Beste ETF’s [2023] 10x Trackers met Momentum | Happy Investors

Stel, we willen de beste ETF’s voor 2023 kopen en verkopen op korte termijn. Waar kijken we naar, hoe vinden we de beste ETF’s voor 2023? Als Happy Investors streven wij naar lange termijn rendement opdat wij financieel vrij worden. Meerdere wegen leiden naar Rome: vastgoedfondsen, aandelen, ETF’s, crowdfunding, et cetera.

Het korte termijn handelen in de beste ETF’s is één van de manieren om hóger dan gemiddeld rendement te behalen. De essentie is eenvoudig: koop aandelenfondsen die in dit jaar het beste gaan presteren. Helaas kent deze tactiek ook diverse nadelen en risico’s, waaronder de klassieke fout van markt timing.

Hieronder leggen wij uit hoe wij de beste ETF’s voor 2023 zouden kunnen bepalen. Let op: dit is een uitleg om tot een bepaalde manier van beleggen te komen. We insinueren op geen enkele wijze dat iemand op deze manier moet beleggen. Wij geven geen koopadvies, noch persoonlijk beleggingsadvies.

Hoe vinden we de beste ETF’s voor 2023?

 

Een ETF is een aandelenfonds. Dit fonds volgt meerdere aandelen. Dit is hét voordeel van ETF beleggen. We kunnen eenvoudig en snel risicospreiding realiseren.

Dit is belangrijk om te begrijpen: hoe gediversifieerder het fonds, hoe meer het resultaat neigt naar gemiddeld rendement met lagere volatiliteit.

Oftewel: hoe meer aandelen (posities) een fonds heeft in meerdere sectoren en landen, hoe stabieler dit fonds in koers beweegt t.o.v. meer specifieke fondsen (thema ETF’s). Dit is waarom wereldwijde ETF’s beter geschikt zijn voor beginnende beleggers.

De beste ETF’s voor 2023 zijn naar onze mening specifieke thema ETF’s. Er zijn namelijk altijd wel bepaalde thema’s die “hot” of een “hype” zijn. Het grote geld vloeit naar die fondsen (en de aandelen die zij volgen).

Kortom: de beste ETF’s voor 2023 vinden we door te kijken naar populaire thema’s.

Er zijn hiervoor twee manieren:

  • Op basis van macro-economische ontwikkelingen gaan we voorspellen (of speculeren?) welke sectoren op dit moment zeer ondergewaardeerd zijn en op korte- of middellange termijn booming business worden; of
  • We kijken welke ETF’s op dit moment het beste presteren.

De eerste manier is de beste voor rendement. Het is ook de moeilijkste. Onze partner Capitalist Exploits had gelijk toen zij in 2017 -2018 aangaven dat grondstofaandelen en energiebedrijven ondergewaardeerd zijn. Hun adviezen binnen het Insider abonnement vertonen vanaf 2021 bijzonder hoog rendement. Anderzijds hebben ze daar wel een paar jaar op moeten wachten.

Voor beginnende beleggers die de beste ETF’s willen kopen, is optie 1 misschien te hoog gegrepen. Je hebt meer kans door optie 2 te volgen. Je volgt dan als het ware “het grote geld”. Je loopt een beetje achter de kudde aan. Niet als eerste, maar ook niet als laatste. Je lift mee. Go with the flow. En na 6 of 12 maanden verkoop je deze “beste ETF’s” en begin je weer opnieuw.

De best presterende ETF’s vinden op basis van factoranalyse

Als we optie 2 nader bekijken, dan kunnen we misschien wel de beste ETF’s voor korte termijn vinden. Naast de koersprestatie, wat we momentum noemen, kijken we nog naar andere factoren.

Op basis van deze factoren kunnen we een ETF analyseren:

  • Momentum (koersstijging of -daling)
  • Kosten (expense ratio)
  • Dividend
  • Risico (volatiliteit, posities, geografie, sectoren, …)
  • Liquiditeit (AUM)

De beste ETF’s voor 2023 en korte termijn (6 – 12 maanden) zullen sterk scoren op momentum. Dit betekent dat de koers relatief sterk presteert t.o.v. andere ETF’s op basis van 3, 6, en 12 maanden. Tot zelfs 1 of 5 jaar.

Momentum is dé factor om naar te kijken voor korte termijn handelaren.

Dit geeft ook nadelen aan deze “beste trackers”, zoals:

  • Momentum kan snel omslaan: wie te laat instapt koopt op een piek, en kan achterblijven met eenmalige hoogvlieger
  • Kosten: deze kunnen hoog zijn in geval van thema ETF’s
  • Risico: om (tijdelijk) veel beter te presteren dan het marktgemiddelde, moet het risico (vrijwel zeker) hoger zijn
  • Liquiditeit: thema ETF’s hebben meestal minder beheerd vermogen (AUM), wat de liquiditeit niet ten goede komt

Eerder hebben we in onze nieuwsbrief uitgelegd hoe wij onze dividendaandelen portfolio hebben samengesteld op basis van factoranalyse. Deze presteert momenteel beter dan marktgemiddeld.

Aan de hand van hetzelfde principe, namelijk factoranalyse, kunnen we potentieel de beste trackers voor 2023 vinden.

De beste trackers voor 2023

Wat zijn de beste trackers voor 2023? Laten we deze vraag onderzoeken op basis van onze veronderstelling dat we de beste trackers van dit jaar kunnen vinden op basis van momentum. Ook nemen we de andere factoren in ogenschouw.

Nu denk je wellicht: hoe kan ik duizenden trackers analyseren?

Het antwoord: dat kunnen wij zelf ook niet. We gebruiken hiervoor betaalde databases. We laten computers het werk doen. Er is overigens geen andere keuze gezien de complexiteit en vergankelijkheid van data.

Uit onze databases hebben we een selectie gemaakt van een “top 10” beste ETF’s voor korte termijn traders:

AUM = Assets Under Management, het totale vermogen wat een fonds beheerd

De S&P 500 ETF (VOO) heeft het volgende rendement: 1Y = -12,57%. 6 maanden = -0,05%. Dit is het referentiepunt qua gemiddeld rendement. Iedere tracker die hoger rendement heeft gehaald in diezelfde periode, heeft dus hoger dan gemiddeld rendement geboden.

De beste trackers in 2023 op basis van momentum zijn:

  • Olie ETF’s
  • Staal ETF’s
  • Energie ETF’s
  • Overige commodities ETF’s zoals goud en zilver

Deze trackers hebben voor- en nadelen. Sowieso is het risicoprofiel hoog. Al is het alleen maar omwille de specifieke sectoren waarop deze “beste ETF’s” zich richten. Het risico hierbij is dat het momentum kan afnemen. Dan blijf je achter met een ETF die negatief rendement geeft over 1, 3 of misschien wel 5 jaar. Hoe zich dit zal ontwikkelen voor grondstoffen ETF’s is afhankelijk van macro-economische ontwikkelingen. Zo stellen bepaalde experts dat deze cyclus nog maar net begonnen is.

Energie is en blijft relevant. Voor de lange termijn bieden duurzame energie ETF’s, zoals de iShares Global Clean Energy ETF, misschien iets meer zekerheid? Let alleen wel goed op de waardering ratio’s (P/E, P/B, etc. in combinatie met lange termijn groei).

Wat denk jij: is 2023 het jaar waarbij het momentum voor deze sectoren blijft aanhouden?

De andere trackers uit deze lijst zijn ook interessant. Dit lijken ons goede ETF’s voor de lange termijn:

  • Value ETF’s: waardeaandelen zijn over het algemeen (iets) minder volatiel. Value is een “hot” topic voor 2023, gezien de lopende issues zoals energiekosten, inflatie, rentestijging, en dergelijke
  • Dividend ETF’s: dividend ETF’s zijn altijd een waardevolle aanvulling op een portfolio. Wij hebben een zwak voor Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD). Een zeer goedkope tracker die al jarenlang uitstekend presteert
  • Semiconductor: Taiwan Semiconductor, ASML, de semiconductor industrie is zeer relevant en de vraag blijft hoog. ASML blijft haar winstprognose verhogen. Een semiconductor ETF kan een prima lange termijn investering zijn, juist nu de tracker recentelijk gedaald is

Hoe korte termijn traden in de beste ETF van 2023?

Als je de potentieel beste ETF’s wilt kopen op basis van momentum (de “go with the flow”-tactiek), dan kies je voor actief beleggen/handelen/traden. Dit komt neer op swing trading.

Korte termijn traden in deze trackers kan je doen met behulp van technische analyse. In de tabel van hierboven staan een aantal trackers met sterk momentum. Zij presteren aanzienlijk beter dan marktgemiddeld. Op basis van technische analyse kan je koop (steunniveau) en verkoop (weerstandniveau) bepalen.

Het kan ook eenvoudiger (maar wel minder effectief): koop nu een X aantal trackers met sterk momentum. En verkoop na 6 of 12 maanden. Het enige waar we nu naar kijken is de looptijd, en hanteren dit als vaste vuistregel.

Ook belangrijk is om de ETF te analyseren op basis van haar posities. Welke aandelen zitten in haar TOP 10? En hoeveel weging krijgen deze t.o.v. het totaal? Als dit stuk voor stuk goede aandelen zijn met toekomstige Value (d.w.z. lage waardering, mooie toekomstige groei), dan zal de gemiddelde waardering van de ETF ook aantrekkelijk zijn. Dit soort informatie is te vinden in de prospectus of factsheet. Kijk naar de gemiddelde P/E- en P/B-ratio in combinatie met Return on Equity (ROE), et cetera. Houd rekening met macro-economische ontwikkelingen.

In onze cursussen beleggen leggen we diverse strategieën en tactieken uit. Wat voor jou het beste past kan alleen jij bepalen.

Waar koop ik deze trackers?

De bovenstaande lijst van potentieel beste trackers is specifiek. Niet alle ETF’s kunnen overal gekocht worden. Belangrijk is om te bekijken welke beleggingsapps lage kosten hanteren. Denk aan de ETF’s uit DEGIRO kernselectie. Ook BUX Zero is goedkoop, maar zij hebben een helaas nog beperkt assortiment aan trackers. Daarnaast vinden wij eToro ook prima. Zij hebben interessante thema ETF’s, en sinds kort hanteren ze ook lagere kosten (zowel transactiekosten als conversiekosten).

Voor de meeste van ons kan DEGIRO of eToro volstaan. Wil je echt alle beste ETF’s kopen? Dan kan je grote beleggingsplatformen als Freedom24 en MEXEM bekijken. Met name MEXEM biedt ontzagwekkend veel aandelenbeurzen aan. Het platform is meer uitgebreid en complex, maar alles went.

Tot slot kan je kijken of je een vergelijkbaar alternatief wel kunt kopen bij je huidige broker.

Wat is jouw mening of ervaringen met de “beste trackers”? Wat denk jij dat het goed gaat doen op de aandelenmarkt in 2023?

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat geen persoonlijk beleggingsadvies.