Mitsubishi UFJ Financial Group aandelen kopen? Analyse +29% Groei | Happy Investors

In dit artikel behandelen we een analyse van Mitsubishi UFJ Financial Group  aandelen. Mitsubishi UFJ Financial Group  aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Mitsubishi UFJ Financial Group, Japan’s grootste bankgroep

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) is de grootste bankholding in Japan. Naast de thuismarkt is het bedrijf ook actief in de VS, Europa, Azië en Oceanië en andere internationale markten. Mitsubishi UFJ Financial levert een breed scala aan diensten, waaronder commercial banking, fiduciaire diensten en investment banking-diensten.

  • Ticker: MUFG
  • Toegangsprijs: 6,4 dollar
  • Richtprijs: $8,3 
  • Potentieel: 28,7%
  • Potentieel dividendrendement: 3,4%.
  • Horizon: 12 maanden 
  • Risico: Hoog
  • Positiegrootte: 2%

Analyse Mitsubishi UFJ Financial Group Aandelen

In april verhoogde Warren Buffett's Berkshire Hathaway zijn belangen in de vijf grootste Japanse handelshuizen: Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co en Sumitomo. De legendarische investeerder bezit nu 7,4% in elk bedrijf, wat Berkshire's grootste aandelenbelang is buiten de VS en Europa.

In een interview met CNBC vorige week zei Buffett dat de Japanse bedrijven werden verkocht tegen wat hij "een belachelijke prijs vond, vergeleken met de toenmalige rentetarieven". Bovendien zei de miljardair dat hij actiever in het land zou kunnen investeren.

Die aandacht van het Oracle of Omaha voor Japan wijst op de toenemende aantrekkelijkheid van het land voor beleggers. Wij hebben drie Japanse aandelen geselecteerd die hun beleggers een hoog rendement kunnen opleveren:

  • Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG)
  • Canon (CAJ)
  • Sony Groep (SONY)

Hieronder vindt u de beschrijving van een beleggingsidee met betrekking tot Mitsubishi UFJ Financial Group. Soortgelijke ideeën voor Canon en Sony Group vindt u in onze aandelen analyses.

Waarom Mitsubishi UFJ Financial Group aandelen kopen?

Japan is een aantrekkelijke regio voor value-beleggers. Lokale aandelen worden aanzienlijk goedkoper verhandeld dan hun Europese en Amerikaanse collega's, zowel in absolute als in vergelijkbare termen. Meer dan 40% van de Japanse blue chips, waaronder Toyota Motor, Mitsubishi UFJ Financial en Softbank, worden verhandeld tegen P/B-multiples van minder dan 1,0x. In Europa handelt ongeveer 20% van de blue chips tegen een korting op de boekwaarde en in de VS minder dan 10%.


Decennialang stonden Japanse bedrijven bekend om hun inefficiënte kapitaalallocatie. Hun rendement op geïnvesteerd kapitaal bleef achter bij dat van Amerikaanse en Europese bedrijven. De laatste jaren hebben Japanse bedrijven echter aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verbeteren van hun operationele efficiëntie. Als gevolg daarvan bereikte de mediane ROIC voor Japanse blue chips hetzelfde niveau als in de VS en presteerde zij iets beter dan Europa.


Met andere woorden, Japanse bedrijven doen qua operationele efficiëntie niet onder voor hun tegenhangers in Europa en de VS, maar worden nog steeds onderschat. Het zal tijd vergen voordat beleggers hun houding ten opzichte van Japan veranderen. De aankopen van Berkshire Hathaway zouden een motor kunnen zijn voor dergelijke veranderingen.

Begin april stuurde de beurs van Tokio een memorandum naar beursgenoteerde ondernemingen waarin staat dat ondernemingen die met een korting op de boekwaarde handelen, formeel een lijst van maatregelen moeten voorleggen om de kapitaalallocatie te verbeteren en zo de aandelenprijzen te verhogen. Dit feit heeft uiteraard de aandacht getrokken van buitenlandse beleggers. Eind maart kondigde Ken Griffins befaamde Citadel hedgefonds van $54 miljard aan dat het van plan is zijn kantoor in Tokio dit jaar te heropenen. Citadel sloot zijn Japanse kantoor in 2008.

De banksector is een van de meest vatbare sectoren voor de massale instroom van kapitaal in de economie. Als de grootste bankgroep van het land zal Mitsubishi UFJ Financial waarschijnlijk sterk profiteren van de toenemende belangstelling van westerse investeerders voor de Japanse financiële markt.

Veel institutionele beleggers hebben onlangs hun belang in Mitsubishi UFJ Financial vergroot. Onder hen Price T Rowe Associates, een dochteronderneming van de gerenommeerde vermogensbeheerder T. Rowe Price, die zijn belang met 7,4% verhoogde tot $3,28 miljoen. UBS Group verhoogde zijn belang in Mitsubishi UFJ Financial met een indrukwekkende 628% tot $3,39 miljoen. Boothbay Fund Management verhoogde zijn positie met 112,5% tot $4,21 miljoen. Capricorn Fund Managers verdrievoudigde zijn belang tot $9,37 miljoen en Jane Street Group verhoogde zijn aandelenbelang met maar liefst 1.929,8% tot $27,6 miljoen.

Mitsubishi UFJ Financial onderscheidt zich door zijn kwalitatieve en gediversifieerde kredietportefeuille. De meeste leningen op de balans van de bank zijn lokale bedrijfsleningen, terwijl een aanzienlijk deel ook bestaat uit buitenlandse leningen, wat de valutarisico's voor buitenlandse investeerders beperkt. Aan het einde van de laatste verslagperiode bedroeg het aandeel onrendabele leningen van het bedrijf 1,02%, wat onder het gemiddelde niveau in de Amerikaanse banksector ligt.

In tegenstelling tot zijn Amerikaanse tegenhangers wordt de balans van Mitsubishi UFJ Financial niet beïnvloed door rentewijzigingen: het bedrijf sloot de laatste verslagperiode af met een netto ongerealiseerde winst uit de herwaardering van voor verkoop beschikbare effecten. Een aanzienlijk geaccumuleerd tekort uit de herwaardering was de oorzaak van de recente bankpaniek in de VS.


Mitsubishi UFJ Financial Group investeerde 9 miljard dollar in Morgan Stanley tijdens de marktturbulentie in 2008, en daarna vormden de twee bedrijven gezamenlijke makelaarsondernemingen. Tegenwoordig bezit Mitsubishi UFJ Financial 20% in Morgan Stanley, en de beroemde investeringsbank zorgt voor ongeveer 40% van de nettowinst van het Japanse bedrijf. Het aandeel van Mitsubishi UFJ Financial in Morgan Stanley wordt geschat op 30,4 miljard dollar, terwijl de totale kapitalisatie van het bedrijf slechts 76 miljard dollar bedraagt.

Financiële Analyse Mitsubishi UFJ Financial Group aandelen

De analyse van de financiële prestaties van Mitsubishi UFJ Financial wordt gepresenteerd in Amerikaanse dollars (US$). De financiële resultaten van het bedrijf over de laatste 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

  • De inkomsten bedroegen 46,26 miljard dollar tegen 42,62 miljard dollar in BJ 2021. De positieve dynamiek is te danken aan de hogere rentevoeten.
  • Het bedrijfsresultaat bedroeg 3,83 miljard dollar, tegen 9,88 miljard dollar aan het eind van het jaar.
  • De nettowinst daalde van $10,18 miljard naar $3,04 miljard. De daling was te wijten aan hogere voorzieningen voor kredietverliezen en een stijging van de overige bedrijfskosten als gevolg van de verkoop van een dochteronderneming.

  • In de afgelopen 12 maanden (van het derde kwartaal van het vorige jaar tot het derde kwartaal van het lopende jaar) bedroeg het rendement op activa 0,10% tegen 0,32% voor het jaar.
  • Het rendement op eigen vermogen daalde van 6,61% naar 2,05%. De daling is te wijten aan de negatieve dynamiek van de netto-inkomsten.

Wij verwachten dat de financiële resultaten van het bedrijf zich zullen herstellen aangezien de kosten voor het afstoten van de dochteronderneming tijdelijk zijn. Tegelijkertijd groeit de kredietportefeuille, blijft de spread op binnenlandse leningen ongewijzigd en neemt deze op internationale markten toe.

Mitsubishi UFJ Financial wordt gekenmerkt als een goed gekapitaliseerde bank. De totale Tier 1-kapitaalratio, de belangrijkste indicator voor de kapitaaltoereikendheid van een financiële instelling, bedroeg 11,06%, ruim boven het wettelijke vereiste van 6,50%. De leverage ratio bedraagt 5,14%, eveneens boven de reglementaire vereiste van 3%.

Waardering Mitsubishi UFJ Financial Group aandelen

Onze vergelijkingssteekproef omvat buitenlandse banken uit economisch ontwikkelde landen, zoals Bank of Montreal, DBS Group Holdings en National Australia Bank, evenals verschillende Japanse banken, waaronder Sumitomo Mitsui Financial Group en Mizuho Financial Group. Mitsubishi UFJ Financial handelt met een P/B-multiple van 0,62x diep in vergelijking met buitenlandse collega's, maar op een vergelijkbaar niveau met andere banken uit het Land van de Rijzende Zon, wat de algemene onderwaardering van de Japanse markt benadrukt.


Het minimum koersdoel van Goldman Sachs is $7,9 per aandeel. Tokai Tokyo Research schat MUFG op $8,9 per aandeel. Volgens de consensusraming van de investeringsbanken bedraagt de reële marktwaarde van het aandeel $8,3 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 29,6% impliceert.

Belangrijkste risico's Mitsubishi UFJ Financial Group aandelen kopen

  • Zoals hierboven opgemerkt, is een aanzienlijk deel van de netto-inkomsten van Mitsubishi UFJ Financial afkomstig van haar belang in Morgan Stanley, waardoor het Japanse bedrijf afhankelijk is van een zeer cyclisch investeringsbankbedrijf.
  • Een sterkere Amerikaanse dollar of een zwakkere Japanse yen ten opzichte van de valutamand zou de resultaten van Mitsubishi UFJ Financial kunnen beïnvloeden. Beleggers in Japanse aandelen lopen met andere woorden aanzienlijke valutarisico's.
  • De Japanse economie wordt geconfronteerd met enkele ongunstige macrorisico's, zoals trage groei en deflatoire druk. Het land staat ook voor demografische uitdagingen zoals de vergrijzing. Beleggers in Japanse aandelen moeten met deze risico's rekening houden bij hun beleggingsbeslissingen, aangezien de risico's de bedrijven op lange termijn kunnen treffen.

En, wat denk jij? Mitsubishi UFJ Financial Group  aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.