Rijk Worden Met Ripple voor Beginners: Day Trading of Beleggen?
hoe-rijk-worden-ripple
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
12/09/2021
8 min

Rijk Worden Met Ripple voor Beginners: Day Trading of Beleggen?

12/09/2021
8 min

Beste crypto belegger, in dit artikel behandelen we het concept ‘rijk worden met Ripple’. Een wenselijke gedachte en veel beginnende beleggers vragen zich af hoe dit werkt. Na het lezen weet jij hoe rijker worden met Ripple en crypto’s in het algemeen. In relatie tot Ripple is dit moeilijker dan je denkt. En ik spreek uit ervaring gezien ik deze cryptomunt in 2017 al heb aangekocht. Destijds was het een van de meest potentievolle crypto’s. Vandaag de dag lijken haar kansen te vervliegen. Of toch niet?

Lees verder en ontdek hoe rijk worden met Ripple (XRP).

Spoiler: aan de hand van logica tonen we aan dat rijk worden met Ripple een kleine kans kent. Lees verder om te ontdekken waarom.

Wat is Ripple en hoe begin ik?

rijk-worden-met-ripple

Ripple is een betaalnetwerk met gedecentraliseerde infrastructuur. Zoals iedere cryptovaluta werkt ook Ripple op de geavanceerde blockchaintechnologie. In theorie (en praktijk?) betekent dit een schaalbaar, volledig transparant en zeer snel netwerk voor het uitvoeren van online betalingen. Toen ik in 2017 in aanraking kwam met Ripple, was het een populaire en potentievolle cryptovaluta. Met name omdat zij aanzienlijk sneller werkt dan Bitcoin en Ethereum. Hedendaags is echter ook Ripple achterhaald (zie verder).

Beginnen met Ripple is vrij eenvoudig. Ik heb posities gekocht via Kraken, omdat er destijds nog niet veel betrouwbare platformen waren. Hedendaags kan Ripple via alle grote en betrouwbare cryptoplatformen worden aangekocht. Een vergelijking van de beste cryptoplatformen lees je in dit artikel over online beleggen in cryptomunten.

Belangrijk: de cryptomarkt ontwikkelt zich razendsnel. Het is belangrijk om de meest potentievolle projecten te selecteren. Mijns inziens is rijk worden met Ripple achterhaald. Hieronder leg ik uit waarom.

Tip: er is hedendaags een veel sneller netwerk voor crypto betalingen. Dit nieuwe netwerk is 10.000x sneller dan Bitcoin, 4.000x sneller dan Ethereum en 35x sneller dan Ripple. Welke cryptomunt dat is lees je onderaan dit artikel. Mijns inziens is dat een betere keuze voor de toekomst van online cryptotransacties.

Of het dan ook een goede investering is weet ik niet. Hoe kan je de intrinsieke waarde van zo’n cryptomunt bepalen? Er zit geen winstgevend bedrijf achter, hoeveel is het netwerk daadwerkelijk waard? Vragen omtrent fundamentele analyse komen niet voor in dit artikel, maar het is goed om jezelf hierin te verdiepen.

Immers, de meest succesvolle beleggers hanteren de Value strategie. Dit leggen we uit in onze cursus Value beleggen.

Rijk Worden met Ripple middels Beleggen

hoe-ripple-kopenAangekochte Ripple en Lumen per 2017/2018. Bron: Happy Investors

Er zijn meerdere strategieën voor het beste investeren in crypto. Welke je hanteert is persoonsgebonden. In essentie zijn er twee “kampen”. De eerste is rijk worden met Ripple middels lange termijn beleggen. Dit behelst dat we Ripple kopen voor de lange termijn en blijven vasthouden, ongeacht de koersontwikkeling. Dit noemen ze de “buy & hold”-strategie. In de cryptowereld gebruiken ze de term HODL (i.p.v. HOLD).

De “buy & hold”-strategie is met name succesvol in de aandelenmarkt. Ikzelf hanteer (deels) dezelfde strategie. Wij zoeken naar de beste bedrijven die op de lange termijn groter en winstgevender worden. Dit weten wij omdat we bedrijven onderzoeken op haar toekomstpotentieel én winstgevendheid.

Rijk worden met Ripple middels de “buy & hold”-strategie is wellicht achterhaald. Immers, deze strategie impliceert dat we de beste bedrijven aankopen die op de lange termijn concurrentie overtreffen. Alleen is de cryptomarkt is nog erg jong. Sinds de introductie van Ripple zijn er nieuwe cryptoprojecten bijgekomen. De een nog sneller dan de ander.

Ripple is niet langer het snelste betaalnetwerk. Mijns inziens is een “buy & hold”-strategie niet geschikt voor deze cryptomunt. Hieronder illustreren we waarom.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Hoeveel investeren in Ripple met “buy & hold”

hoeveel-investeren-in-rippleBron: coinmarketcap.com

We moeten veel geld investeren voor rijk worden met Ripple. Neem mijn positie als voorbeeld. Ik heb Ripple rondom de $0,50 gekocht. Later nog bijgekocht tegen hogere prijs. Op haar piek was dit circa $3,5. Dit betekent een koersrendement van x7 (+800% rendement). Mijn inleg was beperkt en ik had niet op de piek verkocht. Wel had ik na die piek automatische verkoop orders aangelegd (zie afbeelding hieronder). In 2021 heb ik wel een deel winst gepakt.

Maar zoals je kan zien ben ik er niet rijk mee geworden 😊:

ripple-beleggen-voorbeeldBron: Happy Investors

Dit was echter op het moment dat Ripple helemaal “hot” was. Vandaag de dag is dit anders. (naast Ripple had ik nog vele andere munten met kleine posities. Ethereum was mijn grootste positie).

Een inleg van €100.000 zou theoretisch kunnen groeien naar €500.000.

Deze strategie voor rijk worden met Ripple kent grote problemen, namelijk:

  1. Maar weinig mensen hebben €100.000
  2. Zo’n groot bedrag op één cryptomunt zetten is pure waanzin (te risicovol)
  3. Ripple is niet meer de potentievolle cryptomunt van 2017/2018, dus waarom zou het kunnen groeien naar een marktwaarde van $515 miljard?

In vergelijking: het winstgevende betalingsbedrijf genaamd VISA Inc. heeft een marktwaarde van $440 miljard. Dit bedrijft maakt echter $24 miljard omzet waarvan $12 miljard nettowinst.

Hoeveel winst maakt Ripple eigenlijk? (en het kan nog gekker met meme coins zoals DogeCoin en Shiba INU)

Conclusie: rijk worden met Ripple middels een lange termijn beleggingsstrategie lijkt een slechte keuze te zijn.

Nu heb je twee opties: (1) korte termijn (day) trading met Ripple of (2) zoeken naar kleinere altcoins die wél exponentieel kunnen stijgen. Dit laatste staat buiten scope voor dit artikel over rijk worden met Ripple. Laten we derhalve kijken naar de optie van (day) trading.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Rijk Worden met Ripple middels Korte Termijn Handelen

Als lange termijn belegger hebben we een kleine kans op rijk worden met Ripple. Kunnen we onze kans verhogen met een actieve beleggingsstrategie? Ja, al komt dit wel tegen hoger risico. Korte termijn handelen tot day trading in Ripple is risicovol, maar wel effectiever. Ripple is, net als alle cryptomunten, namelijk erg volatiel. Een dagelijkse schommeling van 10% is zo’n beetje de standaard.

Met name succesvolle day traders kunnen rijk worden met Ripple. Helaas is dit wel echt een vak apart. Een skill die je moet leren, en dan nog heeft het hoog risico.

We kunnen allereerst streven naar korte termijn handelen. In dit scenario proberen we Ripple laag te kopen en hoog te verkopen. Dit ziet er zo uit:

hoe-rijk-worden-met-ripple

Bron: coinmarketcap.com

Op de momenten van alle rode cirkels koop je Ripple. Op alle momenten van blauwe cirkels verkoop je. Op een grafiek ziet dit er eenvoudig uit (at hindsight). In realiteit zijn maar weinig traders succesvol met deze strategie. Het vereist een set aan strenge vuistregels waar je constant aan moet voldoen. Mocht dit lukken, dan zou je wel zeer hoog rendement kunnen realiseren.

Conclusie: rijk worden met Ripple is haalbaar met een korte termijn handelsstrategie, maar de complexiteit neemt enorm toe.

Rijk Worden met Ripple middels Day Trading

Nog sneller rijk worden met Ripple is haalbaar met day trading. Sneller betekent niet binnen één jaar, maar het is wel sneller dan lange termijn beleggen. Althans, mits je succesvol bent. En daar ligt de crux.

Stel dat je iedere dag 2% rendement kan maken. Dit klinkt weinig, maar op 365 dagen is dat erg veel. Een inleg van €5.000 zou groeien naar €6.887.041 (naar schatting). En een inleg van €1.000 zou groeien naar €1.377.408. Natuurlijk is dit wel heel positief gedacht, maar het toont wel de extremiteit van dagelijks rendement aan.

Misschien meer realistisch: stel dat wij beginnen met €5.000 en iedere dag (gemiddeld) 0,5% rendement maken. Na 365 dagen hebben we circa €30.873. En na 730 dagen is dit €190.632.

Nu is 0,5% als gemiddeld dagelijks rendement een knappe prestatie, maar het is niet onmogelijk. Het probleem is alleen dat dit aparte skills vraagt. Waaronder dagelijkse inspanning, ijzersterke discpline en een succesvolle trading strategie. Bovendien is het zo dat je bij grote dalingen weer bijna terug bij af bent (crypto’s dalen soms met 20% op één dag). Dit werkt alleen met een bewezen trading strategie.

Conclusie: rijk worden met Ripple doe je het beste aan de hand van day trading. Het nadeel is dat deze strategie de meest complexe vorm is met het hoogste risico. De kans op geld verlies is aanzienlijk groot (meer dan 90%?).

Ik ben een lange termijn belegger. Day trading is een vak apart. Als je dit wilt leren, bekijk dan hier de beste day trading cursus (ik gun het mijn collega’s die goed werk leveren). Het is onverstandig om op eigen houtje te starten. Dat is vragen om geld verlies.

Natuurlijk hoop ik stiekem dat je kiest voor lange termijn beleggen. Dat geeft mijns inziens een hogere zekerheid op duurzaam (financieel) succes. Niet met rijk worden in Ripple, maar wel met aandelen 😉.

300x250

Alternatief op Ripple als potentievolle cryptomunt voor betaalnetwerk

Zoals beloofd zou ik je een alternatief geven op rijk worden met Ripple. Voor nu is er een ander cryptoproject dat meer potentie heeft dan Ripple. De cryptomunt heet Solana (SOL). Het is inmiddels geen kleine munt meer. De marktwaarde is momenteel $58 miljard. De koersprijs is $188. Deze munt is groter dan Ripple in marktwaarde, maar het toekomstpotentieel is wel groter op basis van technologie. Onderstaande citaat van Gemini.com toont dat aan:

In terms of today’s transaction speeds, 65,000 transactions per second is around 10,000 times faster than Bitcoin, 4,000 times faster than Ethereum, and 35 times faster than Ripple — even around 2.5 times faster than Visa. The protocol is theoretically designed to scale with Moore’s Law, doubling in capacity every two years with improvements in hardware and bandwidth. In other words, as computers get faster, so will Solan – Gemini.com, 2021

Is Solana beter dan rijk worden met Ripple? Ja, maar ook hier is het maar de vraag tot welke marktwaarde zij kan groeien.

Uiteraard zijn er andere alternatieven. Zo kan je kiezen voor lange termijn beleggen in kleine, potentievolle altcoins. De nieuwe Ripple, of de nieuwe Solana, maar dan met een kleine marktwaarde. Deze “crypto gems” kunnen potentieel x10, x50 of zelfs x100 groeien zoals de afgelopen jaren veelvuldig is aangetoond.

Meer actief (day) traden in crypto is een andere optie.

Onder aan de streep is de conclusie: alles is mogelijk in de cryptowereld, maar bedenk wel hoe uiterst risicovol dit is. Veel mensen verliezen heel veel geld (en die horen we nooit 😉). Zelf heb ik in 2017/2018 veel kleine altcoins gekocht met kleine bedragen (max. 100 euro). 90% daarvan is niks meer waard, zoals de destijds veelbelovende SingularityNET, WePower, NAGA coin, en ga zo maar door. Ik heb wel mooie winst gemaakt op de grotere munten zoals Ethereum, Decentraland (MANA), en een beetje op Ripple.

Hoe denk jij over rijk worden met Ripple of andere crypto’s? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën