4x Beste ETFs voor Goud (GETF) Lange Termijn Investeren | Happy Investors

Beste Happy Investor, in dit artikel geschreven door gastblogger Jorgo leer je wat de beste ETFs voor goud in 2022 zijn om als beginnende lange-termijn belegger in te investeren. Goud is de afgelopen jaren populair geworden. Je wilt misschien zelf instappen in een goud ETF, maar je weet niet goed waar je moet beginnen? Logisch, want er zijn verschillende mogelijkheden om via ETFs in goud te beleggen. Daarnaast spelen er verschillende macro-economische factoren een rol bij de goudprijs om rekening mee te houden, zoals de coronacrisis en de Amerikaanse dollar.

Inhoudsopgave:

Wat is een goud ETF en hoe erin beleggen anno 2022?
Wat beïnvloedt de goudprijs?
3 mogelijkheden om via ETFs in goud te beleggen
Beste ETFs voor goud in 2022
Conclusie over de beste goud ETFs

Wat is een goud ETF en hoe erin beleggen?

Goud is een grondstof, en specifiek een edelmetaal zoals zilver en koper. Het wordt gewonnen uit de grond via voornamelijk mijnbouw. Goud is een alternatieve asset class en dus onderhevig aan andere risico’s en rendementen dan bijvoorbeeld aandelen of cash. Hiermee kan goud een zeer welkome aanvulling zijn op jouw portefeuille om risico’s te spreiden.

Een goud ETF, ofwel Gold Exchange Traded Fund (GETF), biedt exposure naar de grondstof goud. GETFs zijn sinds 2004 beschikbaar op de markten. Op internationale markten wordt de goudprijs altijd uitgedrukt in Amerikaanse dollars (USD) per troy ounce (één troy ounce = 31,1 gram). In Figuur 1 hieronder zie je dat de goudprijs de afgelopen 5 jaar is toegenomen, dit kan interessant zijn voor lange-termijn beleggers.

Let wel op dat een stijgende koers van de afgelopen 5 jaar geen garantie is op een stijging in de toekomst. Om te bepalen of goud ETFs in de komende jaren zullen stijgen, zullen we vooral naar macro-economische factoren moeten kijken.

Persoonlijk ben ik meer liefhebber van beleggen in aandelen. Ik vind het zelf makkelijker om in te schatten of een bedrijf de aankomende jaren zal stijgen in koers, dan of een goud ETF dit zal doen. Dit komt omdat bedrijven verplicht zijn om haar kwartaal- en jaarcijfers te publiceren, waaruit je kan opmaken wat de financiële situatie is. Koppel daar een strategische analyse aan vast, en je kan een inschatting doen voor de komende jaren.

Wel kunnen goud ETFs een aanvulling zijn op de beleggingsportefeuille om risico te spreiden. Een goede lange termijn beleggingsstrategie is cruciaal voor succesvolle beleggers!

Figuur 1: Goudprijs in Amerikaanse dollars (USD) over de afgelopen 5 jaar. Bron: Financial Times, COMEX Gold

Wat beïnvloedt de goudprijs?

De goudprijs zit in een stijgende trend de afgelopen jaren, en vandaar ook de populariteit van goud. Toch zijn er schommelingen in de goudprijs. Kortstondige schommelingen zijn irrelevant voor ETF-beleggers, omdat met een ETF focus je op de lange termijn. Meer fundamentele schokken zijn wel belangrijk om rekening mee te houden als lange-termijn belegger. 

De 3 belangrijkste factoren voor de toekomst van de goudprijs zijn:

  • De Amerikaanse dollar

De goudprijs is per definitie gelinkt aan de Amerikaanse dollar, dus schommelingen in de Amerikaanse dollar werken door in de goudprijs. De koers van de Amerikaanse dollar beweegt contrair aan die van de goudprijs, zie Figuur 2. Als de goudprijs stijgt (oranje), dan daalt de Amerikaanse dollar (blauw). Goud ETFs worden daarom soms ook wel ‘anti-dollar’ investeringen genoemd.

Figuur 2: Goudprijs (oranje) en Amerikaanse dollar (blauw) over de afgelopen 5 jaar. Bron: Macrotrends.net

  • De rente

Van belang is vooral de reële rente. De reële rente is de nominale rente minus de inflatie. Omdat de huidige nominale rentes laag zijn en omdat inflatie rond de 2% schommelt, zijn reële rentes erg laag en zelfs negatief. Goud is een fysiek object en kent geen rente. Dus, een lage of zelfs negatieve rente is per saldo een gunstige factor voor de goudprijs. Goud wordt soms een ‘inflatie-hedge’ genoemd omdat goud waardevast is in de toekomst, terwijl geld aan waarde verliest door inflatie. (Goud moet uiteindelijk wel omgezet worden naar een valuta en dat gaat gepaard met valutarisico en transactiekosten).

  • Het monetair beleid

De monetaire verruiming en het fiscale beleid van centrale banken en overheden – voornamelijk de centrale bank FED van Amerika – heeft een positief effect op de positie voor goud. Centrale banken zoals de FED beïnvloeden namelijk direct de reële rentes en de koers van de USD. Momenteel is veel beleid gericht op herstel uit de coronacrisis.

Andere factoren die (in mindere mate) een rol spelen bij de goudprijs zijn het sentiment van investeerders en geopolitiek, zoals het initiatief van Rusland en China om zelf meer goud te mijnen.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

3 mogelijkheden om via ETFs in goud te beleggen

Goud ETFs (GETFs) worden net als aandelen en andere ETFs op de beurs verhandeld, maar hun waarde wordt slechts en alleen bepaald door een onderliggende waarde die op het edelmetaal is gebaseerd. Er zijn grofweg 3 onderliggende manieren om via GETFs exposure te krijgen naar goud.

  • Fysiek goud (ETFs)

Als je een ETF koopt die gedekt is door fysiek goud, dan investeer je in gouden munten of goudbaren (het formeel correcte woord voor een goudstaaf). Zelf ontvang je geen goud en je hoeft er ook geen zorg voor te dragen middels versturen, opslag en verzekeringen. Het fonds waarin je belegt doet dit voor jou en zorgt ervoor dat het goud bij een bank in een kluis wordt opgeslagen. Dit is dus een voordeel van een GETF voor lange-termijn beleggers.

  • Mijnbouw (ETFs)

Naast ETFs die zich richten op fysiek goud, zijn er goudmijn ETFs. Deze ETFs halen hun waarde uit de bedrijven die edelmetalen zoals goud delven. Indirect heeft de (fysieke) goudprijs natuurlijk invloed op deze mijnbedrijven, want zij leveren het geproduceerde goud aan de markt en bepalen daarmee het aanbod. Maar, ook een mijnongeluk kan invloed hebben op deze ETFs. Met een goudmijn ETF spreid je je risico’s over meerdere goudmijnbedrijven en bespaar je tijd en transactiekosten, omdat je niet in elk individueel bedrijf hoeft te investeren.

  • Futures

Goud futures worden bijna uitsluitend gebruikt door grote investeerders, zoals pensioenfondsen. De bedragen waarmee wordt gehandeld zijn hoog, ook is er een optie om fysiek goud te laten leveren en moet er worden voldaan aan de regels van de exchange waarop je handelt zoals liquiditeitseisen.

Anno 2022 zien bepaalde mensen de Bitcoin als de “online-versie” van goud. Let wel dat investeren in Bitcoin beslist nog veel risico bevat.

Beste ETFs voor goud 

De beste ETFs voor goud in 2022 baseren we op fysiek goud en mijnbouw. Futures laten we buiten beschouwing, omdat deze manier minder geschikt is voor particuliere beginnende lange-termijn beleggers. Ik bespreek eerst de twee beste goudmijnbouw ETFs, en daarna de twee beste (fysiek) goud ETFs.

Tip: de grootste en meest "veilige" ETF voor goud is de SPDR Gold Shares (GLD)

De goudmijn ETFs komen van Nederlandse makelij en ze zijn van VanEck. Met VanEck heb ik persoonlijk goede ervaringen met ETF-beleggingen, ook vanwege het fiscale voordeel.

Hiermee beleg je in de 52 grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die zich voornamelijk bezighouden in de mijnbouw van goud en zilver. Het doel van deze ETF is het volgen van de NYSE Arca Gold Miners Index. 70% van de mijnbouwbedrijven in deze ETF liggen in Canada en de VS, dus de geografische spreiding is relatief gering. Het totale kapitaal van de ETF is 700 miljoen, en de twee grootste bedrijven maken hier 25% vanuit. Het 1-jarig rendement is 21,7%, zeer dicht bij de benchmark die ze volgen.

Hiermee beleg je in 93 liquide jonge bedrijven in de goud- en zilverwinningsindustrie, die tenminste 50% van hun inkomsten (willen) generen in deze sector. Het doel van deze ETF is het volgen van de MVIS Global Junior Gold Miners Index. De onderliggende bedrijven komen weer vooral uit Canada en de VS, maar de spreiding van de bedrijven in het kapitaal van deze ETF is meer divers dan nummer 1. Omdat deze ETF zich richt op zogenoemde ‘growth firms’ in plaats van ‘value firms’ is het risico hoger maar het 1-jarig rendement is dan ook hoger, namelijk 41,19%.

Fysiek goud ETFs

De keuze bij (fysieke) goud ETFs is reuze. Een overzichtsstudie wijst erop dat voor komend kwartaal dit de twee beste ETFs voor goud zijn:

Hiermee beleg je in 3518 fysieke goudbaren, die worden opgeslagen bij banken in Zurich (Zwitserland) en London (VK), met een totale waarde van 2,7 miljard USD. Het doel van de ETF is om de prijs van een goudbaar te volgen; de benchmark is London PM fix for Gold in USD. Het 1-jarig rendement is 23,40% (op 31 December 2020). Als je dus via Euro’s wilt investeren in dit goud, dan ben je ook blootgesteld aan het valutarisico met de USD naast de bovengenoemde 3 factoren die de goudprijs beïnvloeden

Hiermee beleg je in 73 ton fysiek goud met een totale waarde van 4,1 miljard USD. Het doel van de ETF is het volgen van LBMA Gold Price PM. Met deze ETF kan je ook een short positie innemen (je gaat short als je verwacht dat de goudprijs zal gaan dalen). Het 1-jarig rendement is 23,95% (op 31 December 2020), net iets onder de benchmark van 24,61%.

Dit zijn momenteel de vier beste ETFs voor goud 2022 als beginnende lange-termijn investeerder. Je kan natuurlijk ook combineren, door een goudmijn ETF en een fysiek goud ETF te nemen in je portefeuille. Bij beleggen is het van groot belang dat je aan veel spreiding doet. Neem naast de goud ETFs ook andere ETFs in aandelen in je portefeuille zodat je extra risico spreidt.

Conclusie over de beste goud ETFs in 2022

De huidige situatie op de financiële markten is absoluut positief voor de goudprijs. Dit komt vooral de lage rentes, en het monetaire en fiscale beleid, en de onzekerheden rondom de coronacrisis. Voor de toekomst van de goudprijs zijn de Amerikaanse dollar, reële rente en monetair beleid belangrijk. Een goud ETF vormt dus een perfect onderdeel van een gebalanceerde portefeuille voor een lange-termijn belegger vanwege de status als ‘safe-haven’. De vier beste ETFs voor goud in 2022 bestaan uit fysiek goud en mijnbouw ETFs.