Hoe Investeren voor een Betere Wereld? 5 Ideeën!

Beste Happy Investor, hoe investeren voor een betere wereld? Deze vraag staat centraal in dit artikel. Hieronder deel ik 5 ideeën met je over effectieve investeringen voor een betere wereld. Twee daarvan zijn vrij fundamenteel, en kunnen een grote impact hebben op jouw leven. De andere drie zijn meer “standaard”, maar dragen als investering wel direct bij aan het verbeteren van de wereld.

Waarom? Omdat het kan én we er zelf ook beter van worden. Hetzij mentaal, hetzij financieel. Win-Win!

Lees verder

5 Ideeën als Investeringen voor een Betere Wereld

Dit zijn mijn ideeën als investering voor een betere wereld:

Hoe investeren voor betere wereld 1. Onvoorwaardelijke liefde
Hoe investeren voor betere wereld 2. Schenk aandacht en positiviteit
Hoe investeren voor betere wereld 3. Zelfvoorzienend
Hoe investeren voor betere wereld 4. Natuurbehoud en -groei
Hoe investeren voor betere wereld 5. Verduurzaming & Technologie

Als je voldoende hebt aan deze samenvatting dan kan je het artikel verlaten. Ik hoop dat je de tijd wilt nemen om in ieder geval de eerste twee punten hieronder te lezen. Dit gaat over een fundamentele verbetering om van de wereld een betere plek te maken én waar jij zelf veel van profiteert.

Ik ben heel benieuwd naar wat jij van mijn zienswijze vindt. Deel je het met mij in een reactie onderaan dit artikel? Ik hoop dat onderstaande een eye-opener voor je is.

PS: Een van de beste investeringen voor een betere wereld is die van duurzaamheid. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Zo heb je investeringen in warmtepompen, isolatie, en zonnepanelen binnen enkele jaren terugverdient. Vanaf dat moment blijft het geld genereren, zodat je vrijer kan leven.

Kies voor deze veilige en duurzame investering met mooi rendement! Via deze link van offerte.nl kan je de beste deals vergelijken.

Hoe investeren voor betere wereld 1. Onvoorwaardelijke liefde

Je kent vast het gezegde wel: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit klopt en is ook in je eigen belang. Jouw gedrag heeft impact op de wereld. Als je positiviteit en van toegevoegde waarde bent, heb je hier zelf ook baat bij. Je directe omgeving wordt beter, en daarmee de wereld, en jij plukt daar de vruchten van. Bij jezelf beginnen is derhalve effectief en logisch.

Laten we eerst beginnen met hoe we niet willen acteren.

De impact van destructief gedrag

Destructief gedrag, zoals anderen denigreren en haat verspreiden, gaat de wereld niet verbeteren. Met de opkomst van Social Media is dit makkelijker dan ooit. Je ziet een foto van een onverzorgde doch gelukkige dame die om haarzelf geeft. In plaats van dat je haar een compliment geeft, reageer je met “sh*t, je ziet er niet uit! Doe iets aan je verzorging. Ga je schamen!”.

Waarom reageren mensen zo? Waarom appreciëren, respecteren en stimuleren zij niet de mentale kracht van een persoon. Ja, het kan zijn dat hij of zij er “lelijk” van buiten uitziet naar jouw mening. Maar wat maakt dat uit? Die persoon levert geen schade met haar uiterlijk. En trouwens, wat is “lelijk”? Wie bepaalt dit?

Toegegeven: een symmetrisch uiterlijk duidt op gezondheid en sterke genen. Maar wat geeft ons het recht om een ander te veroordelen op een perceptie dat hij/zij een asymmetrisch uiterlijk heeft, niet succesvol is, of wat dan ook? Als iemand echt lelijk is, is dat dan al niet vervelend genoeg?

Het probleem met Social Media is dat zo’n instinctieve emotie snel kan worden omgezet in een schriftelijke reactie. 99,9% van de mensen reageert overigens positief. Die ene 0,1% verpest het voor de rest.

Wees geen rotte appel.

Set your house in perfect order before you criticize the world – Jordan B. Peterson

Waarom zijn er mensen die de wereld slechter maken

Waarom zijn er rotte appels? Dit is een complexe vraag waar ik te weinig kennis over heb. Wat ik wel weet, is dat destructief gedrag soms voortkomt uit hoe die persoon zichzelf ziet. Als jij niet om jezelf geeft, hoe wil je dan puur en intens om anderen geven? Als je jezelf niet geliefd voelt, hoe wil je dan onvoorwaardelijke liefde aan andere geven? Hier moet je een bijzonder sterk persoon voor zijn. Om vanuit zo’n beginsituatie desalniettemin positieve en stimulerende gedachten te creëren.

Je kan het rotte appels (meestal) ook niet kwalijk nemen. Niet iedereen groeit op in een liefdevolle omgeving. Sommigen van ons hebben pech. Neem het ze niet kwalijk. Steef ernaar om deze mensen liefde te geven, zodat ze een andere weg zien die ook voor hunzelf positiever is. Bekijk het eens vanuit het perspectief van de ander.

Dit is moeilijk. Wij mensen overleven op vooroordelen. We moeten snel handelen, en dus snel interpreteren. Slang? Wegrennen! Bessen? Lekker! Zwak persoon met asymmetrisch uiterlijk? Niet mee voortplanten!

Hoe kunnen wij investeren in een betere wereld door bij onszelf te beginnen?

Ik denk dat het zo is dat iedereen diep van binnen goedaardig is. En als je elkaar echt leert kennen, dat je dit ook gaat inzien. Maar dat is een keuze die om moed vraagt: mensen respecteren om wie ze zijn. Ook als ze anders zijn dan jij.

Weerstand bieden tegen de tirannie van een 7-jarige pestkop

Oké, je begrijpt het punt. We willen mensen respecteren om wie ze zijn. Maar hoe gaan we om met die ene uitzondering: de rotte appel.

Er zijn slechte mensen die gebruik maken van natuurlijke vooroordelen, om zo mensen tegen elkaar op te zetten. De meest extreme vorm is Adolf Hitler. Maar er zijn ook minder extreme vormen, zoals een dominante 7-jarige pestkop die het speelterrein tiranniseert. Die survival of the fittest onjuist interpreteert als survival of the strongest (hij is immers nog maar 7 jaar) en zwakkere koters domineert. Als neutrale speler mag je kiezen: meedoen of ook gedomineerd worden.

Zo’n 7-jarige heeft opvoeding nodig. Gebeurt dit niet, dan kan hij of zij onbewust grote impact hebben op andermans leven.

Steeds vaker wordt duidelijk hoe desastreus de impact van pesten kan zijn op iemands leven.

Maar misschien ben je op volwassen leeftijd wel sterk genoeg om een paar ballen te kweken (sorry dames, klinkt gewoon goed), en tegen de inmiddels volwassen doch vaak onderontwikkelde tirannen te zeggen “Wacht eens even. Misschien moeten we die andere persoon gewoon leren kennen. Misschien heeft hij of zij unieke vaardigheden die ons team versterken”. Die anders gepeste persoon krijgt een kans en daarmee meer vertrouwen in de mensheid. Hij of zij staat daarmee positiever in het leven en zal eerder in staat zijn dit te delen met andere. Dit is hoe de wereld verbetert. Door incrementele toename van positiviteit en optimisme in de persoon die naast je staat. En op haar beurt kan die persoon iets goeds doen voor anderen.

Vrijheid is dat je je kracht gebruikt om zelf te kiezen hoe je ergens op reageert – Edith Eger

Ik denk dat dit alles pas mogelijk is wanneer je jezelf leert kennen. Wanneer je jezelf leert accepteren. Van jezelf leert houden. En jezelf onvoorwaardelijke liefde geeft. Ik denk dat je vanuit deze positie in staat bent om anderen makkelijker te waarderen om wie ze zijn. Om ook hen vanuit die acceptatie liefde te geven. En ook de waarheid (gedraag je niet als een klootzak), omdat je hen oprecht wilt helpen.

Edith Eger noemt dit: onvoorwaardelijke positieve eigenwaarde.

Hoe investeren in een betere wereld? Leer jezelf onvoorwaardelijke liefde te geven, zodat je vanuit die positie ook anderen onvoorwaardelijke liefde kan geven. Oók wanneer zij afwijkend zijn en andere waarden en normen hebben dan jij.

Hoe investeren voor betere wereld 2. Schenk aandacht en positiviteit

Wil je investeren in een betere wereld? Help dan je directe omgeving. Dit hoeft niet veel energie te kosten. Noch geld. Het enige wat je hoeft te doen is steun bieden wanneer mensen destructieve gedachten ontwikkelen. Deze neerwaartse spiraal kan letterlijk leiden tot dood en verderf.

Wist je dat de mens de enige diersoort is die volledig bewust “haat en pijn” kan veroorzaken? Gewoon omdat die persoon zelf beschadigd is geraakt door bijvoorbeeld jarenlange mishandeling. En die mishandeling kan fysiek of mentaal zijn, doordat hij/zij nooit correct is gestimuleerd en derhalve niet in haarzelf noch in een positieve wereld gelooft. Dit is een zeer complex terrein, en ik als niet-psycholoog wil er dan ook niet te veel woorden aan wijden.

Hoe kunnen wij, als niet-psychologen, hier dan iets aan doen?

Schenk aandacht aan je medemens. Probeer intentievol te luisteren. Wat zeggen ze nu echt? Zet je eigen emoties, ervaringen en oordelen aan de kant. Leef je in. Zeg wat die persoon moet horen. Niet wat jij vindt, maar wat hij of zij moet horen. Eerlijk, oprecht én stimulerend om richting te geven aan een betere wereld. Een wereld waar struggles en lijden gevoeld mogen worden, maar om het daarna wel het accepteren, af te sluiten en met de blik vooruit op weg naar een betere uitkomst.

Een andere dagelijkse activiteit die je weinig moeite kost: geef complimenten. Kost je niks. Maakt de ander super blij. Complimenten geven aan een ander maakt oxytocine vrij in onze hersenen, een geluksstofje wat je ook krijgt na bijvoorbeeld een sportsessie. Creëer een positieve omgeving waar je zelf ook graag in wilt bevinden. Win-Win.

Hoe breng je jezelf in een positie waarin je vooral aandacht kan schenken in plaats van nemen?

De wereld wordt steeds meer een betere plaats. Er is minder armoede (ja, echt). De levensstandaard verbetert. We worden ouder en blijven vitaler. En we hoeven haast niet meer te ploegen op het droge land. Toch zijn er uitdagingen. Zo leven we hedendaags in een maatschappij met “sociale vergelijkingen” en de druk om carrière te maken.

Er bestaat zelfs een sociale vergelijkingstheorie. Dit is niks nieuws. We doen het al zolang wij mensen bestaan. En soms is dat goed. Een rolmodel kan ons leven verbeteren. Zoals ik twee mentoren had die mijn ontwikkeling enorm gestimuleerd hebben. Alleen heb ik nooit mijn identiteit van hen laten afhangen. Ik bepaal zelf wel hoe ik over mijzelf denk. En hier gaat het mis bij sommigen van ons. Hoe zie jij jezelf? En weet je zeker dat dit 100% gebaseerd is op je eigen innerlijke overtuiging? Of berust je zelfidentificatie vooral op andermans meningen?

Jij bent niks waard!

Heeft iemand wel eens tegen je gezegd dat je niks waard bent? Misschien had die persoon wel een hele slechte dag. En misschien is die persoon niet in staat om jouw unieke waarde te zien. Iedereen kan iets.

Met de komst van Social Media wordt dit versterkt. Eerst konden we onszelf meten met de mooie buurman of succesvolle buurvrouw (sociale rollen omgedraaid 😉). Maar hedendaags kunnen we onszelf meten met de meest mooie en succesvolle mensen ter wereld. Is daar een alternatief voor? Misschien kan je Social Media verwijderen. Dit lost alleen het probleem niet op. Misschien is er een beter alternatief. Een waarbij je jouw geest traint. Waarbij je leert voor jezelf na te denken. En jezelf identificeert aan de hand van wie je wilt zijn. En wie je kan worden.

Deze quote uit het hindoeïsme geeft richting:

Je bent wat je diepe, bezielende wens is.
Zoals je wens, zal je wil zijn.
Zoals je wil is, zullen je daden zijn.
Zoals je daden zijn, zal je lot zijn.
Brihadaranyaka Upanishad IV.4.5.

Wat is hiervoor nodig? Hoe investeren voor een betere wereld?

Misschien kan je beginnen met het achterhalen wat je diepe, bezielende wens is. Wat wil je nu echt? En waarom? Dit is geen eenvoudige investering. Het kost aandacht. Maar wie om zichzelf geeft en wilt investeren voor een betere wereld, zou begrijpen dat deze existentiële vraag beantwoord moet worden. En zo kan jij het maximale uit het leven halen. En doordat je dit doet, zal je anderen om je heen positieve aandacht schenken. Je zal gemakkelijk complimenten kunnen geven, omdat je ze zelf niet (vaak) nodig hebt. Of omdat je weet wat een compliment ontvangen met je kan doen. En omdat je ongelofelijk lekker in je vel zit. Een transformatie die begint bij jezelf, en echoot naar je directe omgeving voor een betere wereld.

De beste investering voor een betere wereld: schenk aandacht en positiviteit aan je medemens

Imagine who you could be, and then aim single-mindedly at that – Jordan B. Peterson

Hoe investeren voor betere wereld 3. Zelfvoorzienend

Nu gaan we het hebben over drie praktische investeringen voor een betere wereld. De eerste daarbij is investeren in zelfvoorziening. Dit lukt niet 100%, maar het is een wereld-verbeterend streven om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven.

Dit zijn praktische tips:

  • Minder consumeren – hoe minder je nodig hebt, hoe beter voor de wereld. En voor je portemonnee
  • Investeer in duurzame energiebronnen – denk hierbij aan zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, et cetera. En het mooie is dat deze investering ook nog geld oplevert.
  • Een regenton – vang regenwater op en filter het tot zuiver drinkwater
  • Begin je eigen moestuin – zo weet je zeker dat je 100% biologisch voedsel kweekt (en eet)
  • Hergebruik spullen – hoe minder je hoeft weg te gooien, hoe beter voor de wereld

Je hoeft niet alles te doen. Misschien kan je beginnen met één of twee tips van hierboven. Zo zou ik geen moestuin beginnen. Vind ik niet leuk. Maar ik vind het wel gaaf om te leven op zelfvoorzienende energie. Iedere stap die je zet is meer dan niks.

Een van de beste investeringen voor een betere wereld is die van duurzaamheid. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Zo heb je investeringen in warmtepompen, isolatie, en zonnepanelen binnen enkele jaren terugverdient. Vanaf dat moment blijft het geld genereren, zodat je vrijer kan leven.

Kies voor deze veilige en duurzame investering met mooi rendement! Via deze link van offerte.nl kan je de beste deals vergelijken.

Hoe investeren voor een betere wereld? Streef naar meer zelfvoorziening.

Hoe investeren voor betere wereld 4. Natuurbehoud en -groei

Wij zijn niet de enigen op de wereld. Rationeel bezien vanuit evolutionair oogpunt zijn wij een diersoort. Eentje die de wereld behoorlijk vervuilt. Gelukkig zijn we met zijn allen goed op weg. We investeren in een betere wereld dankzij verduurzaming en technologie (punt 5). Maar voordat we dat idee gaan bekijken wil ik je een andere tip geven.

Namelijk die van natuurbehoud en -groei.

Dit is natuurlijk subjectief. Persoonlijk vind ik het onze verantwoording om naast de mensheid ook de natuur te ontwikkelen. Ik verbruik stroom, gas, en gooi spullen weg die belanden op een afvalberg. Ik vervuil de wereld. Dit maakt mij geen slecht mens. Maar dit betekent niet dat ik geen eigenaarschap kan nemen over de gevolgen van mijn gedrag. En als mijn gedrag, onbedoeld, leidt tot milieuvervuiling, dan zie ik het als een vrijheid om hier bewustere keuzes in te maken.

Voorbeelden van investeringen van natuurbehoud en -groei dankzij bewustere keuzes zijn:

  • Minder consumeren – dit blijft terugkomen 😉
  • Afval netjes scheiden – dit is wel het minste dat we kunnen doen
  • Streven naar zelfvoorziening en duurzamer leven – punt 3 en 5
  • Investeren in organisaties voor natuurbehoud – dit kan een kleine donatie van €5 zijn tot aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bijvoorbeeld bij Natuurmonumenten.nl

Hoe investeren voor betere wereld? Investeer in natuurbehoud.

Hoe investeren voor betere wereld 5. Verduurzaming & Technologie

Als lange termijn belegger die streeft naar financiële onafhankelijkheid (eigen belang) geef ik ook om een betere wereld. We kunnen twee vliegen in één klap slaan door hoog rendement te halen op verduurzaming en technologieën die de wereld verbeteren.

Investeren voor betere wereld doe je met verduurzaming.

Bij beleggen kan je aandelen kopen. Je geld gaat dan naar de bedrijven die deze aandelen uitgeven. Zij gebruiken dit voor investeringen. Dus in hetgeen jij belegd, stimuleer je om te groeien. En zodoende kan je investeren voor betere wereld door het stimuleren van verduurzaming (en technologieën die daarbij helpen).

Dit kan bijvoorbeeld met een ETF zoals de iShares Global Clean Energy. Dit is een aandelenfonds (tracker) met bedrijven die werken aan verduurzaming. Voorbeelden hiervan zijn Orsted (windmolenparken), Enphase Energy (zonnepanelen) en Plug Power (waterstof).

Let alleen wel op wanneer je instapt. De bovengenoemde ETF heeft de afgelopen tijd een behoorlijke hype meegemaakt. De koers is daarmee te ver gestegen en bevindt zich nu in een fase van correctie. Lange termijn beleggen is hierbij een oplossing. Waarbij je extra bijkoopt wanneer de koersen dalen. Doe dit alleen wel met geld dat je 100% kan missen. En behoud een gediversifieerde beleggingsportefeuille zodat je voldoende spreiding hebt met andere beleggingen.

Lees hie rmeer over de beste ETFs.

Crowdfunding is een andere manier. Zo kan je via Oneplanetcrowd geld investeren in duurzaamheidsprojecten op Nederlandse bodem. Het rendement is niet hoog (4 – 7%), maar je draagt wel bij aan een betere wereld. Ook hier geldt de regel van risicospreiding.

Hoe investeren voor een betere wereld? Investeer geld in bedrijven, technologieën en projecten die bijdragen aan verduurzaming.