Hoe Slim Beleggen Nu Aandelen Duur Zijn en Koers op Recordhoogte?

Beste Happy Investor, slim beleggen betekent dat je blijft vasthouden aan je strategie terwijl je slim maneuvreert in tijdelijke omstandigheden. Nieuw jaar komt eraan. Aandelen, vastgoed en crypto staan op het hoogste punt ooit. Alles lijkt duur: overgewaardeerde aandelen, vastgoedprijzen die exponentieel stijgen en Altcoins die met +1000% op één dag omhoog knallen. Hoe gaan we hiermee om? Welke verstandige investeringen kunnen wij maken in dit risicovol speelveld?

Hieronder ideeën voor hoe slim beleggen wanneer “alles” duur is.

Inhoudsopgave

Wat betekent slim beleggen en hoe is dit van toepassing?


Mijn definitie is dit: slim beleggen betekent investeren voor duurzaam succes waarbij we sterven naar hoger dan gemiddeld rendement tegen acceptabel risico. Dit betekent onder meer het aanbrengen van de juiste risicospreiding, lange termijn beleggen en een juiste balans tussen risico en rendement. Tevens betekent slim beleggen dat je meebeweegt met de markt zonder concessies te doen aan je lange termijn strategie. Oftewel: een geleidelijke flow van tijdelijke allocatieverschuivingen afhankelijk van het momentum.

Hoe slim beleggen?

Het momentum is dat er veel onzekerheid heerst in met name de V.S. aandelenmarkt. Aandelen zijn historisch duur op basis van financiële waardering. Dit zien we terug in de gewogen gemiddelde P/E van de S&P 500.

Ook andere investeringsmarkten waaronder vastgoed en crypto staan op het hoogste punt ooit.

Tevens speelt er onzekerheid omtrent de torenhoge inflatie, potentieel hogere rentevoet, het covid-19 virus en grote druk op supply chains van toeleveranciers.

Dit lijkt op een “cocktail for disaster”. Maar niemand die het zeker weet. Het timen van de markt, door nu alles te verkopen, pakt vaak slecht uit (ik spreek helaas uit ervaring). Een wellicht beter alternatief is “go with the flow”. Dat betekent dat je nu meer dan ooit moet zoeken naar slimme beleggingen.

Blijf wel vasthouden aan je lange termijn strategie. Als het goed is heb je een gediversifieerde portefeuille. Het is nu de kunst om tijdelijk meer gewicht te geven aan lager-risico beleggingen (zoals Value aandelen) en minder gewicht aan risicovolle beleggingen (zoals overgewaardeerde groeiaandelen).

Bij een potentiële beurscorrectie zullen met name de overgewaardeerde aandelen sterk dalen. Dat is het moment om weer bij te kopen (buy low, sell high). Dit geldt zelfs voor ETF’s!

Hieronder geef ik concrete voorbeelden van slimme beleggingen.

Hoe niet slim beleggen?


Wellicht voor jou overbodig, maar toch voor de zekerheid enkele voorbeelden van hoe je niet slim belegt. Niet slim beleggen komt vooral neer op té veel risico nemen. Te onbezonnen (emotioneel) handelen. Niet vasthouden aan je strategie en jezelf gek laten maken door de waan van de dag (media).

Dit zijn andere voorbeelden van domme beleggingen / acties:

  1. Beleggen met geld dat je niet kan missen voor langere perioden
  2. Wachten op een beurscorrectie die wel eens jaren kan duren
  3. Te veel geld op één aandeel zetten
  4. Een aandeel kopen omdat je dit als tip krijgt op een feestje van een dronken kameraad
  5. Beginnen zonder dat je begrijpt hoe alles werkt (CFD’s, turbo’s, opties, pas ermee op!)
  6. YOLO… totdat je al je geld bent verloren

Je kan nu wel een beeld schetsen nietwaar. Gelukkig is dit voor jou niet van toepassing aangezien je in jezelf investeert en kennis opdoet (goed bezig!).

Dan nu enkele concrete suggesties en ideeën voor hoe slim beleggen.

Ideeën voor hoe slim beleggen in aandelen wanneer de markt hoog staat


De grafiek van hierboven weergeeft de koersontwikkeling van de S&P 500 sinds 1980. In 2013 stond de koers op het hoogste punt “ooit”. Desondanks was dat een prima instapmoment geweest.

Slim beleggen voor de lange termijn doe je niet door (alleen) naar grafieken te kijken. Technische analyse, zoals ze dat noemen, is wel nuttig. Mijns inziens is het echter vooral een aanvullende tool. Ik hecht meer waarde aan fundamentele analyse. Dit houdt in dat je kijkt naar de financiële waardering. Zo was in 2013 de financiële waardering van aandelen véél beter dan op de koerspiek van het jaar 2000 (dot.com-crisis).

Slim beleggen in aandelen doe je door kritisch te kijken naar de huidige financiële waardering. En in dit geval is de financiële waardering van de meeste (USA) aandelen erg hoog.

Dit wilt niet zeggen dat alle aandelen duur zijn. Slim beleggen doen we door te kijken naar welke aandelen nochtans gunstig geprijsd zijn. Door het toekennen van meer gewicht aan dit type aandeel binnen onze portfolio, kunnen we risico verlagen en rendement verhogen (wat bij een beurscorrectie betekent dat je minder verlies maakt).

Een ander punt van aandacht is de hoeveelheid cash die je wenst aan te houden voor het geval dat de beurs wel crasht.

Hieronder vind je concrete ideeën voor slimme beleggingen op dit moment.

Gespreide ETF’s met lage P/E-ratio

ETF’s zijn ontworpen voor (meer) passief beleggen. Voor lange termijn beleggers kan dit werken onder bepaalde regels. Wil je echter een hoger dan gemiddeld rendement halen? Dan zou je een meer actieve (ETF) beleggingsstrategie willen hanteren.

Een van de aandachtspunten in relatie tot slim beleggen is om nu meer gewicht te geven aan lager-risico ETF’s.  

Kijk naar gespreide ETF’s met lage P/E-ratio. Voorbeelden hiervan zijn Value ETF’s, Dividend ETF’s en specifieke thema- en grondstoffen ETF’s. Ook ETF’s gericht op Azië zijn momenteel gunstiger gewaardeerd. Let daarbij wel op de groeipotentie (Value).

Waarom deze tip?

Bij een beurscorrectie zal alles dalen. Echter zullen overgewaardeerde activa significant harder dalen. Gespreide ETF’s met lage P/E-ratio worden bij beurscorrectie nóg goedkoper dan ze al zijn. Daarmee wordt het werkelijk een koopje. Dit soort activa zullen derhalve minder hard dalen, omdat men hier eerder “buy the dip” toepast. En mocht er geen beurscorrectie komen dan pak je alsnog rendement.

Bij overgewaardeerde aandelen is dit niet (altijd) het geval. Deze kunnen minimaal dalen tot aan haar intrinsieke waarde. Voor sommige aandelen kan dit -50% betekenen. En als je pech hebt dalen ze onder de intrinsieke waarde, wat een koersdaling van bijvoorbeeld -70% kan zijn.

Als je nu €10.000 inlegt op overgewaardeerde aandelen en zij dalen met 70%, dan houd je €3000 over. Nu heb je een zeer hoog rendement van +225% nodig om überhaupt weer je initiële inzet terug te krijgen!

Tip: bekijk deze beste ETF’s en analyseer welke een gunstige P/E-ratio hebben.

(Deep) Value aandelen


In risicovolle en onzekere tijden is het een slimme belegging om meer (deep) Value aandelen in je portfolio te nemen. Dit zijn aandelen met een prijs die onder de intrinsieke waarde van het bedrijf ligt. Value impliceert dat je meer waarde krijgt voor wat je betaalt. Behoed jezelf van de “Value trap”, en kijk vooral naar de toekomst.

Welke bedrijven realiseren stabiele winstgroei in de nabije toekomst en kan je nu kopen tegen een aantrekkelijke prijs?

Een voorbeeld ter inspiratie vind je in dit artikel met 10x goedkope aandelen voor komend jaar.

Aandelen in grondstoffen

Specifiek lijkt de opmars van grondstoffen te kunnen aanhouden. De grondstoffenmarkt is cyclisch. De afgelopen tien jaar was een treurige bear market voor dit type aandeel. Nu het aanbod echter flink is afgenomen, mede door covid-19, en de vraag rap toeneemt, ontstaat er een onbalans. Het gevolg: prijsstijging. En derhalve neemt de winst van bedrijven die grondstoffen leveren zeer sterk toe.

Stel: een energiebedrijf in aardgas heeft een kostprijs van 1 euro per m3. De huidige verkoopprijs bedraagt 1,20 euro per m3. Dit is een winstmarge van 20%. Dan ontstaat er “opeens” een supply chain squeeze. De prijs stijgt op korte termijn naar 2 euro per m3. De winstmarge stijgt hierdoor naar 100%. Oftewel: voor dezelfde aandelenprijs heb je nu een bedrijf met een winstgroei van x5.

Dit is hoe grondstoffenmarkten in korte tijd exponentieel kunnen groeien.

Tip ter inspiratie: deze 5 uranium aandelen kunnen een slimme belegging zijn op de korte termijn.

Dividendaandelen met stabiele dividendgroei

Tot slot is het een slimme belegging om meer dividendaandelen te kopen wanneer toekomstige economische groei onzeker is. Dit type aandeel is doorgaans minder volatiel. Bovendien wordt er dividend uitgekeerd wat je kan herinvesteren. Het is altijd slim om de beste bedrijven tegen een lagere prijs bij te kopen.

Let wel op je analyse. Je dient er zeker van te zijn dat de aangekochte bedrijven een gunstig toekomstpotentieel hebben 😉.

Een voorbeeld ter inspiratie vind je in deze 5 beste AEX dividend aandelen voor komend jaar.

Alternatieve slimme beleggingen wanneer aandelen en vastgoed duur zijn


Slim beleggen binnen de aandelenmarkt is noodzakelijk. Je dient rekening te houden met het momentum van de markt zonder je lange termijn strategie te laten vallen. Waarom? Omdat aandelen een koersbeweging hebben. De koers kan rap dalen of stijgen op basis van momentum. Ook bij vastgoed is dit, in minder beperkte mate, het geval.

Zie jij jezelf als een meer voorzichtigere of passievere belegger? En ben je tevreden met een iets lager doch mooi rendement van ±6 – 8%?

In dit geval hoef je niet moeilijk te doen. Je kan ook slim beleggen in niet-volatiele activa. Dit zijn investeringsmarkten waarbij je nauwelijks tot geen last hebt van koersbewegingen.

Op onze website vind je 400+ artikelen met meer dan genoeg voorbeelden. Denk daarbij aan P2P Lending, crowdfunding en vastgoedfondsen.

Tip: je kan deze beste vastgoedfondsen vergelijken. Dat is een goede en relatief passieve aanvulling op je portfolio. Het dividend is overigens vrij hoog met circa 5 – 8,5% per jaar.  

En, wat vind jij slimme beleggingen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat enkele affiliate links. Mocht je een account willen aanmaken dan zou ik het waarderen als je dat via onze linkjes doet. Dit kost jou niks extra’s en in ruil voor onze kennisdeling en tips ontvangen wij een vergoeding vanuit de aanbieder (win-win).