Beleggen in ETF Tips: Hoe, Wat, Waar, Welke? | Happy Investors

Beste Happy Investor, beleggen in ETF is interessant voor iedereen die interesse heeft in de combinatie van rendement en passief inkomen. Dat is immers de essentie van beleggen in ETF: het tracken van een index of mandje met aandelen om zo hopelijk rendement te behalen. Dit alles met minimale inspanning, vandaar de relatie met passief inkomen.

In dit kennisartikel staan we uitgebreid stil bij het beleggen in ETF’s. We starten door kort en bondig te kijken naar wat een ETF inhoudt, en wat de voordelen ervan zijn. Daarna iets meer over hoe het werkt, zodat je de werking goed begrijpt. En dan komt het allerleukste gedeelte: tips en adviezen over de beste ETF’s om in te beleggen.

Op naar succesvol lange termijn beleggen!

Inhoudsopgave:

Wat is een Exchange Traded Fund (ETF)?

ETF staat voor Exchanged-Traded Fund. Je kan dit zien als een tracker net als een FitBit. Een FitBit houdt je hartslag bij. Een ETF houdt de koersontwikkeling van meerdere aandelen bij. Vaak wordt een ETF omschreven als een mandje vol met aandelen. In plaats van dat je één aandeel koopt, kan je middels een ETF meerdere aandelen tegelijkertijd kopen.

Deze trackers worden beheerd door financiële instanties zoals banken of investeringsmaatschappijen. Iedereen kan erin beleggen, en de trackers worden beheerd door computerprogramma’s. Het is namelijk een vorm van passief beleggen. Er wordt niet actief gehandeld.

In essentie is een ETF een beleggingsproduct om snel veel risico te spreiden. Er zijn echter uitzonderingen.

Een voorbeeld van een risicovolle tracker is dat je 2x Apple aankoopt. Als je daarin 1000 euro investeert, en de koers van Apple stijgt met 10%, dan ontvang je 20% koerswinst. De hefboom is in dit geval x2. Zo’n ETF als hierboven bevat veel meer risico en is uitsluitend geschikt voor gevorderde beleggers. 

Voor de beginnende belegger zijn er zogeheten grote, gespreide ETFs.

Een voorbeeld van een gespreide ETF is de Vanguard Total World Stock ETF. Dit kan je zien als een mandje met daarin meer dan 9000 (!) aandelen. Oftewel: investeren in dit fonds houdt in dat je indirect geld investeert in 9000 bedrijven wereldwijd. De ETF is een tracker die de koers volgt van al deze 9000 aandelen.

Wereldwijde fondsen zijn perfect voor significante risicospreiding binnen de aandelenmarkt. Het is een van de meest veilige manieren voor particuliere beleggers om te participeren in aandelen. (let wel: er zijn nóg veiligere investeringen zoals obligaties).


Waarom beleggen in Exchange Traded Funds? De voordelen

Beleggen in ETF's biedt een aantal krachtige voordelen voor beginnende beleggers, zoals:

  1. ETF’s zijn trackers die een index volgen, waardoor het een vorm van passief beleggen is
  2. Er wordt niet actief gehandeld met ETF’s, ze bewegen met de markt mee en proberen het niet beter (of slechter) te doen
  3. ETF’s zijn vaak heel gediversifieerd. Dat betekent dat er heel veel verschillende aandelen en/of obligaties inzitten, waardoor het risico kleiner wordt dankzij spreiding
  4. Beleggen in ETF is goedkoper dan een actief beleggingsfonds zoals bij beheerd beleggen
  5. ETF's zijn doorgaans relatief goedkoop qua beheervergoeding (dit noemen ze de expense ratio). Hierdoor valt je nettorendement hoger uit

Waarom beleggen in Exchange Traded funds? Er zijn twee sterke redenen:

1. Als beginnende belegger kan je er snel en goedkoop veel risicospreiding door aanbrengen. Dit is een uitstekende manier voor passief beleggen, waarbij je investeert in de "wereldeconomie"
2. Als gevorderde belegger kan je middels thema ETF's hoger rendement halen tegen acceptabel risico. Een voorbeeld hiervan zijn de ARK ETF's die uitsluitend investeren in hoog-risico groeiaandelen

Toen ik op mijn 23ste begon met beleggen nam ik te veel risico. Ik belegde uitsluitend in (groei)aandelen en in cryptomunten (in 2017). Nu ben ik 30 jaar en financieel vrij. In de afgelopen jaren ben ik structureel meer gaan investeren in ETF's. Op die wijze kan ik risico afbouwen en toch potentieel hoger rendement halen. Dit lukt door te investeren in de beste ETF's (uit onderzoek en analyse). Hieronder vertel ik je daar meer over. 

Eerst iets meer over de werking, zodat je begrijpt hoe trackers werken. 

 

Hoe werkt een ETF (tracker)?

Er zijn verschillende soorten van ETF’s, maar ze werken allemaal hetzelfde. Het enige wat ze doen is het tracken van aandelen. De trackers die puur een indexfonds zoals de S&P 500 volgen, presteren nagenoeg hetzelfde als dit indexfonds. 

Nu denk je wellicht, waarom zou ik dan niet direct investeren in het indexfonds? Immers, indexfondsen zijn een van de meer veilige manieren tot beleggen in de aandelenmarkt. Maar de reden hiervoor is eenvoudig. Neem nu de S&P 500 als voorbeeld. Als je direct een aandeel wilt kopen van dit indexfonds, dan ben je meer dan 3300 dollar kwijt per aandeel (op moment van schrijven). Dat is veel geld.

Neem nu de iShare S&P 500 als voorbeeld. Dit is een ETF die hetzelfde presteert als de indexfonds S&P 500 in termen van rendement en risico. Alleen kost een aandeel van deze ETF 320 dollar. Het aandeel is echt niet goedkoper dan de normale indexfonds, maar het is gewoon met een factor 10 verkleind. Het grote voordeel hieraan is dat je als beginnende belegger ook kan investeren in de S&P 500 dankzij het beleggen in ETF’s. En hierbij is de spreiding veel groter dan bij individuele aandelen.

Tot slot heb je thema ETF's. Dit kan van alles zijn. Van 100 dividendaandelen uit de V.S. tot aan 25 industriële bedrijven in China voor lithium en kobalt. Hieronder geef ik je concrete voorbeelden van dergelijke thema ETF's. 

Waar beleggen in ETF’s? De beste beleggingsplatformen

In principe kan je via ieder beleggingsplatform beleggen in ETF. Niet iedere broker biedt alle ETF’s in de wereld aan, want dat zijn er nogal wat. Maar in feite kan je via ieder platform wel de nodige trackers aanschaffen waar jij interesse in hebt. Mijn advies bij periodiek beleggen in ETF is om te kiezen voor een online goedkope broker. Bij maandelijks beleggen lopen de transactiekosten namelijk alsmaar op, en dan kan je beter kiezen voor een goedkoper platform.

De beste keuze is mijns inziens DEGIRO. Niet alleen omdat ik er zelf al vele jaren met volle tevredenheid beleg, maar vooral omdat zij ETFs aanbieden die je gratis kan kopen. Zo heeft deze beleggingsapp een “kernselectie” met daarin 200+ trackers die je dus commissievrij kan aankopen. Dit bespaart serieuze kosten.

Via deze banner kan je een gratis account aanmaken. Ik hoop dat je dit wilt doen via mijn website, omdat ik daar een kleine vergoeding voor krijg in ruil voor het leveren van de beste tips voor ETF beleggen. Bovendien is DEGIRO daadwerkelijk de beste keuze en kost het je niks extra’s. 

Wil jij weten wat, naast DEGIRO, de beste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken.

Welke ETFs kopen? Tips over beleggen in de beste trackers

Wat is de beste ETF om in te beleggen? Of wat zijn de beste keuzes? Regelmatig krijg ik dergelijke vragen ingestuurd via de nieuwsbrief. Een terechte vraag, alleen hangt het antwoord (helaas) af van wat voor persoon jij bent en wat jouw financiële doelen zijn. 

Wil je veel of weinig risico nemen? Wil je passief of meer actief gaan beleggen? Wat is het rendement dat je wilt? En wat is het financieel doel dat je binnen welk tijdspad wilt behalen?

Op mijn website vind je veel tips voor beleggen in ETF's en strategieën. Hieronder vind je een samenvatting van deze tips. 

Tip voor de beste ETF's

Wil je succesvol beleggen in ETF's? Mijn tip is om te kiezen voor de beste ETF's. Logisch natuurlijk, maar lang niet iedereen doet dit. Soms worden verkeerde trackers gekozen. Bijvoorbeeld omwille verkeerde of beperkte informatie. Of gemakzucht om niet een extra beleggingsaccount aan te maken op een platform waar je alleen dat ene aandelenfonds kan kopen. 

Laat mij je helpen. In deze artikels vind je uitgebreid onderzoek en analyse naar de beste keuzes onder trackers:

Tips voor beleggen in dividend ETF's

Wil je specifiek beleggen in dividend? Ook dat is mogelijk met een tracker. In een dividend ETF zitten verschillende aandelen die (hoger dan gemiddeld) dividend uitkeren. Ook hier heb je weer vele soorten: van wereldwijde trackers tot kleine thema ETF's. 

Hier vind je mijn onderzoek naar de TOP 10 beste dividend ETF's

Tips voor beleggen in grondstoffen ETF's

Naast "normale" en "dividend" aandelen, heb je ook aandelen in grondstoffen. De grondstoffenmarkt (commodities) is een andere tak van sport. Zo kan je investeren in goudmijnen, oliebedrijven, sojabonen, landbouw en ga zo maar door. De grondstoffenmarkten staan los van bedrijven. Een IT bedrijf kan heel slecht presteren, terwijl een goudmijnbedrijf haar beste jaar ooit heeft. 

Je zou een klein deel willen investeren in deze beste grondstoffen ETF's. In dat artikel lees je ook waarom (tip: correlatie). 

All-in, of maandelijks beleggen in ETF? Bepaal je tactiek

Allereerst is het de vraag hoe je gaat beleggen in ETF’s qua tijdsduur. Je zal moeten bepalen of je af en toe grote bedrag eenmalig investeert, of maandelijks kleine bedragen inlegt. 

Het voordeel bij grote eenmalige inleg is dat je op gunstige momenten kan instappen. Koop in een dip, zodat je hoger rendement haalt. Maar het nadeel hieraan is dat je als beginnende belegger vaak de markt niet goed kan timen. Zelfs professionele beleggers hebben hier moeite mee. In het geval je 100% zeker bent dat je op een goed tijdstip koopt, dan kan je het beste kiezen voor grote eenmalige inleg. Een voorbeeld van zo’n instapmoment is na de economische crisis van 2009. Dan koop je in een mega dip.

Het nadeel hiervan is dat je soms jarenlang moet wachten op een grote dip. Soms komt deze dip er pas na 4, 6 of zelfs 10 jaar. Daarom kiezen vele beleggers voor een andere tactiek, namelijk die van structureel maandelijks inleggen met een kleiner bedrag. Het voordeel daarvan is dat je het risico van timing verspreidt over de tijd. Het potentiele nadeel is lagere rendementen dan wanneer je instapt in een mega dip. Maar dit laatste komt niet zo vaak voor. 

Uiteraard kun je beide tactieken combineren. Door maandelijks in te leggen en tegelijkertijd te sparen voor als er zo’n grote dip komt.

Nogmaals als tip: bij maandelijks inleggen worden transactiekosten alsmaar groter en groter. Bij deze tactiek kan je het beste beleggen via goedkope online brokers. Een van de beste keuzes hiervoor is DEGIRO. Klik op deze link voor alle voordelen van DEGIRO

.

Tip twee: via DEGIRO kan je gratis de ETF genaamd Vanguard FTSE All-World (VWRL) kopen. In dit fonds zitten meer dan 3500 aandelen wereldwijd. Het gemiddeld jaarlijkse rendement is circa 8%.

Het beste beleggen in ETF’s voor hoger rendementen (en hoger risico)

Als je wel tegen wat risico kan, en je gaat beleggen met geld dat je sowieso kan missen, zijn er interessante ETF’s met hoge rendementen. De beste tip hiervoor is door te beleggen in ETF’s die zich bevinden in groeisectoren en -markten. 

Beleggen in ETFs tot groeisectoren kan interessant zijn voor meer gevorderde beleggers. Een voorbeeld van zo’n goede ETF is RBOT of CIBR. Dit zijn ETF’s die beleggen in 100 aandelen binnen de automatisering en robotica, en de laatste in cybersecurity. Maar er zijn er nog veel meer, denk aan de zorgsector, online verkoop, de groene sector voor duurzaamheid, et cetera.

Andere voorbeelden zijn WCLD, ESPO en SMH. 

Een bijkomend groot voordeel hieraan is dat er in dergelijke ETF’s vaak hele interessante groeiaandelen zitten. Groeiaandelen brengen typisch aanzienlijk hoger risico met zich mee, maar bieden anderzijds de kans tot hoger rendement. Dit zijn nu nog kleine bedrijven die de toekomstige Facebook, Amazon en Apple worden over 10 of 20 jaar. Een kleine investering van 1000 euro in zo’n bedrijf kan leiden tot 0,- euro, of tot tienduizenden euro’s.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Het beste beleggen in ETF voor passief inkomen

De harde realiteit is dat heel veel professionele beleggers minder goed presteren dan de gemiddelde aandelenmarkt, gerepresenteerd door de indexfondsen. Het jaarlijks gemiddelde rendement van een indexfonds als S&P 500, Dow Jones of Nasdaq ligt vaak hoger dan de individuele prestaties van beleggingsfondsen en individuele beleggers. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar dit zijn mensen die er fulltime mee bezig zijn. 

Als jij als beginnende belegger er echt geen kaas van gegeten hebt, dan kan je beter gewoon investeren in de aandelenmarkt via indexfondsen. Ik zeg niet dat je niet beter kan presteren dan de gemiddelde aandelenmarkt. Zeker is dat mogelijk, maar wel enkel als je er echt goed in verdiept. Dat vergt jaren van inspanning. Wel is het een super gaaf en leerzaam leerproces, waar je ook profijt van zal hebben binnen het bedrijfsleven (denk aan bedrijfsanalyses, denken in termen van rendement en ROI, toekomst denken, et cetera).

Kortom, als je weinig verstand van beleggen hebt en er geen omkijken naar wilt hebben, kan je het beste beleggen in een complementaire mix van ETF's. Koop iedere maand bij met geld wat je kan missen. Laat dit geld minimaal 10 tot 20 jaar vaststaan. Dit is hoe je langzaam rijk kan worden!

Tips voor lager risico bij beleggen in ETF’s

Tot slot zijn er twee effectieve tips voor het verlagen van risico’s bij beleggen in ETF’s. De eerste bij beleggen in ETF is om altijd voor de lange termijn te beleggen. Maak een combinatie van ETF voor indexfondsen en groeimarkten die de komende tien tot twintig jaar booming zijn. 

Als je een beetje logisch nadenkt, weet je vast wel welke sectoren op de lange termijn het goed gaan (of blijven) doen. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsindustrie. Mensen blijven eten, en de bevolkingsgroei neemt toe (vooral in Afrika en Azië dan). Ook de industrie van automatisering neemt alsmaar toe. Of wat dacht je van de zorgsector met de alarmerende trend van vergrijzing? De truc is om te lange termijn investeringen te doen in ETF’s die verbonden zijn aan groeiende markten of groeiende indexfondsen (lang leven Amerika).

Een andere tip voor het verlagen van risico bij ETF investeringen is spreiding. Dit trucje van diversificatie werkt altijd. Zo kan het zijn dat jij met 100% zekerheid de “gouden” groeimarkt hebt gevonden. Maar je zet toch ook niet 100% van je geld op een “gouden” paard waarvan je 100% zeker weet dat die de race gaat winnen? 

Je weet het namelijk nooit 100% zeker, dat is de trieste waarheid. Daarom is de tip om te spreiden. Spreid je geld over meerdere ETF’s op basis van jouw risicoprofiel.

En, wat zijn jouw ervaringen met beleggen in Exchange Traded Funds? Laat het mij weten in een reactie hieronder