Beleggen in Rare Earth Metals: 7 Aandelen en ETF’s

Beste Happy Investor, beleggen in Rare Earth Metals neemt in populariteit toe. Dit begon met de toenemende trend van lithium. Nu zien investeerders ook kansen in schaarse zeldzame metalen die nodig zijn voor “schone” technologieën. In dit artikel lees je het hoe en wat over beleggen in Rare Earth Metals . Ook bekijken we 7 interessante aandelen voor Rare Earth Metals én eindigen we met 2 van de beste ETF’s voor zeldzame metalen.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Beleggen in Rare Earth Metals : Wat is het en waarom investeren?


Rare Earth Metals  zijn zeldzame metalen die op aarde worden gedelfd. De schaarste in vergelijking met het gebruik ervan maakt ze kostbaar. Na veel tijd te hebben besteed aan onderzoek en de marktvraag worden de volgende metalen als Rare Earth Metals  beschouwd: dysprosium, lanthaan, terbium, cerium, erbium, thulium, praseodymium, holmium, promethium, neodymium, europium, gadolinium, samarium, lutetium, ytterbium, scandium en yttrium.

Dit is een hele lijst. Als belegger is het nuttig om te begrijpen wat vraag- en aanbod doet dergelijke zeldzame metalen. Zo hebben we gezien dat de enorme toename in accubatterijen heeft geleidt tot een koersexplosie in onder andere lithium. Het investeren in Rare Earth Metals  kan leiden tot hoge koerswinsten, maar de markt is ook erg cyclisch wat kan leiden tot grote koersverliezen.

Van de voornaamste edele metalen is goud het meest bekend. In het periodiek systeem van de scheikunde zijn alle edele en zeldzame metalen opgenomen. De metalen worden in principe in drie secties ingedeeld: Basismetalen, Edele Metalen en Zeldzame metalen.

In feite zijn zeldzame aardmetalen niet altijd schaars. Ze zijn echter wel heel moeilijk te winnen. Zelfs als ze op aarde beschikbaar zijn, vergt het jaren van studie om de machines te bouwen waarmee ze zonder ravage kunnen worden gewonnen.

Beleggen in Rare Earth Metals  biedt mogelijkheden voor zowel korte- als lange termijn beleggers. Zeldzame metalen kunnen gekocht worden via vele beleggingsproducten, waaronder aandelen, futures, opties, CFD’s en ETF’s.

Waarom beleggen in Rare Earth Metals ?

Beleggen in Rare Earth Metals  heeft aan populariteit gewonnen sinds ze worden gebruikt bij de fabricage van elektronische en technologische producten. Nd, Pr, Ce en La zijn enkele van deze elementen die worden gebruikt bij de productie van elektronica zoals camera's, geheugenchips, smartphones en e-readers.

Naast hun gebruik in technologische sectoren worden zij op grote schaal gebruikt bij de vervaardiging van militaire toepassingen. Deze toepassingen omvatten nachtkijkers, gevoelig geleide wapens, en natuurlijk stealth-technologie.

Beleggen in Rare Earth Metals  kan interessant zijn omwille schommelingen in vraag- en aanbod. Macro-economische ontwikkelingen hebben een grotere impact op grondstofbedrijven in vergelijking tot andere bedrijven. Zoals we hebben gezien bij de toenemende vraag naar lithium e.d. om de “groene transitie” te kunnen realiseren. Maar ook politieke bewegingen kunnen grote invloed hebben, zoals we recentelijk zien bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In dit geval neemt de vraag naar olie en gas bij niet-Russische bedrijven toe.

Let op dat Rare Earth Metals  een specifiek domein is. Ook voor beleggen. De markt kent grote cyclische bewegingen. Het in- en uitstapmoment is van groot belang voor koerswinst.

Lees hier alles over beleggen in grondstoffen.

Beste Aandelen Rare Earth Metals : 7 interessante bedrijven


Hieronder vind je een lijst van 7 interessante bedrijven ter inspiratie tot de potentieel beste aandelen voor Rare Earth Metals . Houd er echter rekening mee dat de grootste koersexplosie al heeft plaatsgevonden. Binnen de wereld van grondstoffen is het juiste instapmoment van groot belang. Wat voorheen (deep) value aandelen waren, zijn dat nu niet langer meer.

Als je nooit meer dit soort kansen wilt missen, kunnen we je het onderzoek van Capitalist aanbevelen. Lees hier meer over in deze Capitalist Exploits review.

Pilbara Minerals Limited (PLS)

Pilbara Minerals Limited is een van de beste aandelen in Rare Earth Metals  over de afgelopen twee jaar. De organisatie is gericht op kostenefficiënte productie van lithium. Vanwege de grote reservoirs en toenemende productie groeit het bedrijf erg snel. De verwachte omzetgroei voor aankomend jaar is zelfs bijna 200%. Helaas is dit ook reeds in de aandelenprijs berekend. Dit potentieel beste Rare Earth Metals  aandeel is bijzonder hard gestegen. De financiële waardering is op dit moment minder aantrekkelijk, maar bij een terechte koerscorrectie kan dit een ander verhaal worden.

Lynas Rare Earths (LYC: ASX)

Lynas is een Australisch beursgenoteerd bedrijf op de S&P/ASX 200. Het is in feite een mijnbouwbedrijf voor zeldzame aardmetalen. Haar mijnoperaties bevinden zich in Mount Weld, Australië. Daarnaast heeft het ook een raffinagefaciliteit in Kuantan, Maleisië.

Over het afgelopen jaar behoorde Lynas Rare Earths tot de beste aandelen voor Rare Earth Metals . De koers is met meer dan 400% gestegen. Ook hier geldt dat de financiële waardering minder aantrekkelijk is geworden. Het bedrijf groeit naar verwachting snel, maar dit lijkt niet het juiste moment om te kopen.

Arafura Resources Limited (ARU)

Grote kans dat je nog nooit van dit potentieel beste aandeel voor Rare Earth Metals  hebt gehoord. Het is een klein Australisch mineraal exploratiebedrijf dat sinds 2003 beursgenoteerd is. De beurswaarde bedraagt momenteel slechts $373 miljoen. Het is ons inziens beslist interessant om dit bedrijf goed te onderzoeken op basis van haar toekomstige potentieel binnen de zeldzame metalen.

Australian Strategic Materials Limited (ASX: ASM)

ASM's wens om een groter deel van de waardeketen te veroveren, met inbegrip van de productie van specifieke metalen, is een onderscheidende en kritieke succesfactor. Het is een "van mijnen tot product" bedrijf dat essentiële metalen produceert.

Het is een bedrijf met visie op innovatie dat ernaar streeft iets nieuws en unieks te ontdekken voor de markt. Tot op heden hebben zij een specifiek product, namelijk: Neodymium ijzer boor (NdFeB) legering uit een ASM ferro-neodymium (FeNd) permanente magneet legering. Wat de toekomstige projecten betreft, zullen zij naar verwachting eind 2023 beginnen met de productie in de Dubbo-mijn voor zeldzame aardmetalen.

Rio Tinto (RIO)

Rio Tinto (NYSE: RIO) is een wereldberoemd mijnbouwbedrijf met een gediversifieerde portefeuille. Haar voornaamste concentratie ligt op de productie van industriële metalen. Zij zijn betrokken bij de productie of verwerking van koper, aluminium en ijzererts.

Als je op zoek bent naar aluminium, bedenk dan dat Rio Tinto 's werelds grootste producent van aluminium is. Het bedrijf runt aluminiumoxideraffinaderijen, smelterijen en bauxietmijnen van prima kwaliteit. Het bedrijf richt haar aandacht op kostenverlaging door het gebruik van goedkope koolstofvrije hydro-elektriciteit voor de aluminiumproductie. De onderneming is een toonaangevende producent van ijzererts voor de productie van staal.

Rio Tinto is niet zozeer een beste aandeel tot Rare Earth Metals , maar wel een interessante als “grondstofbedrijf”. Haar financiële waarding en winstgevendheid zijn goed, maar de toekomstige groei is minder aantrekkelijk. Een vergelijkbaar aandeel is die van ArcelorMittal (MT), die wij als Nederlander natuurlijk beter kennen. MT heeft net als RIO een gunstige waardering en winstgevendheid, maar analisten verwachten een matige groei.

Tip: zowel RIO als MT behoren niet tot onze beste grondstof aandelen uit onderzoek.

Nucor (NUE)

Nucor (NYSE: NUE) is een van de beste staal- en staalproductenbedrijven in Noord-Amerika. De producten die het bedrijf produceert zijn onder andere:

  1. Steel bars
  2. Plates en Beams
  3. Stalen bevestigingsmiddelen
  4. Pijpleidingen
  5. Draden (wires)

Naast metaal houdt het bedrijf zich ook bezig met schrootbedrijven die staal recyclen en exporteren.

Nucor is speciaal voor zijn innovatie in de staal business. Zij zijn niet zoals de conventionele staalindustrie. Ze zijn gespecialiseerd in de exploitatie van mini-ovens die gebruik maken van vlamboogovens voor het smelten van schrootstaal. Deze methode van recycling is relatief goedkoper dan de conventionele methoden. Zij maakt gebruik van aardgas in plaats van steenkool om de industriële activiteiten van brandstof te voorzien.

Het bedrijf is in staat geweest in verschillende economische omstandigheden winst te maken dankzij haar low-cost operations. Ook Nucor is niet zozeer een beste aandeel voor Rare Earth Metals , maar wel voor staalproductie. Ze heeft een goede huidige waardering, winstgevendheid en momentum. Alleen de verwachtte groei is minder imposant.

Van de genoemde aandelen in dit artikel lijkt Nucor de beste kaarten te hebben voor korte termijn koerswinst.

Wheaton Precious Metals (WPM)

Het is een internationaal streaming bedrijf dat zich bezighoudt met edelmetalen. Het bedrijf is gevestigd in Canada. Naar verluidt hebben zij ca. 26 miljoen ounces goud geproduceerd. Daarnaast verkopen ze meer dan 29 miljoen ounces zilver dat als bijproduct wordt gewonnen.

Het bedrijf heeft een mooie portefeuille en langetermijncontracten tot eind 2025. Ze hebben het recht om zilver en goud te kopen tegen een gemiddelde prijs per ounce van respectievelijk USD 5,81 en USD 451. Wheaton profiteerde flink van zijn edelmetaal-streamingcontracten, waarbij goud in 2021 rond de 1.800 USD per ounce eindigde en zilver boven de 22 USD.

Anderzijds bieden haar aandelen momenteel een ongunstige financiële waardering. Het zou veiliger zijn om te wachten op een potentiële koerscorrectie.

Ons inziens zijn er betere opties voor goud dan WPM. Bekijk hier onderzoek naar de beste goudmijnaandelen.

Beste ETF’s voor Rare Earth Metals

Beleggen in Rare Earth Metals  is niet eenvoudig. Het is ook lastig te bepalen wat de beste aandelen voor Rare Earth Metals  zijn voor de lange termijn. Wij geloven er in dat het voor lange termijn beleggers, die willen beleggen in zeldzame metalen, slimmer is om te kiezen voor een ETF. Dit biedt aanzienlijk minder risico in vergelijking tot individuele aandelen. Bovendien verhoogt het de kans op lange termijn koersrendement.

Iedere beginnende belegger zal beter af zijn met een van de beste ETF’s voor Rare Earth Metals  in plaats van individuele aandelen.

VanEck Rare Earth and Strategic Metals ETF (REMX)

REMX is naar onze mening de beste ETF voor Rare Earth Metals . Dit fonds richt zich specifiek op mijnbedrijven die zeldzame metalen delven. Tevens richten ze zich op bedrijven die grondstoffen leveren voor schone technologieën en CO2-reductie. Maar we zien dit nu niet bepaald als duurzame ETF

REMX is een hoog-risico ETF. Ze bezit slechts 20 posities, waarvan de top 10 holdings circa 60% gewicht heeft. Bovendien zijn dit vooral mijnbouwbedrijven uit Australie en China. Dit is ver van ons huis, dus het vergt meer kennis om te begrijpen of REMX een goede lange termijn investering is. Tot slot is het fonds relatief groter met $8,6 miljard kapitaal. De expense ratio is 0,59%.

VanEck Global Mining ETF (GDIG)

Dit is momenteel de enige Europese ETF die beleggers wereldwijd toegang biedt tot metaal- en mijnbouwaandelen uit ontwikkelde- en opkomende markten. De ETF biedt een breed gediversifieerde portefeuille met de belangrijkste mijnbouwers die zich bezighouden met de winning van basisgrondstoffen, zoals goud, zilver, koper, nikkel, zink, lithium en ijzererts. 

VanEck Global Mining ETF is niet zozeer een van de beste ETF’s voor Rare Earth Metals . In plaats daarvan is zij veel meer gediversifieerd tot ook andere grondstoffen. Zo bevat het 168 posities, waarvan de top 10 holdings circa 45% gewicht hebben. Dit gaat van grote mijnbedrijven als Vale SA en Rio Tinto tot aan Whitehaven Coal en Allkem limited (rare earths).

Voor de lange termijn belegger beschouwen wij GDIG als een betere ETF dan REMX, omwille dat het meer diversificatie biedt en derhalve hogere winstkansen op de lange termijn. REMX kan potentieel hoger rendement geven, maar zal ook hogere volatiliteit kennen.

Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF (PALL)

Naast REMX bestaan er ook gespecialiseerde beleggingsfondsen voor Rare Earth Metals . Een voorbeeld hiervan is de PALL ETF. Dit fonds richt zich louter op de onderliggende waarde van palladium. Net zoals dit is met goud ETF’s die de onderliggende waarde van goud volgen. De expense ratio is 0,60%. Ze heeft $319 miljoen onder haar beheer.

Welk fonds ontbreekt volgens jou bij de beste ETF’s voor Rare Earth Metals ? Laat het ons weten in de reacties hieronder.