Shutterstock Aandelen Kopen of Niet? +23% Groeipotentieel | Happy Investors
shutterstock-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/31/2023
10 min

Shutterstock Aandelen Kopen of Niet? +23,4% Groeipotentieel | Happy Investors

03/31/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Shutterstock aandelen. Shutterstock aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Shutterstock, wereldwijde marktplaats voor foto- en video-inhoud

Shutterstock Inc. (SSTK) is een wereldwijd platform dat de interactie tussen makers van inhoud en mediabedrijven mogelijk maakt. Makers van content ontvangen royalty's voor het uploaden van hun eigen audio, video, foto en andere werken naar de Shutterstock-bibliotheek, terwijl mediabedrijven de content vinden die ze nodig hebben en deze gebruiken voor hun eigen doeleinden op basis van een licentieovereenkomst. Onderweg biedt het bedrijf content creators en mediabedrijven verschillende diensten voor het verbeteren en bewerken van content, evenals integratie met neurale netwerken (OpenAI, Dall-E 2, etc.). Het bedrijf is opgericht in 2003 en heeft zijn hoofdkantoor in New York.

 • Ticker: SSTK
 • Toegangsprijs: 71,90 dollar
 • Richtprijs: $88,7
 • Potentieel: 30,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Shutterstock aandelen

 1. Het toenemende belang van visuele inhoud in marketing en klantenrelaties;
 2. Stabiele groei van het klantenbestand en toenemend aandeel van betalingen op basis van abonnementen in de totale inkomstenstructuur;
 3. Strategisch partnerschap met OpenAI en integratie van neurale netwerken in de platforms van het bedrijf.

Shutterstock aandelen kopen of niet?

Er zijn enkele redenen om te geloven in de groeipotentie van Shutterstock. Het wel of niet kopen van Shutterstock aandelen dient echter te gebeuren op basis van uitgebreid eigen (markt)onderzoek. 

Reden 1. Toenemend gebruik van visuele inhoud

Aan het eind van 2022 bediende Shutterstock meer dan 2,3 miljoen klanten in ongeveer 150 landen met klanten variërend van kleine startups en mediakanalen tot grote Fortune 500-bedrijven. Klanten van Shutterstock gebruiken de gelicentieerde content van het bedrijf voor drie belangrijke doeleinden: het maken van advertenties, het illustreren van publicaties in de media en sociale netwerken, en webdesign.

Volgens talrijke studies neemt het belang van visuele inhoud in de moderne wereld voortdurend toe, omdat bedrijven hiermee de aandacht van potentiële klanten kunnen trekken in een enorme informatiestroom.

Volgens onderzoek van Venngage is meer dan 63% van de marketingmanagers van mening dat visuele inhoud uiterst belangrijk is voor hun reclamestrategie.

shutterstock-aandelen-kopen

Enquête onder marketeers over het belang van visuele content in reclame; bron: Venngage

De markt voor visuele inhoud zal van 2021 tot 2026 naar verwachting met 1,4 miljard dollar groeien, wat neerkomt op een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 5,9%.

shutterstock-analyse

Groei van de markt voor visuele inhoud; bron: Technavio

Videobevattende publicaties waren in 2022 de populairste inhoud die in reclamecampagnes werd gebruikt. Dit wordt bevestigd door gegevens van 99 Firms, volgens welke video-inhoud eind 2022 82% van al het internetverkeer uitmaakt, terwijl reclamepublicaties met dergelijke inhoud het aantal conversies met ~800% verhogen.

Op de markt voor visuele inhoud gaan de hoogste uitgaven naar de volgende soorten diensten:

 1. gespecialiseerde diensten voor de creatie van audio, video en ander materiaal;
 2. platforms die het gebruik van reeds bestaande werken in overeenstemming met het auteursrecht waarborgen.

Shutterstock is een van de belangrijkste begunstigden van deze trends, aangezien de diensten van het bedrijf in beide richtingen worden gebruikt:

 • Het vlaggenschip van Shutterstock is de grootste marktplaats voor visuele inhoud.
 • Pond5 is een platform voor het maken en bewerken van video's.
 • PicMonkey is het toonaangevende online platform voor grafisch ontwerp en beeldbewerking.
 • TurboSquid is een marktplaats voor 3D-modellen voor een gespecialiseerde categorie klanten.
 • PremiumBeat is een speciale dienst waarmee producenten soundtracks kunnen selecteren die passen bij de door hen gemaakte video-inhoud.

Door neurale netwerken te integreren in zijn ecosysteem van diensten heeft Shutterstock bovendien een doorbraak gerealiseerd op het gebied van de creatie van visuele inhoud. De betekenis van een dergelijke samenwerking voor de industrie moet nog worden beoordeeld.

Reden 2. Gestage groei van Shutterstock bedrijfsresultaten

Shutterstock genereert inkomsten uit twee kanalen, elk gebaseerd op een specifieke manier om toegang te krijgen tot de inhoudsbibliotheek van het bedrijf:

 1. e-commerce, waarbij klanten tegen standaardtarieven betalen. Ze kunnen een jaarlijks of maandelijks abonnement kopen dat toegang geeft tot een bepaald aantal downloads van inhoud, of voor elke download afzonderlijk betalen. Van 2017 tot 2022 stegen de inkomsten van het kanaal van $332 miljoen naar $501 miljoen, met een 5-jarige CAGR van 8,6%;
 2. corporate, die rekening houdt met de verkoop voor klanten die niet geschikt zijn voor standaard tariefplannen. Voor deze klanten biedt Shutterstock oplossingen op maat, waaronder verschillende visuele contentdiensten, API's en andere functies. Van 2017 tot 2022 stegen de kanaalinkomsten van $209 miljoen naar $326 miljoen, met een 5-jarige CAGR van 9,3%.

shutterstock-aandelen-analyse

Shutterstock Inkomsten per kanaal; bron: bedrijfsrapport

De groei van het aantal actieve abonnees is belangrijk voor het bedrijf, omdat dit een algemene stijging van de inkomsten met zich meebrengt, evenals een aantal andere statistieken. Het bedrijf beschouwt een klant als een actieve abonnee wanneer deze gedurende ten minste drie opeenvolgende maanden een terugkerend product van het bedrijf heeft gekocht.

analyse-shutterstock-aandelen

Kwartaalontwikkeling van het aantal abonnees en de daaraan toe te rekenen inkomsten; bron: bedrijfsverslag

Shutterstock begint de financiële en bedrijfsresultaten van de overgenomen bedrijven een jaar na de overname te consolideren. Dit verklaart de dramatische stijging van het aantal abonnees in Q3 2022, die het gevolg was van de aankoop van PicMonkey in september 2021.

Om dezelfde reden houdt het bedrijf momenteel geen rekening met de resultaten van Pond5 en Splash News, die in mei 2022 werden overgenomen. Het betekent dat Shutterstock in zijn resultaten van Q2 2023 zal onthullen hoe de overnames zijn financiële prestaties hebben beïnvloed. Volgens het bedrijf hebben de twee diensten van mei tot eind 2022 36,7 miljoen dollar bijgedragen aan de totale inkomsten, terwijl hun totale gecombineerde inkomsten voor 2022 (inclusief januari tot mei, vóór de overnames) 57,7 miljoen dollar bedroegen.

In de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf zijn inkomsten uit abonnementen aanzienlijk weten te verhogen. Van 2019 tot 2022 steeg dit cijfer van 236,5 miljoen dollar naar 346,6 miljoen dollar, terwijl het aandeel ervan in de totale inkomsten steeg van 36,4% naar 41,9%, wat wijst op de groeiende populariteit van deze betaalmethode. Het stijgende aandeel van abonnementen in de totale inkomsten is ook positief voor de financiële positie van het bedrijf, aangezien de jaarlijkse vergoeding in één keer in rekening wordt gebracht, maar over de hele periode in de jaarrekening wordt opgenomen.

Een andere belangrijke indicator voor de prestaties van het bedrijf is de gemiddelde omzet per klant. De overname van PicMonkey resulteerde in meer dan 200.000 abonneegroei (+ ~54%). Het platform verhoogde echter de totale inkomsten van Shutterstock met slechts ~3%, wat leidde tot een daling van de gemiddelde inkomsten per klant van $368 in 2021 naar $341 in 2022. Tegelijkertijd, als je de resultaten van PicMonkey in 2022 (~250 duizend klanten en $26 miljoen aan inkomsten) aftrekt van het totale cijfer, zouden de gemiddelde inkomsten per klant eind 2022 ~$390 zijn, wat in feite de aanhoudende groei van alle belangrijke operationele statistieken bevestigt.

aandelen-shutterstock-verwachting

Inkomsten uit abonnementen (in miljoen dollar) en gemiddelde inkomsten per klant (in dollar); bron: bedrijfsverslag

Reden 3. Partnerschap Shutterstock met OpenAI

In oktober 2022 kondigden Shutterstock en OpenAI een strategische alliantie aan die de samenwerking die in 2021 begon, verdiept. OpenIA is een van de toonaangevende bedrijven gespecialiseerd in de ontwikkeling en licentiëring van machine learning technologieën. Het kreeg begin 2023 wereldwijde bekendheid na de lancering van zijn chatbot, die een volwaardige dialoog kan voeren met een gebruiker.

Voor investeerders in Shutterstock brengt de strategische samenwerking met OpenAI belangrijke voordelen met zich mee. Ten eerste zou de samenwerking tussen de bedrijven een zinvolle manier kunnen zijn om nieuwe klanten naar de Shutterstock-platforms te trekken. Begin 2023 werd OpenAI's neurale netwerk voor beeldbewerking, DALL-E, geïntegreerd in de Shutterstock-platforms. Hiermee kunnen gebruikers met name afbeeldingen van hoge kwaliteit genereren op basis van trefwoorden, putten uit bestaande afbeeldingen of op basis daarvan nieuwe afbeeldingen creëren. Tegelijkertijd begrijpt het neurale netwerk meer dan 107 talen en werd het getraind op basis van gegevens uit de Shutterstock-bibliotheek.

Bovendien zou het partnerschap met OpenAI Shutterstock een concurrentievoordeel kunnen geven ten opzichte van andere platforms. Het gebruik van kunstmatige intelligentie bij beeldverwerking en productontwikkeling zou een van de belangrijkste concurrentievoordelen van Shutterstock kunnen zijn. Daarnaast zou de introductie van AI-technologieën in de platforms van het bedrijf ook de uitbreiding van het klantenbestand in nieuwe markten moeten versnellen, zoals China, waar Shutterstock pas in 2020 zijn intrede deed.

Financiële analyse Shutterstock aandelen

De financiële resultaten van Shutterstock in 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen 827,8 miljoen dollar, een stijging van 7,04% op jaarbasis.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $193,1 miljoen naar $218,1 miljoen. De EBITDA-marge steeg van 24,96% naar 26,34%.
 • De nettowinst bedroeg 76,1 miljoen dollar tegen 91,9 miljoen dollar eind vorig jaar. De nettomarge daalde licht van 11,88% naar 9,19%.

De inkomsten van het bedrijf stegen door de groei van de verkoop van individuele oplossingen, alsmede door het begin van de consolidatie van PicMonkey. Het nettoresultaat daalde door een eenmalige waardevermindering van leasingactiva in 2022. Tegelijkertijd werden de operationele marges niet aangetast en kon het bedrijf de efficiëntie met 2% verhogen.

shutterstock-aandelen-kopen-of-niet

Dynamiek van de financiële indicatoren van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

 • Aan het einde van de laatste verslagperiode daalde de operationele kasstroom tot 158,5 miljoen dollar, tegenover 216,4 miljoen dollar eind 2021.
 • De vrije kasstroom daalde van 179,4 miljoen dollar naar 98,3 miljoen dollar.

De daling van de operationele en vrije kasstromen is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de afschrijving van de leasingactiva, alsook aan de hogere vorderingen en de lagere schulden, wat naar onze mening een negatieve weerspiegeling is van het financieel beheer van de onderneming.

Het bedrijf heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld bedraagt 85,6 miljoen dollar.
 • Kasequivalenten zijn goed voor 115,2 miljoen dollar.
 • De nettoschuld is -29,5 miljoen dollar.
 • De rentedekkingsratio bedraagt 49,28x.

Dit niveau van hefboomwerking bewijst de goede financiële stabiliteit van het bedrijf. Er zij echter op gewezen dat de liquiditeitsindicatoren in 2022 bijna gehalveerd zijn: de current ratio daalde van 1,16 tot 0,56, de quick ratio daalde van 1,08 tot 0,48, wat wijst op een mogelijk risico van een liquiditeitstekort.

Shutterstock aandelen koersverwachting

Shutterstock handelt tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 2,93x, EV/EBITDA - 11,12x, Fwd P/E - 19,42x, P/B - 5,56x.

shutterstock-aandelen-kopen-analyse

Vergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur

Het gemiddelde koersdoel van Wall Street's top-3 investeringsbanken is $96,25 per aandeel. Volgens onze consensusraming is het bedrijf ondergewaardeerd door zijn historische EV/Sales en EV/EBITDA multiples; De reële marktwaarde van het aandeel is $88,7 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 23,4% impliceert.

shutterstock-koersverwachting

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Shutterstock aandelen kopen

 • In het vierde kwartaal van 2022 daalde het aantal abonnees van het bedrijf voor het eerst in twee jaar. Dit kan te wijten zijn aan problemen met het onderhouden van het klantenbestand van de overgenomen bedrijven. Uit angst voor een zwakke organische groei is Shutterstock actief op zoek naar fusies en overnames. Als er in 2023 echter geen waardige potentiële aankopen worden gevonden, kunnen de resultaten van het bedrijf beleggers teleurstellen en hun interesse in Shutterstock verminderen.
 • Shutterstock opereert in een zeer concurrerende markt met lage toetredingsdrempels. Op dit moment zijn er veel diensten waarmee gebruikers gratis foto- en videocontent kunnen bewerken. Bovendien is de echte impact van kunstmatige intelligentie op de markt nog niet duidelijk. Met neurale netwerken kun je unieke inhoud creëren die niet door het auteursrecht wordt beschermd. Terwijl het bedrijfsmodel van Shutterstock gebaseerd is op licenties voor content.
 • Vertraagde groei met hogere uitgaven. Terwijl het klantenbestand van Shutterstock groeit, wordt het steeds moeilijker om nieuwe klanten aan te trekken en de inkomsten te verhogen. Volgens het bedrijf wordt zijn doelmarkt voor afbeeldingen, video en muziekinhoud gewaardeerd op slechts 6,3 miljard dollar. Nieuwe groeimotoren openen de markten voor 3D-modellering en inhoudssoftware, maar hun potentieel is nog niet duidelijk. Om nieuwe klanten aan te trekken, besteedt het bedrijf een aanzienlijk bedrag aan eigen reclame. De afgelopen drie jaar heeft Shutterstock meer dan 12% van zijn inkomsten besteed aan marketingdoeleinden. Het bedrijf merkte ook de noodzaak op om meer uit te geven aan apparatuur voor gegevensopslag en -verwerking, aangezien zijn beeld- en videobibliotheken de afgelopen drie jaar met respectievelijk 66% en 114% zijn gegroeid.

En, wat denk jij? Shutterstock aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën