arrow_drop_up arrow_drop_down

7 onmisbaar goede tips voor persoonlijke ontwikkeling om te groeien!

Jezelf ontwikkelen is enorm belangrijk voor wie vooruitgang wilt boeken. Of je nu een promotie wilt behalen, slimmer wilt leren omgaan met geld of financiële vrijheid wilt bereiken. Door persoonlijke ontwikkeling zal je meer vooruitgang boeken, en daarmee je kans tot succes, lees: je doelen bereiken, vergroten. Maar op welke manieren kan je jezelf ontwikkelen? In dit artikel geef ik een aantal waardevolle tips voor persoonlijke ontwikkeling. Kies de optie waar jij je het fijnst bij voelt, want jezelf ontwikkelen gaat gemakkelijker wanneer je er plezier in hebt.

7 manieren om jezelf te ontwikkelen

Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen. De onderstaande 7 tips vind ik zelf erg waardevol voor persoonlijke ontwikkeling. Zo pas ik de meeste van deze manieren dagelijks toe, en ik bemerk dat ik er enorm snel door groei. Daarbij geloof ik sterk in het durven. Durf jezelf open te stellen, durf te leren. Het is echt geen schaamte wanneer je iets niet weet. Ook niet op het werk. Sterker nog, mensen waarderen het vaak als je hem of haar om hulp vraagt en probeert te begrijpen. En het grote voordeel hiervan is dat je enorm veel leert en dus een enorm snelle ontwikkeling doormaakt.

Hieronder lees je de 7 manieren om jezelf te ontwikkelen. Maar eerst deze tip: om op een effectieve manier jezelf te ontwikkelen zal je een idee moeten hebben van het doel. Wat is het dat je wilt bereiken, waar wil je jezelf in ontwikkelen? Lees ook eens dit artikel over hoe je in 9 stappen al jouw doelen kan bereiken.

1. Extreem leergierig zijn

Een zeer favoriete methode voor persoonlijke ontwikkeling waar ik heilig in geloof is extreem leergierig zijn. Je komt het vast wel eens tegen op een CV: iemand geeft aan leergierig te zijn. Maar wanneer ben je dan leergierig? Het feit dat jij deze blog leest is al een positief signaal, maar wil je jezelf echt snel ontwikkelen dan zal je next-level moeten gaan. En dat doe je door extreem leergierig te zijn.

Wat ik versta onder extreem leergierig zijn is door te allen tijde opzoek te gaan naar de essentie en het begrijpen van. Hierbij moet je jezelf volledig open stellen door niet aan te nemen dat je iets 100% zeker weet wanneer het complexere vraagstukken betreft. Dit doe je door open minded te blijven, en door veel vragen te stellen. Deze vragen stel je om iemand of iets te begrijpen. Je gaat de kwestie dus onderzoeken. En dat is een andere insteek dan vragen stellen om je eigen overtuigingen te bevestigen, of uberhaupt geen vragen stellen. Kortom, stel open vragen zoals de hoe- en waarom-vragen en blijf continue leren. Enkele voorbeelden van goede open vragen zijn: Hoe komt dit? Waarom denk je dat? Hoe weet je dit? Help mij begrijpen hoe dit werkt?

Naast extreem leergierig te zijn door het achterhalen van de essentie en het begrijpen van, kan je ook gedisciplineerd leergierig zijn voor nog meer effect. Met dit laatste bedoel ik dat je consistent iedere dag probeert nieuwe dingen te leren. Je stelt het jezelf hierbij dan als doel om nieuwe dingen te leren, iedere dag opnieuw. Dit kan door bijvoorbeeld een van de onderstaande manieren tot persoonlijke ontwikkeling dagelijks in te plannen. Reserveer tijd voor zelfontwikkeling. En uiteindelijk wordt het gedrag.

tips voor zelfontwikkeling

2. Ken jezelf, ontwikkeling voor zingeving

Een uitstekende manier om jezelf te ontwikkelen doe je met zelfreflectie. Immers, hoe kan je jezelf nu echt goed ontwikkelen als je jezelf niet goed kent. Ken je sterkere punten, en ook je minder sterkere punten. Zo is mijn advies om de minder sterke punten te ontwikkelen tot een acceptabel of “voldoende” niveau, maar jezelf te specialiseren in je sterke punten. Want het zijn jouw kwaliteiten, de dingen waar je echt goed in bent, die je uniek maken. En wie uniek is, is erg waardevol. Bovendien kan je minder goede kwaliteiten delegeren of uitbesteden.

Een ander belangrijk punt bij zelfreflectie is om jezelf af te vragen wat het doel en nut is (van het leven). Wat wil je bereiken? Waar ben je gepassioneerd over, en waar krijg je energie van? Persoonlijke ontwikkeling dient namelijk ook effectief te zijn. En je kan alleen effectief zijn als je weet wat jouw doel is. Zou het niet heel nuttig zijn om te werken aan de doelen waar vooral jij veel baat bij hebt? De doelen waarvan je het leuk vindt om eraan te werken, waar je energie van krijgt en wat passie opwekt? Vaak ligt daarin ook je kracht. Dat is pas echte zingeving aan het leven. Een goede start om dit te achterhalen is door jezelf de volgende vraag te stellen: Wat als ik dood ga, waaraan wil ik dat mensen mij herinneren? M.a.w. wat is jouw doel in het leven.

Lees ook eens dit artikel als je meer wilt weten over hoe je effectief kan werken.

3. De grote waarde van mentorschap

Mentorschap is een zeer goede manier om jezelf te ontwikkelen. Een van de grootste voordelen die je krijgt met een goede mentor is een veilige, vertrouwelijke leeromgeving. Wanneer jij je veilig en op je gemak voelt, durf je jezelf open te stellen en hierdoor kan je meer leren. Daarnaast heeft mentorschap heel veel voordelen. In een andere blog vertel ik alles over mentorschap. Zo lees je in dat artikel over de voordelen, hoe je een goede mentor vindt, de eigenschappen van een goede mentor en ook hoe je het maximale uit mentorschap haalt met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling.

Lees hier mijn artikel over de vele voordelen die mentorschap oplevert voor zelfontwikkeling.

Gratis beleggen via mobiel? Via de gratis Bux App kan je via jouw mobiel snel en gratis handelen in aandelen en cryptomunten (commissie vrij). Meer weten? Klik dan hier voor Download Gratis Mobiel Beleggen App.

gratis mobiel beleggen

4. Beurzen, netwerken en online webinars

Een andere tip voor persoonlijke ontwikkeling is het bezoeken van beurzen, netwerk events en/of online webinars. Door het bezoeken van beurzen en andere netwerk evenementen zal je veel verschillende personen spreken. Door in aanraking te komen met slimme mensen met verschillende achtergronden kan je enorm veel leren. Bovendien is het opbouwen van een netwerk zeer cruciaal. Puntje bij paaltje zijn mensen emotionele wezens, en als mensen moeten kiezen dan kiezen ze meestal voor het bekende. In termen van personen betekent dit dat je eerst kijkt in je omgeving om bijvoorbeeld samen te werken met iemand die je kent, of iemand die je mag. Zoek je bijvoorbeeld een nieuw persoon voor je bedrijf? Dan ben je bij voorbaat bevooroordeeld wanneer je iemand laat solliciteren die je goed kent en die je graag mag. Onze hersenen zijn nu eenmaal niet altijd zo rationeel. Maak hiervan gebruik: door veel mensen te (leren) kennen krijg je simpelweg meer kennis en meer kansen.

Bij online webinars zal je niet met veel andere personen spreken, maar je kan wel veel leren over bepaald topic. Door verschillende webinars te volgen kan je op een gemakkelijke en snelle manier jezelf goed ontwikkelen in belang van het doel dat je wilt bereiken.

5. Zorg dat de omgeving jouw faciliteert in zelfontwikkeling, in plaats van dat het persoonlijke ontwikkeling tegenwerkt

Om jezelf te ontwikkelen is het belangrijk dat je jezelf bevindt in een omgeving die jou uitdaagt om te groeien. Hier heb je wel degelijk zelf invloed op. Dus zorg voor een omgeving die leren faciliteert. Denk hierbij aan materiaal, maar ook aan mensen. Maak bewuste keuzes met wie je omgaat: ga je met mensen om die jouw uitdagen, of met mensen die je naar beneden halen? Een paar handige tips ter illustratie vind je hieronder:

  1. Zorg dat je een voorraad aan boeken thuis hebt liggen.
  2. Richt een werkkamertje in waar alleen maar leermateriaal ligt, en houd je telefoon en andere afleidingen buiten deze kamer.
  3. Investeer tijd in mensen die ook tijd in jouw investeren.
  4. Vorm een discussiegroep met intelligente mensen die net als jij een passie hebben over een bepaald onderwerp. Met deze groep kan je eens per week of per maand samenzitten, om te praten over nieuwe inzichten in relatie tot dat onderwerp.

tip voor persoonlijke ontwikkeling

6. Volg een studie of cursus

Er kunnen verschillende redenen zijn over het waarom je jezelf wilt ontwikkelen. Dit kan zijn omdat je het wilt, of omdat je er een voordeel uit wilt halen. Denk hierbij aan het krijgen van een hoger inkomen, een promotie, of wat dan ook. Als je zo’n soort voordeel wenst te behalen, dan is het raadzaam om jezelf te ontwikkelen door middel van een gecertificeerde studie of cursus te volgen. Hoe krom het ook mag zijn, een gecertificeerd papiertje heeft (meestal) meer waarde voor een bedrijf dan een niet-gecertificeerd papiertje.

Nu zijn er wel wat voordelen aan het volgen van een studie aan bijvoorbeeld de universiteit. Denk hierbij aan niet alleen aan het papiertje, maar ook aan de groepsprojecten, het leren samenwerken met anderen, toegang tot bibliotheek, en het hebben van een leuke leerzame tijd. Het is nooit te laat om jezelf te ontwikkelen via een studie, en het is toegankelijker dan ooit geworden met zeer goede instanties zoals bijvoorbeeld LOI.nl en NTI.nl.

7. Verslind kennisboeken alsof het je avond eten is

Het vergaren van kennis is erg belangrijk voor zelfontwikkeling. Het lezen van kennisboeken draagt daar zeer zeker aan bij. Want door zoveel mogelijk kennis op te doen, zal je nieuwe inzichten krijgen. Uiteindelijk word je letterlijk meer intelligent, en dat heeft vele voordelen.

Wist je bijvoorbeeld dat door veel te lezen, je hersenen worden getraind? Dat door veel kennisboeken te lezen, en daar over na te denken, dat je bepaalde delen van je hersenen daadwerkelijk groeien? Zo is daar een bekende studie naar gedaan onder taxi chauffeurs uit London. Het een 5-jarig onderzoek naar hersencapaciteit van taxi chauffeurs is gebleken dat hun hersenen groter zijn geworden dankzij training. Zo is de conclusie dat hun geheugengebied groter is dan gemiddeld, en dat de (navigatie) training hiervan de oorzaak is.

En zo geldt dit eigenlijk voor alles wel: spendeer je tijd wijs door aan jezelf te werken. Sport regelmatig (zowel kracht als conditie), lees veel, onderzoek iets als je het niet begrijpt, enzovoorts. En help jezelf door je omgeving hierop aan te passen. Zorg dus thuis voor fitness apparatuur, koop boeken en verkoop je televisie. Help jezelf een handje, maar de basis begint bij het willen. Wil jij jezelf echt ontwikkelen? De bovenstaande persoonlijke ontwikkeling tips kunnen jou daarbij helpen.

Ontdek ook de andere blogs over persoonlijke ontwikkeling op mijn blog. Zo bereik jij exponentiele groei en haal je meer voldoening uit het leven!

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, afgestudeerd in Masteropleidingen over Management en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset community. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Organisatiecultuur die snelle groei stimuleert - Happy Investors Mindset
Tips voor sneller carrière maken - Happy Investors Mindset

[…] Zelf ben ik hier geen voorstander van, en daarom benoem ik het ook als laatste. Maar je kan het niet ontkennen. Zeker in economische hoogtijden waarbij er een grote vraag naar arbeid is, is jobhopping super effectief. Persoonlijk houd ik er niet zo van omdat het totaal niet loyaal is. Vaak zal een bedrijf veel in je investeren, en om dan na een paar jaar al weg te lopen voelt niet goed. Maar eerlijk is eerlijk, jobhopping is wel een zeer effectieve manier om sneller carrière te maken. Vaak kan je met slechts een overstap naar een ander bedrijf al een dikke promotie maken. Iets waar je bij je huidige bedrijf misschien wel 5 tot 10 jaar voor moet werken. Kortom, als jij er minder moeite mee hebt om niet loyaal te zijn naar een bedrijf maar puur voor eigen belang te kiezen, dan is jobhopping misschien wel de beste manier om sneller carrière te maken. Ik heb het nu vermeld, maar het is niet mijn persoonlijke voorkeur als carrièretip. Zelf ben ik een groot voorstander van presteren op het hoogste niveau, en daarmee je carrière afdwingen. Een belangrijke factor hierbij is je persoonlijke ontwikkeling. […]

Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt bijna 100 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Om mijn kennis en ervaringen met jou te delen, mag je het boek gratis downloaden via onderstaande button. Enjoy!
50%
Download Gratis