Coinpanion Review: Betrouwbaar Crypto Beleggen?
coinpanion-review
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
10/29/2021
6 min

Coinpanion Review: Betrouwbaar Crypto Beleggen?

10/29/2021
6 min

Beste Happy Investor, heb je gehoord van Coinpanion en overweeg je om bij hen geld te laten beleggen in crypto? Lees dan eerst mijn Coinpanion review. Ik twijfel namelijk aan de betrouwbaarheid van hun crypto trading algoritme en vraag mij of hoe betrouwbaar deze partij daadwerkelijk is. Ook gaan we in deze review Coinpanion vergelijken met Nederlandse crypto beleggers die mijns inziens meer betrouwbare handelsstrategieën toepassen.

Het liefst ben ik positief, maar helaas is deze Coinpanion review redelijk kritisch. Lees hieronder waarom.

Inhoudsopgave

Hoe werkt crypto beleggen bij Coinpanion (review)

review-coinpanion-betrouwbaarBron: website Coinpanion, 27 oktober 2021

De Oostenrijkse firma Coinpanion, opgericht in 2021, valt onder ‘laten beleggen in crypto’. Hier heb ik reeds meerdere reviews en onderzoeken over geschreven. Uit mijn Coinpanion review kan ik bevestigen dat het eenvoudig werkt: zij beleggen jouw geld in een crypto portefeuille op basis van trading algoritme.

Of dat betrouwbaar is betwijfel ik (zie hieronder).

Ze werken op basis van drie verschillende crypto portfolio’s (vertaald naar Engels):

  1. Cautious (relatief lager risico)
  2. Balanced
  3. Adventurous (relatief zeer hoog risico)

Let wel: de naam “cautious” is misleidend. Ook “voorzichtig” beleggen in cryptomunten is bijzonder risicovol. Meer informatie hierover lees je in het kennisartikel over crypto portefeuille samenstellen.

De crypto portefeuille “cautious” houdt in dat er voor 20% in ±12 cryptomunten wordt gehandeld, en 80% in stablecoins. Bij “balanced” is dit 40% stablecoins, en bij “adventurous” is dit 0% stablecoin. Het doel van de stablecoins is om een consistente 6% rendement per jaar te genereren, ongeacht de koersbeweging. Dit zou inderdaad lager risico moeten geven.

De aanmeldingsprocedure duurt circa 5 minuten. Je maakt een gratis account aan en selecteert een crypto portefeuille op basis van jouw risicoprofiel. Volgens de website kan je ieder moment bij- of terugstorten.

Volgens de website zouden de crypto portefeuilles respectievelijk 69%, 290% en 711% rendement hebben gerealiseerd van januari 2021 tot november 2021.

Dit zijn hoge rendementen die in lijn zijn met de booming cryptomarkt van 2021. Zou het dan heel duur zijn? Nee, ook niet. Ze hanteren slechts 2% jaarlijkse vergoeding. Dit is aanzienlijk lager dan andere investeringsfirma’s voor laten beleggen in crypto.

Dit klinkt allemaal geweldig. Misschien zelfs iets té goed? Na mijn Coinpanion review heb ik mijn twijfels over de betrouwbaarheid. Hieronder meer over mijn ervaringen.

Is Coinpanion betrouwbaar? Dit zijn de ervaringen en reviews

Coinpanion heeft een relatief groot team maar te weinig bewezen trackrecord. Ze zijn wel betrouwbaar in de zin dat je geld veilig is om weer terug te storten, maar zijn ze ook betrouwbaar in de zin van duurzame beleggingsresultaten?

Wanneer ik de, overwegend Duitse, recensies en ervaringen met Coinpanion bestudeer, voelt het niet helemaal betrouwbaar. De lovende recensies gaan over “makkelijk aanmelden” en “goede klantenservice”. Er zijn echter heel weinig lovende recensies te vinden die gaan over “ik heb veel winst gemaakt”. Van alle positieve (50+) recensies heb ik er één kunnen vinden die spreekt over ca. 130% rendement in 5 maanden.

Terwijl de negatieve ervaringen met Coinpanion vrijwel uitsluitend gaan over “ik heb verlies gemaakt”. Zij klagen met name over het algoritme wat niet lijkt te werken. Zo zijn er meerdere mensen die aangeven minimaal 25% te hebben verloren, terwijl een crypto positie met buy & hold wél positief rendement realiseerde.

coinpanion-ervaringenBron: Trustpilot reviews Coinpanion

De negatieve reviews over verliezen zijn geschreven van Maart tot Juni 2021. Zij blikken circa drie maanden terug. Betekende van Januari tot circa April 2021. In deze periode hebben Bitcoin en andere cryptomunten prima gepresteerd als je de tactiek “buy & hold” zou hebben toegepast. Het algoritme van Coinpanion heeft echter forse verliezen gegeven?

Nu is mijn onderzoek te beperkt voor harde conclusies, maar het geeft weinig vertrouwen.

Volgens Coinpanion werkt het algoritme met een “trend trading strategie”. Ze geven aan dat 70% van alle transacties verliesgevend zijn, maar dat 30% hoge winsten geeft. Ze beweren dat op de lange termijn van > 1 jaar, dit algoritme positieve resultaten realiseert (bron: Trustpilot.com, reacties van Coinpanion op reviews).

Het ironische is: Coinpanion bestaat nog geen één jaar…

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken


Een “artificial intelligence trading algoritme” of een onbewezen, risicovolle trading strategie?

review-coinpanionBron: website Coinpanion

De firma geeft aan dat ze werken op basis van een “artificial intelligence trading algoritme”. Dit klinkt flitsend, maar is het ook daadwerkelijk zo? Voor mij is dit onmogelijk te verifiëren en ik vind alleen maar informatie op de website van Coinpanion zelf. Het lijkt er wel op, aangezien ze een vrij groot team met “developers” hebben.

Of Coinpanion betrouwbaar is op basis van dit algoritme kan ik niet bevestigen. Ik heb het immers nog geen jaar uitgeprobeerd. Maar de logica is dit: als het algoritme uitsluitend op “trend trading” functioneert, zal het in een bear market (langdurig dalende koers) forse verliezen genereren. Naast de koersverliezen komen er namelijk ook veel transactiekosten van 0.16 – 0.26% bij iedere transactie vanuit het platform Kraken (waar Coinpanion via handelt).

Op basis van mijn eigen beperkte ervaringen kan ik geen harde conclusie treffen. Mijn gevoel gaat er echter naar uit dat Coinpanion minder betrouwbaar is dan ze doen laten lijken. Dit baseer ik mede op het feit dat er amper tot geen andere Coinpanion reviews te vinden zijn. Nu zijn wij er misschien vroeg bij, maar waarom het risico nemen als er andere, betrouwbare partijen zijn (zie onder).

Bovendien, en dat vind ik zorgwekkend, is hun algoritme voor mij niet logisch. Er lijkt geen risicostrategie te zijn om forse verliezen te minimaliseren. Voorbeelden van investeringsfirma’s die dat wel doen, zijn de Nederlandse Yieldt en Crypto Index. Zijn hanteren een actieve risicostrategie om juist te profiteren bij forse crypto koersdalingen. Dit werkt niet op algoritme, maar op menselijke keuzes. Dat lijkt mij in deze volatiele fase van de cryptomarkt meer betrouwbaar.

Als je het mij vraagt behoort Coinpanion niet tot de beste keuze voor laten beleggen in crypto.

Coinpanion Vergelijken met Yieldt en Crypto Index: kosten en rendement

Er zijn twee Nederlandse firma’s waarmee we Coinpanion kunnen vergelijken. Zij heten Crypto Index en Yieldt. Beide zijn betrouwbare platformen met een langere staat van dienst. Ze zijn respectievelijk sinds 2018 en 2019 begonnen, wat relatief vroeg is gezien de premature cryptomarkt.

Het grootste verschil tussen de partijen is de trading strategie. Bij Coinpanion werken ze met een trading algoritme. Hier komt geen menselijk handelen aan te pas. Bij Yieldt en Crypto Index wordt geen gebruik gemaakt van algoritme. Zij werken uitsluitend met ervaren beleggers. De trading strategie is erop gericht om potentievolle cryptomunten te beheren op basis van een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Dit verschil geeft Coinpanion enkele voordelen. Allereerst kan zij in potentie hoger rendement halen. Een succesvol trading algoritme zou optimaal kunnen profiteren van een volatiele cryptomarkt. Zoals hierboven heb ik daar echter grote twijfels over. Het tweede voordeel is dat zij relatief lage kosten van 2% per jaar hanteren.

Coinpanion vergelijken met Yieldt en Crypto Index is echter wel een soort appels met peren vergelijken.

Bij laatstgenoemde komt menselijk handelen aan te pas. De kosten zijn hierdoor hoger. Bij Crypto Index is dit circ7a 4% per jaar. Bij Yieldt is dit circa 3% + 10% winstvergoeding bij een nieuw record rendement.

Wat betreft rendement scoort Coinpanion in vergelijking beter met haar crypto portfolio “Balanced en Adventurous”. Hier heb ik, nogmaals, wel grote twijfels over hoe oprecht dit gepresenteerde rendement is! Daarna komt Crypto Index met circa 300% rendement. Yieldt heeft circa 177% rendement gerealiseerd in diezelfde periode.

Het nadeel van Crypto Index is dat je alleen kan instappen met minimaal €100.000. Bij Yieldt kan dit vanaf €1.000.

Meer weten? Lees hier de Crypto Index review en lees hier de Yieldt review.

Wil je toch Coinpanion uitproberen? Klik hier voor gratis account aanmaken. Mijn tip is om te beginnen met een kleine inleg wat je 100% kan missen! Beter eerst testen alvorens je groter instapt.

Conclusie over Coinpanion review

Met gemengde gevoelens sluit ik deze Coinpanion review af. Op het eerste gezicht lijkt het een no-brainer. Tegen relatief lage kosten zou je hoge rendementen kunnen behalen dankzij een trading algoritme die voor jou belegt in crypto. De benoemde rendementen op de website zijn bijzonder hoog.

Wanneer ik echter dieper in duik op Coinpanion reviews en klantenervaringen, slaat de twijfel toe. Hoe betrouwbaar is dit platform werkelijk? Veel van de positieve reviews voelen nep aan. Van alle recensies is er maar één die zich positief uitspreekt over behaald rendement. In tegenstelling zijn er meerdere negatieve ervaringen over het verliezen van geld via Coinpanion.

Het kan zijn dat ze wel betrouwbaar zijn, maar dat het algoritme nog verder ontwikkeld moet worden.

Persoonlijk zou ik niet kiezen voor Coinpanion. Het is wat ze zeggen: bij twijfel, niet doen. En waarom zou je het risico nemen? Mocht je willen laten beleggen in crypto, dan kan je ook kiezen voor de betrouwbare Nederlandse organisaties Crypto Index en Yieldt.

Bij Crypto Index kan je alleen starten met €100.000. Bij Yieldt kan je beginnen vanaf €1000. Ik heb met Yieldt enkele keren contact gehad en het lijkt een prima partij. Wil je meer informatie? Klik op deze link en ontvang 50 euro korting en gratis aanmelding.

Reacties
Categorieën