Leren Beleggen in Aandelen: Beginnersgids | Happy Investors
>
p>Beste Happy Investor, leren beleggen in aandelen is een goede investering. Het kan leiden tot hoger rendement in vergelijking tot andere beleggingen, zoals vastgoed en ETF’s. Maar hoe leer je beleggen? Een groot deel hiervan is ervaring. Daarnaast is er een belangrijke basis. In dit artikel gaan we het hebben over deze basis voor leren beleggen in aandelen. Zie het als een beginnersgids met concrete handvaten.
Na het lezen van dit artikel weet je exact waarop te letten bij het leren beleggen in aandelen. Richt je aandacht op deze cruciale lessen, en je zal onherroepelijk hoger rendement realiseren op de lange termijn.
Op naar duurzaam (financieel) succes!
Inhoudsopgave
Leren Beleggen in Aandelen: 4 cruciale en tijdloze lessen
Leren beleggen in aandelen, waarom zou je dit willen en waar beginnen we? Menig belegger, waaronder ik zelf, verkiezen aandelen boven andere soorten investeringen. De reden: rendement. Hoe meer wij leren beleggen in aandelen, hoe beter wij worden. Het gevolg is dat wij een hoger rendement kunnen halen. Sommigen van ons zijn in staat om op de lange termijn meer dan 15% gemiddeld rendement te halen. Op de korte termijn kan dit zelfs >50% zijn.
Zo waren de afgelopen 10 jaar dermate gunstig, dat we zelfs met de beste ETF’s >20% gemiddeld rendement hebben behaald.
Aandelen bieden derhalve de grootste kans op structureel hoog rendement. Het woord ‘structureel’ is hier van belang. Wie succesvol leert beleggen in aandelen is in staat om consistent hoog rendement te behalen. En het goede nieuws: iedereen kan leren beleggen in aandelen.
Zeker, er zijn technische aspecten. Over het algemeen is leren beleggen in aandelen echter vooral een kwestie van strategie, emotionele discipline en bepaalde soft skills.
Hieronder vind je cruciale lessen voor succesvol beleggen in aandelen. Dit zijn belangrijke lessen. Immers, er zijn ook perioden (of te maken fouten) waarin aandelen desastreus verlies geven. We willen dit verlies te allen tijde voorkomen. De onderstaande lessen helpen ons daarbij.
Risico en rendement bij aandelen
Leren beleggen in aandelen begint met de basis. In de basis draait het allemaal om risico en rendement. Er zijn verschillende soorten aandelen. Zij verschillen risico/rendement-verhouding. Gemiddeld genomen bieden hoger-risico aandelen, zoals die van technologiebedrijven, een hoger rendement dan lager-risico aandelen, zoals die van voedingsmiddelenbedrijven.
Let er op dat we spreken over gemiddelden!
Dit is een cruciale les bij het leren beleggen in aandelen. Om risico en rendement te beheersen, dienen we in te spelen op gemiddelden. Dit betekent dat risicospreiding onontbeerlijk is.
Houd er rekening mee dat op de lange termijn type aandelen de neiging hebben om naar dit gemiddelde toe te bewegen, maar dat op de korte termijn gigantische verschillen kunnen ontstaan. Zo heb ik wel eens -75% verlies geboekt op kleine technologieaandelen met immens groeipotentieel (oeps), maar ook +300% met “saaiere” dividendaandelen zoals AbbVie.
Happy Investors leren dat succesvol beleggen nauwelijks te maken heeft met dagelijks beursnieuws. Dit is vooral ruis.
Het leven draait om balans. Zo ook leren beleggen in aandelen. Breng altijd balans aan.
Zo dient een aandelenportefeuille uit minimaal 16 aandelen te bestaan. In dit geval is er, statistisch gezien, grote diversificatie. Bij circa 25 aandelen is de diversificatie ±99%. Hoe beter je bent, hoe minder aandelen je zou willen nemen. Immers, de beste aandelen zijn verantwoordelijk voor >80% van het resultaat. Persoonlijk kies ik voor 25 aandelen, omdat dit beter aansluit bij mijn beleggingsstrategie voor duurzaam succes.
Naast het aantal aandelen is het type aandeel evenmin van belang. Mijns inziens moeten we altijd balans aanbrengen, opdat we duurzaam financieel succes kunnen behalen. Dit betekent keuzes maken binnen onze aandelenportfolio op vlak van (niet uitsluitend tot):
- Value vs. groeiaandelen
- De mate van dividendaandelen
- Large cap vs. small cap aandelen
- Keuze in industrieën en sectoren
Tot slot, neem alleen risico dat past binnen je risicoprofiel en huidige vaardigheden. Als je liever geen korte termijn koersvolatiliteit van -30% wilt ervaren, is het verstandig om niet in aandelen te beleggen. Kies in dit geval voor lager-risico assets.
Beleggingsstrategie voor aandelen
De aandelenmarkt gaat op de lange termijn omhoog als gevolg van economische groei. Hier moet je in geloven als aandelenbelegger (en dat behelst risico). Op de korte termijn zijn aandelen echter volatiel. Leren beleggen in aandelen betekent hiervan te profiteren. Er zijn beleggers die zweren bij 100% korte termijn handelen, omdat hier de grootste kansen liggen. En dat klopt ook. Maar het risico tot fouten is hoger. Dit is waarom ikzelf louter beleg voor de lange termijn, maar wel blijf in spelen op grote kansen.
Wat jouw keuze ook is: wees consistent doch flexibel. Leren beleggen in aandelen begint met een goede beleggingsstrategie. In de loop der tijd zal je dit verbeteren.
Een goede beleggingsstrategie is veelomvattend. Dit zijn enkele belangrijke punten die niet mogen ontbreken in je strategie:
- Korte vs. lange termijn beleggen (of een mix daarvan)
- Risicoprofiel
- Diversificatie (investeringsmarkten en type assets)
- Vaste regels (aan- en verkopen o.b.v. financiële analyse, et cetera)
- Het financiële doel (weet wanneer je wilt stoppen)
Waarom is dit zo belangrijk?
Een lange termijn beleggingsstrategie biedt de hoogste mate van zekerheid. Niet het hoogste rendement, maar zekerheid. Op de korte termijn kan de markt echter ongunstig ontwikkelen in verhouding tot je strategie. Bijvoorbeeld wanneer je overwegend in groeiaandelen investeert. Maar op de lange termijn convergeert resultaat naar het gemiddelden. Dit betekent dat je in slechte perioden moet vasthouden aan je strategie. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
De cruciale voorwaarde: je moet er zeker van zijn dat je een weldoordachte én bewezen beleggingsstrategie hebt.
Wil je toegang tot mijn bewezen beleggingsstrategie voor hoger rendement? Bekijk de Happy Investors online cursus beleggen voor meer informatie.
Onderzoek: fundamentele analyse van aandelen
We hebben nu twee cruciale zaken besproken omtrent leren beleggen in aandelen. We weten nu dat we succesvol kunnen beginnen dankzij een goede beleggingsstrategie en de juiste balans tussen risico en rendement. Vervolgens is het belangrijk om te beginnen. Dit betekent het aan- en verkopen van aandelen.
Welke aandelen ga je kopen, en waarom?
Helaas kopen beginnende beleggers te vaak aandelen zonder degelijk onderzoek.
Dit is wat je nooit moet doen: aandelen kopen op basis van andermans mening. Of je nu een tip van mij krijgt binnen ons aandelen abonnement, via Social Media, of van je vader. Koop alleen aandelen op basis van eigen onderzoek.
Daarom is de derde cruciale les bij leren beleggen in aandelen: verricht altijd onderzoek op basis van fundamentele analyse.
Aandelen worden uitgegeven door bedrijven. We beleggen niet in aandelen, maar in bedrijven. Idealiter investeren we uitsluitend in unieke bedrijven met duurzaam competitief voordeel, betrouwbaar management, een winstgevend verdienmodel en een groeiende markt.
Deze unieke bedrijven willen we alleen kopen tegen een eerlijke prijs. Als we een hoge prijs betalen, lopen we het risico dat toekomstige verwachtingen niet worden waargemaakt. Door een eerlijke of zelfs goedkope prijs te betalen, krijgen we meer bescherming tegen onvoorziene gebeurtenissen. Binnen Value beleggen noemt men dit “Margin of Safety”.
Toen ik begon met beleggen op mijn 23ste, gebruikte ik mijn universitaire achtergrond in Management & Organisatie. Ik analyseerde bedrijven voornamelijk op basis van strategie. Hierdoor behaalde ik successen, maar ik had geluk dat de markt gunstig was. Ik maakte namelijk de fout door amper (of niet) te kijken naar de financiële waardering. Hierdoor waren er ook momenten dat unieke bedrijven, weliswaar tijdelijk, -50% stonden. Ik leerde beter beleggen in aandelen vanaf het moment dat ik ook naar de financiële waardering keek.
Meer weten? Lees hier alles over aandelen analyse.