Wat is een CFD (Contract for Difference)?
Overweeg je het kopen van een Contract for Difference (CFD) om te investeren in aandelen, obligaties of een ETF? Denk dan goed na over je keuze! In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit. Wat is een CFD? Hoe werkt het? En heel belangrijk: wat zijn de risico’s van een CFD kopen? Lees dit artikel goed, omdat een contract for difference eenvoudig lijkt maar beslist niet geschikt is voor beginnende beleggers.
Op naar duurzaam financieel succes!
Wat is een CFD (Contract for Difference)?
CFD's zijn een soort derivaten die beleggers in staat stellen te speculeren op de prijs van een onderliggend actief, zoals een aandeel of grondstof, zonder het daadwerkelijk te kopen. Dit wordt gedaan door een overeenkomst te sluiten op een beleggingsproduct om geld te verdienen aan het verschil tussen de huidige waarde van het activum en de toekomstige waarde ervan.
Dit betekent dat je niet zelf eigenaar wordt van een aandeel, ETF of obligatie, indien je deze koopt op basis van een CFD.
Wanneer je een positie inneemt om contracts for differences (CFD) te kopen of verkopen, wordt gevraagd om de transactiegrootte te kiezen, die verwijst naar het aantal contracten dat je wilt kopen of verkopen. Wanneer de markt gunstig gezind is, zal de winst stijgen in hetzelfde tempo als het momentum van de markt verschuift.
Als je denkt dat de prijs van een beleggingsproduct in de nabije toekomst zal stijgen, kan je een long positie openen (kopen), zodat je geld kunt verdienen als de prijs van het beleggingsproduct in dezelfde richting stijgt.
Als je denkt dat de prijs zal dalen, kan je een short positie openen (ook bekend als een verkooppositie) en winst maken als de prijs inderdaad daalt.
Hoe CFD kopen?
Een CFD kopen werkt zeer eenvoudig en is vergelijkbaar met het kopen van een “normaal” aandeel of ETF. Sommige brokers zoals BUX Zero en eToro bieden CFD’s aan. Dit betekent dat je niet het feitelijke aandeel koopt (als eigenaar), maar een positie inneemt op dit aandeel. Wees hiervan bewust. Vervolgens kan je een CFD kopen alsof je een aandeel of ETF koopt. Verlies of winst zal op dezelfde wijze acteren, zoals hierboven uitgelegd.
Cruciaal aan CFD beleggen is om rekening te houden met hefbomen. Je kan een “normale” CFD op aandelen kopen zonder hefboom. Maar veel brokers maken het verleidelijk om te investeren mét hefboom. Bijvoorbeeld 1 : 5. In dit geval zet je 100 euro in, en het resultaat gaat x5. Deze vorm van speculatie is echter bijzonder risicovol, omdat een verlies zwaarder weegt dan een winst (als een aandeel met -10% daalt is jouw resultaat -50%. Vanaf dat punt heb je +100% winst nodig om überhaupt break-even te spelen).
Voor- en nadelen van wat een CFD is
Je weet nu wat een CFD is. Dan is de vraag: is beleggen in CFD verstandig? Hieronder lichten we enkele voor- en nadelen uit. Voor beginnende beleggers raden wij aan om gewoon “normale” aandelen te kopen op basis van een lange termijn strategie. Koop de beste aandelen (zonder CFD) en houdt lange termijn vast.
De voordelen van een CFD
- Liquiditeit: De prijzen van CFD's weerspiegelen rechtstreeks wat er op de onderliggende markt gebeurt. Dit betekent dat CFD's u toegang geven tot de volledige liquiditeit van de markt, naast de liquiditeit die door de CFD-aanbieder wordt verstrekt.
- Verhandelbaar op marge: omdat CFD's een hefboomproduct kunnen zijn, hoef je slechts een fractie van het totale bedrag van de transactie te storten (gewoonlijk 5-10% voor aandelen en 1% voor indexen).
- Fiscaal efficiënt handelen: Gearing kan ook belastingvoordelen opleveren omdat de kosten van beleggen, zoals renteaflossingen, vaak aftrekbaar zijn. Bovendien kan een belegger, in plaats van een potentieel belastbare vermogenswinst in een aandelenpositie te kristalliseren, een CFD verkopen en zo bepalen hoe de vermogenswinst wordt gerealiseerd.
- Transparantie en eenvoud van uitvoering: Handelen of beleggen met CFD's is bijna identiek aan handelen of beleggen met aandelen
- Short gaan: een uniek kenmerk aan CFD kopen is dat je eenvoudig short kan gaan (via dezelfde CFD). Zo kun je ook speculeren op een prijsdaling van aandelen, ETF’s of obligaties.
- Mogelijkheid om buitenlandse markten te verhandelen vanuit één enkele rekening: veel CFD-aanbieders bieden CFD's aan op internationale aandelen, maar ook op zaken waarin u normaal gesproken niet kunt handelen, zoals goud, zilver, olie, indexen, sectoren, grondstoffen, schatkistcertificaten, enzovoort. Dit stelt handelaren in staat hun beleggingen over hun portefeuille meer te spreiden.
- Hedge Mode: Met CFD’s kan je een bestaande aandelenportefeuille afdekken door short te gaan in individuele aandelen, indexen en sectorindices zonder de huidige aandelen te verkopen. Beleggers kunnen bijvoorbeeld een CFD gebruiken om een bestaande lange fysieke positie in een aandeel af te dekken door te profiteren van prijsdalingen op korte termijn, terwijl ze hun portefeuille beschermen tegen prijsdalingen op korte termijn.
CFD’s kopen kent voordelen, maar het kan ook risicovol zijn voor beginnende beleggers. Met name bij beleggen in aandelen, wat al risicovol op zichzelf is.
Nadelen van CFD
- Hefboomwerking is een tweesnijdend zwaard: Margin trading, bijvoorbeeld, houdt in dat je potentiële winsten worden vergroot, maar het is ook van cruciaal belang om te onthouden dat je verliezen worden vergroot. Dit soort praktijken leiden vaak tot desastreuze financiële teleurstellingen die ook je persoonlijk leven kapot kunnen maken.
- Het verhandelen van CFD's is riskanter dan het verhandelen van aandelen: Hoewel je niet het volledige bedrag hoeft te storten, kan je de initiële marge verliezen. En als de markt zich tegen je keert, kan je worden verplicht aan een marge-call te voldoen. In dit geval moet je ofwel meer contanten inbrengen ofwel activa verkopen. Short posities stellen beleggers bloot aan mogelijk onbeperkt verlies.
- Groeiende rente in rekening gebracht: Overnight funding is beschikbaar voor posities die 's nachts worden aangehouden (dit bestaat uit een dagelijkse vergoeding op basis van de omvang van het contract en is gekoppeld aan Libor). Lange transacties die gedurende een langere periode worden aangehouden, leveren groeiende rentebetalingen op. De rente die wordt aangerekend op lange posities die gedurende lange perioden (6 maanden of meer) worden aangehouden, kan de doeltreffendheid van het rendement in vele omstandigheden drastisch verminderen, waardoor het verkregen hefboomeffect gelijk is aan het volledig op de markt kopen van een contract of aandeel.
- Over de gehele transactie is rente verschuldigd: In tegenstelling tot margelening (of enige andere vorm van aandelengearing) moet de handelaar in contracts for difference rente betalen over het gehele marktrisico van de transactie, ongeacht de verstrekte marge.
- Marge call risico: Contracts for difference bevatten een onderpandvereiste, wat inhoudt dat open posities 'tegen marktwaarde' worden gewaardeerd, en als de positie tegen u beweegt, vermindert dit uw kassaldo. Als er onvoldoende onderpand op de rekening staat om de open positieverliezen te dekken, zal de handelaar onderworpen worden aan een 'margin call', wat betekent dat u extra fondsen op de rekening moet storten (of de positie moet sluiten).
- Inflexibele hefboomniveaus: Het margeniveau dat op elke markt van toepassing is, wordt bepaald door de CFD-leverancier. De handelaar moet dit hefboomniveau aanvaarden en op basis daarvan risicobeheermethodes uitwerken. Dit hefboomniveau kan door de CFD-aanbieder naar behoefte worden gewijzigd; als de CFD-broker, wat vaak day trading brokers zijn, dus halverwege de transactie de margevereiste verhoogt, kan de handelaar gedwongen worden om extra margefondsen te storten om te voorkomen dat hij wordt uitgesloten.
- Geen rechten als aandeelhouder: aangezien er geen feitelijke eigendom van de onderliggende waarde is, heeft een CFD-belegger geen rechten als aandeelhouder (wat inhoudt dat hij geen stemrecht of zeggenschap in de onderneming heeft). Als een belegger een short CFD-positie inneemt, is hij verplicht het volledige dividendbedrag uit te betalen als hij zijn shortpositie tot de registratiedatum behoudt.
Waarom geen CFD kopen! Uitleg van de risico's
Je weet nu wat een CFD is. Dat het in feite een complexe financiële constructie is met specifieke voor- en nadelen. En dat CFD kopen dus beslist niet voor beginners is. Het risico is veel hoger, met name omdat er kan worden belegd middels hefbomen.
In simpele taal: als je een aandeel koopt loop je risico. Je kan je volledige inzet verliezen (worst-case). Maar niet meer dan dat. En je hoeft ook niet verplicht bij te kopen of te verkopen.
Bij een CFD kopen daarentegen is het worst-case scenario veel erger. Niet alleen kan je de volledige inzet verliezen. Je kan in dat geval ook worden verplicht om extra geld bij te storten omwille het negatieve saldo. Daarnaast wordt er rente in rekening gebracht.
Kortom: je kan veel meer verliezen dan je wilt. En de gouden regel in beleggen is: investeer alleen geld wat je 100% kan missen.
Hefboomrisico's bij CFD's
In plaats van voor 10.000 euro aan aandelen te kopen kan je een marge van 10% neerleggen om voor dezelfde 10.000 euro aan aandelen te kopen.
In dit voorbeeld, met een hefboomratio van 10 tot 1, zou je slechts 1000 euro moeten investeren. Hoe groter de hefboomratio, hoe minder geld als marge benodigd is. Met een hefboomverhouding van 10 op 1 kan je tot tien keer de waarde van uw kapitaalinvestering winnen - maar je kunt er ook net zo gemakkelijk geld mee verliezen.
Vaak gaat het goed, tot dat het niet meer goed gaat.
Dit is ook waarom speculeren via forex brokers zo risicovol is. Zij werken vaak met CFD’s voor valuta’s, waarbij de hefboom tot wel 1 : 500 kan zijn. Reken maar uit…
Schuldrisico in CFD's
Hoewel het vooruitzicht om echt geld te winnen opwindend kan zijn, kan het hefboomeffect die droom snel in een nachtmerrie veranderen. Zelfs een schijnbaar klein marktverlies kan de kapitaalinvesteringen snel uitputten. Erger nog, als het verlies groter is dan je inleg zal je het verschil uit eigen geld moeten betalen.
Als je om wat voor reden dan ook 's nachts of tijdens het weekend CFD-posities open hebt staan, kan het wel eens vervelend worden. Als de rente in die periode dramatisch daalt, kan het verlies enorm zijn. Hoezo goed weekend?
Tegenpartijrisico bij CFD's
De effectenbeurs treedt op als tegenpartij in een gereguleerde handelsomgeving. Het is onwaarschijnlijk dat een grote effectenbeurs failliet gaat en dus is het onwaarschijnlijk dat uw tegenpartij haar deel van het contract niet nakomt.
Echter, wanneer u zich bezighoudt met slecht gereguleerde CFD handel, wordt dit risico veel reëler. Er zijn talrijke kleinere brokers die hun diensten online aanbieden. Helaas zijn er onder hen altijd een paar rotte appels die zich niet aan de beste praktijken houden en tot een faillissement leiden.
In het ergste geval kan het faillissement van een makelaar resulteren in het verlies van al het CFD-beleggingskapitaal dat bij hem is geïnvesteerd. Daarom is het van cruciaal belang grondig onderzoek te verrichten, zorgvuldig te vergelijken en een gerenommeerde CFD-makelaar te selecteren alvorens te investeren.
Nog beter: beleg niet via CFD’s en koop normale aandelen via de beste beleggingsplatformen.
Laatste opmerkingen
CFD's zijn niet voor iedereen geschikt. Onze boodschap aan beleggers is eenvoudig: beleg niet als je contracts for differences niet begrijpt. Niemand kan het succes van een financieel product garanderen. Als er iets misgaat kan je alles verliezen. Of zelfs meer. Is die potentiële financiële ellende het waard?