Tips voor sneller carrière maken op 6 verschillende manieren
Tips voor sneller carrière maken op 6 verschillende manieren
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
07/28/2019
12 min

Tips voor sneller carrière maken op 6 verschillende manieren

07/28/2019
12 min

Carrière maken, een felbegeerd proces voor ambitieuze mensen. Maar, carrière maken gaat vaak langzaam. Hoe zit dat? Niet voor niets vinden ambitieuze mensen het belangrijk om sneller carrière te maken. Het heeft namelijk vele voordelen. Want wie sneller carrière maakt zal ook sneller meer geld verdienen. Maar nog belangrijker: wie sneller carrière maakt zal ook sneller haar ideale droombaan bereiken. Zelf heb ik dit ook ervaren. Met mijn eerste baan had ik al vrij “geluk” dat ik een goedbetaalde en leuke functie mocht uitoefenen (dat geluk werd wel afgedwongen dankzij een universitaire opleiding. Niks komt aanwaaien…). Maar na twee jaar maakte ik al een dikke promotie, en mocht ik een nog veel leukere functie uitoefenen (en werd daar rijkelijk voor beloond). Ja, dat was wel een lekker gevoel. Dat gevoel gun ik iedereen, dus in deze blog vertel ik jou over sneller carrière maken. Je leest tips voor sneller carrière maken, maar ook ontdek je de verschillende manieren om sneller carrière te makken. Immers, er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

tips voor carriere maken

Sneller carrière maken door uitstekende prestaties

Laten we direct beginnen met mijn persoonlijke favoriete onder het sneller carrière maken. Ik geloof namelijk in meritocratie. In deze context betekent meritocratie dat ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, dat ook jij grote carrière kan maken puur gebaseerd op je prestaties. Bedrijven die werken op basis van meritocratie doen niet aan vriendjespolitiek, en laten alleen de meest competente mensen met de beste prestaties promoveren. Later in deze blog leg ik uit dat dit vaak een utopie is, want mensen zijn nu eenmaal emotioneel en daarom is hun besluitvorming vaak minder rationeel dan men denkt. Maar daar later meer over.

Hoe dan ook is het een feit dat wie heel goed presteert, simpelweg promotie afdwingt. Je hoeft er niet eens om te vragen. Bij goede prestaties zal jouw leidinggevende blij met jou zijn, en dit aankaarten bij anderen zoals de HR-afdeling. Vervolgens kom je op hun lijstje van talenten te staan. In de tussentijd blijf jij gewoon keihard presteren: je haalt alle targets, je werkt goed samen en helpt je teamcollega’s vooruit, je komt met innovatieve ideeën, enzovoorts. Bij de eerstvolgende interne vacature die vrij komt, en die past bij jouw competenties, zal het bedrijf jou benaderen. Wie presteert, wordt beloont. En daarom is een uitstekende prestatie mijn tip voor sneller carrière maken.

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen?

Wil jij meer succesvol worden?
Wil jij rijker worden?
Wil jij leren beleggen als gevorderden?

Klik hier voor SILVER & GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

  • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
  • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
  • Meer dan 70 uur trainingvideo’s en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
  • En nog veel meer…

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.

Effectief werken is een van de beste manieren om beter te presteren op werk

Een manier om beter te presteren dan dat je nu al doet, is door effectief werken. In mijn uitgebreide blog over effectief werken leer jij hier alles over. Lees na dit artikel beslist even deze blog, want als jij carrière wilt maken is effectief werken een must. En in mijn blog lees jij er (bijna) alles over wat je moet weten. Nu eerst nog even door naar de andere tips voor sneller carrière maken! Het mooie aan deze tips is dat je niet per se een diploma nodig hebt.  Je kan ook carriere maken zonder diploma.

Sneller carrière maken door specialisatie

Vind jij het leuk om in de diepte te gaan, en heel veel kennis en ervaring te krijgen binnen één specifiek domein (zoals Sales, ICT, …)? Dan heb je een streepje voor. Zeker wanneer je er ook nog eens heel erg goed in ben. Want een expert of specialist kan bij ieder bedrijf terecht. Ook kan je het meeste geld maken als specialist. Hoe meer expertise je opbouwt, hoe meer waardevol je wordt binnen de arbeidsmarkt. Want er zijn simpel weg minder mensen met dezelfde expertise als jij. Daarmee kan je jezelf dus onderscheiden.

Mijn carrière advies voor iemand die een expert wilt worden is om focus en discipline te behouden voor een specifieke niche markt. Want wie consistent werkt aan een specifieke niche, zal binnen enkele jaren een van de beste van de wereld zijn. Hierbij geldt, hoe specifieker hoe beter. Enerzijds vermindert dit je flexibiliteit, maar anderzijds wordt je wel dé expert op dat gebied. Ik zal je een voorbeeldje geven van een specifieke niche.

Stel dat je een passie hebt voor HR. Je kan een expert in HR worden. Maar HR is een breed vakgebied. Om dit specifieker te maken kan je een specialist in HR Recruitment worden. En dit kan je weer specifieker maken door HR Recruiter voor één industrie te worden. Of zelfs nog specifieker: je wordt recruiter van young talents 18 – 25 jaar met universitaire achtergrond in psychologie. Dit laatste is misschien wel extreem specifiek. Maar je begrijpt nu wel de essentie: hoe specifieker je gaat, hoe meer focus en discipline je behoudt op deze specifieke niche. Hoe specifieker, hoe sneller je erin zal groeien.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Expert zijn kan nog steeds heel flexibel zijn

Een laatste carrière tip voor wie een expert wilt worden: je flexibiliteit hoeft niet verloren te gaan wanneer je een expert ben van een specifieke niche. Tegenwoordig kan je Freelancer worden. Of zet al jouw kennis op papier en publiceer boeken over jouw kennis en vakgebied. Zo zie je maar: denk aan kansen en je kan veel bereiken.

Sneller carrière maken door strategisch denken

Samen met mijn carrière tip over keihard presteren is dit mijn favoriete carrière tip. Zelf heb ik een echte passie voor strategie. Dit is ook veel concreter dan je denkt, want in principe is alles strategie. Wil jij een doel bereiken? Dan zal je strategisch moeten denken. Wil jij een afdeling opbouwen? Ook dan zal je strategisch moeten denken. Kortom, strategisch denken is van enorme waarde. Het is niet voor niets dat consultants op het gebied van strategie een van de beste betaalde consultants zijn (zie business consultancy). Wie strategisch denkt, is dus van enorme waarde en zal dankzij deze bijzondere competentie veel sneller carrière maken. Iemand die goed is in strategie, wordt vaak bestempeld als iemand die denkt “in het grote plaatje”. Ook benoemen mensen het als “holistisch denken”.  En een laatste manier om het te herkennen is wanneer men een persoon bestempelen als iemand die “vooruit denkt, op de lange termijn”.

Lijkt het jou ook wel wat om zo’n goedbetaalde consultant te worden, of dat je in ieder geval strategisch kan denken? Dan kan je overwegen om deze cursus van Management Consultant te gaan volgen. Een van de betere cursussen op dat gebied. Of je kan de goedkopere cursus van Basiskennis Management (NEMAS) volgen. Dan leer je alle facetten van een onderneming te begrijpen, en word je klaargestoomd tot leidinggevende.

Blijf in jezelf investeren, want kennis leidt tot sneller carrière maken

Een carrière tip die hierbij helpt is door in het begin van je carrière te kiezen voor een management traineeship of een aantal functies die iets meer in de breedte gaan. Zo startte ik zelf eerst in een binnen- en buitendienst functie, en daarna maakte ik de promotie als project lead voor een nieuwe fabriek. Dankzij die grote kans kreeg ik iedere discipline heel goed mee: Sales, Operations, Supply Chain, IT, et cetera.

Als je niet zo’n soort kans krijgt, dan is er nog de optie om intensief studies te volgen. Zo kan je van ieder domein in ieder geval de theoretische context meekrijgen en dat is vaak al het halve werk (want sommige werkenden hebben niet zoveel theoretische achtergrond). Als je hier de motivatie en drive voor hebt dan kan ik je adviseren om een zelfstudie vanuit huis te doen via LOI.nl of NTI.nl. Daar kan je cursussen, MBO, HBO en Master-opleidingen volgend die even hoog staan aangeschreven als een “normale” school. Een persoonlijke aanrader zijn de cursussen van Laudius.nl. Zij hebben cursussen op maat voor specifieke beroepen zoals Marketing Manager, Sales Manager, Supply Chain Manager, enzovoorts. En bovendien zijn ze ook nog eens veruit de goedkoopste. Investeren in jezelf is de beste investering die je kan doen!

tips voor sneller carriere maken

Sneller carrière maken door te gaan werken in een groei bedrijf

Als een bedrijf heel erg snel groeit, dan kan je vrij eenvoudig sneller carrière maken. Dat is heel logisch, want vaak kijken bedrijven bij openstaande vacatures eerst intern alvorens ze de markt opgaan. Als jij goed presteert, en laat merken dat je ambitie hebt, dan kom je al snel in aanmerking voor een promotie.

Dus hoe vind je een groei bedrijf? Dat is eerlijkgezegd wel vrij lastig. Wanneer het gaat om niet-beursgenoteerde bedrijven dan is dit moeilijker te achterhalen. Wat je kan doen is de historie van het bedrijf bekijken (op hun website). Zie je dat ze in korte tijd meer vestigingen hebben geopend? Grote kans dat ze dan aan het groeien zijn. Maar bedenk ook goed in wat voor markt het bedrijf zit. Zo groeit de technologie sector veel sterker dan de Retail sector. En een laatste manier om erachter te komen is door hiernaar te vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Stel vragen zoals: hoeveel was jullie omzetgroei jaar-op-jaar in de afgelopen vijf jaar? Vraag hierbij zowel om percentages als om absolute getallen. Want iemand kan wel 200% groeien op één jaar, maar als dat betekent van 50.000 euro omzet naar 100.000 euro, dan is dat niet bijzonder veel.

Groter is niet altijd beter, juist kleine organisaties stimuleren jou om breder te denken dan je eigen vakgebied

Een andere tip om sneller carrière te maken is door in je eerste functies te gaan werken in een kleinere organisatie. In zo’n organisatie zit je in een klein team van verschillende disciplines. Hierdoor krijg je van A tot Z alles mee wat er speelt in het bedrijf, waardoor je multidisciplinair gaat denken (d.w.z. denken in de breedte). Dit zal je competentie om meer strategisch te denken vergroten. En als je goed zoekt heb je ook kleinere organisaties binnen grote multinationals. Dit zijn vaak aparte divisies of afdelingen. Als je daarin terecht komt, kan je ook snel overstappen naar een grotere divisie binnen je huidige bedrijf. Win-Win.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Sneller carrière maken door het juiste netwerk

Jammer genoeg telt niet alleen presteren. Zoals ik eerder al aangaf ben ik een groot voorstander van presteren, en vind ik dat de beste mensen promoties moeten maken afhankelijk van hun competenties. Niet afhankelijk van hun netwerk. Daarbij is je definitie van “de beste” wel belangrijk. Ik geef daarbij de voorkeur aan objectieve beoordelingen zoals 360-graden feedback, assessments en track records (het meten van prestaties op bepaalde KPI’s). Maar helaas werkt de wereld niet altijd even objectief, want mensen zijn nu eenmaal emotionele wezens. Dit betekent wel dat je hier slim op kan inspelen.

Mensen zijn emoties, en daarom zijn emoties van groot belang. Wie sneller carrière wilt maken zal niet alleen maar moeten inzetten op IQ. Ook EQ, oftewel emotioneel quotiënt, is van groot belang. In feite houdt een hoge EQ in dat je heel goed bent met mensen. Je kan ze goed inschatten, je maakt snel vrienden, en je weet hoe je anderen kan overtuigen, motiveren of ondersteunen. EQ is daarom erg belangrijk voor wanneer je in een team samenwerkt. Want je kan wel super goed presteren, maar als iedereen je een klootzak vindt dan kom je niet veel verder. En bovendien word je werk een stuk minder leuk. Wat is bovendien het rationele nut om een klootzak te zijn? Ik zie daar geen enkel voordeel in.

Relaties en contacten (netwerken) blijft een belangrijke carrièretip

Naast EQ is ook netwerken belangrijk. Deze gaan ook wel samen. Als jij gemakkelijk relaties en contacten legt, dan zal je sneller carrière kunnen maken. Want zoals ik al eerder zei: niet alleen presteren is belangrijk, maar ook de gunfactor. De gunfactor is wanneer mensen het jou gunnen. Ze vinden je aardig en willen graag met jou samenwerken, dus ze gunnen jou een promotie. Dit menselijke verschijnsel noemen ze ook wel eens vriendjespolitiek. En dat is heel logisch, en zelfs natuurlijk. Want zou jij eerder een onbekende aannemen die zeer gekwalificeerd is, of een van je beste vrienden die minder competent is? Bij die laatste weet je in ieder geval zeker dat het erg leuk en gezellig wordt. Dat is voor velen een zwaarwegende factor. Niet onterecht overigens, want plezier en passie voor het werk is ook hele belangrijk. Maar besef gewoon dat er een valkuil ligt in je besluitvorming zodra emoties om de hoek komen. En ook is het natuurlijk in de zin van zekerheid en minder risico: als je iemand kent dan weet je dat hij “veilig” is, en dus geeft dat minder risico bij je keuze. Als jij sneller carrière wilt maken kan je hier op inspelen bij anderen door zoveel mogelijk te netwerken en oprechte vriendschappen te creëren.

Tip: de gunfactor is belangrijk, maar presteren is belangrijker. Als je heel goed presteert bij een lage gunfactor, dan zal je toch wel die carrière maken. Maar als je heel slecht presteert bij een hoge gunfactor, dan betwijfel ik of je veel carrière gaat maken. Want hoe hoger je komt, hoe meer de druk en financiële verantwoordelijkheid wordt. Als je niet op dat niveau kan presteren, dan vlieg je eruit. Hoe aardig je ook bent.

tips bij carriere maken

Sneller carrière maken door jobhopping

Zelf ben ik hier geen voorstander van, en daarom benoem ik het ook als laatste. Maar je kan het niet ontkennen. Zeker in economische hoogtijden waarbij er een grote vraag naar arbeid is, is jobhopping super effectief. Persoonlijk houd ik er niet zo van omdat het totaal niet loyaal is. Vaak zal een bedrijf veel in je investeren, en om dan na een paar jaar al weg te lopen voelt niet goed. Maar eerlijk is eerlijk, jobhopping is wel een zeer effectieve manier om sneller carrière te maken. Vaak kan je met slechts een overstap naar een ander bedrijf al een dikke promotie maken. Iets waar je bij je huidige bedrijf misschien wel 5 tot 10 jaar voor moet werken. Kortom, als jij er minder moeite mee hebt om niet loyaal te zijn naar een bedrijf maar puur voor eigen belang te kiezen, dan is jobhopping misschien wel de beste manier om sneller carrière te maken. Ik heb het nu vermeld, maar het is niet mijn persoonlijke voorkeur als carrièretip. Zelf ben ik een groot voorstander van presteren op het hoogste niveau, en daarmee je carrière afdwingen. Een belangrijke factor hierbij is je persoonlijke ontwikkeling.

Maar let op: wie te vaak aan jobhopping doet zal al snel door de mand vallen. Switch maximaal van drie bedrijven binnen de 10 – 15 jaar. Anders zien mensen dit direct terug op je CV en loop je het risico om als niet loyaal bestempeld te worden (wat dan ook klopt).

En hoe zit het bij jou, kunnen mijn tips jou helpen bij je ontwikkeling en meer succes in je loopbaan? Als je meer 1-op-1 advies wilt, beschrijf dan jouw situatie in een reactie hieronder. Dan kunnen we erover sparren en bekijken wat voor jou de beste optie tot sneller carrière maken is.

Reacties
Categorieën