Garmin Aandelen Kopen? Analyse +27,8% Groeipotentie | Happy Investors
garmin-aandelen-kopen-of-niet
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/03/2023
8 min

Garmin Aandelen Kopen? Analyse +27,8% Groeipotentie | Happy Investors

03/03/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Garmin aandelen. Garmin aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een potentieel van +60% groei. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Bent u nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over het bedrijf

Garmin Ltd. (GRMN) - een Zwitsers bedrijf dat zijn klanten GPS-, navigatie- en draadloze toestellen en toepassingen aanbiedt. De activiteiten van het bedrijf zijn onderverdeeld in vijf hoofdsegmenten:

 1. Fitness
 2. Outdoor
 3. Luchtvaart
 4. Marine
 5. Auto

Het productaanbod is vrij breed: producten voor autonavigatie, draagbare apparaten, fitnessapparaten, oplossingen voor vliegtuigfabrikanten en -exploitanten, en nog veel meer.

 • Ticker: GRMN
 • Huidige prijs: $97,8
 • Richtprijs: $125
 • Potentieel: 27,8%
 • Dividendrendement: 3%.
 • Horizon: 9-12 maanden
 • Risico: hoog
 • Positiegrootte: 2%
 • Te koop via: Freedom24, DEGIRO, eToro, Mexem, Easybroker, et cetera

Garmin aandelen analyse: samenvatting 

 • Garmin heeft een grote zakelijke diversificatie, waardoor het bedrijf een stabiel traject kan aanhouden ongeacht de marktomstandigheden in een bepaalde sector.
 • Positieve trends in de meeste segmenten zullen de onderneming helpen de financiële resultaten in het lopende jaar te verbeteren.
 • Het Auto OEM-segment heeft potentieel om de bedrijfsgroei te versnellen.
 • Dankzij haar grote financiële veerkracht kan de onderneming zowel investeren in groei als de beleggers extra rendement bieden via dividenden en inkoopprogramma's.

Waarom Garmin aandelen kopen of niet?

Er zijn enkele reden om te geloven in de groeipotentie. Om die reden zou men Garmin aandelen kopen. Beleggen in individuele aandelen kent echter hoger risico. Garmin valt op dit moment eerder onder groeiaandelen dan waardeaandelen. De groeipotentie is er, maar de financiële waardering is enigszins hoog. Dit betekent hoger risico. Let daarom goed op de maximale allocatie binnen de portfolio van maximaal 1 – 2%.

Reden 1. Potentieel van bedrijfslijnen

Garmin onderscheidt zich door zijn hoge mate van bedrijfsdiversificatie. Dit voordeel helpt het bedrijf om stabielere groeicijfers op lange termijn te bereiken in vergelijking met de concurrenten die zich op één segment concentreren. In 2022 daalden de inkomsten van Garmin in het segment Fitness bijvoorbeeld met 28%, maar dankzij de groei in andere segmenten daalden de totale inkomsten met slechts 2%. In 2022 werd 31% van de inkomsten van Garmin gegenereerd door het Outdoor-segment, 23% door Fitness, 19% door Marine, 16% door Aviation en 11% door Auto. Hieronder gaan we dieper in op deze business lines.

 • Outdoor

Het segment, waarmee Garmin outdoor- en huisdierproducten aanbiedt, liet in 2022 een sterke groei zien: de inkomsten en het bedrijfsresultaat stegen met 17% op jaarbasis. De groei van het segment ondersteunt de algemene resultaten van het bedrijf, want naast de hoogste omzetgroei heeft het Outdoor-segment ook de hoogste operationele marge. De grootste bijdrage aan de omzetgroei werd geleverd door avontuurlijke horloges. Vanaf dit jaar gaat het bedrijf de consumentensegmenten Outdoor en Auto combineren. De toekomstige groei van het nieuwe gecombineerde segment wordt geraamd op 2% in 2023. Wij verwachten dat het Outdoor-segment afzonderlijk sneller zal groeien door de volgende factoren:

 1. Nieuwe productlanceringen - tweede generatie luxe smartwatchcollectie en nieuwe hybride smartwatch;
 2. Steun van de overheid: zoals wij al eerder vermeldden, hebben de VS onlangs een aantal wetgevingsbesluiten inzake infrastructuur voor openluchtactiviteiten ingevoerd, die meer mensen zouden moeten aanmoedigen om aan dergelijke activiteiten deel te nemen.

Volgens Business Research Insights zal de markt voor outdoorhorloges naar verwachting groeien met een CAGR van 5,57% tot 2027.

 • Fitness

Het segment, dat slimme apparaten voor sport en fietsoefeningen aanbiedt, liet vorig jaar een opmerkelijke negatieve omzettrend zien, terwijl het bedrijfsresultaat aanzienlijk daalde met 71%. Dat is vooral te wijten aan de hoge basis van 2021. Het management van Garmin verwacht dat de daling niet zo sterk zal zijn en dat de omzet in 2023 met slechts 5% zal dalen. Volgens ons zal de business line ondersteund worden door de lancering van de ECG App, die al een FDA goedkeuring heeft gekregen. Bovendien zouden de verwachte updates van verschillende Garmin smartwatches, aangekondigd op 21 februari, het bedrijf helpen om zijn producten aantrekkelijker te maken voor de consument. Externe bureaus zijn zeer optimistisch over het marktpotentieel: volgens Fortune Business Insights zal de markt voor fitnesstrackers groeien met een CAGR van 15,4% tot 2028, terwijl Maximize Market Research een CAGR van 10% voorspelt voor de hometrainersmarkt tot 2029.

 • Marine

Het segment, dat producten aanbiedt voor scheeps- en bootnavigatie, liet een matige omzetgroei zien. Garmin ziet een groeipotentieel van 5% voor deze activiteit in 2023. Wij denken dat de groei zal worden bevorderd door verbeterde scheepvaartbevoorradingsketens, waarvan Sea-Intelligence een aanhoudend herstel in 2023 voorspelt. 

Volgens voorspellingen van Market Research Future zal de omvang van de markt voor maritieme navigatiesystemen tegen 2030 groeien met een CAGR van 4,45%.

 • Luchtvaart

Het geleidelijke herstel van de luchtvaartindustrie in 2022 hielp Garmin om de segmentomzet met 11% en het bedrijfsresultaat met 10% j-o-j te verhogen. Het bedrijf zei dat de beperkingen in de toeleveringsketen tegen het einde van het jaar waren verminderd en voorspelde een omzetgroei van 5% in 2023.

Wij schatten dat de groei van het segment dit jaar hoger kan uitvallen dan verwacht, omdat de Amerikaanse luchtvaartindustrie zich volgens Skift Research nog steeds in het herstelproces bevindt en nog niet eens het niveau van 2019 heeft bereikt. Het aanhoudende herstel van de sector zal naar verwachting de vraag naar de door Garmin aangeboden producten in het luchtvaartsegment stimuleren.

Daarnaast zijn er andere drijvende krachten achter de groei van het segment:

 • Op 31 januari kondigde Garmin aan dat het een certificering had ontvangen voor zijn automatische pilootsysteem voor de King Air 200, wat een positieve invloed zal hebben op de inkomsten tijdens het herstel van de luchtvaartindustrie.
 • Op 1 november kondigde het bedrijf aan dat het door L3Harris Technologies was geselecteerd om Garmin's G3000 tandem geïntegreerde cockpit te leveren als onderdeel van een USSOCOM contract. Details van het contract zijn niet bekendgemaakt, maar deelname aan projecten voor de defensie-industrie zal Garmin extra stabiele kasstromen opleveren.

Research and Markets verwacht dat de luchtvaartnavigatiemarkt zal groeien met een CAGR van meer dan 6% tot 2027.

 • Auto

Het autosegment, dat zowel consumentengoederen (navigators, enz.) als OEM (original equipment manufacturer) omvat, daalde in 2022. Maar, zoals we eerder vermeldden, zullen de consumenten-autoproducten verhuizen naar het Outdoor-segment, dus laten we Auto OEM in meer detail bekijken. De inkomsten van de lijn stegen met 11% jaar-op-jaar, terwijl de operationele verliezen daalden tot $-79 miljoen. Het management verwacht dat het segment in 2023 met 30% zal groeien.

Het bedrijf verwacht dat de inkomsten van het segment tot 2025 zullen groeien met een CAGR van ongeveer 40%. Dergelijke hoge groeipercentages zouden een goede impuls moeten geven aan de bedrijfsontwikkeling van Garmin en aan de stijging van de aandelenkoers.

garmin-aandelen-analyse

Bron: Garmin Investor Relations

Wij delen de hoge verwachtingen van Garmin voor het segment, aangezien zijn digitale voertuigcomponenten goed aansluiten bij de richting van de ontwikkeling van de automarkt. De groei van de markt voor elektrische voertuigen en de geleidelijke aanpassing daarvan aan modellen met autonoom rijden kunnen de vraag naar de producten van het bedrijf aanzienlijk doen toenemen.

Wij verwachten dus positieve resultaten voor alle bedrijfsonderdelen van Garmin, behalve Fitness, waar een mogelijke lichte omzetdaling waarschijnlijk zal worden gecompenseerd door betere prestaties van andere segmenten.

Reden 2. Dividenden en inkoopprogramma

Het bijkomende voordeel van Garmin voor beleggers komt voort uit het feit dat het bedrijf contant geld teruggeeft aan zijn aandeelhouders. Al meer dan 10 jaar betaalt Garmin gestaag dividenden met een huidig jaarlijks rendement van ongeveer 3%. Bovendien heeft het bedrijf nog ongeveer $93 miljoen over in zijn aandeleninkoopprogramma dat is goedgekeurd tot 29 december 2023. Dit komt overeen met ~0,5% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.

Financiële analyse Garmin aandelen

Garmin’s aandelen resultaten in 2022:

 • Inkomsten: van 4,98 miljard naar 4,86 miljard dollar.
 • Bedrijfsresultaat: gedaald van 1,22 miljard naar 1,03 miljard dollar:
  • in termen van operationele marge, een daling van 24,5% naar 21,1%, als gevolg van een stijging van de VAA-kosten van 16,7% naar 19,4%
 • Netto-inkomen: van 1,08 miljard dollar naar 0,97 miljard dollar:
  • in termen van nettomarge, een daling van 21,7% naar 20,0%
 • Bedrijfskasstroom: gedaald van $1,01 miljard naar $0,79 miljard, door lagere winstgevendheid en negatieve veranderingen in uitgestelde belastingen.
 • Vrije kasstroom: daling van 702,8 miljoen dollar naar 542,1 miljoen dollar
 • Op basis van de resultaten van de meest recente verslagperiode:
 • Inkomsten: van 1,39 miljard dollar naar 1,31 miljard dollar.
 • Bedrijfsresultaat: van 315,1 miljoen dollar naar 267,2 miljoen dollar:
  • wat de operationele marge betreft, een daling van 22,6% tot 20,5% ten gevolge van een stijging van de verkoop- en algemene beheerskosten van 16,9% tot 20,1%
 • Netto-inkomen: gestegen van 286,1 miljoen dollar naar 293,3 miljoen dollar:
  • in termen van nettomarge, een stijging van 20,6% tot 22,5%, voornamelijk door positieve ontwikkelingen in de niet-operationele inkomsten

 • Bedrijfskasstroom: gestegen van $169,0 miljoen naar $368,7 miljoen, voornamelijk door positieve veranderingen in het werkkapitaal in de post vorderingen
 • Vrije kasstroom: gestegen van 48,74 miljoen dollar naar 308,8 miljoen dollar

Garmin liet in 2022 en in het vierde kwartaal een lichte verslechtering van de financiële prestaties zien, maar dat was volgens ons vooral te wijten aan de macro-economische uitdagingen van vorig jaar. Wij verwachten dat de financiële resultaten van het bedrijf in 2023 zullen verbeteren bij een positief macro-economisch klimaat.

 • Geldmiddelen en kasequivalenten: 1,28 miljard dollar
 • Nettoschuld: 1,45 miljard dollar 

Garmin heeft een vrij sterke balans, wat wijst op de goede financiële stabiliteit van het bedrijf. Hierdoor kan Garmin zowel investeren in groei als beleggers extra rendement bieden via dividenden en een aandeleninkoopprogramma.

Financiële waardering Garmin aandelen

Gezien de hoge mate van diversificatie van de activiteiten van Garmin, hebben wij voor onze vergelijking met gelijken concurrenten geselecteerd die soortgelijke activiteiten als Garmin uitoefenen. In termen van multiples is het bedrijf ondergewaardeerd ten opzichte van zijn sectorgenoten op EV/EBITDA, P/E en P/B, maar hoger op EV/S en P/CF. De hoge multiples illustreren het mogelijke groeipotentieel op lange termijn voor het Auto OEM-segment en de goede stabiliteit van het bedrijf dankzij de diversificatie van zijn activiteiten.

garmin-aandelen-kopen

Bron: Refinitiv

In 2023 verwacht Garmin een omzetgroei van 2,9% tot $5,00 miljard. Naar onze mening heeft het management van het bedrijf een vrij conservatieve prognose afgegeven, die mogelijkheden laat voor een outperformance prognose, als er geen negatieve macro-economische ontwikkelingen zullen zijn.

Garmin aandelen koersverwachting

Volgens Refinitiv kreeg Garmin sinds het begin van het jaar vijf koersdoelaanbevelingen, waarvan één strong buy, één buy en drie hold. De gemiddelde adviesprijs is $111 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 13,5% impliceert.

garmin-aandelen-koersverwachting

Bron: Refinitiv 

Belangrijkste risico's Garmin aandelen kopen

 • Nieuwe beperkingen op verplaatsingen of beperkingen in de toeleveringsketen kunnen de groei van het bedrijf afremmen.
 • In het geval van een recessie kunnen de financiële prestaties van Garmin verslechteren, wat een negatief effect zou hebben op de aandelenkoers.
 • Er bestaat onzekerheid over hoe lang de negatieve trend in het segment Fitness kan aanhouden, waardoor de totale omzetgroei van het bedrijf wordt afgeremd.

En, wat denk jij? Garmin aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën