

 cirkel-van-invloed-vergroten

In de bestseller van Stephen Covey werd besproken hoe je met verschillende situaties kunt omgaan door proactief te zijn. Hij ontwierp drie ringen met behulp van deze ingenieuze methode genaamd Cirkel van Invloed en Controle:

 • Cirkel van Betrokkenheid (circle of concern)
 • De Cirkel van Controle (circle of control)
 • De Cirkel van Invloed (circle of influence)

De Cirkel van Betrokkenheid omvat al je werk en persoonlijke moeilijkheden en zorgen. Het doel is om uit te zoeken welke van deze zaken binnen de cirkel van controle vallen en welke erbuiten. Immers, hetgeen we niet kunnen controleren daar hoeven wij ons ook geen zorgen over te maken. Het gebeurt zoals het is. Maar hetgeen we wel kunnen controleren, daar kunnen we proactief op handelen om onze leven te beteren. In ieder denkbaar opzicht (relaties, werk, financieel, et cetera).

Laten we eerst eens kijken naar de cirkel van controle. Daarna zullen we de cirkel van invloed onderzoeken en uitleggen. Dit is een belangrijk concept voor persoonlijke ontwikkeling.

Wat is de Cirkel van Controle?

De cirkel van controle omvat de dingen die je direct kan beheersen of controleren. Sommige factoren, zoals het weer, pandemieën en de economie, liggen buiten onze macht. We hebben er geen controle over. Andere aspecten van het leven hebben we echter volledig in de hand. Bijvoorbeeld hoe je reageert op bepaalde mensen, werkprestaties en of je (on)gezond voedsel consumeert.

Er zijn ook zaken binnen de Cirkel van Betrokkenheid waar we geen directe controle over hebben, maar waar we wel invloed op kunnen uitoefenen. Typische voorbeelden hiervan zijn het gedrag van andere mensen (zoals collega’s), of het resultaat van een project wat binnen teamverband wordt uitgevoerd.

In plaats van te wachten tot dingen gebeuren, houdt proactief zijn in dat je handelt naar wat je kan controleren. Dat je concentreert op het vergroten van de cirkel van invloed, en dat je doet wat binnen jouw macht ligt om dat te bereiken.

Het concept laat zien hoe je controle kunt krijgen als je het gevoel hebt dat je die niet hebt. Het laat je erkennen dat je altijd meer macht hebt dan je beseft. Laten we uitleg geven over de circle of influence.

Wat is de Cirkel van Invloed? Uitleg en voorbeelden

De cirkel van invloed omvat de dingen die je indirect kunt controleren. Volgens Covey moeten we ons concentreren op wat we kunnen beïnvloeden. Hij beweert dat als we ons concentreren op de dingen die we op een goede en proactieve manier kunnen beheersen, we onze cirkel van invloed vergroten.

Een ander punt om te overwegen is dat sommige dingen onder onze directe controle staan. Er zijn er echter veel meer factoren die we niet kunnen controleren, maar wel kunnen beïnvloeden. We kunnen indirect invloed uitoefenen op een bredere schaal door ons te richten op wat we kunnen beïnvloeden (bv. onze acties, gewoonten, planning, manier van spreken, et cetera)

Als je je bijvoorbeeld richt op je eigen bedrijf of baan, heb je niet alleen invloed op je economie. In plaats daarvan kun je ook de economie van je lokale gemeenschap beïnvloeden. Uiteindelijk draagt het op kleine schaal bij aan een wereldwijde economische impact.

Als Salesmanager kan je proactief acteren binnen de interne organisatie. In plaats van te wachten op nieuws vanuit planning of customer services, kan je zelf initiatief nemen om alles tot in de puntjes te verzorgen. Op die manier vergroot je de cirkel van invloed. En uiteindelijk heb je hier zelf veel baat bij. Je weet dat het goed komt, en de klant is blij. Win-Win.

In het geval van klimaatverandering: je kan denken dat jouw economische voetafdruk niks voorstelt. Maar als iedereen zo denkt gaat het snel mis. Dus je kan ook keuzes maken zoals consuminderen, om jouw bijdrage te leveren. Dit is hoe we invloed uitoefenen. En jouw omgeving merkt dit op: leading by example.

Laten we naar concrete tips en voorbeelden kijken over hoe wij onze cirkel van invloed vergroten.

vastgoedfondsen-vergelijker

Cirkel van Invloed vergroten: 6 tips

cirkel-van-invloed-voorbeelden

Hoe kunnen we onze cirkel van invloed vergroten? Laten we 6 voorbeelden bespreken om ons te helpen onze cirkel van invloed uit te breiden.

Voorbeeld 1. Neem de leiding over de situatie.

Ons instinct is om te handelen in plaats van te worden gehandeld. Dit stelt ons in staat om situaties te creëren en onze reacties op sommige scenario's te kiezen. Dit vergroot onze cirkel of influence.

De leiding nemen betekent niet dat je krachtig of arrogant bent. Het betekent wel dat je de verantwoordelijkheid op je neemt om dingen te laten gebeuren. Dit gedrag is een belangrijke drijfveer van succesvolle mensen. Zij vergroten de circle of influence omdat zij volledig eigenaarschap nemen over de situatie. Hier is ook een bekend boek over geschreven genaamd Extreme Ownership van Jocko Willink en Leif Babin.

Veel mensen wachten tot er iets gebeurt of tot iemand voor hen zorgt. Proactieve personen zijn eerder oplossingen voor problemen dan problemen zelf, die het initiatief nemen om te doen wat nodig is om de taak gedaan te krijgen.

Voorbeeld: wij schrijven veel over beleggen in aandelen. We kunnen onze succeskans verhogen door véél onderzoek te doen. Door lange termijn beleggen in de beste aandelen, zal ons vermogen groeien. En dit werkt, omdat we actie ondernemen om onze invloed te vergroten (veel onderzoek verrichten).

beste-aandelen-laag-risico

Voorbeeld 2. Besteed aandacht aan hoe je spreekt.

Onze taal is een krachtig teken van hoe proactief we onszelf vinden. De taal van reactieve mensen ontneemt hen van verantwoordelijkheid.

Bijvoorbeeld, de taal van reactieve mensen bevat zinnen als:

 • Het spijt me, maar ik kan er niets aan doen.
 • Zo ben ik nu eenmaal.
 • Dat gaat niet gebeuren.
 • Dat is iets wat ik moet doen.
 • Ik ben bang dat ik het niet kan.
 • Ik moet wel
 • Was het maar zo simpel.

En de overdracht van verantwoordelijkheid is de kern van dit alles: ik heb niet de leiding, en ik kan mijn reactie niet kiezen. Deze woorden is hoe je jouw cirkel van invloed verkleint. Vaak onbewust. Door taal op een andere manier te gebruiken, kunnen we onze cirkel van invloed vergroten. Simpelweg omdat wij spreken met overtuiging.

Aan de andere kant, dit is hoe de taal van proactieve mensen klinkt:

 • Laten we eens kijken naar onze keuzes
 • Ik heb de mogelijkheid om een andere strategie te kiezen.
 • Mijn emoties heb ik onder controle.
 • Ik weet hoe ik een goede presentatie moet maken.
 • Ik kom met een passend antwoord.
 • Ik ga het doen.
 • Ik ga beleggen in vastgoed

Wees zeker en duidelijk in de taal die je spreekt. Dit is hoe je de cirkel van invloed gaat vergroten.

Voorbeeld 3. Voordat je de wereld kunt veranderen, moet je eerst jezelf veranderen.

In zijn boek toont Covey ons het belang om een onderscheid te maken tussen de "had en zal" en "kan" als één methode om uit te zoeken tot welke cirkel ons probleem behoort.

De cirkel van betrokkenheid zit vol met "had en zal":

 • "Ik zal blij zijn als ik mijn huis heb afbetaald."
 • "Had ik maar een baas die niet zo'n dictator was."
 • "Had ik maar een geduldigere echtgenoot."
 • "Had ik maar meer geld."
 • "Had ik mijn diploma maar."
 • "Had ik maar meer tijd voor mezelf."

Aan de andere kant, de cirkel van invloed is vol van "kan": "Ik kan geduldiger, slimmer en meelevender zijn." Het is een andere focus.

Als we geloven dat het probleem "daarbuiten" ligt, zijn wij het probleem: we geven dat wat daarbuiten ligt de mogelijkheid om ons te overheersen. In dit geval is het paradigma "outside-in", wat betekent dat wat buiten ons bestaat eerst moet veranderen voordat wij kunnen veranderen.

Het wereldbeeld van proactieve mensen is echter "inside-out". Met andere woorden, wij moeten eerst veranderen, en de rest zal als gevolg daarvan veranderen.

cursus-beleggen-aandelen

Voorbeeld 4. Erken fouten en herstel ze zo snel mogelijk.

Hoewel we volledige controle hebben over onze daden, hebben we geen volledige controle over de repercussies van die daden. De natuurwet regelt de gevolgen. Bijvoorbeeld, zoals Covey zei, we kunnen ervoor kiezen om voor een snel rijdende trein te lopen, maar we hebben geen controle over wat er zal gebeuren als de trein op ons botst.

Principes leiden onze acties. Leven volgens die principes heeft gunstige uitkomsten, terwijl het schenden ervan negatieve uitkomsten heeft. In elk scenario hebben we de vrijheid om ons antwoord te kiezen, maar we hebben ook de vrijheid om de consequenties te kiezen die dat met zich meebrengt.

Een fout niet accepteren, corrigeren en ervan leren is een ander soort fout.

Soms maken we fouten, maar erkennen we ze niet. Dat leidt vaak tot zelfbedrog en zelfrechtvaardiging, met veel rationalisatie (logische onwaarheden) tegenover zichzelf en anderen. We proberen de situatie te verdoezelen en onze daden te rechtvaardigen (zelfs als we fout zaten), waardoor het nog erger wordt. Op deze manier verliezen we onze kracht.

Voorbeeld 5. Houd je woord en kom beloften na.

Covey benadrukt hoe onze capaciteit om verbintenissen aan te gaan en te handhaven de kern is van onze cirkel van invloed. De duidelijkste weergave van onze proactiviteit is onze inzet voor de beloften die we aan onszelf en anderen doen. Onze beloften nakomen met overtuiging is een manier tot het vergroten van de cirkel van invloed.

Wij beginnen innerlijke integriteit te creëren wanneer wij beloften nakomen, zelfs kleine taken. Dat geeft ons het besef van zelfbeheersing en de moed en vastberadenheid om meer verantwoordelijkheid voor ons eigen leven te nemen.

Reacties
Categorieën