Beursjaar 2023 Verwachtingen Aandelen | Happy Investors
verwachtingen-beursjaar-2023-beleggen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
01/07/2023
4 min

Beursjaar 2023 Verwachtingen Aandelen | Happy Investors

01/07/2023
4 min

Als Happy Investor streven we naar financiële vrijheid op de lange termijn. Onze stip aan de horizon biedt houvast. Ook tijdens 2022. Dit artikel is gepubliceerd binnen onze nieuwsbrief. Als je onze updates en inzichten wilt volgen, kan je vrijblijvend aanmelden op de nieuwsbrief. Laten we nu onze verwachtingen voor beursjaar 2023 bekijken.

2022 was een belabberd beursjaar. 

Hoe staat het met 2023? Wat zijn onze verwachtingen voor beursjaar 2023? 

Beursjaren kennen pieken en dalen. Er zijn diverse mogelijkheden om hiervan te profiteren. 

Wij geloven in de aandelenmarkt. Wij denken dat 2023 een prima jaar is om een begin te maken met beleggen. En voor wie al begonnen is: blijf (deels) periodiek of maandelijks beleggen met geld dat je kan missen. 

Daarnaast zijn er diverse thema’s binnen de aandelenmarkt. We zien dat het thema Value in 2022 véél beter heeft gepresteerd dan Groei. Ook bepaalde sectoren waren overduidelijk lucratief. Dit hebben wij gelukkig op tijd zien aankomen met meer focus op onze Happy Value Aandelen en Happy Value Portfolio, zoals gedeeld via de Happy Investors Community.

Daarentegen zijn ook veel van onze groeiaandelen behoorlijk gedaald. Een mooie kans om van te leren! 

In dit bericht deel ik graag een klein vooruitzicht met verwachtingen voor beursjaar 2023. 

Let wel: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit is geen persoonlijk advies, we delen enkel wat inzichten ter inspiratie. 

PS: blijf vasthouden aan de stip op de horizon. Geloof erin. Geloof in jezelf. Het komt goed. De aanhouder wint. Blijf vasthouden aan je strategie. En ga door met het leven. Geniet, heb plezier, streef naar maximale toegevoegde waarde. En heb je wat cash over wat je kan missen? Investeer dan in jezelf en financiële stabiliteit.

Beursjaar 2023 verwachtingen van de aandelenmarkt 

Waarom is 2023 een prima jaar om te beginnen met beleggen? 

Zoals gezegd: beursjaren kennen pieken en dalen. 

Wat je niet wilt, is de beste beursjaren missen. 

En de beste beursjaren komen meestal na een fixe beurscrash. 

Dit is waarom 2023 een prima begin kan zijn voor lange termijn beleggers. 

2023 zal wellicht niet het beste begin zijn. Of misschien komt er toch nog een flinke crash als afsluiter. Maar als de beurs stabiliseert wil je beginnen met instappen. En als die flinke crash zich aandient, dan zou het wel eens interessant kunnen zijn om meer (of alles?) kapitaal te investeren (doch enkel wat we kunnen missen op de lange termijn). 

Natuurlijk: er is geen garantie, en al helemaal niet op resultaten uit het verleden. Maar dat is het punt. Dé aanname in beleggen is economische groei op de lange termijn. 

Onderstaande grafiek zegt meer dan genoeg. Bestudeer het aandachtig. Je bent wijs genoeg om er een eigen interpretatie aan te geven. 

beursjaar-2023-verwachtingenbron: @CharlieBilello, uit een artikel van SeekingAlpha

Beursjaar 2023: verwachtingen thema’s binnen aandelen 

Bovenstaande grafiek is gericht op de gehele aandelenmarkt. 

Een ervaren belegger weet hoe hij een hoger dan gemiddeld rendement kan behalen. 

Dit is mogelijk op verschillende manieren. Eén daarvan is door op tijd te anticiperen binnen de juiste thema’s in de aandelenmarkt. (De ironie: maar weinig beleggers slagen in succesvolle markt timing). 

Wat we bedoelen is dat in een bepaalde periode er verschillende thema’s beter presteren dan anderen. 

Deze tabel van Morningstar biedt meer duidelijkheid: 

beursjaar-2023-verwachting-aandelen

Te zien is dat vrijwel ieder thema een flinke klap heeft gehad. Enkel dan Value aandelen die in verhouding bijzonder goed hebben gepresteerd. Dan heeft Value beleggen toch haar nut weer eens bewezen, en het zou ook een realistische verwachting zijn voor beursjaar 2023.

Daarnaast is er een groot verschil in de marktprestatie van diverse sectoren. 

Zo had bijvoorbeeld onze partner Capitalist Exploits gelijk met een grotere focus op Energie (zie verder). 

Deze tabel van Morningstar toont het aan: 

beursjaar-2023-goede-industrie

Conclusie van onze verwachtingen in beursjaar 2023 

Het beursjaar 2023 zal misschien niet de beste start zijn om te beginnen, maar ons inziens wel een prima begin voor de lange termijn belegger. 

Komt er nog een verdere crash? Bijvoorbeeld voor de aankomende 6 - 9 maanden? 

Wees dan blij. Het zou de aandelenmarkt weer meer in balans brengen. Immers, de S&P 500 P/E-ratio staat nog altijd relatief hoog. 

Maar voorkom de grote fout om de markt te willen timen. Je wilt de beste beursjaren niet missen. Je wilt niet te laat zijn en alsnog hoger instappen. 

Wil je de best mogelijke start maken in beursjaar 2023? 

Bedenk dan goed welke sectoren in beursjaar 2023 kunnen outperformen. 

Zal energie blijven stijgen met een mooi jaar voor grondstof beleggen, of maken technologie- en groeiaandelen haar comeback? 

En bepaal dan het type aandeel (thema) binnen deze sector: Value, dividend of groei? Of een combinatie? 

Onze verwachtingen voor aandelen is dat waardeaandelen een prima jaar kunnen gaan beleven. Groeiaandelen hebben wat ons betreft nog wat tijd nodig om te kunnen herstellen. De huidige macro-economische ontwikkelingen helpen ook nog niet echt. Alles op zijn tijd. Ondertussen kunnen we het verschil maken door te beleggen in aantrekkelijke Value aandelen (of relevante thema ETF's).

Onthoud echter goed: hoe specifieker de beleggingsportfolio, hoe hoger (of) lager de Alpha. Dat betekent dat je of beter dan gemiddeld rendement behaald, ofwel slechter dan gemiddeld. Kennelijk een strategie die enkel geschikt is voor de gevorderde belegger.

Wellicht kan de geduldige belegger beter investeren in wereldwijde ETF's, er verder niet aan denken en genieten van het leven. 

Wat zijn jouw verwachtingen voor beursjaar 2023? Deel het met ons in een reactie hieronder. 

Reacties
Categorieën