TripAdvisor Aandelen Kopen? Analyse +38,2% Groeipotentieel | Happy Investors
tripadvisor-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/17/2023
7 min

TripAdvisor Aandelen Kopen? Analyse +38,2% Groeipotentieel | Happy Investors

03/17/2023
7 min

In dit artikel behandelen we een analyse van TripAdvisor aandelen. TripAdvisor aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een potentieel van +38,2% groei. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Bent u nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over TripAdvisor aandelen

 • Ticker: TRIP
 • Huidige prijs: $21.35
 • Richtprijs: $30
 • Potentieel: 38,2%
 • Horizon: 9-12 maanden
 • Risico: hoog
 • Positiegrootte: 2%

TripAdvisor, Inc. (TRIP) is een online reisbureau dat een portefeuille van online reismerken bezit en beheert. De activiteiten van het bedrijf zijn onderverdeeld in drie hoofdsegmenten:

 • Tripadvisor Core - een wereldwijd online platform voor reizigers. Het stelt gebruikers in staat om inhoud over interessante plaatsen te ontdekken, te genereren en te delen via beoordelingen en recensies. Eind 2022 had Tripadvisor meer dan 1 miljard gebruikersbeoordelingen en recensies over bijna 8 miljoen plaatsen.
 • Viator - online reisbureau waarmee klanten verschillende ervaringen op gedenkwaardige plaatsen kunnen boeken.
 • TheFork - een online zoek- en reserveringsplatform voor meer dan 55.000 restaurants in 12 landen met meer dan 20 miljoen beoordelingen vanaf eind 2022.

TripAdvisor Aandelen Kopen of Niet?

 • Het herstel van de toeristische sector, gesteund door het lage basiseffect, de inhaalvraag en China's opheffing van de COVID-beperkingen, zal het bedrijf helpen de groei te versnellen.
 • Het veelbelovende Viator-segment zal de resultaten van het bedrijf ondersteunen.
 • Dankzij de grote financiële stabiliteit kan het bedrijf in 2023 investeren in groei.

Analyse TripAdvisor aandelen

Hieronder een uitgebreide marktanalyse van Tripadvisor en haar groeikansen.

Reden 1. Herstel van de reissector zet door

De toeristenindustrie was een van de eerste slachtoffers van de epidemiologische beperkingen als gevolg van de pandemie. De schade was zo groot dat zelfs ondanks de macro-economische uitdagingen in 2022 het aantal internationale reizen in de periode januari-juli met 172% j-o-j toenam.

Maar zelfs met zulke hoge groeicijfers moet de sector zich nog herstellen tot het niveau van 2019. Volgens de Wereldtoerismeorganisatie van de VN bereikte het volume van internationale reizen in 2022 63% van het niveau van 2019, en zal de sector zich in 2023 naar verwachting herstellen tot 80%-95% van de cijfers van 2019.

Een belangrijke motor voor herstel zou de regio Azië-Stille Oceaan kunnen zijn, waar het niveau van het internationale toerisme nog steeds 77% lager ligt dan in 2019.

De geleidelijke opheffing van de Covid-beperkingen in China zal een andere rugwind zijn. Zo heeft Hongkong het maskerregime, dat meer dan 2,5 jaar van kracht was, per 1 maart opgeheven. De China Tourism Academy voorspelt dat het binnenlandse toerisme van het land zich in 2023 zal herstellen tot 76% van het niveau van 2019, met een groei van 73% op jaarbasis. Het uitgaande toerisme zal naar verwachting meer dan verdubbelen.

Wij verwachten een positieve trend in de Amerikaanse reisindustrie, aangezien de sterkte van de dollar ten opzichte van andere valuta's ook een positief effect zou moeten hebben op de belangstelling van Amerikanen voor internationale reizen. Door het verschil in wisselkoersen liggen de reiskosten voor Amerikaanse burgers vandaag 10%-20% lager dan een jaar eerder.

Ondanks het onvolledige herstel van de industrie, verdiende TripAdvisor in 2022 1,5 miljard dollar, wat 96% van het niveau van 2019 was, terwijl het in Q4 2022 het cijfer van 2019 met 6% overtrof. Dit toont aan dat TripAdvisor zich sneller herstelt dan de industrie en het potentieel heeft om de industrie in 2023 te overtreffen.

Reden 2. Viator groeipotentieel voor TRIP aandelen

Boekingsservice Viator toonde een sterke groei in 2022: de omzet van het segment (eerste grafiek hieronder) steeg met 168% jaar-op-jaar en bedroeg een derde van de totale omzet van TripAdvisor. Tegelijkertijd groeide de GBV (bruto boekingswaarde, de kosten van boeking minus annuleringen en wijzigingen; tweede grafiek hieronder) met ~ 95% op jaarbasis.

tripadvisor-aandelen-analyse

Bron: TripAdvisor 

Tijdens een conference call met investeerders over de Q3-resultaten merkte het management van het bedrijf op dat Viator zich ondanks de huidige marktsituatie zal richten op het benutten van marktkansen. Deze aankondiging is belangrijk omdat TripAdvisor in een aandeelhoudersbrief van 2021 aankondigde dat het bedrijf een sub-IPO evalueerde om een minderheidsbelang in Viator in de markt te verkopen. Het bedrijf zei dat het bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een vertrouwelijke ontwerpregistratie van S-1-verklaringen betreffende de beursgang van Viator heeft ingediend. De markt in 2022 was inderdaad niet in de beste conditie om een dergelijk plan uit te voeren. Als de economie zich in 2023 herstelt, kan het bedrijf volgens ons echter op dit plan terugkomen en het oorspronkelijke idee onder gunstiger omstandigheden uitvoeren.

Opgemerkt moet worden dat als het bedrijf niet doorgaat met het IPO-plan, dit geen negatieve factor zal zijn. Viator zal een positieve invloed blijven hebben op de financiële resultaten van TripAdvisor dankzij de uitstekende bedrijfsresultaten van de dochteronderneming, die niet alleen de omzet verhoogt, maar ook haar aandeel in de totale bedrijfsomzet. De adj. EBITDA-dynamiek suggereert dat het segment alle kansen heeft om in 2023 winstgevend te worden (onderstaande grafiek).

Wij geloven dat het Viator-segment een groot potentieel heeft om waarde toe te voegen aan TripAdvisor's activiteiten en de aandelenkoers van het bedrijf dit jaar een impuls zal geven.

Financiële analyse TripAdvisor aandelen

De financiële prestaties van TripAdvisor in 2022:

 1. Inkomsten: gestegen van $0,90 miljard naar $1,49 miljard.

tripadvisor-aandelen-kopen-of-niet

Bron: Tripadvisor 

 • Bedrijfsresultaat: gestegen van 131 naar 101 miljoen dollar:
  • in termen van operationele marge, groei van -14,5% tot 6,8%, voornamelijk dankzij een daling van de VAA-kosten van 94,0% tot 78,4%
 • Netto inkomen: gestegen van $-148 miljoen naar $20:
  • in termen van nettomarge, een stijging van -16,4% tot 1,3%.
 • Bedrijfskasstroom: gestegen van $108,0 miljoen naar $400,0 miljoen, dankzij een hogere winstgevendheid en positieve veranderingen in het werkkapitaal.
 • Vrije kasstroom: gestegen van $54,0 miljoen naar $344,0 miljoen

De resultaten van het bedrijf voor de meest recente verslagperiode:

 • Inkomsten: gestegen van 241 miljoen dollar naar 354 miljoen dollar
 • Bedrijfsresultaat: van 28 miljoen dollar naar 13 miljoen dollar:
  • in termen van operationele marge, groei van -11,6% tot -3,6%, dankzij een daling van de VAA-kosten van 92,5% tot 85,6%
 • Netto inkomen: gestegen van $-29 miljoen naar $-3 miljoen:
  • in termen van nettomarge, groei van -12,0% naar -0,8%.
 • Bedrijfskasstroom: daling van 65 miljoen dollar naar 40 miljoen dollar, voornamelijk door negatieve wijzigingen in de crediteurenadministratie.
 • Vrije kasstroom: gedaald van $51 miljoen naar $-55 miljoen

TripAdvisor heeft zowel over het hele jaar als in het vierde kwartaal van 2022 goed gepresteerd. Het verlies in het laatste kwartaal werd volgens ons veroorzaakt door de seizoensgebonden daling van de toeristische activiteit. In 2023 verwachten we een verdere verbetering van de financiële prestaties van het bedrijf, wat de aandelenkoers van het bedrijf positief zal beïnvloeden.

 • Geldmiddelen en kasequivalenten: 1,02 miljard dollar
 • Nettoschuld: $-121 miljoen

Het goede niveau van liquide middelen op de balans, in combinatie met een negatieve nettoschuld, toont de sterke financiële stabiliteit van TripAdvisor en laat ruimte voor het management om te investeren in verdere bedrijfsgroei.

Financiële waardering TripAdvisor aandelen

In termen van handelsveelvouden presteert TripAdvisor bij alle indicatoren ondermaats, behalve bij EV/EBITDA (dat te wijten is aan een negatieve multiple van één concurrent) en P/E.

tripadvisor-aandelen-kopen

Bron: Yahoo Finance

Het hoge niveau van de tweede multiplicator is vooral te wijten aan het feit dat het bedrijf er pas onlangs in slaagde winstgevend te worden na uitdagingen in verband met de pandemie (onderstaande grafiek). De Forward PE van het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op 15,87x. Wij verwachten een daling van het PE-niveau tegen eind 2023.

analyse-tripadvisor-aandelen

Bron: Refinitiv

Koersverwachting TripAdvisor aandelen

Volgens Refinitiv kreeg TripAdvisor Inc. sinds het begin van het jaar 14 aanbevelingen met een koersdoel, waarvan twee Sterk Kopen, drie Kopen, vijf Houden, twee Verkopen en twee Sterk Verkopen. De gemiddelde adviesprijs is $26,43, wat een opwaarts potentieel van 21,7% impliceert. 

koersverwachting-tripadvisor-aandelen

Bron: Refinitiv

Freedom24 Analyse van TRIP aandelen

Als wij (Freedom24) TripAdvisor evalueren in termen van de gemiddelde handelsmultiples over de afgelopen vijf jaar en vergelijken met de huidige waarden, waarbij wij voor hen gewichten aanvaarden overeenkomstig de onderstaande illustratie, stellen wij vast dat er tegen de huidige prijs van $21,7 per aandeel nog een opwaarts potentieel is van 40,51% tot $33,3 per aandeel.

tripadvisor-aandelen-waardering

Bronnen: Refinitiv, Yahoo Finance

Belangrijkste risico's bij TripAdvisor aandelen kopen

 • De economische situatie is nog onzeker, dus in geval van een negatieve macro-economische ontwikkeling kan de groei van de onderneming vertragen.
 • In geval van een nieuwe COVID-uitbraak en de terugkeer van beperkingen in China kan de groei van de activiteiten ook vertragen.
 • Het bedrijf kan de plannen voor een beursgang van Viator laten varen. In ieder geval zou het bedrijf een positieve invloed moeten hebben op de financiële resultaten en de aandelenkoers van het bedrijf.

En, wat denk jij? TripAdvisor aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën