Geld besparen op boodschappen dankzij deze 7 tips

Geld besparen op boodschappen is een snelle winst voor wie wat extra wilt sparen. Zo spendeert men 100 tot wel 200 euro per week aan boodschappen. Dat is heel veel geld! En waar gaat het naar toe? Natuurlijk heb je voeding nodig, maar dat wil niet zeggen dat je dan geld moet weggooien. Wie slim boodschappen doet, kan heel wat besparen. 100 tot 300 euro per maand moet zeker mogelijk zijn voor sommige gezinnen. In dit artikel gaan we alle bespaartips op boodschappen bespreken, met ook aanvullende ideeën.

In dit artikel lees je 7 tips voor besparen op boodschappen waarmee je 30% goedkoper uit bent.

Laten we beginnen!

De beste tips voor besparen op boodschappen

Uiteraard beginnen we met nummer 1 onder de beste tips om veel geld te besparen op de wekelijkse boodschappen.

Besparen op boodschappen tip 1. Maak een lijstje

Een boodschappenlijstje maken is een effectieve bespaartip. Daar sta je wellicht niet zo bij stil, maar het hebben van een lijstje zorgt ervoor dat je doelgericht boodschappen doet. Dit verkleint de kans dat je in verleiding komt om extra producten te kopen (die je eigenlijk niet nodig hebt). De supermarkt is namelijk één grote marketingtruc, waarbij ze je zoveel mogelijk producten willen laten kopen. Dankzij het lijstje hoef je niet na te denken in de supermarkt, en dat voorkomt dus onnodige aankopen.

Het maken van een boodschappenlijs heeft ook nog een ander voordeel: besparing in tijd. Als je weet wat je wilt kopen, kan je veel sneller boodschappen doen. Ook heeft het als voordeel dat je een standaard lijst kan maken voor producten die je iedere week nodig hebt. Dan kan je de lijst sneller aanvullen met wekelijkse gerechten voor bijvoorbeeld het avondeten.

Geld besparen is goed, maar het is veel makkelijker en leuker om véél geld te verdienen

Besparen op boodschappen tip 2. Ga naar één supermarkt

Naar één supermarkt gaan klinkt logisch, maar toch doen veel mensen dit niet. Als jij daar bij hoort dan zijn er een aantal goede redenen om dit toch te overwegen. Allereerst bespaar je minder geld dan je denkt door bij twee supermarkten te shoppen. Onderaan de streep ben je misschien 5 euro goedkoper uit, maar daar komen ook je benzinekosten bij. En veel meer belangrijk: het kost je meer tijd.

Als jij 30 minuten extra kwijt bent aan boodschappen, omdat je naar twee supermarkten moet, is dat dan die paar euro’s waard?

Ik geef liever een paar euro meer uit in ruil voor 30 minuten extra tijd in mijn leven. Bedenk goed dat tijd meer kostbaar is dan geld. Een gouden bespaartip is dan ook om je aankopen terug te rekenen in hoeveel uur je ervoor moet werken. Als je een product koopt kan je jezelf twee vragen stellen. De eerste vraag is “heb ik dit product eigenlijk wel nodig?”. De tweede vraag is “hoeveel uur moet ik werken om dit product te kunnen betalen, en is dat het wel waard?”. Als het antwoord op een van deze twee vragen negatief is, dan kan je beter niet de uitgave doen. Natuurlijk zijn er best uitzonderingen op deze regel. Zie het dan ook als richtlijn, als een hulpmiddel voor advies. Zo denken, vergt een bepaalde mindset. Een Happy Investors Mindset zoals ik het noem, en het is de weg naar financiële onafhankelijkheid.

Bedenk ook dat het veel slimmer is om véél geld te verdienen in plaats van een paar honderd euro te kunnen besparen. De beste manier om veel geld te verdienen is door te beginnen met beleggen. Zorg er wel voor dat je goed weet wat je doet.

Besparen op boodschappen tip 3. Ga naar de goedkoopste supermarkt

Je wilt geld besparen op boodschappen. Daarvoor helpt het om naar één supermarkt te gaan. Maar dan zal je wel naar de goedkoopste supermarkt moeten gaan. Dit lijkt voor de hand liggend, maar toch doen veel mensen dit niet. De reden hiervoor is tweeledig. Enerzijds heb je bijvoorbeeld de Albert Hein die veel aan marketing doet en mooie winkels heeft. Daar is het fijn om te shoppen, en ze hebben een heel groot aanbod met ook specialere producten. Maar je betaalt er wel meer voor dan bijvoorbeeld bij de Lidl of de Jumbo. De andere reden is gewoonte. Als je gewend bent om naar een duurdere supermarkt te gaan, dan heb je daar een vast inkooppatroon voor je boodschappen. Zoals producten die je heel lekker vindt. Als je dan opeens naar een andere supermarkt gaat, hebben ze sommige producten niet of in een net andere smaak.

Als je geld wilt besparen op boodschappen kan je het beste kiezen voor de goedkoopste supermarkt. Op jaarbasis kan je dit toch zo’n 5 tot 10% op je totale uitgave besparen. De goedkoopste supermarkten vind je uit onderzoek bij de Consumentenbond.

Besparen op boodschappen tip 4. Maak alleen gebruik van acties op boodschappen die je normaal ook koopt

Zoals ik al zei, de supermarkt doet er alles aan om je zoveel mogelijk geld te laten uitgeven. Een bijzonder effectief middel hiervoor is de actie. Je kent ze wel: 3-halen-2-betalen, Op = Op, et cetera. Dit alles zijn lokkertjes. Lokkertjes om jou naar de supermarkt te halen. Daarom is het bij besparen op boodschappen zo belangrijk dat je altijd naar slechts één supermarkt gaat, en dan de goedkoopste (tip 2 en 3). Die lokkertjes zijn er namelijk niet voor niets. Vaak zijn dit goede acties waarbij je letterlijk veel kan besparen, maar de intentie is om jou te lokken om juist meer geld uit te geven. Wees daarvan bewust.

Een nadeel van goede acties is dat het je overhaalt om toch de actie te benutten. Dit zorgt ervoor dat je geld bespaart op die actie, maar onderaan de streep ben je meer geld kwijt als de actie een aanvulling is op je normale boodschappenlijst. Met andere woorden: zo’n 3-halen-2-betalen actie is perfect voor producten die je normaal ook zou kopen. In dat geval kan je overwegen om wat extra voorraad op te slaan, zodat je extra bespaart. Maar ga dus geen extra producten kopen die je normaal niet koopt, puur om de actie. Uiteindelijk ben je dan duurder uit.

Besparen op boodschappen tip 5. Maak gebruik van Cashback

Cashback is een manier waarop je geld kan terugkrijgen wanneer je bij bepaalde winkels koopt. De enige maar hieraan is dat het alleen geldt voor online aankopen. Jezelf aanmelden bij Cashback is gratis. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf te registreren. Vanaf dat moment kan je via het Cashback programma shoppen bij alle grote online winkels van Nederland. Wanneer je dan aankopen doet, krijg je zo’n 3 tot wel 8% korting op al je aankopen. Dat is toch een flinke besparing wanneer je dit per jaar optelt. En het enige wat je hoeft te doen is jezelf te registreren. Dit is een typisch voorbeeld voor makkelijk geld verdienen. Het zijn geen grote knallers uiteraard, want anders zou het niet makkelijk zijn 😉.

Een fysieke vorm van cashback die je wel kan toepassen bij de lokale supermarkt, is de bonuskaart. De bonuskaart kan je gebruiken om punten te sparen. Deze punten krijg je bij een X bedrag aan boodschappen. Ah fin, je kent het waarschijnlijk wel. De bonuskaart kan een interessante manier zijn om wat extra te sparen. Ook heb ik nog een andere slimme tip voor snel geld sparen. Dan heb ik het over de mobiele bank van Bunq die een aantal zeer handige features hebben waardoor je makkelijk kan sparen. Zo hebben ze een automatische spaarfunctie. Als je dan met je bankpas van Bunq iets betaalt, dan wordt het bedrag direct afgerond naar boven tot de hele euro. Het afgeronde bedrag wordt automatisch overgeboekt naar je spaarrekening, waardoor je stiekem toch veel geld kan sparen. En dat geheel automatisch. Super handig als je het mij vraagt. Meer hierover lees je terug in het artikel over mijn ervaringen met Bunq.


Besparen op boodschappen tip 6. Koop zo min mogelijk snoep, chips of snacks

Voor deze bespaartip op boodschappen heb je zelfdiscipline voor nodig. Grote kans dat je dit dan ook niet gaat doen of niet volhoudt. Of ga je mijn ongelijk bewijzen? Ik hoop het. Want niet alleen bespaar je weer extra geld op je boodschappen door geen snoep en chips te kopen. Maar het bespaart je ook heel wat calorieën en ongezonde voeding. Dit laatste is veel belangrijker.

Je leest immers een artikel over geld besparen op boodschappen. Ik ga er dus van uit dat je opzoek bent naar manieren om iedere maand wat extra geld over te houden. Dat is heel goed, want dat is precies waar ik over schrijf. Maar als je al eens een van mijn kennisartikels hebt gelezen, dan weet je inmiddels dat je de focus beter kan hebben op extra geld verdienen. Meer geld verdienen is namelijk leuker en makkelijker dan alleen maar geld sparen. Bij geld besparen kan je namelijk maar tot een bepaald niveau gaan. Neem nu je boodschappen als voorbeeld. Je kan erop besparen, maar je zal toch wel voeding nodig hebben. Zo simpel is het, en dat geldt voor al je maandelijkse uitgaven waaronder je huis, auto, verzekeringen, et cetera. Hierop kan je allemaal besparen, maar niet oneindig. Terwijl je bij geld verdienen wel veel en veel meer geld kan verdienen. Zolang je maar weet hoe.

Besparen op boodschappen tip 7. Koop geen producten bij de kassa

De kassa is het laatste lokmiddel. De allerlaatste kans voor de supermarkt om jou te beïnvloeden om extra geld uit te geven. Het is dan ook niet voor niks dat de grote winstpakkers voor supermarkten bij de kassa liggen. Op die producten zit voor hun de meeste marge. Met andere woorden: daar betaal je altijd te veel voor. Een van de beste bespaartips op boodschappen is dus: koop geen producten die bij de kassa liggen.

Conclusie geld besparen op boodschappen

In dit artikel hebben we 7 bespaartips besproken voor vrij eenvoudig geld besparen op boodschappen. Deze tips heb ik bewust zo simpel mogelijk gehouden. Geld besparen is namelijk niet moeilijk. Het vergt geen hogere wiskunde, maar wel bewustzijn en zelfdiscipline. Dit stukje bewustzijn noem ik de Happy Investors Mindset.

De essentie van deze mindset is dat je op korte termijn bewuste keuzes kan maken op het gebied van geld. Deze keuzes, zoals besparen en investeren, zorgen ervoor dat je op de lange termijn veel meer kan gaan genieten van het leven. Een leven met meer financiële vrijheid en minder stress. Geld besparen op boodschappen is hier maar een zeer kleine fractie van. Lees dus zeker mijn andere artikels, of schrijf je in op mijn nieuwsbrief wanneer je ook meer voldoening, financiële vrijheid en minder stress in je leven wilt.