Thryv Aandelen Kopen of Niet? +53% Groeipotentie | Happy Investors
thryv-aandelen-kopen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/17/2023
8 min

Thryv Aandelen Kopen of Niet? +53,1% Groeipotentie | Happy Investors

03/17/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Thryv aandelen. Thryv aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een potentieel van +53% groei. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Bent u nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Thryv aandelen

Thryv Holdings (THRY) is een leverancier van marketingdiensten en -software voor kleine en middelgrote ondernemingen. Met de oplossingen van het bedrijf kunnen kleine bedrijven nieuwe leads genereren, klantrelaties beheren en hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Thryv is ontstaan door een fusie met Dex Media in 2016.

Samenvatting Thryv aandelen analyse:

 • Ticker: THRY
 • Toegangsprijs: $22.85
 • Richtprijs: $37,0
 • Potentieel: 53,1%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Waarom Thryv aandelen kopen (of niet)?

 • De Gouden Gids business genereert een enorme cash flow, waardoor Thryv haar software ontwikkelingen zelf kan financieren.
 • SaaS is een strategische richting voor het bedrijf. Verwacht wordt dat de markt voor bedrijfssoftware de komende jaren snel zal groeien.
 • Volgens het langetermijnplan van het management zullen de SaaS-inkomsten de komende vijf jaar meer dan verviervoudigen.
 • Ondanks haar groeiende softwareactiviteiten handelt Thryv met korting, zelfs in vergelijking met traditionele reclamebedrijven.
 • Volgens de consensus op Wall Street heeft het aandeel meer dan 50% opwaarts potentieel.

Analyse Thryv Holdings aandelen

Reden 1. Fundamentele bedrijfstransformatie van Thryv

In de loop der jaren heeft Thryv zich uitsluitend gespecialiseerd in traditionele marketingdiensten. Het bedrijf maakte reclame voor kleine en middelgrote ondernemingen en plaatste hun advertenties in de eigen telefoongidsen, die in de VS bekend staan als de "Yellow Pages". In de regel geven deze gidsen informatie over lokale ondernemingen en organisaties (voornamelijk in de dienstensector). Als gevolg van een reeks fusies en overnames betrad de onderneming de softwaremarkt.

Thryv heeft momenteel twee afzonderlijke activiteiten: het stagnerende YP-segment (Gouden Gids) en het groeiende SaaS-segment (Software as a Service). De financiële en bedrijfsresultaten van het segment marketingdiensten (YP-activiteiten) vertonen een neerwaartse trend. De groei van de resultaten in 2022 was te danken aan de overname van Vivial Media. Zonder deze transactie daalden de inkomsten van het segment met 4,8% op jaarbasis.

Hoewel de Gouden Gids-activiteiten stagneren, biedt het segment het bedrijf verschillende voordelen:

 1. YP genereert een enorme cashflow, waardoor Thryv zijn softwareontwikkeling zelf kan financieren, terwijl de meeste spelers in de bedrijfssoftware-industrie hun eigen vermogen moeten verwateren om de groei in een vroeg stadium van hun ontwikkeling te financieren.
 2. YP biedt Thryv een concurrentievoordeel op het gebied van softwaredistributie. Ongeveer een derde van de nieuwe SaaS-klanten van het bedrijf zijn voormalige klanten van de Gouden Gids. Een ander derde komt via aanbevelingen.

Dankzij het distributievoordeel heeft Thryv lagere kosten voor klantenwerving (CAC) dan zijn concurrenten, wat vooral belangrijk is in het MKB, waar het potentiële klantenbestand sterk verspreid is. De lagere CAC, gecombineerd met een interne financieringsbron, biedt het bedrijf een sterke positionering te midden van het verkrappende monetaire beleid en het krimpende liquiditeitsraam.

Reden 2. Hoog potentieel van SaaS

Het softwaresegment heeft een aanzienlijk potentieel. Volgens ReportLinker zal de markt voor bedrijfssoftware tegen 2028 naar verwachting 404 miljard dollar bereiken, wat neerkomt op een groei met een samengesteld jaarlijks percentage (CAGR) van 11,1% tussen 2022 en 2028.

thryv-holdings-aandelen-kopen

Verwachte dynamiek van de markt voor bedrijfssoftware; bron: samengesteld door auteur

Hoewel kleine en middelgrote ondernemingen tegenwoordig een groot deel van het bruto binnenlands product in economisch ontwikkelde landen voor hun rekening nemen, concentreren ontwikkelaars van bedrijfssoftware zich voornamelijk op grote ondernemingen. Oplossingen voor grote bedrijven zijn vaak complex en duur. Als gevolg daarvan blijft de overgrote meerderheid van kleine en middelgrote ondernemingen archaïsche werkmethoden gebruiken en handelingen "handmatig" uitvoeren. Door uitgebreide oplossingen te bieden, wil Thryv dit probleem oplossen.

Binnen het SaaS-segment biedt het bedrijf de volgende oplossingen:

 1. Het Thryv-platform is het vlaggenschip van het bedrijf. Het helpt kleine bedrijven om klantrelatiebeheer (CRM) uit te voeren, marketing te automatiseren, afspraken in te plannen en te beheren, facturering te automatiseren en sociale media, reputatie en documenten te beheren.
 2. Hub by Thryv stelt een franchisegever in staat toezicht te houden op de activiteiten van een franchisenemer, en helpt ook om een bepaalde franchise te schalen.
 3. Marketing Center is een volledig geïntegreerd, next-generation, eindgebruiker-gedreven marketing en reclame platform.
 4. Thryv Add-ons zijn een reeks add-ons die bij het Thryv-platform kunnen worden aangeschaft, waaronder GMB-optimalisatiediensten en SEO-tools.
 5. ThryvPay is een betalingsoplossing waarmee bedrijven betaald kunnen worden met creditcards en ACH betalingen.

Het end-to-end karakter van de oplossingen van Thryv geeft het bedrijf een extra voordeel ten opzichte van zijn concurrenten doordat klanten hun bedrijven digitaal kunnen transformeren met één contractant, in plaats van voor elke specifieke functie binnen de onderneming te moeten inkopen. Volgens Thryv heeft 77% van de kleine en middelgrote bedrijven behoefte aan een universeel platform met een reeks verschillende oplossingen, terwijl 64% van de bedrijven oplossingen van één leverancier wil kopen.

Vandaag laat het SaaS-segment een dynamische groei zien in zowel het aantal klanten als de gemiddelde inkomsten per gebruiker. De daling van het klantenbestand in 2019/2020 is het gevolg van de strategische beslissing van het bedrijf om te stoppen met de verkoop van de goedkoopste abonnementsopties, wat resulteerde in een hogere ARPU.

thryv-aandelen-analyse

Financiële en operationele prestaties in SaaS; bron: samengesteld door auteur

Tijdens de laatste beleggersdag heeft het bedrijf ambitieuze plannen bekendgemaakt om in de komende vijf jaar een omzet van 1 miljard dollar en een EBITDA van 200 miljoen dollar te bereiken, en in tien jaar een omzet van 4 miljard dollar en een EBITDA van 800 miljoen dollar. Natuurlijk moeten alle langetermijnvoorspellingen voorzichtig worden genomen. Toch lijken de vijfjarendoelstellingen ons haalbaar.

thryv-aandelen-kopen-of-niet

Ontwikkelingsplannen op lange termijn voor het SaaS-segment; bron: Thryv investors presenation

Het management van het bedrijf gelooft dat het 150.000 klanten nodig heeft om een omzet van 1 miljard dollar te bereiken. De doelmarkt van Thryv omvat 4 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen in de VS en nog eens 4 miljoen wereldwijd. Om het doel te bereiken moet het bedrijf dus minder dan 2% van de doelmarkt bezetten.

Bovendien vormen de 150.000 klanten minder dan de helft van het bestaande klantenbestand van de Gouden Gids, wat betekent dat het bedrijf dichter bij zijn doel kan komen zonder verder te gaan dan YP.

Financiële analyse Thryv aandelen

De resultaten van Thryv voor 2022 zijn als volgt:

 • De omzet bedroeg 1,20 miljard dollar, een stijging van 8,0% ten opzichte van een jaar eerder.
 • De brutowinst steeg van 705 miljoen dollar naar 780 miljoen dollar. De brutomarge steeg van 63,36% naar 64,90%.
 • Het bedrijfsresultaat daalde van $190 miljoen naar $99 miljoen door kosten in verband met de overname van Vivial Media en de ontwikkeling van Thryv Australia. De operationele marge bedroeg 8,26% tegenover 17,06% een jaar eerder.
 • Het nettoresultaat bedroeg 46 miljoen dollar tegen 94 miljoen dollar een jaar eerder. De nettomarge daalde van 8,40% naar 3,83%.

thryv-aandelen-analyseren

Bedrijfsmargedynamiek; bron: samengesteld door auteur

Hoewel de marges van Thryv volatiel zijn, als gevolg van de kosten in verband met productontwikkeling en internationale expansie, verwachten wij dat de winstgevendheid zal toenemen naarmate het bedrijf groeit. Dit zal worden ondersteund door een constante rugwind in de vorm van een levendige markt voor bedrijfssoftware en een verbeterd operationeel hefboomeffect. De SaaS-activiteiten zijn van nature zeer schaalbaar, wat betekent dat de brutomarge van het segment zal toenemen naarmate het aantal gebruikers groeit.

Eind 2022 bedroegen de kasmiddelen uit operaties $148,6 miljoen tegenover $170,6 miljoen een jaar eerder. De vrije kasstroom daalde van 143,7 miljoen dollar naar 119,3 miljoen dollar.

cashflow-thryv-aandelen

Kasstroom van het bedrijf; Bron: samengesteld door auteur

De kasstroom van de onderneming daalt al verscheidene jaren gestaag. Die dynamiek is het gevolg van de daling van de nettowinst in de afgelopen jaren. Thryv toont echter het vermogen om zelfs tijdens de periode van actieve ontwikkeling van SaaS, haar strategische richting, een aanzienlijke cashflow te genereren.

Thryv heeft een gezonde balans met een totale schuld van $488 mln (inclusief pensioenverplichtingen waarover het bedrijf rente betaalt), totale cash en kortetermijninvesteringen van $16 mln en een nettoschuld van $472 mln, minder dan 1,5x Adjusted EBITDA (Net Debt / EBITDA - 1,42x). De rentedekkingsratio is 5,52x.

Financiële waardering Thryv aandelen

Onze vergelijkingssteekproef omvat bedrijven die marketing- en reclamediensten leveren. Wij hebben leveranciers van bedrijfssoftware niet in de steekproef opgenomen, omdat zij doorgaans tegen hogere multiples worden verhandeld. Onze schatting is dus eerder conservatief. Thryv wordt verhandeld tegen een korting op het gemiddelde: EV/Sales - 1,08x, EV/EBITDA - 3,87x, P/Cashflow - 6,46x, P/E - 16,87x, P/B - 2,19x.

thryv-aandelen-waardering

Vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimum koersdoel van Robert W. Baird is $32 per aandeel. Needham schat THRY op $42 per aandeel. Volgens onze schatting is de reële marktwaarde van het aandeel $37 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 61,92% impliceert.

koersverwachting-thryv-aandelen

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur 

Belangrijkste risico's bij Thryv aandelen kopen

 1. Het SaaS-segment is de enige motor voor de langetermijngroei van het bedrijf. Als de software van Thryv minder concurrerend blijkt te zijn ten opzichte van de oplossingen van sectorgenoten, zullen de vooruitzichten van het bedrijf in twijfel worden getrokken, wat zijn weerslag zal hebben op de marktwaarde van het aandeel.
 2. Kleine en middelgrote ondernemingen worden meer beïnvloed door economische cycli en zijn bijgevolg minder betrouwbare klanten dan grote ondernemingen. Gezien de focus van Thryv op deze categorie, zouden de financiële prestaties van de onderneming aanzienlijk kunnen worden beïnvloed indien de macro-economische omgeving verslechtert.

En, wat denk jij? Thryv aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën