Beleggingsportefeuille Groeiaandelen Samenstellen: Tips & Ervaringen

Beste Happy Investor, ik krijg regelmatig de vraag hoe een beleggingsportefeuille met groeiaandelen werkt. In dit artikel geef ik je een eerste introductie over het samenstellen van een groei portefeuille. Daarbij geef ik concrete en eerlijke tips op basis van mijn ervaringen. Zo gaan we het onder meer hebben over de inhoud, de belangrijkste voorwaarde tot succes, enkele richtlijnen en over alternatieve beleggingsportefeuilles.

Let wel op: groeiaandelen zijn uiterst risicovol. Lees het artikel aandachtig door, en aarzel niet om je vragen te stellen in een reactie onderaan dit artikel. Ik help je graag verder.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Wat betekent een beleggingsportefeuille met groeiaandelen?
Welke groeiaandelen opnemen in de beleggingsportefeuille? De voorwaarden tot succes
Richtlijn voor spreiding in je beleggingsportefeuille met groeiaandelen
Voor- en nadelen van een portfolio met groeibedrijven
Voor wie is een beleggingsportefeuille met groeiaandelen geschikt? Welke alternatieven zijn er?
Conclusie over beleggingsportefeuille met groeiaandelen samenstellen

Wat betekent een beleggingsportefeuille met groeiaandelen?

Een beleggingsportefeuille kan je zien als een mandje waarin je verschillende beleggingen stopt. Het is een samenstelling van investeringen, oftewel een mix aan assets. Een portefeuille is cruciaal om risico te spreiden. In de afbeelding hierboven zie je een voorbeeldje van een mix aan 25 groeiaandelen en 3 ETF’s (puur ter illustratie).

Een portefeuille met groeiaandelen betekent dat je 100% van je vermogen investeert in groeiaandelen. Later in dit artikel leg ik je uit waarom je dit nooit moet doen, maar eerst wat meer over de inhoud.

Stel dat je €10.000 hebt. Een portefeuille met groeiaandelen behelst dat je dit bedrag gaat verdelen over meerdere van dit type aandeel. In termen van statistiek is het algemeen bekend dat je significante risicodiversificatie bereikt middels een mix van 20 aandelen (uit verschillende landen en sectoren). Nog een klein beetje extra risicospreiding kan worden bereikt met 30 aandelen.

Qua risicospreiding en beleggingsportefeuille heb je oneindig veel mogelijkheden (daarover straks meer). Maar in dit specifieke geval maak je dus bewust de keuze om alleen te investeren in groeiaandelen. In praktijk zal dit leiden tot of hoge winsten of grote verliezen. Ook zal je portefeuille tussentijds heftige koersschommelingen vertonen. Je begrijpt dat dit niet voor iedereen geschikt is.

Waarom zou je iemand überhaupt willen beleggen in groeiaandelen?

Hoog risico betekent een hoge kans op veel geld verlies. Anderzijds betekent het ook een hoge kans op exponentieel rendement. Historisch gezien kan je met een goede beleggingsportefeuille van groeiaandelen, een gemiddeld jaarlijks rendement van +15% tot zelfs +25% halen.

Uiteraard is dit wel een beleggingsstrategie die alleen geschikt is voor gevorderde beleggers. Er zijn helaas te veel mensen die heel veel geld hebben verloren door te risicovol te beleggen.

Hieronder zal ik je enkele cruciale tips geven om je succeskans te verhogen. Dit is gebaseerd op mijn jarenlange ervaring, waar ik zelf veel beleg in groeiaandelen (maar nooit 100%!)

Welke groeiaandelen opnemen in de beleggingsportefeuille? De voorwaarden tot succes

Groeiaandelen worden uitgegeven door bedrijven. Meestal maken deze bedrijven geen winst, omdat ze vol investeren in groei (vandaar de naam). De ontwikkeling van dit bedrijf is dus volledig afhankelijk van het vraagstuk of zij in de (nabije) toekomst een winstgevend verdienmodel kunnen ontwikkelen. Als dat niet gebeurt is kan het bedrijf failliet gaat. Immers, je kan geen geld blijven lenen (zou je denken)…

De belangrijkste voorwaarden tot succes is dat je rigoureus onderzoek doet naar de beste groeiaandelen.

Dit betekent dat je met een hoge mate van zekerheid moet kunnen inschatten of dat bedrijf in de toekomst een dominante speler zal zijn binnen haar industrie. Groeibedrijven investeren namelijk heel veel geld om in een korte periode de grootste te worden. Dit gaat ten koste van de winst. In feite wordt die winst uitgesteld, maar dit is alleen waar indien het groeibedrijf daadwerkelijk succesvol is. En dat is weer afhankelijk van vele financiële-, strategische- en macro-economische factoren.

Beleggen betekent je succeskans tot positief rendement verhogen door middel van kennis, ervaring en heel veel onderzoek. De keuze tot groeiaandelen in je beleggingsportefeuille is derhalve cruciaal.

De vooraarde tot succes is dat je de beste 20 – 30 groeiaandelen ter wereld in je portefeuille opneemt. Als je hier werkelijk in staat bent zal je niet alleen minder risico hebben (zekerheid). Ook zal je exponentieel rendement boeken van ver boven de 25%.

Natuurlijk is er een maar…

En dat is… Oh ja, we moeten even wakker worden! Wij zijn helaas niet de “Warren Buffet” van groeiaandelen. Wij zijn geen professionals die alleen maar de beste groeiaandelen ter wereld gaan ontdekken. We kunnen op haar best een benadering doen met uitstekend presterende groeiaandelen, maar er zullen ook wat rotte appels tussen zitten. Dat is realistisch, en dan doen we het nog bovengemiddeld goed ook.

Ik doe nu al vele jaren onderzoek naar groeiaandelen. Dankzij veel fouten word ik iedere dag beter, maar het is en blijft lastig. Desalniettemin zijn groeiaandelen wel een waardevolle aanvulling op een beleggingsportefeuille, zolang het maar niet 100% van je portefeuille uitmaakt. Eigenlijk zou 10% al als risicovol beschouwd mogen worden.

Wil je meer weten over mijn onderzoek? Ik publiceer deze op de Happy Investors Community (kwaliteit staat voorop). Lees hier meer over HIM aandelen abonnement.

Richtlijn voor spreiding in je beleggingsportefeuille met groeiaandelen

We kunnen stellen dat wij niet de nieuwe Warren Buffet in groeiaandelen zijn. Tevens is het een feit dat we geen glazen bol hebben. Naast deze cognitieve beperkingen, zijn er ook nog eens vele psychologische valkuilen.

Maar goed, nu ben ik een optimist en ik geloof erin dat we met hard werken en veel onderzoek onze succeskans tot hoog rendement aanzienlijk kunnen verhogen. En wel daarom kan het voor sommigen van ons, die bereidt zijn het werk te verrichten, interessant zijn om een set aan groeiaandelen in onze portefeuille op te nemen. De weging daarvan op je totale portfolio (bv. 20% groeiaandelen) is geheel afhankelijk van jouw risicoprofiel. Voor sommigen is het namelijk totaal onwenselijk om dit type aandeel in je portfolio op te nemen (daarover straks meer).

Gezien onze vele beperkingen is het rationeel om te kiezen voor spreiding.

Spreiding begint met de discipline (Mindset) om niet hebzuchtig te worden. We dienen lange termijn te denken en een gezonde balans tussen risico en rendement te nemen. Als we dit doen, zullen we nooit 100% van ons geld in groeiaandelen stoppen. Laten we daarom ter illustratie uitgaan van 25% (wat al heel veel is).

Om het beknopt te houden vind je hieronder kort samengevat wat richtlijnen om je succeskans te verhogen:

  • Zet nooit 100% van je geld in op groeiaandelen. Kies een weging die bij je past
  • Beleg alleen met geld dat je kan missen
  • Denk lange termijn en ga ervan uit dat je een aandeel minimaal 7 – 15 jaar moet vasthouden alvorens je winst maakt
  • Selecteer 20 – 30 aandelen uit verschillende landen en industrieën
  • Investeer max. 2% per aandeel, en kies voor evenredige verdeling
  • Kijk naar Value: koop bij wanneer aandelen goedkoper worden (note: dit is voor gevorderden)
  • Verwijder je beleggingsapp van je telefoon!

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Voor- en nadelen van een portfolio met groeibedrijven

Het is goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van groeiaandelen. Je weet nu inmiddels dat dit type investering nogal een risicovolle activiteit is. Anderzijds is het wel een mogelijkheid om exponentieel rendement te halen. Dit rendement is dan ook significant hoger dan lager-risico investeringen zoals ETF’s, dividend, vastgoed(fondsen), et cetera.

Deze kans tot exponentieel rendement is tevens gevaarlijk. Trap niet in de valkuil van hebzucht, waarbij je te veel risico gaat nemen. In mijn beginjaren heb ik dit wel eens gedaan, en dat liep gelukkig goed af. Je merkt, ik heb vele fouten gemaakt. Het is daarom ook dat ik jou met pure intentie wil helpen om niet dezelfde fouten te maken.

Zo is ook de cursus op de Happy Investors Community: volledig transparant en eerlijk over mijn gemaakte fouten en hoe je hiervan kan leren. En natuurlijk moeten we allemaal nog veel leren en zullen we nog vele fouten mogen maken, maar dat is iets om dankbaar voor te zijn. Van fouten leer je het meest. En al helemaal wanneer je veel geld verliest.

Terug naar de beleggingsportefeuille met groeiaandelen. Hieronder vind je een korte opsomming van de voor- en nadelen. Daarna geef ik je nog enkele alternatieven waarmee je hoogstwaarschijnlijk beter resultaat zal behalen in vergelijking tot 100% groeiaandelen.

Voordelen van groeiaandelen:

  • De kans tot potentieel zeer hoog rendement met een gemiddeld jaarlijks rendement van +25%
  • Je kan met relatief kleine bedragen investeren een groot vermogen opbouwen
  • Spannend, uitdagend en leerzaam

Nadelen van groeiaandelen:

  • Uiterst risicovol en alleen geschikt voor gevorderde beleggers
  • Hoge koersvolatiliteit die kan leiden tot angstige momenten die jouw emotionele weerbaarheid sterk op de proef stellen (als je hier niet tegen kan zal het je humeur nadelig beïnvloeden)
  • Bij hoogtijdagen kan euforie en overmoed ontstaan, met eventuele catastrofale fouten als gevolg
  • De kans tot potentieel zeer forse verliezen. Denk aan 80% van je vermogen. *Poef*, weg.

Voor wie is een beleggingsportefeuille met groeiaandelen geschikt? Welke alternatieven zijn er?

De mogelijkheden zijn oneindig, maar alles hangt af van jouw risicoprofiel. Simpel gesteld kan een student zich meer risico permitteren dan een 60-jarige die vlak tegen haar pensioen zit. Voor de student kan een beleggingsportefeuille met een (kleine) positie in groeiaandelen interessant zijn. Voor de 60-jarige zou dit zeer onverstandig zijn.

Tenzij de 60-jarige volgens het motto “YOLO” leeft en graag all-in wilt gaan. Maar ja, dat kan in het casino ook.

Een beleggingsportefeuille met groeiaandelen is alleen geschikt voor mensen die zich hoog risico kunnen permitteren. Dit betekent een hogere kans op (veel) geld verlies, in ruil voor een hogere kans op exponentieel rendement.

Persoonlijk zou ik nooit kiezen voor een beleggingsportefeuille met 100% groeiaandelen. Ik bedoel, zelf ben ik relatief jong (bijna 30 jaar) en heb veel kennis van beleggen. Ik heb nu zo’n 30% in groeiaandelen, en dat is al serieus risicovol. Maar ik accepteer de eventuele consequenties, zoals ik laatst meer dan €40.000 aan rendement heb zien “verdampen”. Natuurlijk geloof ik in mijn onderzoek, en ben ik ervan overtuigd dat dit rendement binnenkort weer terugkomt zoals dat in het verleden ook is gebeurd. En meer dan dat. Maar je moet hier wel “ijzeren ballen” voor hebben (figuurlijk gesproken dames!).

Samengevat zijn er een aantal alternatieven die een betere keuze zijn dan een 100% groeiaandelen portefeuille:

  • ETF beleggingsportefeuille
  • Dividend beleggingsportefeuille
  • Vastgoed beleggingsportefeuille
  • Mix beleggingsportefeuille: (dividend) ETF’s + vastgoed(fondsen) + beleggingsfondsen + P2P-Lending + commodities + alternatieven

Een mix beleggingsportefeuille is de beste optie. Hier pas je de meeste spreiding toe op letterlijk ieder aspect. Dit betekent niet dat je geen risico meer loopt, maar wel dat je de kans tot positief rendement op een lange termijn significant verhoogt.

Als je niet weet waar je moet beginnen is dat nergens om voor te schamen. Beleggen geeft een oerwoud aan mogelijkheden, zeker voor wie net begint. Als je hierbij wat hulp kan gebruiken, is de Happy Investors Community iets voor jou. Daarop vind je (70+ uur) cursussen om te leren beleggen, en daarbij geef ik persoonlijke coaching waar nodig. Door even samen te sparren, kan je ik je helpen met meer spreiding in je beleggingsportefeuille. Dit bespaart jou vele jaren van onderzoek en fouten, en ik vind het leuk om je verder te helpen. Denk er maar eens over na 😉.

Conclusie over beleggingsportefeuille met groeiaandelen samenstellen

We hebben geleerd wat een beleggingsportefeuille met groeiaandelen inhoudt. Er is gekeken naar een inhoudelijk voorbeeld ter illustratie. Daarbij is de belangrijkste voorwaarde tot succes om de beste groeiaandelen ter wereld te selecteren. Alleen is dat vrijwel onmogelijk voor een individu, tenzij je Warren Buffet heet (of equivalent, want Warren doet niet aan groeiaandelen). Daarom hebben we ook enkele richtlijnen tot risicospreiding besproken, waarmee we onze kans tot succes kunnen verhogen.

Naast deze richtlijnen begrijp je dat groeiaandelen uiterst risicovolle investeringen zijn. Je zou dit alleen willen doen als je het risico tot geld verlies kan permitteren. Denk hierbij aan potentieel -80% verlies. Dat is een fors bedrag.

Natuurlijk is er ook een reden waarom je groeiaandelen in je beleggingsportefeuille zou willen opnemen. En die reden is de kans tot exponentieel rendement.

Samengevat is de conclusie dat je, afhankelijk van je risicoprofiel, kan overwegen om een kleine positie binnen je portefeuille te wijden aan groeiaandelen. Wees hier alleen wel zorgvuldig en voorzichtig mee. En mocht je dit risico niet willen nemen, is het verstandig om te kiezen voor een beleggingsportefeuille met laag-risico investeringen.

Er zijn meerdere wegen naar Rome. Zij met het meeste geduld zullen de hoogste kans op succes hebben. Kies daarom altijd voor een lange termijn beleggingsstrategie waarin je een gezonde balans tussen risico en rendement neemt (op basis van jouw risicoprofiel).

En nu, welke stappen ga jij ondernemen in je beleggingsportefeuille? Laat het mij weten in een reactie hieronder!