Investeren in Groeiaandelen: hoe, wat, hoeveel, wanneer?

Beste Happy Investor, in dit artikel gaan we dieper in op het investeren in groeiaandelen. Het beleggen in groeiaandelen is interessant vanwege het potentiële rendement. Helaas geeft het ook veel risico tot geld verlies. Hoe gaan we hiermee om? Wat te doen? Hoeveel investeren in groeiaandelen, en wanneer (timing)? Zo kan een kleine, maandelijkse inleg leiden tot >€750.000 op de lange termijn. Klinkt onrealistisch? Dat is het dus niet op basis van historische feiten (al hebben we geen glazenbol voor de toekomst😉).

Na dit artikel weet je meer over succesvol beleggen in groeiaandelen.

Op naar hoger rendement én lager risico!

Inhoudsopgave:

Hoe investeren in groeiaandelen?
Voor wie zijn groeiaandelen geschikt als belegging?
Hoeveel beleggen in groeiaandelen? Over risico & spreiding
Hoeveel geld beleggen in groeiaandelen: over rendement & opbrengsten
Wanneer beleggen in groeibedrijven? En wanneer niet?

Hoe investeren in groeiaandelen?

Er zijn meerdere invalshoeken op de vraag ‘hoe investeren in groeiaandelen’. Uiteraard gebeurt dit door het aankopen van aandelen uitgegeven door groeibedrijven. Groeibedrijven worden gekenmerkt door jaarlijkse sterke omzetgroei. Meestal, maar niet altijd, gaat dit gepaard met forse verliezen.

De essentie van investeren in groeiaandelen is dat je vroegtijdig instapt tot unieke bedrijven die in de toekomst veel winst maken.

Bekende voorbeelden zijn Amazon, Apple, en Netflix in haar beginjaren. Het is een fase van stevige groei. Het bedrijf investeert veel kapitaal, omdat zij de grootste wilt (moet) worden. Meestal een nieuwe technologie en/of verdienmodel aan de basis van de groeicurve. Hier lees je meer voorbeelden over (potentieel) de beste groeiaandelen.

Hoe het beste beleggen in groeiaandelen? Mijn tip: kijk naar het bedrijfsconcept. De waardepropositie. Hebben ze een uniek concept? Doen ze iets radicaal anders dan de huidige markt? En is er grote behoefte naar dit concept? Lost het een groot probleem op en biedt het meer voordelen? In het artikel aandelen analyseren op strategie leg ik meer uit over “het bedrijfsconcept”.

Laten we Netflix als voorbeeld nemen. Iedereen houdt van films en series. Het is een grote markt. Maar niet veel willen continue naar de videowinkel. En wat ga je huren dan? Als het een slechte film is vind je dit zonde van je geld. Netflix loste een groot probleem op: video on demand. In dit geval ging het gepaard met een nieuwe technologie en ander verdienmodel (membership). Dit ging niet van de een op andere dag. Netflix heeft zichzelf opnieuw moeten uitvinden. En pas toen werd het een groot succes.

In al die jaren heeft Netflix vooral verlies gemaakt en veel geld geïnvesteerd in groei. Immers, in haar verdienmodel geldt “the winner takes all”. Dit is waarom je exponentieel rendement kan boeken met beleggen in technologie aandelen.

Kies het juiste instapmoment bij groeiaandelen

Het juiste instapmoment is belangrijk bij groeiaandelen.

Hoe investeren in groeiaandelen? Samengevat zijn dit belangrijke factoren:

  • Kijk naar unieke concepten: doen ze iets radicaal anders?
  • Zoek naar aandelen met grote jaarlijkse omzetgroei: dit moet minimaal >30% zijn
  • Is het nieuwe concept in potentie zeer winstgevend?
  • Is er veel vraag naar? Een oplossing voor een grote markt
  • Stap zo vroeg mogelijk in en houd heel lang vast (>15 jaar)

Investeren in groeiaandelen is moeilijk. En zeer risicovol. Bedrijven kunnen failliet gaan en dan verlies jij je geld. Straks vertel ik je hoe je hiermee kan omgaan.

Bijkomende complexiteit: de eerste is niet altijd de beste. Amazon was niet de eerste online verkoper. Google was niet de eerste zoekmachine. Apple was niet de eerste met een “walkman”.

Als beginnende belegger is het raadzaam om groeiaandelen te vermijden. Waarom onnodig veel risico nemen?

Weet dat er een alternatief is: kies voor thema ETFs gericht op groeiaandelen. Het beste voorbeeld zijn de risicovolle ARK ETFs. Deze behoren tot de top 7 beste ETFs bij eToro. Het voordeel van thema ETFs is dat zij, ondanks het hoge risicoprofiel, meer risicospreiding aanbieden (bv. 35 – 50 groeiaandelen).

Voor wie zijn groeiaandelen geschikt als belegging?

Het grootste nadeel van groeiaandelen is het uiterst risicovolle karakter. Dit leidt tot potentieel grote verliezen. Anderzijds is dit ook het grootste voordeel: beleggen in groeiaandelen kan leiden tot exponentiele rendementen. Zo kan inleggen met kleine bedragen leiden tot forse winsten op de lange termijn. Bedenk wel dat je alleen belegd met geld dat je kan missen. Breng minstens een evenredige spreiding aan onder 20 tot 40 groeiaandelen. Tot slot is het niet verstandig om een groot deel van je vermogen in louter groeiaandelen te investeren. (zie hieronder).

Het is belangrijk dat je vroegtijdig instapt in de juiste groeiaandelen. Dit vergt tijd en inzet. Er zijn heel veel opties. De 5% beste aandelen geven de hoogste resultaten. De rest presteert (iets boven) gemiddeld of slechter. Je moet dus goed je best doen om de juiste groeiaandelen te vinden. En als je dit niet wilt of kan, is een thema ETF beslist een betere keuze.

Zo doe ik fulltime onderzoek naar unieke aandelen. Sommige daarvan zijn uiterst winstgevend. Anderen behoren tot unieke groeiaandelen. Ik streef naar potentieel x5 – x10 rendement per aandeel. Met name bij groeiaandelen is het cruciaal om vroegtijdig in te stappen. Mijn onderzoek deel ik op de HIM Community.

Nooit meer unieke (groei)aandelen missen? Lees hier meer informatie over HIM aandelen abonnement.

Hoeveel beleggen in groeiaandelen? Over risico & spreiding

De verleiding om veel geld te beleggen in groeiaandelen is groot. Zeker kleine groeiaandelen (micro- en small caps) kunnen exponentieel rendement geven. Dit is spannend. En het kan potentieel veel winst opleveren.

Helaas komt potentieel hoog rendement ook met potentieel hoog risico. Dit betekent dat je, bij onjuiste beleggingen, eenvoudig -50% of meer kan verliezen. Zo sta ik op moment van schrijven op -60% met een favoriet groeiaandeel. Vervelend? Zwaar klote ja! In deze kwestie moet ik geduld hebben. Ik heb mijn onderzoek gedaan. Ik heb hoge verwachtingen (net als anderen). Het is wat ze noemen een “hidden gem”. Het kan alleen wel even duren alvorens dit bedrijf haar potentieel waarmaakt.

Het risico is dat het potentieel niet wordt waargemaakt. En in dat geval verlies ik veel geld.

Succesvolle lange termijn beleggers stellen een gediversifieerde beleggingsportefeuille op. Breng gezonde balans aan tussen lager en hoger risico. Het is onverstandig om 100% te investeren in groeiaandelen. Ook als je net als ik een hoog risicoprofiel hebt 😉.

Naast allocatie, is ook spreiding belangrijk. Sommigen zweren bij een kleine portefeuille. Voor groeiaandelen is dat mijns inziens echter te risicovol. Je doet er verstandig aan minimaal 20 groeiaandelen op te nemen in je portfolio. Met bijvoorbeeld 1% per groeiaandeel (suggestie).

Op de korte termijn kan je hevige koersvolatiliteit verwachten. Het is niet ondenkbaar dat je portfolio daalt tot -50%. Als je pech hebt kan dit zelfs meer zijn. Circa 10% van je groeiaandelen zal exceptioneel presteren. Verkoop deze winnaars niet te vroeg. Zij brengen het gemiddelde rendement omhoog. En houd je verliezers niet te lang vast.

Meer weten? In dit artikel lees je alles over groeiaandelen portfolio samenstellen.

Hoeveel geld beleggen in groeiaandelen: over rendement & opbrengsten

100 euro per maand beleggen in groeiaandelen. Incl. 2% inflatie, excl. belastingen. Bron: HIM Rekentool, gratis te downloaden via menu ‘gratis training beleggen

Hoeveel geld investeren in groeiaandelen? Laten we naar een paar scenario’s gaan kijken. Een gediversifieerde portfolio met 20 – 40 groeiaandelen kan circa 10 – 20% per jaar opleveren. Hoe beter je onderzoek, hoe hoger je rendement.

Laten we aannemen dat wij max. 20% van ons geld beleggen in groeiaandelen. En dat deze gemiddeld genomen 15% rendement per jaar opleveren. Dit is mogelijk indien je goed onderzoek doet, sterke groeibedrijven aankoopt en deze lange termijn vasthoudt.

Het limiet van 20% geeft natuurlijk restricties. Bij een maandelijkse inleg van €500, zou daarvan €100 naar groeiaandelen gaan. Bij €1000 is dit €200 p.m. En laten we kijken naar €500 maandelijks investeren in groeiaandelen.

Dit is wat je potentiële opbrengst kan zijn op de lange termijn:

Scenario’s per maand beleggen in groeiaandelen. Incl. 2% inflatie, excl. belastingen. Bron: HIM Rekentool, gratis te downloaden via menu ‘gratis training beleggen’

Je ziet dat zowel het rendement als hoeveelheid van geld bepalend is bij het investeren in groeiaandelen. Met name de hoogte van het rendement heeft een sterke impact op de lange termijn. Dit is een argument vóór het opnemen van groeiaandelen in je portfolio.

Bedenk echter wel dat dit scenario’s zijn. In praktijk kan het nemen van meer risico ook leiden tot lager rendement. Er zijn maar weinig particuliere beleggers die bovengemiddeld rendement halen. Het marktgemiddelde ligt op 8 – 10%. En derhalve is dit een argument tegen het beleggen in groeiaandelen.

Heb je niet zoveel kennis en ervaring met aandelen (wat helemaal prima is)? Dan is het slimmer om te beleggen in de  beste ETFs. Bespaart je veel tijd en moeite. Geeft minder risico. En mogelijk zelfs hoger rendement.

Wanneer beleggen in groeibedrijven? En wanneer niet?

De aandelenmarkt kent een patroon. Normaliter volgt het de economische cyclus van laag- naar hoogconjunctuur. Eens in de zoveel tijd ontstaat er een “schok” of “black swan event”. Dit zijn de bekende voorbeelden zoals de dot.com-, financiële en covid-19-crisis. In het algemeen is de beste market timing om te investeren in (groei)aandelen bij de overgang van laagconjunctuur naar hoogconjunctuur. Dit ziet er zo uit:

Natuurlijk is achteraf kijken heel makkelijk. Deze grafiek heeft een schaal van dertig jaar, terwijl beleggen op dagdagelijks niveau gebeurt. Laat je niet gek maken door mediaberichten. Probeer naar de grote trends te kijken.

Bovendien toont de grafiek aan dat “time in the market beats timing the market”. Hoe eerder je instapt, hoe beter. Op basis van de grafiek kunnen we geen andere conclusie trekken.

Specifiek tot het wanneer beleggen in groeiaandelen zijn er belangrijke “momenten” zoals (niet uitsluitend tot):

  • Economisch klimaat
  • Politiek klimaat
  • Renteniveau
  • Marktsentiment

Het effect van het economische klimaat op de aandelenmarkt zie je terug in de grafiek. Investeren in groeiaandelen is vooral interessant wanneer de economie weer vol aansterkt en beleggers meer vertrouwen krijgen (marktsentiment).

Het politieke klimaat is belangrijk en verschilt per land. Beleggen in groeiaandelen die acteren binnen politiek gunstige klimaten is evident. Kijk naar factoren als stimulus, innovatiegraad en belastingvoordelen (voor start-ups).

Het renteniveau is tevens van groot belang voor de aandelenmarkt. Bij groeibedrijven weegt dit extra zwaar. Zij hebben namelijk veel cash nodig om te investeren (voor groei). Cash lenen kost geld. Hoe hoger de rente, hoe duurder dit is. Wanneer de rente laag is, kunnen bedrijven met goedkoop geld sneller groeien. Dit is nu sinds vele jaren al het geval.

Tot slot is het marktsentiment bepalend. Zijn beleggers euforisch? Dan nemen ze meer risico zoals met groeiaandelen. Zijn ze pessimistisch? Dan zal er meer geld vloeien naar lager-risico investeringen zoals obligaties, ETFs en Value aandelen. Het meest recente voorbeeld van zo’n “transitie” is begin tot medio 2021.

Los hiervan geloof ik erin dat je vooral opzoek moet gaan naar unieke groeibedrijven. Zij kunnen floreren in ieder klimaat, zolang ze maar de juiste market fit op het juiste moment aanbieden. Ter voorbeeld: Google was niet de eerste zoekmachine.

Wil je meer leren over beleggen? Bekijk hier alle kennisartikels over beleggen in aandelen.