Cognizant Technology Solutions Aandelen Kopen? Analyse +33% Groei | Happy Investors
cognizant-technology-solutions-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/31/2023
10 min

Cognizant Technology Solutions Aandelen Kopen? Analyse +33% Groei | Happy Investors

03/31/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Cognizant aandelen. Cognizant aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Bent u nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Cognizant Technology Solutions

Cognizant Technology Solutions is een internationale onderneming die bedrijven transformeert door informatietechnologie in hun operationele processen te integreren en een deel van hun activiteiten uit te besteden. De onderneming is opgericht in 1994 en heeft haar hoofdkantoor in Teaneck, New Jersey.

 • Ticker: CTSH
 • Toegangsprijs: 58,95 dollar
 • Richtprijs: $77,3
 • Potentieel: 33,1%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%
 • Verkrijgbaar via de beste beleggingsapps

Cognizant aandelen kopen of niet?

 1. Het leveren van een gediversifieerde reeks producten en diensten met behulp van competenties ondersteund door industrieel onderzoek.
 2. Groei van de doelmarkten door de toenemende digitalisering van het midden- en kleinbedrijf.
 3. Verdieping van de inkomstendiversificatie en verwachte verbetering van de financiële resultaten in 1H23 dankzij recente overnames.

Waarom Cognizant aandelen kopen?

Reden 1. Diversificatie van producten

Cognizant levert een breed scala aan producten, diensten en digitale oplossingen die bedoeld zijn om bestaande bedrijven technologisch te transformeren en nieuwe te creëren op basis van moderne, efficiënte technologieën.

De onderneming verdeelt de technologische producten en diensten die aan de klanten worden aangeboden in drie categorieën:

 1. cloud-technologieën (Cloud Services, CS);
 2. kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI);
 3. Internet der dingen (Internet of Things, IoT).

Volgens een onderzoek van Gartner is de invoering van deze reeks technologieën de belangrijkste trend van een modern bedrijf. Volgens McKinsey maakt ongeveer 70% van de bedrijven al gebruik van IoT, en is nog eens 30% van plan de technologie in de nabije toekomst te implementeren.

Clouddiensten, kunstmatige intelligentie of het Internet of Things alleen zijn echter misschien niet genoeg om voor bedrijfstransformatie te zorgen. Naast de juiste technologie is het uiterst belangrijk om deze correct en effectief te implementeren in de huidige bedrijfsprocessen van een bedrijf.

Om die reden is Cognizant niet alleen een modern softwarebedrijf, maar ook een bedrijf met een groot team van branchespecifieke specialisten die tot taak hebben moderne technologieën op de juiste wijze te integreren in de activiteiten van klanten. Het succes van Cognizant op dit gebied wordt ondersteund door onderzoek van derden.

Zo erkende de Everest Group in zijn rapport van maart 2022 Cognizant als leider in het integreren van kunstmatige intelligentietechnologieën in bedrijfsprocessen van klanten. Opgemerkt werd dat Cognizant het concept van AI-scalability hanteert, dat voorwaarden schept voor een klant om kunstmatige intelligentie uit te breiden naar nieuwe bedrijfsgebieden.

Cognizant kreeg een soortgelijke beoordeling van het analysebedrijf HFS, dat in zijn rapport een rangschikking maakt van de aanbieders van diensten die betrokken zijn bij de Application Modernization processen, dat wil zeggen het voorbereiden van bedrijven op de overgang naar cloud technologieën.

De implementatie van CS, AI, IoT technologieën is belangrijk, maar niet de enige dienst die Cognizant levert. Het bedrijf boekt inkomsten uit deze bedrijfsrichting in de categorie Consulting en Technology Services. In 2020, 2021, 2022 is de divisie goed voor respectievelijk 61,1%, 62,7% en 62,9% van de totale inkomsten van het bedrijf, terwijl de inkomsten van de divisie over twee jaar met 19,6% zijn gestegen.

De tweede belangrijkste activiteit van Cognizant is de levering van outsourcingdiensten. In 2020, 2021, 2022 was deze divisie goed voor 38,9%, 37,3%, 37,1% van de totale inkomsten van het bedrijf, en in twee jaar tijd zijn de inkomsten van de divisie met 10,8% gestegen. Volgens Cognizant kan het optimaliseren van bedrijfsprocessen van klanten door het uitbesteden van financiële, boekhoudkundige, marketing- en andere activiteiten de inkomsten per transactie verhogen, de kosten aanzienlijk verlagen en andere positieve resultaten behalen.

cognizant-technology-solutions-aandelen-kopen

Voordelen van uitbesteding; bron - bedrijfsgegevens

Onafhankelijke beoordelingen van adviesbureaus bewijzen de leidende positie van Cognizant in het effectief optimaliseren van de activiteiten van klanten door de introductie van moderne technologieën en outsourcing.

Reden 2. Snelle groei van belangrijke markten voor Cognizant

Zoals reeds opgemerkt zijn clouddiensten, kunstmatige intelligentie en het internet der dingen de sleuteltechnologieën van de toekomst. Zij zijn nauw met elkaar verbonden, hetgeen zorgt voor een multiplicatorgroei van hun markten. Zo is de doeltreffendheid van het internet der dingen gebaseerd op machinaal leren en kunstmatige intelligentie. Tegelijkertijd verwerken deze technologieën een enorme hoeveelheid gegevens, wat onmogelijk is zonder de gespecialiseerde rekenkracht van clouddiensten.

Uit tal van studies blijkt dat de CS-markt de komende jaren met dubbele cijfers zal groeien. Volgens een rapport van Mordor Intelligence zal de CS-markt van 2023 tot 2028 groeien met een CAGR van 17,9%. Volgens Precedence Research zal de marktomvang tegen 2030 1,6 biljoen dollar bedragen, tegenover 0,5 biljoen dollar in 2023.

cognizant-technology-solutions-aandelen-kopen-of-niet

Groei van de markt voor cloudtechnologie; bron - Precedence Research.

De vraag naar naadloze toepassing van cloudtechnologieën wordt ook gestimuleerd door de groeiende populariteit van hybride werktijden en werken op afstand. Het onderzoek van het McKinsey Global Institute, The Future of Work after COVID-19, voorspelt dat de trend van werken op afstand zal blijven groeien en tegen 2025 goed zal zijn voor 20%-25% van de werkuren in verschillende sectoren.

De coronavirus pandemie is ook een trigger geworden voor de groei van de vraag naar IoT technologieën. Door de wereldwijde quarantainebeperkingen in 2020-2021 is de IoT-adoptie vertraagd, maar nu willen veel bedrijven een inhaalslag maken. Volgens voorspellingen van IOT Analytics zal het volume van de wereldwijde markt voor het internet der dingen groeien met een CAGR van 19%-21% in 2023-2027.

cognizant-aandelen-kopen

Wereldwijde uitgaven aan IoT in het bedrijfsleven; bron - IOT Analytics

De onbetwiste leider in termen van verwachte groei is kunstmatige intelligentie. Dit werd onlangs bewezen door de succesvolle lancering van het neurale netwerk ChatGPT, dat de snelste groei van het aantal gebruikers in de geschiedenis liet zien. Het publiek van de app bereikte in twee maanden tijd 100 miljoen gebruikers (TikTok staat op de tweede plaats met hetzelfde aantal gebruikers dat in negen maanden werd bereikt).

Precedence Research verwacht dat de markt voor AI-technologie tegen 2030 een CAGR van 38,1% zal vertonen en tegen 2030 1,6 biljoen dollar zal bereiken.

Tegelijkertijd zijn het niet alleen grote bedrijven die zorgen voor een groeiende vraag naar technologie. Ook middelgrote en kleine bedrijven en startups moeten hun bedrijfsprocessen optimaliseren. Zo zijn Amerikaanse regionale banken in 2022 een van de belangrijkste motoren geworden voor de omzetgroei van Cognizant in het segment Financial Services.

Deze trends zorgen voor een stabiele vraag naar Cognizant-diensten voor de komende jaren.

Reden 3. Stabiele kwartaal-op-kwartaal omzetgroei Cognizant aandelen

Per sector deelt Cognizant zijn inkomsten in vier segmenten in:

 • Financiële diensten (31,3% van de totale inkomsten);
 • Gezondheid (29,0% van de totale inkomsten);
 • Producten en middelen (23,5% van de totale inkomsten);
 • Communicatie, media en technologieën (16,3% van de totale inkomsten).

cognizant-aandelen-kopen-of-niet

Inkomsten Cognizant per bedrijfssegment; bron - bedrijfspresentatie

Enige scepsis bij beleggers over de resultaten van Cognizant eind 2022 werd veroorzaakt door een daling van de omzet in het segment Financiële diensten. Dit werd veroorzaakt door de verkoop van dochteronderneming Samlink op 1 februari 2022. Door de verkoop daalden de resultaten van het segment met 104 miljoen dollar, oftewel 1,7%. Er is echter meer dan een jaar verstreken sinds de transactie en het belangrijkste negatieve effect is voorbij. Daarnaast worden de resultaten van het segment positief beïnvloed door de groeiende vraag van regionale banken en verzekeringsmaatschappijen, die 94 miljoen dollar bijdroegen aan de omzetgroei van het segment.

Het segment financiële diensten is goed voor een aanzienlijk deel van de inkomsten van het bedrijf, waardoor het effect van de verkoop van de dochteronderneming de algemene resultaten van Cognizant aanzienlijk heeft beïnvloed. Het bedrijf heeft echter ruimte voor groei buiten Financial Services. Uit het financiële verslag van Cognizant blijkt dat het belang van dit segment in de totale inkomsten geleidelijk afneemt: Financial Services was goed voor 33,8% van alle inkomsten in 2020, 32,7% in 2021 en 31,3% in 2022.

Aanzienlijke groei wordt ook getoond door het op één na belangrijkste bedrijfssegment van Cognizant, Health, waarvan de inkomsten al 10 kwartalen onafgebroken groeien (met uitzondering van het derde kwartaal van 2022). Het bedrijf wijst op de toenemende vraag vanuit de farmacie.

cognizant-aandelen-analyse

Inkomstengroei van Cognizant in het segment Gezondheid; bron - bedrijfspresentatie 

De toppers die het meest bijdroegen aan de resultaten van Cognizant waren het segment Products and Resources (+6,8% j.o.j.) en Communications, Media and Technology (+11,1% j.o.j.).

Naast organische groei eind 2022-begin 2023 heeft Cognizant een aantal interessante overnames gedaan. Zo werden in december vorig jaar AustinCSI (gespecialiseerd in cloud computing en data-analyse in de industrie) en Utegration (leverancier van consultingoplossingen voor de energie- en nutssector) gekocht voor respectievelijk 161 en 214 miljoen dollar. Aangezien de aankopen aan het eind van het jaar plaatsvonden, hadden ze weinig effect op het volledige jaarverslag van Cognizant. Bijgevolg wordt verwacht dat de resultaten van het eerste kwartaal van 2023 door de overnames zullen worden verbeterd.

Daarnaast heeft Cognizant in januari 2023 OneSource Virtual overgenomen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de levering van diensten op het gebied van personeelsbeheer, voor 103 miljoen dollar. Los daarvan heeft Cognizant in januari 2023 ingestemd met de overname van Mobica, dat software ontwikkelt voor het internet der dingen, voor 335 miljoen dollar. De transactie zal naar verwachting in de komende maanden worden afgerond.

De recente transacties zouden dus een positieve invloed moeten hebben op de komende financiële resultaten van de onderneming voor 2023, wat extra aandacht van de investeerders kan trekken.

Financiële analyse Cognizant aandelen

De financiële resultaten van Cognizant voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg 19,4 miljard dollar, een stijging van 4,98% ten opzichte van 2021.
 • De EBITDA steeg van $3,4 miljard naar $3,5 miljard. De EBITDA-marge bleef 18%.
 • De nettowinst bedroeg $2,3 miljard tegen $2,1 miljard een jaar eerder. De nettomarge steeg van 11,55% naar 11,79%.

De winstcijfers stegen dankzij de wereldwijde uitbreiding van de digitalisering: het bedrijf noteerde groei in alle sectoren waarin het zijn diensten aanbiedt. De operationele efficiëntie bleef dan weer gelijk, wat volgens ons een positieve factor is voor het financiële beheer van het bedrijf.

cognizant-aandelen-financiele-resultaten

Dynamiek van de financiële indicatoren van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

 • Aan het einde van de laatste verslagperiode steeg de operationele kasstroom tot 2,6 miljard dollar, tegen 2,5 miljard dollar in 2021.
 • De vrije kasstroom bleef op 2,2 miljard dollar.

In 2022 veranderde de operationele efficiëntie van Cognizant niet, en daarom steeg de operationele kasstroom licht. Het bedrijf heeft vrijwel geen kapitaaluitgaven vanwege de specifieke kenmerken van zijn activiteiten, waardoor de vrije kasstroom ongeveer op hetzelfde niveau ligt als de operationele kasstroom.

Cognizant aandelen hebben een gezonde balans:

 • De totale schuld bedraagt 1,5 miljard dollar.
 • Kasequivalenten en kortetermijnbeleggingen zijn goed voor 2,5 miljard dollar.
 • De nettoschuld is -657 miljoen dollar.
 • De rentedekkingsratio is 156,21x.

Dit schuldniveau bewijst de sterke financiële stabiliteit van de onderneming.

Cognizant aandelen koersverwachting

Cognizant wordt verhandeld tegen een aanzienlijke korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,48x, EV/EBITDA - 8,13x, P/E - 13,01x, P/B - 2,39x.

cognizant-aandelen-koersverwachting

Vergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur

Het gemiddelde koersdoel van de top-15 investeringsbanken van Wall Street is $69,9 per aandeel. Volgens onze consensusraming is het aandeel ondergewaardeerd volgens de gemiddelde multiples van de sector, en bedraagt de reële marktwaarde $77,3 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 31,1% inhoudt.

cognizant-koersverwachting

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Cognizant aandelen kopen

 • Onzekerheid in het Amerikaanse banksysteem. Zoals hierboven opgemerkt, zijn regionale en middelgrote banken een doelmarkt voor Cognizants Financial Services segment. Deze categorie financiële instellingen staat bloot aan risico's door het aanhoudende verkrappende monetaire beleid van de Fed. Het recente faillissement van Silicon Valley Bank heeft de vrees doen ontstaan dat ook andere kredietverstrekkers zullen worden getroffen. In een ongunstig scenario zou een aanzienlijk deel van de klanten van Cognizant de kosten voor de implementatie van technologie kunnen verlagen, wat een negatief effect zou hebben op de hele activiteiten van het bedrijf.
 • Vertraging in Europa. Cognizant heeft een aanzienlijk marktaandeel in de VS, waardoor verdere groei binnen het land wellicht niet in hoog tempo zal doorzetten. Om de prestaties te verbeteren, probeert Cognizant uit te breiden in Europa en Azië. In 2021 wist het bedrijf goede resultaten te boeken (de omzet in Europa steeg met 19%). In 2022 groeide de omzet van het geografische segment echter slechts met 1% op jaarbasis, wat het risico aantoont dat Cognizant zijn Europese marktaandeel verliest.
 • Mogelijke invoering van een Amerikaans verbod op offshore outsourcing diensten. Het onderwerp is onderwerp van voortdurende politieke discussies in de VS. Het wordt verergerd door berichten dat outsourcing-dienstverleners voor Amerikaanse bedrijven uit andere landen, waaronder India, betrokken kunnen zijn bij de diefstal van persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. Bovendien leidt outsourcing van buiten de VS tot een daling van het aantal banen in het land zelf. Deze omstandigheden hebben ertoe geleid dat op federaal niveau wordt gesproken over een verbod op offshore outsourcingdiensten. De invoering van dergelijke maatregelen zou een aanzienlijk negatief effect kunnen hebben op de activiteiten van Cognizant.

En, wat denk jij? Cognizant aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën