5x Beste Investeren in Crypto: Hoe, Wat, Wanneer? | Happy Investors
tips-beste-investeren-cryptocurrency
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
10/11/2021
11 min

5x Beste Investeren in Crypto: Hoe, Wat, Wanneer? | Happy Investors

10/11/2021
11 min

Beste Happy Investor, wil je het leren hoe het beste investeren in crypto? Zal de cryptomarkt (wel) sterk toenemen op lange termijn? Zal de Bitcoin stijgen naar 100.000 dollar? En komen er altcoins met bizarre rendementen van x10 of zelfs x50? Het eerlijke antwoord: Joost mag het weten. Ik heet geen Joost (noch ben ik duivels), maar ik kan je wel helpen met strategieën voor het beste investeren in crypto.

Een strategie is een plan van aanpak met consistente acties om een resultaat te behalen. In dit geval willen we het beste investeren in crypto. Derhalve vind je in dit artikel 5 beleggingsstrategieën om je winstkans te verhogen.

Laten we beginnen!

PS: heet jij Joost (of vrouwelijk equivalent)? Laat dan je voorspelling achter in een reactie onderaan dit artikel. 

Inhoudsopgave:

5 Tips voor beste beleggen in crypto

crypto-beste-investeren-tips

In dit artikel bespreken we uitvoering deze 5 strategieën voor beste beleggen in cryptomunten:

 • Beste investeren in crypto 1. Beheerd
 • Beste investeren in crypto 2. Gediversifieerde beleggingsportefeuille met DCA
 • Beste investeren in crypto 3. Asymmetrisch crypto beleggen
 • Beste investeren in crypto 4. Timing strategie
 • Beste investeren in crypto 5. Crypto (Day) Trading

Deze beleggingsstrategieën zijn gerangschikt van relatief lager naar hoger risico. Het gaat hier om relatief. Bitcoin en altcoins zijn, ongeacht je strategie, veel risicovoller dan bijvoorbeeld aandelen en vastgoed.

Let op: ik heb geïnvesteerd in crypto in 2017. Vrijwel alles verkocht in 2021. Sommigen met veel winst, anderen met veel verlies. Investeren in crypto geeft kansen, maar is ook uiterst risicovol. Daarom ligt mijn focus op lange termijn beleggen in aandelen en ETF’s. Dit biedt véél meer zekerheid. Hoe meer geld je hebt, hoe meer zekerheid je wilt.

Aan de andere kant wil je het potentieel van crypto niet missen?

Daarom geef ik deze tip: investeer maximaal 10% van je beleggingsvermogen in cryptomunten en Bitcoin. Investeer alleen met geld dat je 100% kan missen! Spreid de rest over lager-risico beleggingen.

Wil je meer weten over succesvol lange termijn beleggen aan de hand van een bewezen strategie? Lees hier meer informatie over Happy Investors Community.

Beste investeren in crypto 1. Beheerd

passief-investeren-cryptomunten

Je hebt besloten om te gaan investeren in cryptomunten. Nu is de vraag: wil je het zelf doen? Zelf doen is leuk, spannend en leerzaam. Het vraagt echter ook om meer kennis en ervaring. De cryptomarkt is zeer volatiel en risicovol. Als beginner heb je een hoge kans op verliezen. Zekers, nu kan je de strategieën van hieronder gebruik voor het beste investeren in crypto. Maar dan nog is succes niet gegarandeerd. Dat is het namelijk nooit met beleggen.

Heb je geen kennis en ervaring met crypto beleggen? In dat geval kan je ook kiezen voor beheerd beleggen.

Recentelijk is het mogelijk om een deel van je vermogen te laten beleggen in cryptomunten. Dit betekent dat je een professionele partij inhuurt. Zij hebben de kennis en ervaring om succesvolle strategieën te exploiteren. Bedenk goed dat deze “experts” ook geld kunnen verliezen. Beheerd beleggen is eveneens geen garantie. Maar wellicht een beter alternatief dan alles zelf doen zonder kennis, ervaring en de nodige tijd?

In Nederland heb je momenteel twee partijen waar je kan laten investeren in crypto. Voor de één heb je minimaal €100.000 nodig. Bij de ander kan je instappen vanaf €1000. Dit is meer toegankelijk. En qua rendement presteren ze nagenoeg hetzelfde.

De Nederlandse partij met €1000 inleg voor laten investeren in crypto heet Yieldt. Meer weten? Lees hier de volledige Yieldt review.

Beste investeren in crypto 2. Gediversifieerde beleggingsportefeuille met DCA

beste-investeren-crypto-lager-risico

Wil je het beste investeren in crypto? Mijns inziens doe je dit met een lange termijn strategie. Een waarin je een gediversifieerde beleggingsportefeuille samenstelt, in combinatie met DCA als aankoopstrategie.

DCA staat voor Dollar-Costing-Averaging. Dit is een bekende beleggingsstrategie bij aandelen. Het houdt in dat je over een lange termijn een gemiddelde aankoopprijs wilt realiseren. Indien de cryptomarkt op de lange termijn stijgt, zal je winst maken. Bij de aandelenmarkt geeft de DCA-strategie een hoger rendement dan wie de markt wilt timen. Bij de cryptomarkt is deze strategie echter nog niet bewezen. Immers, het is niet duidelijk of de cryptomarkt op de lange termijn zal stijgen. Dat is hét grote risico.

DCA ziet er een beetje uit zoals op de afbeelding hieronder. De rode lijn is jouw gemiddelde aankoopprijs:

hoe-risico-verlagen-cryptomunten

De essentie is dat je iedere maand structureel koopt. Bij hoge, en bij lage koersen. Hierdoor krijg je een gemiddelde aankoopprijs. Bij langere perioden van koersstijgingen, zal jouw winst oplopen (zie afbeelding rechterkant).

Dit is de tweede strategie voor beste investeren in crypto:

 1. Selecteer 30 – 50 cryptomunten
 2. Kies voor een juiste balans tussen bekende altcoins en potentiële groeibriljantjes
 3. Verspreid je geld evenredig over de munten (bv. 2% per munt)
 4. Houd lange termijn vast
 5. Koop maandelijks bij: zeker wanneer de markt daalt
 6. Beleg alleen met geld wat je 100% kan missen op de lange termijn
 7. Verkoop op basis van jouw financieel doel

In deze strategie voor het beste investeren in crypto is het van groot belang dat je een gezonde balans aanbrengt. Kies vooral voor de bekendere cryptomunten, zoals Ethereum, Binance, Bitcoin, et cetera. Koop iedere maand met een klein bedrag bij.

Dalen de markten? Juist dan moet je bijkopen. Ook wanneer dit één, twee of zelfs drie jaar daalt. Je begrijpt dat deze strategie alleen werkt indien de cryptomarkt op de lange termijn stijgt t.o.v. het verleden.

“Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful” – Warren Buffet

Hoe en waar kan ik zelf beginnen met crypto investeren?

Hoe beginnen? Je hebt twee opties, namelijk:

 1. Je kan eenvoudig beginnen met een standaard crypto portfolio bij eToro
 2. Maak zelf een gediversifieerde beleggingsportefeuille op een crypto platform

Dit zijn prima crypto beleggingsplatformen om te starten:

 1. Coinbase (beste voor beginners en meest betrouwbaar)
 2. Bitvavo (Nederlands platform)
 3. eToro (30 cryptomunten én commissievrij beleggen in aandelen) 

Van de Nederlandse platformen is Bitvavo de beste keuze qua aanbod en laagste transactiekosten. Wil je gratis handelen met de eerste 1000 storting? Klik hier voor gratis account aanmaken. Via die link ontvang je de korting, en in ruil daarvoor krijg ik vanuit Bitvavo een vergoeding (Win-Win).

Beste investeren in crypto 3. Asymmetrisch crypto beleggen

tips-beste-investeringen-crypto

Een variant op strategie 2 is dezelfde tactiek, maar dan asymmetrisch beleggen. In essentie betekent dit dat je investeert in assets met laag risico, maar hoog potentieel rendement. Binnen de aandelenmarkt kan dit gerealiseerd worden middels Value Investing.

Binnen de cryptomarkt is asymmetrisch beleggen moeilijker. Immers, aandelen kunnen we analyseren op financiële waardering. Dankzij intensief onderzoek kan je ondergewaardeerde bedrijven opsporen t.o.v. haar intrinsieke waarde. Je koopt die tegen een lage prijs, terwijl zij in de toekomst (potentieel) stijgen naar een veelvoud daarvan.

Bij crypto beleggen kan dit niet. Hoe kan ik de intrinsieke waarde van een cryptomunt bepalen? Wat is het daadwerkelijk waard?

Neem Dogecoin als voorbeeld. Een kansloze cryptomunt. Een meme. Je kan er niks mee, maar de totale marktwaarde van Dogecoin bedraagt momenteel 31 miljard! What the… 

Hoe het beste investeren in crypto met behulp van asymmetrisch beleggen?

Zo werkt de strategie:

 1. Selecteer 30 – 50 nog onontdekte crypto pareltjes
 2. Spreid je vermogen evenredig over de altcoins
 3. Houd lange termijn vast en hoop op flinke koersstijging

Met asymmetrisch beleggen zet je kleine bedragen in op de potentieel nieuwe Cardano (bij wijze van). Stel dat je €25.000 hebt. Je zet €500 in per cryptomunt (50 in totaal). In dit geval hoop je erop dat er één altcoin is die x100 gaat. Dan heb je namelijk €50.000 euro uit één altcoin. Zelfs als alle andere 49 niks worden, heb je alsnog winst.

voorbeeld-assymetrisch-beleggen-altcoins

Het voordeel van deze strategie is dat je met kleine bedragen potentieel hoge winsten kan maken.

Het grote nadeel aan deze strategie is dat het 100% speculatie is (gokken). Er zijn > 12.500 cryptomunten. Dit neemt in rap tempo toe. Met 50 altcoins heb je 0,4% van de totale markt. Oftewel: je gokt met €25.000 van je zuurverdiende centen erop dat je één altcoin van die 0,4% hebt die wel x100 gaat.  

Je begrijpt wel dat een dergelijke strategie niet thuishoort in onze cursussen beleggen die ons helpen naar succesvol lange termijn beleggen. Persoonlijk zou ik hier niet (meer) aan beginnen 😉


Beste investeren in crypto 4. Timing strategie

hoe-beste-investeren-crypto-bitcoin

De timing strategie mag niet ontbreken als optie tot beste investeren in crypto. In potentie geeft de timing strategie een hoger rendement dan strategie 1 t/m 3. Dat is het grote voordeel.

Het werkt als volgt:

 1. Buy low. Koop wanneer de cryptomarkt sterk daalt.
 2. Eventueel pas je “Sell High” toe. Je verkoopt (een deel) bij grote koerspieken
 3. Herhaal dit proces

Wanneer je continue laag koopt, en hoog verkoopt, kan je hoge rendementen realiseren. In praktijk is dit bijzonder lastig. Op de afbeelding hierboven ziet het er makkelijk uit. Besef echter dat dit een tijdsperiode van 5 jaar is. Wanneer jij gaat crypto handelen, gebeurt dat op dagelijks niveau.

Het grote nadeel aan een timing strategie voor crypto is dat je er vaak naast zit. Hierdoor loop je goede perioden mis. Bijvoorbeeld omdat je te laat inkoopt, of te vroeg verkoopt. Je baalt, omdat je veel rendement misloopt. Gefrustreerd dat je bent, stap je alsnog in. Hoger dan je in eerste instantie wilde. En dan zal je net zien dat de markt daalt.

Een timing strategie is al zeer moeilijk bij aandelen. Cryptocurrency is nóg moeilijker te voorspellen. Ik acht het een kleine kans dat je succesvol bent met een timing strategie (al zou je er waarschijnlijk beter in zijn dan ik).

Wil je toch de timing strategie toepassen voor het beste investeren in crypto? Mogelijk kan je dan alleen de “buy low” toepassen. Koop structureel bij wanneer de koersen flink dalen. En wacht dan tot een moment wanneer er een enorme hype is, zoals begin 2018 of begin en eind 2021. Bij grote winsten kan je een deel verkopen.

De winst kan je herinvesteren in lager-risico assets zoals de beste ETF’s.

970x250

Beste investeren in crypto 5. Crypto (Day) Trading

Hoe meer volatiel een markt is, hoe meer kansen er liggen voor day traders. Bitcoin en cryptocurrency zijn bijzonder volatiel. Het beste investeren in crypto kan je doen door te day traden. Het is echter ook de meest risicovolle strategie die veel skills benodigd.

In essentie werkt een trading strategie hetzelfde als strategie (4) markt timing. Alleen doe je dit nu op dagdagelijks niveau. Je kijkt naar volatiele cryptomunten en probeert kleine winsten van bv. 2 – 3% te pakken. Als dit iedere dag lukt, heb je op relatief korte tijd veel geld.

Ik ben geen day trading expert. In feite heb ik er een aversie tegen, omdat het risico veel hoger is. Maar dat wilt niet zeggen dat je er geen succes mee kan behalen. Sommige day traders hoeven na een paar jaar niet meer te werken. Het merendeel verliest echter (veel) geld.

Wat kan je doen?

Mocht je dit serieus overwegen, dan is het goed om een day trading cursus te volgen. Investeer in jezelf en leer van andermans successen. In het begin kost je dit veel geld, maar als je serieus wilt gaan day traden kan het je op de langere termijn veel verlies besparen.  

Een andere optie is het gebruiken van een crypto trading bot. Dit is een recente ontwikkeling waarbij je algoritmes voor jou laat werken. Je kan dan instellen “koop [altcoin] op -2% en verkoop bij +2%”. Maar of dit werkt? Geen idee. Ik ben hier niet in thuis. Klinkt iets te goed om waar te zijn, dan is het vaak ook zo.

Mijn beste tip voor succesvol beleggen in altcoins en Bitcoin

Iedereen wilt snel rijk worden. De vraag is: tegen welke prijs? De beste altcoins geven inderdaad exponentieel hoog rendement. Met kleine bedragen kan je veel geld verdienen. Maar hoeveel mensen ken jij bij wie het is gelukt? En hoeveel mensen zijn alles kwijt geraakt in een poging hetzelfde te realiseren?

In 2017 was ik jong en stom. Ik had geen besef van beleggen noch van rendement. Ik had destijds in verschillende altcoins geïnvesteerd. Waaronder €100 euro in Verge (XVG). In letterlijk enkele weken was dit meer dan €5000 waard. Mijn reactie? Ik dacht dat het nog veel meer kon worden. Als het zo snel gaat, dan moet  het wel miljoenen worden…  

Pas medio 2021 heb ik XVG van de hand gedaan. Volgens mij was dit nog €250 waard, en daarmee had ik veel geluk.

Waarom is dit relevant? Wat is mijn beste tip voor jou?

Mijn tip is dit: denk lange termijn. Investeer met kleinere bedragen die je 100% kan missen. Kies voor meer zekerheid, zoals strategie 2. Ga niet voor het “snel rijk worden”. Dat dwingt je tot grote risico’s. En ja, zal het nog mogelijk zijn om snel rijk te worden met altcoins. Maar tegen welke prijs wil je hier kans op maken?

Ben je bereidt om alles te verliezen, of kies je voor een meer duurzame manier van vermogen opbouwen? Een waarbij je gebalanceerd risico neemt en je winstkans verhoogt. Dat betekent slechts 10% in crypto, en de overige 90% in lager-risico beleggingen.

Conclusie over hoe het beste investeren in cryptocurrency

Er zijn verschillende manieren voor het beste investeren in crypto. Het “beste” hangt af van jouw persoonlijke situatie, kennis, tijd en inzet. Het “beste” suggereert geen advies, maar een richting. Ook nu zijn cryptocurrency een risicovolle belegging. Het kan alle kanten opgaan. Er is weinig tot geen intrinsieke waarde, en dus biedt zelfs de lange termijn beleggingsstrategie geen “zekerheid”.

Om je winstkans te verhogen zou ik kiezen voor veel spreiding + lange termijn beleggen. Bij grote pieken kan je een deel van je inzet verkopen. Zo kan je de initiële inleg terughalen en beleggen met “gratis” geld. Je risico neemt daarmee af (los van de opportuniteitskost).

Wat betreft altcoins en Bitcoin is het wellicht verstandiger om te kiezen voor de gevestigde orde. Kijk naar de top 20 meest populaire munten. Welke munten hebben enige vorm van intrinsieke waarde? Bijvoorbeeld omdat zij gebruikt worden in een netwerk (BNB, Ethereum), of omdat het aanbod afneemt (Bitcoin).

Maar goed, ik ben een lange termijn belegger in voornamelijk aandelen en ETF’s 😉

Ben jij ook een lange termijn belegger? Iemand die slimme keuzes maakt door vooruit te denken? Help om dit artikel te delen. Help je vrienden om meer lange termijn te denken, zodat ze minder risico nemen en met meer zekerheid succesvol worden.

PS: Joost, als je dit leest, laat ons in een reactie hieronder weten hoe jij denkt over crypto beleggen!

Reacties
Categorieën