STMicroelectronics N.V. aandelen kopen? Analyse +36,4% Groei | Happy Investors
southwest-airlines-aandelen-1
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
12/11/2023
18 min

STMicroelectronics N.V. aandelen kopen? Analyse +36,4% Groei | Happy Investors

12/11/2023
18 min

In dit artikel behandelen we een analyse van STMicroelectronics N.V aandelen. STMicroelectronics N.V aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over STMicroelectronics N.V, een Europese halfgeleiderfabrikant

STMicroelectronics N.V. (STM) is een Europese chipfabrikant die een breed scala aan halfgeleiderapparaten ontwerpt en produceert. Het bedrijf richt zich op verschillende eindmarkten, waaronder de auto-industrie, de industrie, persoonlijke elektronica en communicatieapparatuur, computers en randapparatuur, en biedt producten als discrete en standaardcomponenten, toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen, full-custom apparaten en semi-custom apparaten en toepassingsspecifieke standaardproducten voor analoge, digitale en gemengde signaaltoepassingen, enz. STMicroelectronics werd opgericht in 1987 en heeft haar hoofdkantoor in Genève, Zwitserland. Het bedrijf is genoteerd aan verschillende beurzen, waaronder Euronext Parijs, NYSE en Borsa Italiana.

 • Toegangsprijs: $38,5
 • Richtprijs: $52,5
 • Potentieel: 36,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 1%

Analyse STMicroelectronics N.V aandelen kopen?

 • De halfgeleiderindustrie speelt een centrale rol in de wereldeconomie en fungeert als katalysator voor technologische vooruitgang en economische expansie. Het streven naar technologische soevereiniteit en digitale transformatie zal nationale overheden, waaronder die in Europa, aanmoedigen om meer geld toe te wijzen aan chipmakers.
 • STMicroelectronics heeft een breed productportfolio dat zich richt op vier eindmarkten: automotive, industrie, persoonlijke elektronica en communicatieapparatuur, computers en randapparatuur.
 • Het management van het bedrijf implementeert een immens investeringsprogramma dat zich richt op toepassingsgebieden die naar verwachting een solide groei zullen doormaken, gedreven door brede, langetermijntrends in elektronische systemen: Smart Mobility, Power & Energy en IoT & Connectivity.
 • STMicroelectronics is actief in de zeer competitieve industrie en geeft jaarlijks veel geld uit aan onderzoek en ontwikkeling, waardoor het bedrijf nieuwe patenten kan registreren en extra concurrentievoordelen kan creëren ten opzichte van haar concurrenten.
 • STMicroelectronics kan de komende maanden voor wat uitdagingen komen te staan door controversiële trends in haar kernmarkten, maar de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf zijn veelbelovender.

Waarom   STMicroelectronics N.V. aandelen kopen?

Reden 1. Kritische rol van halfgeleiders in mondiale en nationale economieën

STMicroelectronics N.V. (STM) is een Europees geïntegreerd halfgeleiderbedrijf dat een breed scala aan producten ontwerpt en produceert, waaronder discrete en standaardcomponenten, toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC's), full-custom apparaten en half-custom apparaten en toepassingsspecifieke standaardproducten (ASSP's) voor analoge, digitale en gemengde signaaltoepassingen. Daarnaast neemt het bedrijf deel aan de waardeketen van smartcardproducten, die de productie en verkoop van zowel siliciumchips als smartcards omvat.

STMicroelectronics richt zich met haar productportfolio op vier eindmarkten: auto's, industrie, persoonlijke elektronica en communicatieapparatuur, computers en randapparatuur. Het bedrijf richt zich op de automobiel- en industriële markten, met een breed klantenbestand en een brede productportefeuille, terwijl het op het gebied van persoonlijke elektronica en communicatieapparatuur, computers en randapparatuur een selectieve aanpak hanteert. De belangrijkste klanten zijn Apple, Bosch, Continental, HP, Huawei, Mobileye, Samsung, SpaceX, Tesla en Vitesco. In 2022 was Apple, zijn grootste klant, goed voor 16,8% van de totale omzet.

stmicroelectronics-n-v

Op basis van de productportefeuille zijn de activiteiten van het bedrijf onderverdeeld in drie rapporteerbare segmenten:

 • Automotive and Discrete Group (ADG) - biedt specifieke geïntegreerde schakelingen (IC's) voor de auto-industrie, evenals discrete en vermogenstransistorproducten. Dit segment genereert het grootste deel van de inkomsten van het bedrijf (37,0% van de totale netto-omzet in 2022).
 • Analoog, MEMS en Sensoren Groep (AMS) - levert analoge, smart power, MEMS sensoren en actuatoren, en optische detectieoplossingen. Het AMS-segment leverde 30,5% van de totale omzet van het bedrijf in 2022.
 • Microcontrollers en Digitale IC's Groep (MDG) - biedt universele microcontrollers en microprocessoren, aangesloten beveiligingsproducten (bijv. ingebedde beveiligde elementen en NFC-lezers), geheugens (bijv. seriële en page EEPROM), evenals RF- en communicatieproducten. Dit segment groeit het snelst, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 15,5% in 2018-2022, en is nu goed voor ongeveer 32,4% van de jaarlijkse omzet van het bedrijf.stmicroelectronics-n-v-aandelen-analyse

De halfgeleiderindustrie is een belangrijke groeisector in de wereldeconomie. De wereldwijde verkoop van halfgeleiders steeg van 139,0 miljard dollar in 2001 tot 574,0 miljard dollar in 2022, met een CAGR van 6,67%. In het najaar van 2022 voorspelde de World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) dat de wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie zou dalen tot 556 miljard dollar in 2023 en stijgen tot 602 miljard dollar in 2024. Later stelde de WSTS de groeiprognoses echter naar beneden bij als reactie op de hogere inflatie en de afnemende vraag in eindmarkten, vooral die markten die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen. Hoewel twee primaire categorieën, discrete en opto-elektronica, in 2023 een eencijferige groei op jaarbasis van respectievelijk 5,6% en 4,6% zullen laten zien, zullen andere categorieën naar verwachting dalen. Als gevolg hiervan heeft WSTS in mei 2023 zijn prognoses aangepast: de wereldwijde halfgeleidermarkt zal in 2023 naar verwachting 515 miljard dollar bedragen, een daling van 10,3% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vooruitkijkend naar 2024 wordt verwacht dat de wereldwijde halfgeleidermarkt een robuust herstel zal doormaken en met 11,8% zal stijgen tot 576 miljard dollar. Deze expansie zal voornamelijk gedreven worden door het geheugensegment, dat naar verwachting zal herstellen tot $ 120 miljard in 2024, wat een stijging betekent van meer dan 40% ten opzichte van 2023. Bijna alle andere belangrijke categorieën, waaronder discrete, sensoren, analoog, logica en micro, zullen naar verwachting een eencijferige groei vertonen.stmicroelectronics-n-v-analyse-aandelen

Het overgrote deel van de vraag naar halfgeleiders wordt gedreven door producten die uiteindelijk door consumenten worden gekocht, zoals laptops en smartphones die goed zijn voor ongeveer 56% van de wereldwijde vraag naar halfgeleiders. Nog eens 28% van de wereldwijde vraag naar halfgeleiders komt voor rekening van de auto-industrie en andere industrieën.

stmicroelectronics-n-v-aandelen

Wat geografische trends betreft, heeft de Amerikaanse halfgeleiderindustrie bijna de helft van het wereldwijde marktaandeel (gebaseerd op de oorsprong van de bedrijven, niet op de feitelijke locaties van de productiefaciliteiten). Amerikaanse halfgeleiderbedrijven behouden hun concurrentievoordeel op het gebied van microprocessoren en andere geavanceerde apparaten en blijven toonaangevend in een reeks andere productgebieden. In 2022 hadden halfgeleiderfabrikanten, gevestigd in de VS en met productiefaciliteiten wereldwijd, een aandeel van 48% in de totale halfgeleidermarkt. De VS wordt gevolgd door Zuid-Korea, Japan en de EU die respectievelijk 19%, 9% en 9% van de totale markt in handen hebben.

stmicroelectronics-n-v-analyse

Maar sinds de productie van elektronische apparatuur is verschoven naar Azië-Pacific, overtrof de regio alle andere regionale markten in termen van verkoop van halfgeleiders in 2001. De omvang is sindsdien verveelvoudigd, van 39,8 miljard dollar tot meer dan 330,94 miljard dollar in 2022 (de cijfers geven alleen de verkoop van halfgeleiders aan fabrikanten van elektronische apparatuur weer). Verreweg de grootste landenmarkt in de regio Azië-Pacific is China, dat 55% van de markt in Azië-Pacific en 31% van de totale wereldmarkt voor zijn rekening neemt. De Europese en Japanse markten zijn de enige markten die naar verwachting zullen groeien in 2023, met stijgingen van respectievelijk 6,3% en 1,2%. Voor de overige regio's wordt een daling verwacht: Noord- en Zuid-Amerika zullen naar verwachting met 9,1% dalen en de regio Azië-Pacific met 15,1%. In 2024 zullen alle regio's naar verwachting een aanhoudende groei doormaken, met tweecijferige j-o-j percentages.

Azië-Pacific is ook de grootste markt voor STMicroelectronics, goed voor 10.199 miljoen dollar of 63,2% van de totale omzet (per verzendlocatie) in 2022. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) genereerde het bedrijf 3.619 miljoen dollar aan inkomsten (22,4%). Ondanks het feit dat Azië-Pacific de grootste markt is, vertraagde de groei van het segment en presteerde het slechter dan de regio's EMEA en Noord- en Zuid-Amerika. In 2022 steeg de omzet in Azië-Pacific met 17,5% ten opzichte van 2021 (versus 22,5% in 2021 j-o-j), terwijl de omzet in EMEA steeg met 41,6% (versus 30,0% in 2021 j-o-j) en de omzet in de VS steeg met 51,4% (versus 30,9% in 2021 j-o-j), voornamelijk dankzij hogere verkopen in de MDG- en ADG-segmenten.aandelen-analyse-stmicroelectronics-n-v

De halfgeleiderindustrie speelt een centrale rol in de wereldeconomie en fungeert als katalysator voor technologische vooruitgang en economische expansie. Halfgeleiders hebben gezorgd voor vooruitgang in communicatie, computers, gezondheidszorg, militaire systemen, transport, schone energie, kunstmatige intelligentie (AI), het internet der dingen (IoT) en talloze andere toepassingen. Dus ondanks de huidige tegenwind in de industrie, zal deze op de lange termijn aanzienlijk groeien. Precedence Research verwacht bijvoorbeeld dat de wereldwijde halfgeleidermarkt tegen 2032 ongeveer 1.883 miljard dollar zal bedragen (een CAGR van 12,3% in 2023-2032). Fortune Business Insights heeft vergelijkbare prognoses, waarbij de markt naar verwachting zal groeien tot 1.380 miljard dollar in 2029 (CAGR van 12,2% in 2022-2029).

Reden 2. Sterke EU-steun voor binnenlandse halfgeleiderindustrie

Omdat ze het belang van de halfgeleidersector voor economische groei, technologische vooruitgang en nationale veiligheid erkennen, hebben veel landen talrijke beleidslijnen en wetgevende initiatieven ontwikkeld om investeringen in de ontwikkeling van hun halfgeleiderindustrie te stimuleren. In de EU zijn er verschillende initiatieven aan de gang op het gebied van halfgeleiders:

 • De Alliantie voor Processors en Halfgeleidertechnologieën
 • Onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's en -acties, zoals gemeenschappelijke ondernemingen, Horizon Europe en het programma Digitaal Europa
 • Het belangrijke project van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI) op het gebied van micro-elektronica en communicatietechnologieën
 • Steun via RFF-financiering - de Europese Commissie heeft de bouw goedgekeurd van een halfgeleiderfabriek van €292,5 miljoen in Catania, Sicilië.
 • Nationale of regionale programma's gericht op het stimuleren van R&D in de elektronica-industrie waarbij veel bedrijven en laboratoria betrokken zijn.

De meest recente European Chips Act, die op 21 september 2023 in werking is getreden, voorziet in overheidsfinanciering voor de Europese fabrikanten van halfgeleiders en is gericht op het versterken van het ecosysteem van halfgeleiders in de EU, het waarborgen van de veerkracht van toeleveringsketens en het verdubbelen van het wereldwijde marktaandeel van Europa in halfgeleiders tot 20%.

Aangezien STMicroelectronics een Europees bedrijf is, ontvangt het regelmatig overheidsfinanciering. STMicroelectronics N.V. is in wezen een in Nederland opgerichte onderneming, waarvan de statutaire zetel en het hoofdkantoor zich in Amsterdam bevinden. Het hoofdkantoor en de operationele kantoren van het bedrijf worden echter beheerd door haar volledige dochteronderneming, STMicroelectronics International N.V., en bevinden zich in Zwitserland. Het bedrijf voltooide de beursgang van haar aandelen in december 1994 met gelijktijdige notering op de Bourse de Paris (Euronext Parijs) en de New York Stock Exchange (NYSE). In 1998 noteerde het bedrijf zijn aandelen ook op de Borsa Italiana S.p.A.

STMicroelectronics ontvangt voornamelijk overheidsfinanciering van Franse, Italiaanse en Europese overheidsinstanties. De financieringsprogramma's van het bedrijf zijn onderverdeeld in drie algemene categorieën: Onderzoek, ontwikkeling en innovatie (RDI), eerste industriële toepassing (FID) en proeflijnen. De pan-Europese programma's bestrijken een periode van meerdere jaren, terwijl de nationale of regionale programma's in Frankrijk en Italië meestal onderworpen zijn aan jaarlijkse budgettoewijzingen. STMicroelectronics profiteert ook van belastingkredieten voor O&O-activiteiten in verschillende landen.

In de afgelopen jaren heeft het bedrijf de volgende financieringen ontvangen:

 • Als begunstigde van het IPCEI voor micro-elektronica heeft het ongeveer 340 miljoen euro toegewezen gekregen voor de periode 2016-2022 in Frankrijk (Nano2022), dat gekoppeld was aan technische doelstellingen en bijbehorende prestaties, en ongeveer 720 miljoen euro voor 2018-2024 in Italië.
 • In december 2021 diende STMicroelectronics een nieuw IPCEI-programma in, getiteld IPCEI on Microelectronics and Communication Technologies (IPCEI ME/CT). In 2022 ontving het bedrijf €101,5 miljoen aan subsidies in verband met zijn deelname aan IPCEI in Italië en €72,3 miljoen in verband met zijn deelname aan IPCEI, KDT en andere nationale en Europese programma's in Frankrijk.
 • In oktober 2022 keurde de Europese Commissie in het kader van de EU-staatssteunregels een steunbedrag van maximaal 292,5 miljoen euro goed via het Italiaanse herstel- en herstelplan voor de bouw door het bedrijf van een nieuwe geïntegreerde productiefaciliteit voor siliciumcarbidesubstraten in Catania, Italië.
 • Op 2 maart 2022 kondigde STMicroelectronics aan dat de Europese Investeringsbank het bedrijf een lening van €600 miljoen zou verstrekken ter ondersteuning van haar R&D- en pre-industrialisatieprojecten in Europa.

Gezien het belang en het strategische belang van de halfgeleiderindustrie voor technologische soevereiniteit, concurrentiekracht en digitale transformatie, wordt verwacht dat de EU initiatieven zal blijven uitvoeren om de industrie te ondersteunen met overheidsmiddelen en andere stimulansen zal geven die gunstig zullen zijn voor STMicroelectronics.

Reden 3. Voortdurende expansie door nieuwe investeringen en innovatie

STMicroelectronics bezit zowel front-end productiefaciliteiten (fabs) als back-end faciliteiten (assemblage-, verpakkings- en eindtestfabrieken). Op 31 december 2022 hadden haar front-end faciliteiten een totale maximumcapaciteit van ongeveer 140.000 waferstarts per week (560.000 WPM en 7.280.000 WPA) in 200mm-equivalent. Volgens SEMI bedroeg de wereldwijde 200mm-fabriekscapaciteit in 2022 ongeveer 6.700 duizend WPM, wat STMicroelectronics een aandeel van 8,4% in de wereldwijde productie van waferstarts opleverde.

Het bedrijf heeft momenteel 14 productielocaties over de hele wereld:

 • Zeven front-end faciliteiten: drie in Frankrijk, twee in Italië, één in Singapore en één in Zweden.
 • Zeven back-end faciliteiten: één in Frankrijk, één in Italië, één in China, één in Marokko, één op de Filippijnen, één op Malta en één in Maleisië.

analyse-aandelen-stmicroelectronics-n-v

Het management is van plan om de kapitaaluitgaven van het bedrijf af te stemmen op de evolutie van de halfgeleidermarkt, wat inhoudt dat het bedrijf zich zal concentreren op toepassingsgebieden die naar verwachting een sterke groei zullen kennen onder invloed van brede langetermijntrends in elektronische systemen: Smart Mobility, Power & Energy en IoT & Connectivity. Deze trends vereisen enablers zoals autonome systemen, robotica, veilig verbonden machines en persoonlijke apparaten, digitalisering en elektrificatie van auto's en infrastructuur, geavanceerde communicatieapparatuur en netwerken. Het bedrijf is dan ook van plan om zijn productiecapaciteit op deze gebieden uit te breiden, wat enorme fondsen zal vereisen.

In 2022 verhoogde STMicroelectronics haar kapitaaluitgaven met 87,6% j-o-j tot $ 3.611 miljoen. Deze investeringen omvatten:

 • Investeringen in geavanceerde waferfabrieken, zoals de 300mm-fabriek in Crolles, Frankrijk en de nieuwe 300mm-fabriek in Agrate, Italië. Op 4 augustus 2022 ondertekende het bedrijf een commerciële en samenwerkingsovereenkomst met GlobalFoundries om een nieuwe, gezamenlijk beheerde 300mm halfgeleiderproductiefaciliteit op te richten naast de bestaande 300mm-fabriek in Crolles, Frankrijk. Het is de bedoeling dat deze faciliteit in 2026 op volle capaciteit draait, met een productie van maximaal 620.000 300mm wafers per jaar bij volledige uitbouw.
 • Siliciumcarbide (SiC) activiteiten, voornamelijk in Singapore en Catania, Italië. Op 5 oktober 2022 kondigde STMicroelectronics een plan aan voor de bouw van een geïntegreerde productiefaciliteit voor SiC-substraten in Italië. Deze faciliteit, die wordt gebouwd op de locatie van het bedrijf in Catania naast de bestaande faciliteit voor de productie van SiC-apparaten, wordt de eerste in haar soort in Europa voor de productie van 150mm SiC epitaxiale substraten. De start van de productie is gepland voor 2023.

Het management van het bedrijf is van plan om in 2023 ongeveer $4,0 miljard (+10,8% YoY) te investeren om de capaciteitsuitbreidingen te ondersteunen:

 • Kapitaalinvesteringen in front-end faciliteiten:
 • Het opstarten van een nieuwe 300mm wafer-fabriek in Agrate, Italië, voor de ondersteuning van gemengde signaaltechnologieën met geleidelijke invoering van slimme stroomtechnologieën en ingebed niet-vluchtig geheugen dat in een later stadium zal worden toegevoegd.
 • Uitbreiding van de productiecapaciteit voor 300mm wafers in Cralles, Frankrijk.
 • Bepaalde geselecteerde capaciteitsgroeiprojecten bij enkele van STMicroelectronics' meest geavanceerde 200mm-fabrieken, waaronder de analoge 200mm-fabriek in Singapore.
 • Uitbreiding van de capaciteit voor de productie van siliciumcarbideproducten in de fabrieken in Catania en Singapore.
 • De lancering van een nieuwe geïntegreerde faciliteit voor de productie van 150 mm epitaxiale substraten van siliciumcarbide, met een verdere uitbreiding naar 200 mm.
 • Kapitaalinvesteringen in back-end faciliteiten:
 • De nieuwe generatie intelligente voedingsmodules voor auto's en industriële toepassingen.
 • Specifieke investeringen in innovatieve assemblageprocessen en testactiviteiten.

De rest van de investering zal worden gebruikt om het algemene onderhoud en de efficiëntie van de productieactiviteiten en -infrastructuur van het bedrijf, R&D, enz. te verbeteren. STMicroelectronics heeft zich altijd sterk ingezet voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen, waardoor de R&D-uitgaven van het bedrijf jaarlijks zijn gestegen en in 2022 $1.901 miljoen bedroegen, wat een CAGR van 8% in 2018-2022 betekent. In 2022 waren de R&D-uitgaven goed voor ongeveer 11,8% van de totale inkomsten, onder het gemiddelde van 14,7% voor 2018-2021, maar nog steeds een recordbedrag in absolute termen. Bovendien werkt ongeveer 17,6% van de werknemers van het bedrijf op R&D-afdelingen die zich bezighouden met het ontwerpen van nieuwe producten en technologie.analyse-stmicroelectronics-n-v

Als gevolg van haar streven naar innovatie bezit STMicroelectronics momenteel ongeveer 19.500 octrooien en lopende octrooiaanvragen, wat overeenkomt met ongeveer 9.300 octrooifamilies (elke octrooifamilie bevat alle octrooien die voortkomen uit dezelfde uitvinding), waaronder 597 nieuwe octrooiaanvragen in 2022. De investering kan dus worden omgezet in concurrentievoordelen en het bedrijf helpen om beter te presteren dan zijn concurrenten.

Reden 4. Sterke financiële prestaties ondanks tegenwind in de sector

STMicroelectronics heeft solide financiële resultaten geboekt voor het derde kwartaal van 2023. Zo kwam de netto-omzet van het bedrijf voor het derde kwartaal uit boven de verwachtingen van het management en steeg met 2,5% op jaarbasis tot $4,43 miljard, waarmee het bedrijf het gemiddelde van $4,38 miljard overtrof dat analisten verwachtten in een Refinitiv-enquête. De brutomarge van 47,6% in het derde kwartaal was 10 basispunten boven de verwachtingen. Het bedrijf rapporteerde ook een aangepaste winst over Q3 van $1,16 per aandeel (EPS), boven de gemiddelde verwachting van 11 analisten van $1,09 per aandeel. Bovendien bedroeg de voorraad $2,87 miljard aan het einde van Q3 2023, vergeleken met $3,04 miljard in Q2 2023. De omloopsnelheid van de voorraden daalde tot 114 dagen in Q3 2023 (vergeleken met 126 dagen in Q2 2023) en zal naar verwachting verder dalen tot 100-110 dagen, wat dicht bij normale niveaus ligt, in Q4 2023.

aandelen-stmicroelectronics-n-v

De omzetresultaten waren voornamelijk te danken aan de aanhoudende groei in het segment auto's, gedeeltelijk tenietgedaan door lagere inkomsten in persoonlijke elektronica. In de productsegmenten werden dienovereenkomstig sterkere resultaten waargenomen in de segmenten ADG en MDG, terwijl de opbrengsten van het AMS-segment daalden.

Autofabrikanten verwachten de komende maanden echter enige vertraging in de vraag naar elektrische voertuigen (EV's), waardoor STMicroelectronics voor het vierde kwartaal van 2023 lagere doelen heeft gesteld dan verwacht, met een netto-omzet van $4,30 miljard (een daling van ongeveer 3% op jaarbasis) en een brutomarge van 46%, onder de verwachtingen van Citi van $4,47 miljard en 46,9%. Het midden van de verwachtingen voor Q4 vertaalt zich in een omzet voor boekjaar 2023 van ongeveer $17,3 miljard, wat neerkomt op een groei van 7,3% op jaarbasis en een brutomarge van ongeveer 48,1%. Desalniettemin is de omzet van $17,3 miljard in overeenstemming met de bandbreedte die het management eind juli aangaf. Voor de langere termijn lijkt het management optimistisch te zijn over de vraag vanuit de auto-industrie richting 2024, met de verwachting dat het segment in alle kwartalen van volgend jaar zal groeien.

Daarnaast kan STMicroelectronics extra steun krijgen van de markt voor pc's, die net de eerste tekenen heeft getoond van een opleving na een kwartalenlange inzinking. Ondanks enkele door GM, Ford en Tesla gedeelde angsten over de toekomstige vraag naar EV's, bereikte de autoverkoop in China in september 2,04 miljoen, het hoogste maandelijkse niveau in 2023 en een stijging van 4,7% op jaarbasis.

STMicroelectronics lijkt dus een halfgeleiderfabrikant in zijn segmenten te zijn, wiens focus op belangrijke langetermijndrivers (Smart Mobility, Power & Energy, IoT) en toewijding aan constante innovatie in combinatie met een robuuste financiële positie de concurrentievoordelen van het bedrijf waarschijnlijk zullen versterken en het rendement voor de aandeelhouders zullen verhogen.

Financiële analyse STMicroelectronics N.V aandelen

De financiële resultaten van STMicroelectronics over de 12 laatste maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten stegen tot $17.428 miljoen, een stijging van 8,1% ten opzichte van boekjaar 2022.
 • De brutowinst steeg met 10,5%, van $7.635 miljoen in boekjaar 2022 naar $8.440 miljoen TTM, waarbij de brutomarge steeg van 47,3% naar 48,4%.
 • Het bedrijfsresultaat steeg ook met 10,6% en was goed voor $ 4.949 miljoen. De brutowinstmarge verbeterde van 27,7% naar 28,4%.
 • Het nettoresultaat steeg met 10,7%, van $ 3.966 miljoen in boekjaar 2022 naar $ 4.391 miljoen TTM. De nettomarge steeg licht van 24,6% naar 25,2%.

De algehele verbetering van de financiële resultaten in de afgelopen 12 maanden was voornamelijk te danken aan gunstige prijzen, een verbeterde productmix en positieve wisselkoerseffecten, na afdekking, gedeeltelijk tenietgedaan door de inflatie van de productiekosten.aandelen-stmicroelectronics-n-v-analyse

STMicroelectronics laat uitstekende kasstroomverbeteringen zien: de TTM operationele kasstroom (FFO) bedroeg $6.062 miljoen, een stijging van 16,5% ten opzichte van FY 2022 en 3,24 keer ten opzichte van 2019. De TTM vrije kasstroom (FCF) steeg met 8,7%. De FCF-groei is lager dan de FFO-groei vanwege het intensieve investeringsprogramma.File name analyse-stmicroelectronics-n-v-aandelen

De financiële prestaties van STMicroelectronics in Q3 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg van $ 4.321 miljoen naar $ 4.431 miljoen op jaarbasis.
 • De brutowinst steeg met 2,4% tot $ 2.109 miljoen.
 • Het bedrijfsresultaat steeg van $ 1.271 miljoen in Q3 2022 naar $ 1.287 miljoen in Q3 2023.
 • Het nettoresultaat daalde licht met 0,8% tot $ 1.092 miljoen in Q3 2023 als gevolg van eenmalige lasten.stmicroelectronics-aandelen

STMicroelectronics heeft een robuuste balans:

 • De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, bedraagt 11%, wat lager lijkt te zijn dan het sectorgemiddelde van 14%-35%.
 • Op 30 september 2023 bedroeg de totale schuld $ 2.591 miljoen, een daling ten opzichte van $ 2.717 miljoen op 31 december 2022. Met de gerapporteerde liquide middelen en kortetermijninvesteringen van $5.054 miljoen resulteert dit in een negatieve nettoschuld van $2.463 miljoen.
 • Op 31 december 2022 bedroeg de totale schuld van STMicroelectronics $ 2 717 miljoen, waarvan slechts 12,7% moet worden betaald in 2023-2024, terwijl de resterende 87,3% moet worden betaald in 2025 en daarna.
 • De rentelasten van het bedrijf zijn onbeduidend en waren goed voor slechts $5,0 miljoen in de afgelopen 12 maanden, een daling van 61,5% ten opzichte van FY 2022 ($13,0 miljoen). In Q3 2023 rapporteerde STMicroelectronics zelfs netto rentebaten van $44 miljoen.

Het bedrijf behoudt dus zijn financiële stabiliteit en kan tegelijkertijd zijn kapitaalintensieve investeringsprogramma financieren.

Waardering STMicroelectronics N.V aandelen

STMicroelectronics handelt lager dan de gemiddelde multiples van haar vergelijkbare chipmakers: EV/Sales - 1,81x, EV/EBITDA - 5,08x, P/FFO - 6,51x en P/E - 8,19x. Het management van het bedrijf laveert echter met succes door macro-economische tegenwind, waardoor het een intensief investeringsprogramma kan implementeren dat gericht is op veelbelovende gebieden en innovatie, waar de aandeelhouders van het bedrijf in de toekomst aanzienlijk van kunnen profiteren. Het aandeel biedt dus het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

STMicro-elektronica N.V.

STM

1,81

5,08

6,51

8,19

Infineon Technologies AG

IFX

2,38

6,94

9,19

11,52

ON Halfgeleider Corp.

OP

3,51

8,95

14,04

13,18

Texas Instruments Inc.

TXN

7,17

14,14

19,68

18,22

Analog Devices Inc.

ADI

6,51

12,55

16,42

21,18

NXP Halfgeleiders N.V.

NXPI

3,91

10,48

12,54

16,09

Qualcomm Inc.

QCOM

3,30

10,45

14,00

14,13

Het minimale koersdoel van TD Cowen is $50,0 per aandeel, terwijl Societe Generale STMicroelectronics waardeert op $74,0 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street staat de reële marktwaarde van het aandeel op $52,5, wat een opwaarts potentieel van 38,2% impliceert.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

TD Cowen

31-okt-2023

$50,0

31,6%

Société Générale

30-okt-2023

$74,0

94,7%

Susquehanna Financiële Groep

26-okt-2023

$55,0

44,7%

Craig-Hallum

26-okt-2023

$50,0

31,6%

Equisights

19-sep-2023

$62,0

63,2%

Belangrijkste risico's STMicroelectronics N.V aandelen

 • De halfgeleiderindustrie is cyclisch en zeer competitief. De sector is van tijd tot tijd onderhevig aan aanzienlijke dalingen als gevolg van de wereldwijde economische omstandigheden en industriespecifieke factoren, zoals ingebouwde overcapaciteit, schommelingen in het productaanbod, veroudering van producten en veranderingen in de voorkeuren van eindklanten.
 • De recente inflatiedruk kan leiden tot hogere bedrijfskosten. Gezien het concurrentieniveau op de markten waarop STMicroelectronics actief is, is het mogelijk dat zij niet in staat is om overeenkomstige prijsverhogingen door te voeren om de winstgevendheid te behouden.
 • STMicroelectronics controleert een groot deel van haar productiecapaciteit. Bijgevolg kan het aanzienlijke kapitaaluitgaven vereisen om haar faciliteiten te onderhouden of te upgraden, zodat de uitvoering van belangrijke strategische initiatieven in de toekomst aanzienlijke kapitaaluitgaven zal vereisen, wat op de FCF van het bedrijf zal wegen.
 • Wisselkoersschommelingen beïnvloeden de resultaten van het bedrijf omdat het een groot deel van zijn inkomsten in Amerikaanse dollars ontvangt, terwijl uitgaven in andere valuta worden gedaan (voornamelijk in euro's, maar ook in andere valuta's).
 • STMicroelectronics is afhankelijk van een beperkt aantal leveranciers voor materialen, apparatuur en technologie en kan daarom te maken krijgen met onderbrekingen in de levering als leveranciers te maken krijgen met transportproblemen, prijzen verhogen of te maken krijgen met wezenlijke nadelige veranderingen in hun financiële omstandigheden. Aangezien de apparatuur en technologie die STMicroelectronics aankoopt complex zijn, is het bovendien moeilijk om een leverancier door een andere te vervangen of om een apparaat door een ander te vervangen.

En, wat denk jij? STMicroelectronics N.V aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën