Agnico Eagle Mijnen aandelen kopen? +35,4% Groei en +3,34% Dividend | Happy Investors
Agnico Eagle Mijnen groei aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
10/12/2023
16 min

Agnico Eagle Mijnen aandelen kopen? +35,4% Groei en +3,34% Dividend | Happy Investors

10/12/2023
16 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Agnico Eagle Mijnen  aandelen. Agnico Eagle Mijnen   aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over Agnico Eagle Mijnen, een op twee na grootste goudmijn ter wereld

Agnico Eagle Mines Limited (AEM) is een Canadees goudmijnbedrijf en de op twee na grootste goudproducent ter wereld. Het bedrijf exploiteert mijnen in landen met veilige en voorspelbare jurisdicties, namelijk Canada, Mexico, Australië en Finland, en zijn minerale basis is goed voor ongeveer 49 miljoen ounces bewezen en waarschijnlijke goudreserves. Het bedrijf heeft een uitgebreid exploratieprogramma, met huidige exploratieprojecten geconcentreerd in Canada, Australië, Europa, Latijns-Amerika en de VS. Agnico Eagle Mines werd opgericht in 1957 en het hoofdkantoor is gevestigd in Toronto, Canada.

 • Ticker: AEM
 • Instapprijs: $47,5-$48,0
 • Richtprijs: $65,0
 • Potentieel: 35,4%
 • Dividendrendement: 3,34%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Middelmatig
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Agnico Eagle Mijnen aandelen

 • Goudprijzen zijn afhankelijk van veel factoren en zijn vaak onderhevig aan speculatieve belangstelling. In H1 2023 bleef de vraag naar goud sterk en stond de goudprijs op recordhoogte, wat mijnbouwbedrijven een goede impuls gaf.
 • Agnico Eagle Mines is het op twee na grootste goudmijnbedrijf ter wereld en bezit goudafzettingen van wereldklasse. Het bedrijf heeft al een immense minerale basis, maar het management is van plan om de goudreserves verder te vergroten door uitbreiding van de huidige projecten en nieuwe exploratieprojecten.
 • Agnico Eagle Mines heeft de afgelopen jaren verschillende strategische overnames gedaan en belangrijke gouddeposito's in de Abitibi Gold Belt geconsolideerd. Hierdoor is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste goudproducent van Canada.
 • Ondanks het grootschalige investeringsprogramma van het bedrijf is het erin geslaagd om hoge winstgevendheidsratio's te handhaven, de bedrijfskosten te beheersen en de schuldenlast op een comfortabel niveau te houden, waardoor het kan profiteren van een omgeving met hoge prijzen.
 • Agnico Eagle Mines is een dividend aristocraat, omdat het bedrijf al sinds 1986 dividend uitkeert. Het huidige dividendrendement is 3,34%.

Waarom Agnico Eagle Mines aandelen kopen?

Reden 1. Veerkrachtige vraag naar goud creëert gunstig prijsklimaat

Agnico Eagle Mines houdt zich bezig met de exploratie en productie van goud, voornamelijk in landen met veilige en voorspelbare jurisdicties, namelijk Canada, Mexico, Australië en Finland. Goud is het belangrijkste product van het bedrijf en is goed voor ongeveer 98,5% van de inkomsten. Het bedrijf produceert ook zilver, koper en zink, die bijproducten zijn van de goudproductie en daarom een onbeduidend aandeel in de inkomsten hebben (1,5% in totaal). Als gevolg hiervan zijn de algehele prestaties van Agnico Eagle Mines afhankelijk van de omstandigheden op de goudmarkt.

De vraag naar goud komt meestal uit verschillende belangrijke sectoren:

 • Juwelen. Juwelen zijn een van de grootste componenten van de vraag naar goud, met een aandeel van 46,6% in 2022. De vraag naar juwelen wordt beïnvloed door een combinatie van culturele, economische en sociale factoren, en historisch gezien hebben India, China, de VS en landen in het Midden-Oosten de grootste en belangrijkste juwelenmarkten.
 • Beleggingen. Deze categorie omvat de vraag naar goudstaven en -munten, evenals beleggingen in goud exchange-traded funds (ETF's) en andere goudgerelateerde financiële producten, en vormde 23,9% van de totale vraag naar goud in 2022. Goud wordt door velen beschouwd als een veilige haven en een afdekking tegen inflatie en economische en geopolitieke onzekerheid, wat de vraag naar beleggingen kan stimuleren in tijden van marktvolatiliteit.
 • Centrale banken. De vraag van centrale banken naar goud kan variëren op basis van economische en geopolitieke factoren. Centrale banken houden doorgaans goudreserves aan als onderdeel van hun deviezenreserves om de stabiliteit van hun valuta te beheren en hun reserves te diversifiëren. In 2022 bedroeg de vraag van centrale banken naar goud een recordhoogte van 1.082 ton, goed voor 23,0% van de wereldwijde vraag in 2022.
 • Technologie. Goud wordt ook gebruikt in verschillende technologische toepassingen, waaronder elektronica, verschillende hightechproducten en tandheelkunde. De industriële vraag naar goud is echter beperkt vanwege de fysieke kenmerken en vertegenwoordigt bijgevolg slechts 6,6% van de totale vraag.agnico-eagle-mijnen

In 2012-2019 was de totale wereldwijde vraag naar goud, ondanks schommelingen binnen de segmenten, relatief stabiel, variërend van 4 284 ton tot 4 714 ton. Tijdens de COVID-19 pandemie kende de goudindustrie een scherpe daling in de vraag naar juwelen, maar er leek ook een sterke opleving te zijn. Als gevolg daarvan werd de wereldwijde vraag naar goud in 2020-2022 grotendeels aangedreven door aankopen door centrale banken die stegen van 255 ton in 2020 tot 1 082 ton in 2022, een stijging met een factor 3,2, en herstel in de juwelenindustrie tot niveaus van vóór de pandemie. Tegelijkertijd daalde de investeringsvraag met 37,3% tot 1.127 ton door lagere investeringen in ETF's.

De recente ontwikkelingen op de goudmarkt lijken controversieel, maar creëren nog steeds een ondersteunende omgeving. In H1 2023 lag de wereldwijde vraag naar goud op jaarbasis 6% lager op 2.062 ton. De daling werd grotendeels verklaard door de uitstroom uit goud ETF's dit jaar in vergelijking met de sterke toename van de instroom begin 2022. Daarnaast bleef de vraag naar goud dat wordt gebruikt in technologie zwak met 70 ton voor het tweede achtereenvolgende kwartaal. agnico-eagle-mijnen-aandelen

Andere segmenten lieten echter een positievere dynamiek zien. Ondanks de vertraging in het tweede kwartaal van 2023 lijkt de goudtrend bij centrale banken onderliggend positief, met goudaankopen door centrale banken in het eerste halfjaar van 2023 die een record bereikten van 387 ton. De aankoopactiviteit blijft wijdverspreid en verdeeld over zowel opkomende als ontwikkelde landen. China blijft geleidelijk Amerikaanse Treasuries verkopen en diversifieert zijn reserves met goud. In juli 2023 voegde de People's Bank of China 23 ton goud toe en verstevigde daarmee haar plaats als grootste koper year-to-date (126 ton). In de eerste zeven maanden van 2023 heeft China zijn totale goudreserves met 6,3% verhoogd tot 2.136 ton. Andere grote goudkopers waren Polen en Turkije. Op year-to-date basis blijft de Centrale Bank van Turkije echter een nettoverkoper (85 ton) als gevolg van de zware verkoop tussen maart en mei, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen, toen de Turkse autoriteiten de nationale munt moesten ondersteunen.

Bovendien hielden gezonde investeringen en een veerkrachtige vraag naar juwelen de markt overeind. In het tweede kwartaal van 2023 vertoonde het verbruik van juwelen een bescheiden verbetering, ondanks de hoge goudprijzen, met een stijging van 3% j-o-j tot 476 ton. Investeringen in baren en munten stegen ook met 6% j-o-j tot 277 ton in Q2 2023, waarbij Turkije een belangrijke groeimotor was. De hoge inflatie en de zwakke munteenheid stuwden de vraag in Turkije omhoog.agnico-eagle-mijnen-aandelen-groeiIn Q2 2023 bereikte de LBMA Gold Price (de belangrijkste benchmark voor de goudmarkt, berekend door de London Bullion Market Association) een recordhoogte van $1.976/oz, een stijging van 6% op jaarbasis en 4% boven de vorige recordhoogte van Q3 2020. De prestaties van goud werden ondersteund door een combinatie van factoren, waaronder een relatief stabiele Amerikaanse dollar en rentetarieven, afdekking van geopolitieke risico's en aanhoudende vraag van centrale banken. De vraag naar goud werd ook gestimuleerd door de marktvolatiliteit in H1 2023, vooral tijdens de mini-bankcrisis in maart 2023.agnico-eagle-mijnen-aandelen-analyseDe vraag naar en de prijzen van goud worden door veel factoren bepaald, waardoor het moeilijk is om precieze voorspellingen te doen. Niettemin definieert de World Gold Council de volgende mogelijke scenario's:

 • De goudmarkt zou een sterkere vraag naar beleggingen kunnen ervaren als de economische omstandigheden verslechteren en het recessierisico toeneemt. Hoewel de markten over het algemeen verwachten dat de Amerikaanse Fed, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) de basisrente verder zullen verhogen, wordt het einde van de cyclus gezien als nabij en gevolgd door een aanhoudende 'hold'-periode. Aangezien de effecten van de verkrappingscyclus met enige vertraging doorwerken in de reële economie, zouden de ontwikkelde economieën echter een verdere economische verslechtering kunnen meemaken. Dit zou kunnen worden gedreven door een aanzienlijke toename van wanbetalingen als gevolg van verschillende onbedoelde gevolgen van de omgeving met hoge rente. Historisch gezien hebben dergelijke periodes geresulteerd in een hogere volatiliteit van de aandelenmarkten en pullbacks, en de honger van beleggers naar hoogwaardige activa zoals goud.
 • Omgekeerd zou een zachte landing of een veel strenger monetair beleid kunnen leiden tot desinvestering. Verwachtingen van een zachte landing - waarbij een recessie wordt vermeden maar het monetaire beleid strak blijft - zouden tegenwind kunnen creëren voor goud en kunnen leiden tot desinvesteringen. Goud ETF's zagen bijvoorbeeld een aanzienlijke uitstroom in juni en het goudbezit is tot nu toe gedaald. Bovendien wordt goud door velen beschouwd als een defensieve belegging, maar desondanks is het onderhevig aan desinvestering als het algemene dalende sentiment en de paniek de overhand krijgen op de wereldwijde markten, wat leidt tot een totale risk-off. Dit gebeurde in maart 2020, toen de COVID-19 pandemie net was uitgebroken.

Het is dus moeilijk te voorspellen welke factoren op de lange termijn zullen spelen. Volgens een peiling van Reuters voorspellen analisten en handelaren een gemiddelde goudprijs van $1.950/oz in het derde kwartaal van 2023, $1.995/oz in het vierde kwartaal van 2023, $1.944,5 in het hele jaar 2023 en $1.988 in 2024. Dit is nog steeds een hoog recordniveau en daarom is Agnico Eagle Mines klaar om momentum te winnen en te profiteren van een omgeving met hoge prijzen in combinatie met productiegroeipotentieel.

Reden 2. Veelbelovende groeistrategie, gericht op fusies en overnames en exploratie

Agnico Eagle Mines is het op twee na grootste goudproducerende bedrijf ter wereld en produceert goud, zilver, koper en zink vanuit 11 mijnen in Canada, Mexico, Australië en Finland. De meeste activiteiten van het bedrijf zijn geconcentreerd in Canada, dat 75,7% van de inkomsten van 2022 genereerde, gevolgd door het Australische bedrijfssegment (11,2%). Projecten in Finland en Mexico genereerden respectievelijk 7,1% en 5,9% van de inkomsten in 2022.agnico-eagle-mijnen-analyseAgnico Eagle Mines onderscheidt zich van haar concurrenten door haar consistent groeiende operationele resultaten en efficiënte kapitaalallocatie. De goud minerale basis van het bedrijf is bijna verdubbeld in 2020-2022, met bewezen en waarschijnlijke goudreserves (Reserves P&P) die met 102% zijn gestegen tot 48,7 miljoen ounces (Moz), gemeten en geïndiceerde bronnen (Resources M&I) die met 188% zijn gestegen, en geïndiceerde bronnen die met 13% zijn gestegen. De goudreserves van Agnico Eagle Mines zullen de komende jaren naar verwachting nog verder toenemen. Haar goudproductie steeg ook naar 3,1 Moz in 2022, een stijging van 81% ten opzichte van 1,7 Moz in 2020, waarmee het bedrijf tot de weinige goudproducenten behoort die hun productie daadwerkelijk hebben verhoogd. Zo is de goudproductie van Newmont traag geweest, met ongeveer 6,0 Moz per jaar, terwijl de productie van Barrick Gold daalde tot bijna het laagste punt in 20 jaar (4,1 Moz in 2022 versus 4,9 Moz in 2004).agnico-eagle-mijnen-analyse-aandelen

Dergelijke uitstekende resultaten zijn te danken aan een agressieve groeistrategie die gericht is op zowel organische als niet-organische factoren. Ten eerste heeft Agnico Eagle Mines in de afgelopen jaren verschillende overnames gedaan: het betaalde $188 miljoen voor de aankoop van Cayden Resources in 2014, $287 miljoen voor de overname van TMAC Resources in 2021, $10,69 miljard voor de aankoop van Kirkland Lake Gold in 2022 en heeft ook de activa van Yamana Gold in Canada overgenomen in 2023. De fusie met Kirkland Lake Gold en de op handen zijnde overname van Yamana's activa zijn vooral belangrijk omdat ze Agnico Eagle Mines zullen helpen activa te consolideren in de Abitibi Gold Belt, een belangrijke goudproducerende regio ter wereld met 31,5 miljoen oz aan P&P goudreserves. De verwachte toekomstige groei van deze acquisities zal op termijn aanzienlijke waarde toevoegen.

In 2023 zal het management van Agnico Eagle Mines zich richten op het consolideren en optimaliseren van nieuwe activa en deze ontwikkelen tot hoogwaardige projecten van wereldklasse:

 • Het Detour Lake (Kirkland Lake Gold) project is gericht op het bereiken van een jaarlijkse goudproductie van 1 miljoen oz door het verhogen van de capaciteit van de fabriek met ten minste 9,8% tot 28 miljoen ton per jaar in 2025 en door het gebruik van hoogwaardiger ondergronds erts. Bovendien gaat Agnico Eagle Mines door met het uitvoeren van exploratieboringen in de afzetting onder de westelijke put en de westelijke uitloper. Alleen al in 2022 verlengde het bedrijf de levensduur van de afzetting met 10 jaar (tot 2052) en verhoogde het de goudreserves met 38% (+5,6 miljoen oz tot 20,4 miljoen oz).
 • De Canadese Malartic-projecten (Yamana Gold) zullen naar verwachting de levensduur van de ertslaag met drie jaar verlengen tot 2042 en de bewezen reserves aanzienlijk verhogen door de huidige 4,8 miljoen oz aan M&I-reserves en 4,0 miljoen oz aan uitgestelde reserves in reserves om te zetten. De totale productie van betaalbaar goud zal tot 2042 naar schatting met 23% toenemen, met een gemiddelde productie van meer dan 558.000 oz gedurende meer dan 13 jaar. Het bedrijf evalueert ook mogelijkheden om het productieprofiel van 2026-2031 verder te verbeteren met exploratie van de interne Odyssey-zones.

Ten tweede legt Agnico Eagle Mines ook sterk de nadruk op organische groei en besteedt het aanzienlijke middelen aan zijn exploratiegroep die zich voornamelijk richt op het identificeren van nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden in politiek stabiele regio's. De huidige exploratieprojecten zijn geconcentreerd in Canada (83 velden), Australië (16 velden), Finland (twee velden), Mexico (14 velden), de VS (vijf velden), Zweden (één veld) en Colombia (twee velden).

Naast exploratieprojecten is het bedrijf ook van plan om andere activa te optimaliseren, zoals Macassa, Upper Beaver, Wasamac en Akasaba West bij Goldex, allemaal gelegen in de Abitibi Gold Belt. Zo is het van plan om de bestaande ontwikkelde regionale infrastructuur te gebruiken om zijn fabriek in de Abitibi-regio van Quebec volledig te laden, met het potentieel om de jaarlijkse goudproductie te verhogen tot 500.000 oz tegen het einde van het decennium.aandelen-agnico-eagle-mijnen

De 2023-2025-begeleiding van Agnico Eagle Mines geeft dus een sterk potentieel aan voor consistente productiegroei in de komende drie jaar, met een verwachte stijging van 16% van 3,1 miljoen oz in 2022 tot ongeveer 3,6 miljoen oz in 2025. Dergelijke groei, door zowel nieuwe acquisities als exploratieprojecten, in een sector die meestal niet groeit, maakt het bedrijf onderscheidend van zijn concurrenten.

Reden 3. Best presterende goudproducent onder gelijken

Een opmerkelijke prestatie van het management van Agnico Eagle Mines is dat ze de winstgevendheid van het bedrijf niet hebben opgeofferd aan consolidatie en toekomstige groei. De goudproductie bleek een van de sectoren te zijn die het meest te lijden had onder de stijgende kosten als gevolg van de post-pandemische inflatiedruk. Volgens de World Gold Council stegen de all-in sustaining cost (AISC), die de kosten meet om de huidige mijnbouwactiviteiten in stand te houden, tot een tien jaar hoog niveau, van ongeveer $ 1.000/oz in Q1 2020 tot $ 1.358/oz in Q1 2023, een stijging van 35%. De belangrijkste inputkosten van goudmijnexploitanten, met name arbeid, brandstof en elektriciteit, werden beïnvloed door verstoringen in de toeleveringsketen, een los monetair beleid van de overheid, stijgende olie- en gasprijzen, enz.

analyse-agnico-eagle-mijnenOndanks een dergelijke negatieve trend in de hele sector slaagde Agnico Eagle Mines erin om zijn eigen kostenverwachtingen te overtreffen en beter te presteren dan sectorgenoten. In Q1 2023 bedroeg de AISC van het bedrijf $1.125. In het vorige tweede kwartaal van 2023 bedroegen de totale contante kosten (TCC) $840/oz, wat $25/oz boven de verwachtingen lag, terwijl de AISC $1.150/oz bedroeg, $15/oz onder het midden van de verwachtingen. Deze cijfers liggen niet alleen onder het sectorgemiddelde (AISC van $ 1.358/oz in Q1 2023), maar zijn ook veel beter dan die van de sectorgenoten. De twee grootste goudmijnexploitanten ter wereld, Newmont en Barrick, noteerden beide een hoger dan gemiddelde stijging van hun AISC. In Q1 2023 steeg de AISC van Newmont met 13% q/q tot $1.376/oz, terwijl die van Barrick met 10% steeg tot $1.370/oz. Als gevolg hiervan blijkt Agnico Eagle Mines een van de meest winstgevende goudproducenten te zijn. In het tweede kwartaal van 2023 bedroeg de operationele marge 28,17% tegenover 15,64% voor Newmont en 26,69% voor Barrick, en de EBITDA-marge 50,36% tegenover 36,04% voor Newmont en 60,70% voor Barrick.

Daarnaast zijn de schuldniveaus van Agnico Eagle Mines ook lager dan die van Newmont en Barrick (schuld/eigen vermogen van 0,07 vs. 0,16 vs. 0,11). Ondanks het opnemen van een kredietfaciliteit van $1 miljard in Q1 2023 voor de Canadese overname van Malartic, slaagde het bedrijf erin om $398 miljoen schuld terug te betalen in Q2 2023. De balans blijft dus sterk, met $442 miljoen in contanten en de nettoschuldpositie verbeterde tot $1.674 miljoen. Gezien de TTM EBITDA van $2.876 miljoen bedraagt de nettoschuld ten opzichte van de EBITDA 0,58x, waardoor Agnico Eagle Mines bestand is tegen macro-economische tegenwind.

Stijgende kosten als gevolg van aanhoudende inflatie kunnen worden gezien als een langetermijnrisico voor de hele goudmijnindustrie, maar Agnico Eagle Mines heeft goed werk geleverd met het beheren van de operationele kosten en het afbetalen van de schulden. Daarom is Agnico Eagle Mines beter gepositioneerd om mogelijke macro-economische onzekerheden te weerstaan en hoge rendementen te bieden aan zijn aandeelhouders in vergelijking met branchegenoten.

Financiële analyse Agnico Eagle Mijnen aandelen

De financiële resultaten van Agnico Eagle Mines over de 12 maanden (TTM ) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten stegen tot 6.062 miljoen dollar, een stijging van 5,6% ten opzichte van boekjaar 2022.
 • De brutowinst steeg van $ 2.066 miljoen in boekjaar 2022 naar $ 2.142 miljoen TTM. Door de aanhoudende inflatoire druk op de bedrijfskosten daalde de brutowinst licht van 36,0% naar 35,3%, wat nog steeds beter is dan het sectorgemiddelde.
 • Het bedrijfsresultaat verbeterde met 9,5% tot $ 1.648 miljoen. De reden voor de hogere groei van het bedrijfsresultaat van Agnico Eagle Mines zijn de maatregelen van het bedrijf om de verkoop-, algemene en administratieve kosten te optimaliseren die met 9,1% daalden, waardoor de stijging van de algemene en administratieve kosten werd gecompenseerd. Hierdoor verbeterde de operationele marge van 26,2% naar 27,2%.
 • De netto-inkomsten stegen met een factor 3,6 tot $ 2.428 miljoen TTM, waarbij de nettomarge een vergelijkbare groeidynamiek vertoonde van 11,7% tot 40,1%. De stijging van de netto-inkomsten was het gevolg van een herwaardering van het voorheen 50%-belang van het bedrijf in Canadian Malartic na de verwerving van een volledig belang in het project.aandelen-analyse-agnico-eagle-mijnen

Agnico Eagle Mines genereert indrukwekkende kasstromen. De operationele kasstroom steeg van $ 2.097 miljoen in boekjaar 2022 naar $ 2.328 miljoen TTM dankzij een hoger nettoresultaat en een groei van de te betalen rekeningen en belastingen. Ondanks een behoefte aan nieuwe investeringen steeg de vrije kasstroom ook van $558 miljoen naar $683 miljoen.analyse-aandelen-agnico-eagle-mijnen

De financiële prestaties van Agnico Eagle Mines in H1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg van $2.907 miljoen naar $3.228 miljoen op jaarbasis.
 • De brutowinst steeg licht naar $ 1.148 miljoen.
 • Het bedrijfsresultaat steeg van 827 miljoen dollar in H1 2022 naar 925 miljoen dollar in H1 2023.
 • Het nettoresultaat steeg van $409 miljoen naar $2.144 miljoen als gevolg van de eerder aangegeven winst op de herwaardering van de overname.

Over het algemeen presteerde Agnico Eagle Mines goed in H1 2023, met goudproductie, bedrijfskosten en kapitaaluitgaven in lijn met de verwachtingen, en daarom herhaalde het management van het bedrijf zijn verwachtingen voor FY 2023.aandelen-agnico-eagle-mijnen-analyse

Agnico Eagle Mines heeft een robuuste balans:

 • De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, bedraagt 7%, wat lager is dan het sectorgemiddelde van 11%-24%.
 • Op 30 juni 2023 bedraagt de totale schuld $2.115 miljoen, een stijging ten opzichte van $1.576 miljoen in juni 2022. De kwartaal-op-kwartaaldynamiek is echter positief, omdat het bedrijf in het tweede kwartaal van 2023 $398 miljoen aan schulden wist terug te betalen, waardoor de totale schuld met 16% daalde. Met de gerapporteerde cash en kortetermijninvesteringen van $442 miljoen resulteert dit in $1.674 miljoen aan nettoschuld per 30 juni 2023.
 • In 2022 verdiende Agnico Eagle Mines $2.876 miljoen aan TTM EBITDA. Bijgevolg is de Net Debt/EBITDA-ratio gelijk aan 0,58x, wat bewijst dat het bedrijf financieel gezond is en in de nabije toekomst waarschijnlijk geen kredietrisico zal lopen, terwijl het in staat is om financiële middelen toe te wijzen om zijn investeringsprogramma te financieren.
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten is sinds 2020 voortdurend gestegen. In H1 2023 verdiende Agnico Eagle Mines $ 1.372 miljoen aan operationele kasstroom, een stijging van 20,2% op jaarbasis.

Waardering Agnico Eagle Mijnen aandelen

Agnico Eagle Mines handelt in de buurt van gemiddelde multiples voor goudproducenten: EV/Sales - 4,15x, EV/EBITDA - 8,76x, P/FFO - 10,34x, P/E - 9,40x. Agnico Eagle Mines heeft echter betere groeimogelijkheden, heeft een robuuste balans en laat uitstekende resultaten zien op het gebied van winstgevendheid en kostenefficiëntie. Het bedrijf biedt dus het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

Opbrengst

Agnico Adelaarsmijnen

AEM

4,15

8,76

10,34

9,40

2,96

Newmont

NEM

3,04

8,36

11,78

44,33

4,66

Barrick Goud

GOUD

3,44

7,46

8,25

-

2,58

Kinross Goud

KGC

2,00

6,48

4,51

31,17

-

Alamos Goud

AGI

4,61

9,96

11,62

29,01

0,96

Goudvelden

GFI

2,76

5,32

6,65

16,74

3,16

Het minimale koersdoel van Credit Suisse is $61 per aandeel, terwijl Cormark Securities Inc. Agnico Eagle Mines waardeert op $72,6 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street staat de reële marktwaarde van het aandeel op $65, wat een opwaarts potentieel van 35,4% impliceert.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

CIBC Kapitaalmarkten

08-sep-2023

$72,0

50,0%

Stifel Canada

08-sep-2023

$67,6

40,9%

Scotiabank GBM

21-aug-2023

$71,0

47,9%

Credit Suisse

17-aug-2023

$61,0

27,1%

Raymond James

15-aug-2023

$67,0

39,6%

Cormark Securities Inc.

01-aug-2023

$72,6

51,3%

Nationale Bank Financieel

30-jul-2023

$68,1

41,8%

Veritas Investeringsonderzoek

28-jul-2023

$66,5

38,6%


Belangrijkste risico's Agnico Eagle Mijnen aandelen kopen

 • De financiële prestaties van het bedrijf kunnen sterk schommelen door volatiele en onvoorspelbare grondstofprijzen. Goudprijzen schommelen sterk en worden beïnvloed door talrijke factoren, waarvan sommige buiten de controle van het bedrijf vallen.
 • Agnico Eagle Mines wordt beïnvloed door de stijgende inflatiedruk, vooral intensief in de rechtsgebieden waar het bedrijf actief is, waardoor de kosten voor arbeid, materialen, reagentia en energie stijgen. Deze kosten vormen een aanzienlijk deel van de bedrijfskosten in de goudmijnbouw.
 • Het bedrijf heeft mogelijk te veel betaald voor nieuwe activa en de verwachte voordelen van de fusies en overnames worden mogelijk niet gerealiseerd. De integratie van nieuwe activa in bestaande bedrijfsactiviteiten kan uitdagingen met zich meebrengen, waaronder de integratie van systemen en personeel, wat kan leiden tot inconsistenties in standaarden, procedures en beleid.
 • Er bestaan geologische risico's dat de minerale basis van het bedrijf geen weerspiegeling is van toekomstige terugwinning van mineralen. De minerale reserves en minerale bronnen zijn schattingen die gebaseerd zijn op goudrecovery's in kleinschalige laboratoriumtests en zijn mogelijk niet indicatief voor de werkelijke productievolumes. Bovendien zijn deze schattingen gebaseerd op veronderstelde metaalprijzen, wisselkoersen en operationele kosten.

En, wat denk jij? Agnico Eagle Mijnen   aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën