Omgaan met Geld Besparen: 5 Tips Slim Besparen | Happy Investors

Beste Happy Investor, wil je slim geld besparen? In dit artikel lees je vijf effectieve tips voor slim besparen. Om zo in minder tijd het maximale resultaat te behalen. En meer. Meer financiële ruimte zodat je meer kan genieten van het leven.

Laten we beginnen!

Tips Geld Besparen

Slim geld besparen? Deze tips gaan je beslist helpen. Je doet er goed aan. Meer financiële ruimte creëren geeft kansen. Zoals de kans op meer vrijheid. Op meer comfort. En op meer leven. Vooral door het toepassen van de eerste tip, zal dit werkelijkheid worden.

Dit zijn de 5 tips voor slim geld besparen:

Tip 1. Denk niet aan geld besparen, maar aan méér geld verdienen
Tip 2. Stel een financieel doel en neem je omgeving erin mee
Tip 3. De grootste kosten besparen doe je door niet te kopen
Tip 4. Slim Geld besparen volgens 80/20-regel
Tip 5. Slim Geld besparen door kosten vergelijken

Tip 1. Denk niet aan geld besparen, maar aan méér geld verdienen

Dit is de belangrijkste mentale shift die je kan maken omtrent geld besparen. Als tiener begreep ik dit niet. Ik was vooral gefocust op kosten minimaliseren en geld besparen. Nu besef ik mij dat dit een zware reis is. Het is een zero-sum game tegen jezelf. Of je bespaart veel geld, maar je leven is erdoor beperkt. Ofwel lukt het je niet om veel geld te besparen, en je leven zal altijd om financiële krapte draaien.

Natuurlijk is het niet helemaal zo zwart-wit. De essentie is echter waar. Het is een zware strijd tegen jezelf. Een reis waar je minder van kan genieten.

Wat als dat niet nodig is? Wat als je alles kan krijgen wat je wilt in het leven: meer geld, meer vrijheid, meer plezier en meer leven.

Tip: denk niet aan geld besparen, maar aan méér geld verdienen.

Dit is dé essentie van financieel vrij worden. Tot op een zeker niveau moet je geld besparen. Althans, in de eerste jaren. Zo creëer je meer financiële ruimte. Maar leg vooral de focus op meer geld verdienen. Dit is leuker én makkelijker. Bovendien kan je slechts geld besparen tot aan je minimale vaste lasten. Geld verdienen kan daarentegen onbeperkt.

De meest duurzame reis naar financiële vrijheid is die van lange termijn beleggen. Succesvol lange termijn beleggen geeft je de hoogste vorm van zekerheid op financiële vooruitgang. Laat geld voor jou werken, of blijf voor altijd voor geld werken. En zodra dit lukt, hoef je niet veel na te denken over geld besparen.

Zodra je het geld hebt, draait het niet meer om geld – Happy Investors

Word financieel vrij! Leer succesvol lange termijn beleggen. Word ook lid van de Happy Investors Community.

Tip 2. Stel een financieel doel en neem je omgeving erin mee

Financieel vrij worden betekent niet dat je kan smijten met geld. In de eerste jaren is geld besparen noodzakelijk. Stel dat je maandelijks €250 kan besparen. Dit is extra geld wat kan worden belegd. Bovendien geeft de exercitie van geld besparen je discipline en dankbaarheid. Twee eigenschappen waar je levenslang profijt van hebt.

Ook als je veel geld hebt, wilt niet zeggen dat je het moet verspillen.

De eerste tip voor slim geld besparen is het opstellen van een financieel doel. Wees praktisch en realistisch. Voorbeeld: “binnen één jaar wil ik €250 euro maandelijks extra besparen”. Het zou mooi zijn als je in datzelfde jaar een doelstelling neerzet om, bijvoorbeeld, €250 euro maandelijks extra te verdienen. Dan heb je binnen één jaar €500 extra spaargeld. Iedere maand weer.

Een financieel doel is nodig om jezelf richting en focus te geven. Dit leidt tot zelfdiscipline (ja, een eigenschap die je kan trainen!).

Betrek je partner, familie en vrienden. Laat hen je financiële doel begrijpen. Leg uit waarom je dit doet. Wat is je uiteindelijke doel? (minder werken, meer leven, et cetera). Je wilt hen erbij betrekken om je succeskans te verhogen. Allereerst geeft het een stok achter de deur (sociale druk). Ten tweede krijg je meer steun. En ten derde bestaat er de mogelijkheid dat je partner of vriend(in) mee gaat doen. Teamwork is leuker en beter.

Tip 3. De grootste kosten besparen doe je door niet te kopen

Dit is de beste tip voor veel geld besparen. In het leven heb je nu eenmaal vaste lasten. Deze kan je tot enige mate inperken (tip 4 en 5), zonder een gijzelaar van het geld te worden. Maar dit is niet je grote kostenpost. Je grootste kosten liggen in jouw toekomstige beslissingen. In het besluit om niet een dure auto, duur huis, et cetera, te kopen.

In het artikel over hoe 20.000 euro investeren gaf ik het voorbeeld van de auto. Lang verhaal kort: stel dat je 30.000 euro hebt. Je kan nu een dure auto kopen. Of je koopt een mooie auto voor 10.000 euro. Bij voorkeur tweedehands ( 100.000 euro van. Oftewel: bespaar vandaag veel geld met één keuze, en koop later die dure auto met “gratis” geld.

Iedereen begrijpt dit. De uitdaging? Discipline en emoties.

Wat voor mij helpt zijn twee gedachten. Allereerst door lange termijn denken. Ik maak nu een keuze voor financiële vrijheid in de nabije toekomst. En ten tweede train ik mijn Geld Mindset op dankbaarheid. Ik herinner mijzelf er dagelijks aan waar ik dankbaar voor ben (inclusief mijzelf). Hierdoor hecht ik minder waarde aan materiële eigendom. Behalve dan aan geld, omdat ik dit middel voor mij laat werken ten behoeve van financiële vrijheid.

Wees dankbaar voor wat je hebt. Herhaal dit tegen jezelf iedere dag. Zodoende hoef je minder te kopen

Een andere effectieve tip om je emoties in bedwang te houden is het stellen van een vraag.

Hoe vermijd je koopdrang van luxe kleding of die stoere auto? Stel jezelf deze vraag bij iedere potentiële aankoop: hoeveel uur moet ik werken om dit product te kopen? Stel dat je een dure auto wilt kopen. Je moet er drie jaar voor werken (netto spaarbedrag). Is het werkelijk drie jaar van jouw leven waard?

Tip 4. Slim geld besparen volgens 80/20-regel

Mijn beste tip voor geld besparen is om vooral de focus te verschuiven naar méér geld verdienen. Tevens gaf ik aan dat je natuurlijk snelle winst kan boeken door wat extra te besparen. Je kan de 80/20-regel toepassen. Zo kan je effectief geld besparen zonder dat het je leven beheerst.

De 80/20-regel (Pareto) stelt dat 80% van het resultaat voorkomt uit 20% van de input. Als tip tot geld besparen betekent dit dat 80% van de grootste kosten voortkomen uit 20% van alle kosten. Achterhaal jouw 20% grootste kostenposten. Meestal zijn dit er een stuk of 4 tot 5. Leg daar de focus op. Streef naar 10 – 20% minder uitgaven op die kostenposten, en je boekt het meest effectief resultaat.

Tip 5. Slim geld besparen door kosten vergelijken

Tot slot, de laatste tip voor slim geld besparen. Alles heeft een vraagprijs. Dit wilt niet zeggen dat jij het ervoor hoeft te betalen. De vraag is vooral: wil je ervoor betalen? (tip 3). Indien ja, dan ga je over tot aankoop. Het is aan jou om te onderhandelen. De prijs die je ziet is een vraagprijs. Er is altijd ruimte voor onderhandeling.

Hierbij wat tips:

  • Vergelijk de kosten: zijn er goedkopere aanbieders met eenzelfde kwaliteit?
  • Vraag aan de verkoper of ze korting kunnen geven. Durf gewoon te vragen “kan je iets aan de prijs doen?”.
  • Bespaar geld op dure abonnementen en (energie)contracten door jaarlijks de kosten te vergelijken. Stap over indien aantrekkelijk. Zo kan je jaarlijks honderden euro’s besparen op energie- en andere verzekeringen

Stel dat je 10% korting kan krijgen op alles wat je koopt. Dat is veel geld. Zeker wanneer je 10% korting kan pakken op de grootste uitgaven, zoals een huis, auto, keuken, badkamer, meubelset, et cetera.

Ook hier geldt weer de 80/20-regel. Stop je energie in de grootste uitgaven zoals die van hierboven. Spendeer geen energie om 10% korting te krijgen op een goedkoop product. Maar 10% korting op €5000 tikt aardig aan. Stel dat je één dag investeert om die -10% te realiseren. Dat is een mooie verdienste.

Een laatste tip: blijf lange termijn denken. Soms is duurder ook echt beter. Denk aan hoge kwaliteit spullen die langer meegaan. Stel dat je schoenen wilt kopen. Paar 1 kost €50 en gaat één jaar mee. Paar 2 kost €200 en gaat vijf jaar mee. Onderaan de streep is paar 2 goedkoper.

En, wat vind je van deze tips voor slim geld besparen? Heb je nog aanvullende tips voor ons om het artikel beter te maken? Laat het ons weten in een reactie hieronder 😊.