Tronox Aandelen Kopen of Niet? Analyse +67% Potentie | Happy Investors
tronox-aandelen-kopen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/25/2023
5 min

Tronox Aandelen Kopen of Niet? Analyse +67% Potentie | Happy Investors

03/25/2023
5 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Tronox aandelen. Tronox aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Bent u nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Tronox, leverancier van zeldzame aardelementen

Tronox Holdings (TROX) is een geïntegreerde producent van titaandioxidepigment (TiO2), zirkoon (ZrSiO4), nodulair ijzer en titaantetrachloride (TiCl4). Het bedrijf exploiteert titaanzandmijnen, alsmede veredelings- en smeltinstallaties in Australië, Zuid-Afrika en Brazilië.

 • Ticker: TROX
 • Toegangsprijs: $13.10
 • Richtprijs: $22
 • Potentieel: 31,3%
 • Potentieel dividendrendement: 3%.
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 1%

Tronox aandelen aanlyse in het kort

 1. Tronox heeft een meer gediversifieerde reeks potentiële kopers dan andere ondernemingen in de sector zeldzame aardmetalen.
 2. De directie van het bedrijf voorspelt dat de vraag in Europa in het eerste kwartaal van 2023 aanzienlijk hoger zal zijn dan in het vierde kwartaal van 2022.
 3. Verwacht wordt dat de vraag naar TiO2 op lange termijn groter zal zijn dan het aanbod.
 4. Het bedrijf is de enige verticaal geïntegreerde speler in de sector en kan daarom producten leveren tegen lagere prijzen.
 5. Tronox wordt verhandeld tegen een korting ten opzichte van sectorgenoten. Volgens onze ramingen bedraagt het opwaarts potentieel van het aandeel meer dan 60%.

Lees meer over beleggen in rare earth metals, grondstofaandelen en de industrie van zeldzame aandelen alvorens je een aankoop overweegt. Verdiep je goed in de diverse beleggingsrisico’s van deze sector.

Waarom Tronox aandelen kopen of niet? 

Reden 1. Tegenwind is ingeprijsd

In tegenstelling tot veel andere bedrijven op het gebied van zeldzame aardmetalen die innovatieve markten bedienen (elektrische voertuigen, hernieuwbare energie, enz.), heeft Tronox zijn eindklanten uit de traditionele industrie. De producten van het bedrijf worden op grote schaal gebruikt voor de vervaardiging van verf, coatings, kunststoffen en papier. Een minder innovatief klantenbestand zou een disconterend effect moeten hebben op de aandelenkoers van titaandioxideproducenten. Tronox heeft echter een meer gediversifieerde reeks potentiële afnemers, aangezien de verf- en coatingsindustrie veel minder geconcentreerd is.

Industriële aandelen zijn zeer cyclisch. Aangezien de klanten van Tronox traditionele industriële bedrijven zijn, is de verkoop van het bedrijf ook cyclisch. In het vierde kwartaal daalde de verkoop van TiO2 met 34% en die van zirkoon met 44% op jaarbasis. De verslechtering van het marktklimaat werd onmiddellijk weerspiegeld in de waarde van de aandelen van het bedrijf.

Wij blijven echter positief over Tronox aandelen. De daling van de prestaties is al overdreven weerspiegeld in de huidige koers. Bovendien voorspelt het management van het bedrijf dat de vraag in Europa in het eerste kwartaal van 2023 aanzienlijk hoger zal zijn dan in het vierde kwartaal van 2022. Ook in Noord-Amerika en Azië wordt herstel verwacht, zij het in een minder groot tempo. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de vraag naar TiO2 het aanbod op lange termijn zal overtreffen.

tronox-aandelen-marktanalyse

Vraag- en aanbodverhouding op de TiO2-markt; bron: Bedrijfspresentatie

Tronox is sterk gepositioneerd om een eventuele recessie te doorstaan. Het bedrijf is de enige verticaal geïntegreerde speler in de industrie. Tronox produceert de belangrijkste grondstoffen zelf en kan daardoor producten leveren tegen zeer lage prijzen. Bovendien heeft de onderneming een strategisch plan ontwikkeld om de gevolgen van de cyclische neergang op te vangen. Het initiatief omvat kostenvermindering, werkkapitaalbeheer en vermindering van kapitaalinvesteringen. Volgens ons kan het plan de aandeelhouderswaarde ondersteunen en het marktaandeel van de onderneming op lange termijn beschermen.

Financiële analyse Tronox aandelen

De financiële resultaten van Tronox aandelen voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet van het bedrijf bedroeg 3,45 miljard dollar, tegen 3,57 miljard dollar een jaar eerder.
 • De brutowinst bedroeg 832 miljoen dollar, vergeleken met 895 miljoen dollar een jaar eerder. De brutomarge daalde van 25,06% naar 24,09%.
 • De bedrijfswinst daalde van 577 miljoen dollar naar 458 miljoen dollar. De operationele marge daalde van 16,15% naar 13,26%.
 • De nettowinst steeg van 286 miljoen dollar naar 497 miljoen dollar dankzij een belastingvoordeel. De nettomarge steeg van 8,01% naar 14,39%.

tronox-aandelen-analyse

Dynamiek van de financiële resultaten van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

In 2022 bedroegen de kasmiddelen uit operaties $598 miljoen, tegen $740 miljoen een jaar eerder. De vrije kasstroom daalde van 468 miljoen dollar naar 170 miljoen dollar.

Tronox heeft een verhoogde maar beheersbare schuldenlast met een totale schuld van $2,54 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $164 miljoen en een nettoschuld van $2,37 miljard, wat 2,7x Aangepaste EBITDA is (Nettoschuld/EBITDA - 2,71x). De rentedekkingsratio is 7,0x. Maak zelf een goede analyse voordat je besluit Tronox aandelen te kopen.

Koersverwachting Tronox aandelen

Tronox aandelen handelen tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,45x, EV/EBITDA - 6,61x, P/Cashflow - 7,72x, P/E - 5,35x, Forward P/E - 10,35x.

tronox-aandelen-kopen-of-niet

Tronox' vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimale koersdoel van investeringsbanken, vastgesteld door Morgan Stanley, is $16 per aandeel. Het maximale koersdoel is $27. per aandeel Volgens de consensusschatting is een eerlijke marktwaarde van het aandeel $18 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 7,8% impliceert.

tronox-koersverwachting

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Onze waardering is gebaseerd op de historische gemiddelde multiples van Tronox. Over de afgelopen vijf jaar is de EV/Sales-multiple 1,95x (+49,01% tot de huidige prijs), EV/EBITDA 9,48x (+60,75% tot de huidige prijs). Voor elke gegeven multiplicator hebben wij een specifiek gewicht van 0,25 toegekend.

Zoals hierboven vermeld, impliceert de consensus op Wall Street een opwaarts potentieel van 7,8%. Het specifieke gewicht van deze factor is vastgesteld op 0,50.

Daarom hebben wij de reële marktwaarde van het aandeel vastgesteld op $22 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 67,9% inhoudt.

tronox-koers-prognose

TROX Stock Valuation; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Tronox aandelen kopen (of niet)

 • De activiteiten van Tronox aandelen zijn sterk cyclisch. Bij een sterke vertraging van de economische groei, versnelde inflatie of andere macro-economische tegenwind kunnen de financiële prestaties van het bedrijf onder druk komen te staan.
 • Hoewel de hefboomwerking van Tronox beheersbaar is, kan de financiële stabiliteit van het bedrijf in gevaar komen als de bedrijfsprestaties afnemen, hetgeen ook tot uiting zal komen in de aandelenprijs.

En, wat denk jij? Tronox aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Tip: lees hier meer over beleggen in grondstoffen.

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën