Payoneer Aandelen kopen of niet? Analyse +50% Groei | Happy Investors
In dit artikel behandelen we een analyse van Payoneer. Payoneer aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een potentieel van +50% groei. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.
Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.
Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.
Bent u nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.
Over Payoneer, een platform voor betalingsoplossingen
Payoneer Global (PAYO) is een betalingsplatform dat gespecialiseerd is in grensoverschrijdende betalingsoplossingen, B2B crediteuren- en debiteurenrekeningen, multi-valutarekeningen en fysieke en virtuele kaarten. Het bedrijf werd opgericht in 2005 en heeft zijn hoofdkantoor in New York.
- Ticker: PAYO
- Toegangsprijs: $5.70
- Richtprijs: $8,9
- Potentieel: 50,7%
- Horizon: 12 maanden
- Risico: Hoog
- Positiegrootte: 2%
Payoneer aandelen kopen
- Payoneer is actief op de grote en groeiende markt voor grensoverschrijdende B2B-betalingen, waardoor marktplaatsen hun buitenlandse handelaren kunnen betalen.
- Payoneer lost veel van de problemen van de markt voor grensoverschrijdende betalingen op en vereenvoudigt het transactieproces, waardoor het zich sterk positioneert.
- Dankzij de complexe aard van het platform heeft Payoneer de loyaliteit kunnen verdienen van klanten die werken met eminente marktplaatsen, waaronder Shopify, Amazon, Airbnb en Fiverr.
- Het bedrijf profiteert van groeiende markten zoals freelancen, alternatieve huisvesting en het creëren van digitale inhoud.
- Payoneer groeit sterk in inkomsten, genereert een solide kasstroom en verbetert voortdurend de operationele hefboomwerking.
- Volgens de consensus op Wall Street heeft het aandeel meer dan 50% opwaarts potentieel.
Analyse Payoneer aandelen met groeipotentie
Payoneer is actief in de grote en groeiende markt voor grensoverschrijdende betalingen (B2B), waardoor marktplaatsen hun handelaren over de hele wereld kunnen betalen. Grensoverschrijdende betalingen waren traditioneel traag, duur en complex vanwege het grote aantal betrokken tussenpersonen en verschillen in wetgeving en betalingssystemen tussen landen. De globalisering heeft de ontwikkeling van oplossingen op dit gebied echter gestimuleerd.
Volgens Juniper Research worden de wereldwijde uitgaven voor grensoverschrijdende B2B-betalingen momenteel geschat op 37 biljoen dollar. Verwacht wordt dat dit bedrag tegen eind 2024 40 biljoen dollar zal bedragen. De stijging met 3 biljoen dollar zal worden aangedreven door de groeiende populariteit van marktplaatsen met een aanzienlijk aandeel buitenlandse verkopers.
Hoewel grensoverschrijdende betalingen een belangrijke rol spelen in de wereld van vandaag, wordt verwacht dat slechts 8% ervan in 2024 instant zal zijn (een transactie in tien seconden of minder). Dit cijfer wijst op aanzienlijke ruimte voor groei van de betalingstechnologie. Naar verwachting zullen problemen met verouderde betalingskanalen worden opgelost door nationale betalingssystemen te exporteren en aan te passen naar andere landen, en door gebruik te maken van technologische oplossingen zoals die van Payoneer.
Payoneer aandelen kopen of niet?
De ontwikkeling van de markt voor grensoverschrijdende betalingen hangt samen met de groei van de elektronische handel. Aangezien het marktplaats-bedrijfsmodel de interactie inhoudt van vele tegenpartijen die elkaar op verschillende manieren en op verschillende tijdstippen betalen, zorgt dit voor aanzienlijke moeilijkheden op het gebied van boekhouding, wisselkoersen en fraudepreventie. Payoneer lost veel van deze problemen op en vereenvoudigt het transactieproces, waardoor het een sterke positie inneemt in een groeiende markt. Een van de directe concurrenten van het bedrijf is PayPal Holdings. PayPal heeft echter hogere transactiekosten en dit platform ondersteunt slechts 26 valuta, terwijl Payoneer er 150 ondersteunt.
Ook biedt Payoneer, in tegenstelling tot andere soortgelijke platforms die zich specialiseren in een specifiek gebied, een breed scala aan diensten. Het bedrijf blijft zowel oude als nieuwe producten en diensten ontwikkelen, waaronder B2B crediteuren/debiteuren, werkkapitaal, merchant services en fysieke en virtuele kaarten. Het B2B AP/AR-product werd enkele jaren geleden gelanceerd en vertoont een gestage groei; het volume van de servicetransacties voor de eerste 9 maanden van 2022 overtrof het niveau van 2021.
De complexe aard van het platform heeft Payoneer de loyaliteit opgeleverd van kleine en middelgrote bedrijven die werken met grote marktplaatsen, waaronder Shopify, Amazon, Airbnb, Envato, Upwork en Fiver. Als zodanig profiteert het bedrijf van groeiende markten zoals freelancing, alternatieve huisvesting en digitale contentcreatie.
Financiële analyse Payoneer aandelen
Payoneer heeft sinds zijn beursgang een indrukwekkende financiële groei doorgemaakt. De resultaten van het bedrijf voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:
- Het transactievolume bedroeg 61,3 miljard dollar, tegen 56,7 miljard dollar een jaar eerder.
- De inkomsten stegen met 32,6% tot 627,6 miljoen dollar. De groei was te danken aan een toename van het transactievolume en een stijging van de rente, omdat het bedrijf ook verdient aan het geld van klanten, die in geldmarktfondsen beleggen.
- De brutowinst steeg van 371,9 miljoen dollar naar 517,5 miljoen dollar. De brutomarge steeg van 78,56% naar 82,45%.
- Het bedrijfsverlies daalde van -$30,2 miljoen naar -$22,2 miljoen. De operationele marge steeg van -6,38% naar -3,54%.
- De nettowinst is negatief en bedraagt -12,0 miljoen dollar tegen -34,0 miljoen dollar een jaar eerder. De nettomarge steeg van -7,18% naar -1,91%.
Hoewel Payoneer verliesgevend blijft, beheerst het bedrijf de waardevermeerdering voor de aandeelhouders, wat blijkt uit de structuur van de bedrijfskosten, waarvan 23% betrekking heeft op andere bedrijfskosten en nog eens 18% op onderzoek en ontwikkeling. Theoretisch, als Payoneer de op aandelen gebaseerde compensatie tot nul zou terugbrengen, zou het netto-inkomen 40,2 miljoen dollar bedragen.
De hoge kwaliteit van het operationele hefboomeffect komt tot uiting in de aangepaste EBITDA. Eind 2022 bedroeg de indicator 48,5 miljoen dollar, tegen 28,2 miljoen dollar een jaar eerder.
Uit de brutomarge blijkt dat de onderneming actief profiteert van schaalvoordelen: de eenheidskosten van elke extra transactie dalen naarmate het volume ervan toeneemt. Aangezien Payoneer zich in de beginfase van zijn ontwikkeling bevindt en het bedrijf nog veel ruimte voor groei heeft, verwachten wij dat het zijn winstgevendheid zal blijven verbeteren.
Onze stelling wordt gedeeltelijk bevestigd door de gedurfde prognoses van het management van het bedrijf. De omzet zal in 2023 naar verwachting $800-810 mln bedragen, een stijging van 28% in het midden van de prognosebandbreedte; de aangepaste EBITDA zal $120-130 mln bereiken, wat een groei van 150-170% op jaarbasis impliceert.
Payoneer verhoogt voortdurend zijn kasstroom. Eind 2022 bedroeg de operationele kasstroom 84,0 miljoen dollar, tegenover 20,0 miljoen dollar een jaar eerder. De vrije kasstroom steeg van $13,1 miljoen naar $73,5 miljoen. De groei was te danken aan een verbeterde operationele hefboom en een daling van het nettowerkkapitaal.
Payoneer heeft een sterke balans, met een totale schuld (inclusief warrantverplichtingen) van $42,1 miljoen, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $546,2 miljoen. De nettoschuld is dus negatief en bedraagt -$504,1 miljoen.
Financiële Waardering Payoneer aandelen
Payoneer wordt verhandeld tegen een premie ten opzichte van zijn sectorgenoten. De hogere waardering is echter gerechtvaardigd gezien de hoge organische groei van de inkomsten en de exponentiële groei van de aangepaste EBITDA. De verwachte EV/EBITDA-multiple van 12,71x is opmerkelijk omdat hij ongeveer overeenkomt met het sectorgemiddelde.
Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat door Jefferies is vastgesteld is $7 per aandeel. Citigroup raamt PAYO op zijn beurt op $11. Volgens de consensus op Wall Street is een eerlijke marktwaarde $8,9, wat een opwaarts potentieel van 56,14% impliceert.
Belangrijkste risico's bij Payoneer aandelen kopen
- Aangezien Payoneer een bedrijf is dat transactiekosten berekent, is het bedrijf afhankelijk van de economische activiteit. Indien er duidelijke tekenen zijn van een vertraging van de bedrijfsactiviteit, zouden de financiële prestaties van Payoneer en de waarde van de aandelen van het bedrijf aanzienlijk kunnen dalen.
- Momenteel is de belangrijkste markt van Payoneer China, dat goed is voor 31% van de totale inkomsten. De hoge concentratie op de Chinese markt brengt aanzienlijke politieke risico's met zich mee voor het bedrijf.
- Aangezien Payoneer een bedrijf is dat transactiekosten berekent, is het bedrijf afhankelijk van de economische activiteit. Indien er duidelijke tekenen zijn van een vertraging van de bedrijfsactiviteit, zouden de financiële prestaties van Payoneer en de waarde van de aandelen van het bedrijf aanzienlijk kunnen dalen.
- Momenteel is de belangrijkste markt van Payoneer China, dat goed is voor 31% van de totale inkomsten. De hoge concentratie op de Chinese markt brengt aanzienlijke politieke risico's met zich mee voor het bedrijf.
En, wat denk jij? Payoneer kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!
Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.