Archer-Daniels-Midland aandelen kopen? +27,5% Groei en +2,3% Dividend | Happy Investors
archer-daniels-midland-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/02/2023
10 min

Archer-Daniels-Midland aandelen kopen? +27,5% Groei en +2,3% Dividend | Happy Investors

08/02/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Archer-Daniels-Midland aandelen. Archer-Daniels-Midland  aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Archer-Daniels-Midland, een wereldwijd landbouwbedrijf

Archer-Daniels-Midland Company (ADM) is een wereldwijd bedrijf dat voedingsmiddelen produceert en verwerkt. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn de verwerking van oliezaden, maïs en tarwe en de productie van voedsel voor mens en dier. Het bedrijf is opgericht in 1902 en heeft zijn hoofdkantoor in Chicago, VS.

 • Ticker: ADM
 • Toegangsprijs: $78,20
 • Richtprijs: $99,5
 • Potentieel: 27,5%
 • Dividendrendement: 2,31%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Archer-Daniels-Midland groeiaandelen

 • Het bedrijf is opgebouwd rond basisvoedselproducten, waarnaar de vraag zal groeien, zelfs als de wereldeconomie vertraagt.
 • Mogelijke beëindiging van het graaninitiatief voor de Zwarte Zee, wat zal leiden tot onevenwichtigheden op de landbouwmarkten. Volgens de VN verloopt meer dan 50% van de Oekraïense graanexport via de graanovereenkomst.
 • Het bedrijf doet aan inkoop en betaalt 50 jaar lang dividend. Het dividendrendement is 2,31%.

Waarom ADM aandelen kopen of niet?

Reden 1. Gediversifieerd bedrijf

Het bedrijf voert zijn activiteiten uit in 3 segmenten: "Ag Services en Oliezaden", "Koolhydraatoplossingen", en "Voeding". Hieronder volgt een uitsplitsing van de bedrijfsopbrengsten per segment. Het is vermeldenswaard dat "Ag Services and Oilseeds" de grootste bijdrage levert, goed voor 77,18% van alle bedrijfsopbrengsten.archer-daniels-midland-aandelen

Dit segment is gebonden aan de teelt van landbouwproducten en de verdere verwerking van geselecteerde oliezaden, waaronder sojabonen, katoen, zonnebloem, koolzaad en vlas. De verwerkte grondstoffen worden voornamelijk gebruikt voor verwerking tot slaoliën of voor verkoop aan biodieselproducenten.

Samenwerking met biodieselproducenten opent uitstekende vooruitzichten voor het bedrijf wat betreft de vraag naar en marketing van landbouwproducten op de lange termijn. Volgens de prognose van Research and Markets zal de productie van biodiesel met een CAGR van 19,09% groeien tot 7,5 miljard gallon per jaar in 2027, en in dollar uitgedrukt meer dan 50 miljard dollar bedragen. 

Op zijn beurt wordt een deel van de bijproducten en eiwitmeel die door het segment worden geproduceerd, verkocht aan derden als voer voor vee en pluimvee.

Daarnaast bezit ADM binnen het segment "Ag Services and Oilseeds" aandelen in andere bedrijven die gerelateerd zijn aan de landbouw. Dit zijn onder andere Pacificor (exploiteert graanelevatoren in de VS), Stratas Foods LLC (verpakt en verkoopt eetbare oliën) en andere. ADM is ook een leverancier van grondstoffen voor de productie van eindproducten aan al haar dochterondernemingen.

In de grafiek hieronder zie je het aangepaste bedrijfsresultaat van het segment.archer-daniels-midland-groeiaandelen

Het op één na belangrijkste bedrijfssegment is "Carbohydrate Solutions''. De belangrijkste activiteiten hier hebben betrekking op het recyclen van tarwe en maïs. De resulterende grondstof wordt gebruikt als zetmeel bij de productie van dranken, alcohol, veevoeder en zoetstoffen. ADM produceert ook ethylalcohol, die door derden wordt gebruikt om ontsmettingsmiddelen te maken. 

Er is wereldwijd veel vraag naar de verschillende producten van het bedrijf die van dit segment zijn afgeleid en het belang ervan zal blijven toenemen. Volgens de gegevens van MarketWatch zal de maïszetmeelmarkt in 2023-2030 bijvoorbeeld groeien met een CAGR van 4,5%. Volgens ReportLinker zal de maïsmeelmarkt in 2023-2027 groeien met een CAGR van 3,58%.

archer-daniels-midland-analyseHet laatste segment van de activiteiten van het bedrijf is de productie, marketing en distributie van een breed scala aan ingrediënten en oplossingen, waaronder plantaardige eiwitten, natuurlijke smaakstoffen, natuurlijke kleuren, emulgatoren, oplosbare vezels, probiotica, prebiotica en nog veel meer. Samen bedienen deze producten de voedselmarkt voor mens en dier. Het bedrijf merkt op dat de vraag naar gezonde voeding voor huisdieren toeneemt, wat aanzienlijke groeikansen biedt voor de beschikbare voedselbronnen. Volgens de gegevens van Precedence Research zal deze markt voor de periode van 2023 tot 2032 groeien met een CAGR van 6,93% en 43 miljard dollar bereiken.archer-daniels-midland-analyse-aandelen Los daarvan moet worden opgemerkt dat ADM de afgelopen jaren met succes de marges van de diervoederproductie heeft verhoogd. Eind 2022 bedroeg het aangepaste bedrijfsresultaat van deze activiteit 23,1% (tegenover 22,3% in 2021) van het totaal van het segment, terwijl de omzet de afgelopen jaren gestaag boven de 50% is uitgekomen. Het is waarschijnlijk dat het bedrijf dit segment verder zal ontwikkelen, rekening houdend met de bestaande expertise.archer-daniels-midland-analyse-groeiaandelen
groeiaandelen-archer-daniels-midland

Reden 2. Mogelijke annulering van het initiatief voor graan uit de Zwarte Zee

In juli 2022, na een ernstige stijging van de voedsel- en kunstmestprijzen als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, sloten deze staten onder bemiddeling van de VN en Turkije overeenkomsten waardoor ze de export van landbouwproducten en kunstmest naar de wereldmarkten konden hervatten. Recentelijk hebben de partijen bij de overeenkomsten echter een aantal provocerende acties ondernomen, in verband waarmee de transactie mogelijk wordt beëindigd, wat kan leiden tot een nieuwe prijsstijging.

Op de grafiek hieronder kun je zien dat Oekraïne dankzij de graanovereenkomst de export van maïs, tarwe en gerst met meer dan een factor 2 kon verhogen, na een daling in maart-juli 2022.groeiaandelen-archer-daniels-midland-analyseADM is actief in Oekraïne, maar het land is goed voor minder dan 1% van de inkomsten van het bedrijf, waardoor de beëindiging van de graanovereenkomst het bedrijf niet hard zal treffen. Als dit echter gebeurt, zal dit leiden tot een onbalans op de voedselmarkt en kan dit een aanzienlijke prijsstijging op de wereldmarkten veroorzaken, wat een positieve invloed zal hebben op de financiële resultaten van ADM.

Maïs en tarwe maken meer dan 75% uit van alle voedselproducten die in het kader van de graanovereenkomst worden geëxporteerd. Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat ADM actief betrokken is bij de levering en verwerking van deze gewassen.  aandelen-archer-daniels-midland-analyse


In de afgelopen zes maanden vertoonde de prijs van tarwe en maïs een neerwaartse trend. Zo is de tarweprijs sinds afgelopen herfst met 31,4% gedaald tot 645 dollar per bushel en de maïsprijs met 18,9% tot 568 dollar per bushel.aandelen-archer-daniels-midland

analyse-archer-daniels-midland

 Zoals uit bovenstaande grafieken blijkt, zijn de prijzen voor tarwe na het sluiten van de graanovereenkomst gestabiliseerd en zijn de maïsprijzen nog steeds volatiel. Als de overeenkomst op deze markten wordt beëindigd, kan er opnieuw een golf van scherpe prijsstijgingen optreden. In het voorjaar van dit jaar waren er al moeilijkheden in verband met de verlenging van de overeenkomst, wat leidde tot een nieuwe toename van de volatiliteit. Tegelijkertijd boekte ADM dankzij de prijsstijging van vorig jaar in het eerste kwartaal van 2022 een recordwinst. De annulering van de graandeal zou Archer-Daniels-Midland terug kunnen brengen naar dit resultaat.

Daarnaast is graan dat wordt geëxporteerd uit Oekraïne en Rusland ook de basisgrondstof voor het maken van voedsel voor dieren. De beëindiging van het graaninitiatief voor de Zwarte Zee zal dus een positief effect hebben op de hele ADM-business.

Reden 3. Dividenden en inkoop

ADM heeft een lange geschiedenis in het aanmoedigen van zijn investeerders. De dividenden stijgen al meer dan 50 jaar op rij en bereikten tot nu toe $1,8 per aandeel. Het dividendrendement is 2,31%.groeiaandelen-archer-daniels-midland-kopenHet bedrijf koopt ook aandelen in. Eind 2022 verwierf ADM 112,2 miljoen effecten sinds het begin van het programma, met een beschikbare limiet van 200 miljoen. Tegelijkertijd werd de inkoop hervat na de afwezigheid van inkoop gedurende 2021.

In het eerste kwartaal van 2023 ging het bedrijf door met de uitvoering van zijn inkoopplan. In de aangegeven periode werd hiervoor $0,4 miljard uitgegeven tegenover $1,5 miljard in heel 2022. Het toegestane bedrag in huidige prijzen is ongeveer 15,3% van de kapitalisatie.analyse-archer-daniels-midland-aandelen

Financiële analyse Archer-Daniels-Midland aandelen

De financiële resultaten van ADM voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $101,56 miljard, wat 19,13% meer is dan in 2021.
 • Aangepaste EBITDA steeg van $4,91 miljard naar $6,83 miljard. De marge steeg van 5,76% naar 6,73%.
 • De nettowinst bedroeg $4,37 miljard tegenover $2,74 miljard vorig jaar. De nettomarge steeg van 3,21% naar 4,30%.

De omzet en winst stegen dankzij hogere prijzen voor de producten van het bedrijf en kostenoptimalisatie.aandelen-analyse-archer-daniels-midlandDynamiek van de financiële indicatoren van het bedrijf; bron: samengesteld door de auteur

De financiële resultaten voor het 1e kwartaal van 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De omzet steeg met 1,78% j-o-j: van $23,65 miljard naar $24,07 miljard.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $1,64 miljard naar $1,76 miljard. De marge op de indicator steeg van 6,94% naar 7,23%.
 • De nettowinst bedroeg $ 1,17 miljard tegen $ 1,06 miljard een jaar eerder.analyse-aandelen-archer-daniels-midlandDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf voor 1Q 2023; bron: samengesteld door de auteur

In het 1e kwartaal van 2023 bleef het bedrijf een positieve dynamiek in inkomsten en winst vertonen, wat wijst op de aanhoudende groei van de vraag naar de producten van het bedrijf. Vermeldenswaard is ook de sterke vraag naar soja-export in Zuid-Amerika, waardoor ook de productie- en verkoopvolumes van het bedrijf stegen.

 • Aan het einde van 2022 daalde de operationele kasstroom van $6,60 miljard eind 2021 naar $3,48 miljard.
 • De vrije kasstroom daalde van $5,43 miljard naar $2,16 miljard aan het einde van 2022.

De operationele en vrije kasstroom daalden voornamelijk door een stijging van het werkkapitaal en investeringen.analyse-archer-daniels-midland-groeiaandelenBedrijfscashflow; bron: samengesteld door de auteur

Het bedrijf heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld is $9,56 miljard.
 • Kasequivalenten zijn goed voor $ 899 miljoen.
 • De nettoschuld is $8,66 miljard, 1,3x de aangepaste EBITDA van LTM (nettoschuld/aangepaste EBITDA van 1,25x).
 • De rentedekkingsratio is 12,6x.

Dit niveau van schuldenlast geeft de absolute financiële stabiliteit van het bedrijf aan.

Waardering Archer-Daniels-Midland aandelen

ADM handelt met een korting op het sectorgemiddelde op EV/Sales van 0,51x en P/E van 9,79x en een premie op EV/EBITDA van 7,42x, Fwd P/E van 11,91x.aandelen-archer-daniels-midland-groeiVergelijkbare score; bron: samengesteld door de auteur, Finviz, Yahoo

Het gemiddelde koersdoel van de top 7 investeringsbanken van Wall Street is $99,5 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd op basis van sectorgemiddelde en historische multiples; de reële marktwaarde van de aandelen is $99,5, wat een opwaarts potentieel van 27,5% inhoudt.groei-archer-daniels-midland-aandelenKoersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door de auteur

Belangrijkste risico's Archer-Daniels-Midland aandelen kopen

 • Een verdere daling van de voedselprijzen als gevolg van de stabilisatie van de wereldmarkten kan verhinderen dat het bedrijf in 2023 zijn resultaten voor 2022 overtreft, wat zal leiden tot een afname van de interesse van beleggers in het bedrijf.
 • ADM blijft actief in Oekraïne en Rusland en kan daarom in de toekomst te maken krijgen met een daling van de kosten van bedrijfsonderdelen in deze regio's in het geval van een verslechtering van de geopolitieke situatie.
 • Transportkosten. Een deel van de activiteiten van het bedrijf is gerelateerd aan het zelf vervoeren van producten. Een stijging van de vrachttarieven voor bulkvervoerders kan een negatief effect hebben op de winstgevendheid van het bedrijf.

En, wat denk jij? Archer-Daniels-Midland aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën