3x Beste Groene Beleggingen Schone Energie: Aandelen, ETF’s & Huis

Beste Happy Investor, beleggen totdat je groen ziet? Nee, ik heb het niet over Marihuana aandelen. Wel over groen beleggen. Schone energie. Een schonere wereld. De eerste “hype” is geweest. De vraag is nu: wat zijn de beste groene beleggingen? Veel groene aandelen voor schone energie zijn Sun High gegaan. Van waterstof tot geothermische centrales. Groenkoorts!

In dit artikel onderzoeken we drie van de beste groene beleggingen, namelijk (1) in huis, (2) groene ETF’s en (3) groene aandelen. Daarbij deel ik tips over wat rendabele investeringen kunnen zijn voor 2022 en de lange termijn.

Word financieel vrij! Leer succesvol lange termijn beleggen. Word ook lid van de Happy Investors Community.

Inhoudsopgave:

De beste groene investeringen in huis
Goede ETF’s voor groen beleggen en schone energie
Interessante aandelen voor groen beleggen
Meer ideeën voor groen en duurzaam beleggen
Hoe beleggen in groene aandelen en ETF’s?
Conclusie over de beste groene investeringen

De beste groene investeringen in huis

Recentelijk schieten de energieprijzen de lucht in. (Nu) nog sneller dan vrachtwagen op waterstof rijdt. Als Nederlander (en Belg) gaat dit pijn doen in de portemonnee. Gas, elektriciteit, het is allemaal duurder. Dit zal in 2022 niet anders zijn.

Dit betekent dat groen beleggen in eigen huis meer interessant wordt. Zonnepanelen die zichzelf sneller terugverdienen? Toch maar meer investeren in isolatie voor reductie in gas? Dit noemen ze een Win-Win. Met groene investeringen in huis denk je aan jouw portemonnee, terwijl de wereld schoner wordt.

Dit zijn de beste groene beleggingen in huis:

  • Zonnepanelen
  • Isolatie (muur- of wandisolatie en dubbelglas)
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler

Het leuke aan deze beste groene beleggingen is dat zij geld besparen. Je initiële investering is hoog, maar de terugverdientijd is 3 – 10 jaar. Hoe meer gas of elektriciteit je verbruikt, hoe aantrekkelijker groene investeringen in huis zijn.

Wist je dat zonnepanelen circa 6 – 7% rendement realiseren? En zelfs hoger bij stijgende elektriciteitsprijzen. Vrijwel gegarandeerd. Zonder risico.

Via deze website kan je prijzen vergelijken op zonnepanelen, isolatie & meer.

Even geen cash? Je kan vandaag al duurzamer leven:

  • Stap over naar een groene stroomleverancier. Die kan je hier vergelijken.
  • Gooi minder afval weg
  • Eet minder vlees (probeer eens één vegetarische maaltijd per week. Lekkerder dan je denkt en minder CO2-uitstoot)
  • Koop geen onnodige (wegwerp)spullen (zoals troep van AlieExpress)

Goede ETF’s voor groen beleggen en schone energie

Exchange Traded Funds voor groen beleggen zijn geen passieve investering. Wel geeft het lager risico en potentieel mooi rendement.

Hoe weet je of een ETF een groene belegging is? Of het bijdraagt aan schone energie of duurzaamheid?

Fondsen die ETF’s uitgeven vermelden de ESG-score. Dit wordt meestal “MSCI ESG Quality Score” genoemd. Dit is een breder begrip voor duurzaamheid (sustainability), wat meerdere topics omvat. Soms wordt het ook wel gekaderd als ‘sociaal verantwoord’. Hoe hoger de ESG-score, hoe beter. Ik vraag mij alleen wel af welke instantie dit, objectief, controleert? Dit is en blijft een grijsgebied (zoals met “duurzame vis”).

De beste groene ETF’s uit onderstaande selectie richten zich vrijwel uitsluitend op groene energie. Als je breder wilt investeren, zoek dan naar ETF’s die hoog score op duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de iShares MSCI Global Impact ETF (SDG).

Gediversifieerde ETF’s voor schone energie

Met gediversifieerde ETF’s beleg je indirect in meerdere sectoren van schone energie. Zo bevatten de onderstaande beleggingen posities in “duurzame” bedrijven. Bedrijven die werken aan schone energie, zoals zon, wind, water, et cetera.

  • iShares Global Clean Energy UCITS ETF (IQQH)
  • Invesco Global Clean Energy Portfolio ETF (PBD)
  • First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN)
  • Invesco WilderHill Clean Energy ETF (PBW)

Persoonlijk kies ik voor de IQQH. De financiële waardering van het gewogen gemiddelde is relatief hoog. Dit betekent dat de koersprijs in de loop der tijd verder kan dalen. Tot hoever exact weet ik niet. Markt timing pakt meestal slecht uit. Je zou kunnen beginnen met een kleine, maandelijkse inleg. Wanneer de koers onder de 8,5 EUR zakt, is het interessant om groter in te stappen. Let wel dat dit het geval moet zijn van marktcorrectie, waarbij de forward P/E-ratio beneden de 20 blijft.

Thema ETF’s gericht op één duurzame energiebron

Thema ETF’s richten zich op een specifieke trend of sector. In dit geval zijn er thema ETF’s beschikbaar die gericht zijn op een enkele energiebron. Het voordeel is dat dit potentieel hoger rendement geeft. Hoe? Als je zeker weet dat wereldwijde vraag van die energiebron sterk stijgt, terwijl aanbod minder sterk (of niet) toeneemt. Anderzijds geeft dit meer risico, omdat je een meer specifieke belegging maakt.

Hierbij voorbeelden van thema ETF’s voor schone energie:

  • Invesco Solar ETF (TAN) – beleggen in schone zonne-energie
  • VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF (HDR0) – beleggen in waterstof
  • iShares Global Water UCITS ETF (IQQQ) – beleggen in water
  • First Trust Global Wind Energy ETF (FAN) – beleggen in windenergie

De ETF’s IQQH en IQQQ kan je commissievrij kopen bij DEGIRO

De ETF’s QCLN en TAN kan je commissievrij kopen bij eToro

Interessante aandelen voor groen beleggen

Een nadeel aan ETF’s is dat je ook de “loser aandelen” koopt. Als gevorderde belegger kan het rendabeler zijn om te investeren in “groene” aandelen. Dit zou je alleen willen doen als je in staat bent om de beste aandelen per sector te selecteren. Aandelen behoren uiteraard tot de beste groene beleggingen. Bij de juiste keuzes kan je hoog rendement halen. Let wel op de risico’s.

Koop unieke bedrijven tegen een gunstige prijs – Happy Investors

Ter inspiratie geef ik hieronder een lijst van interessante aandelen voor groen beleggen:

  • Schonere transport: Nio, Xpeng, Tesla, …
  • Waterstof: Plug Power, Ballard Power, Bloom Energy Corp, …
  • Vleesvervangers : Beyond Meat, Tattooed Chef, …
  • Zonne-energie: Enphase Energy, SolarEdge Technologies, Canadian Solar, …
  • Windenergie: Vestas Wind Systems, Orsted A/S, …
  • Schonere energieleveranciers: NextEra Energy, Clearway Energy, Iberdrola, …

Waarschuwing: veel van deze “groene” aandelen hebben een forse waardering. Zo zijn bijvoorbeeld Tesla en Ballard Power aandelen erg duur op basis van toekomstige financiële ratio’s. Dit betekent niet dat je er geen winst mee kan maken. Het betekent dat het neerwaarts risico hoger is dan de potentiële winst. Koop unieke bedrijven tegen een gunstige prijs.

Tip: bij het analyseren van soortgelijke ETF’s kan je de top 10 aandelen bestuderen. Indien consequent dezelfde namen terugkomen, kan dit een teken zijn van een interessant aandeel. Vaak zijn dit de bekende namen. Vervolgens moet je onderzoeken of zij een gunstige aandelenprijs hebben op basis van toekomstige (winst)groei.

Meer ideeën voor groen en duurzaam beleggen

Onder de beste groene beleggingen voor schone energie kunnen we nog meer ideeën scharen. Hieronder een lijst met meer ideeën:

  • Green Bonds (groene obligaties)
  • Robeco One voor duurzaamheid
  • Triodos Groenfonds
  • Semmie beleggen
  • Crowdfunding voor duurzame projecten

Heb jij nog meer ideeën als beste groene belegging? Laat het weten in een reactie hieronder, dan maken we dit artikel nog beter.


Hoe beleggen in groene aandelen en ETF’s?

In 2020 – 2021 was er enorme koopgekte rondom duurzaamheid ontstaan. Dit was deels een inhaalslag ten op zichtte van vorige jaren. De vraag is of groene beleggingen van aandelen en ETF’s niet te veel in prijs zijn gestegen. Het antwoord is: ja.

Puur kijkende naar de huidige financiële waardering, zijn deze “duurzame” aandelen en ETF’s aan de dure kant. De prijs is relatief hoog in relatie tot de geboekte winsten. En dit betekent dat we met voorzichtigheid dienen te handelen. Immers, de hoofdprijs betalen voor de beste groene beleggingen kan wel eens leiden tot forse verliezen.

Koop unieke bedrijven tegen een gunstige prijs.

Dit telt ook voor ETF’s. Deze fondsen maken een gewogen gemiddelde van een set aandelen. Als dit gewogen gemiddelde een dure prijs betekent, kan je potentieel lager rendement of zelfs verlies realiseren.

Hier is een idee: wellicht kan je eerst geld besteden aan de beste groene beleggingen in huis. Dit is tastbaar. Je hebt een directe impact op een duurzamere wereld. En het is vrijwel een gegarandeerd rendement. Zeker wanneer je gebruik maakt van subsidies.

Heb je daarnaast, buitenom je spaarpot voor noodgevallen, nog geld over dat je op de lange termijn kan missen? Met dat geld kan je starten met een kleine, maandelijkse inleg in groene ETF’s of aandelen. De kracht van maandelijks beleggen is dat je bij koersdalingen tegen een lagere prijs inkoopt. Dit werkt vooral bij ETF’s. Bij aandelen is dit afhankelijk van de bedrijfsontwikkelingen op de lange termijn.

Let op: ga niet all-in. Ja, het liefst zou ik ook 100% van mijn geld in schone energie willen investeren. Voelt goed. Voelt eerlijk. Helaas geeft dat vanuit beleggingsoogpunt een onevenredig risico. In dit geval heb je te weinig spreiding. En dat geeft meer risico.

Spreid je winkansen met de beste ETF’s.

Conclusie over de beste groene investeringen

In dit artikel hebben we gekeken naar de beste groene beleggingen. De meeste zekerheid met directe impact krijgen we met groene investeringen in huis. Afhankelijk van jouw verbruik kan je jaarlijks zo’n 7% rendement halen. En dat met hoge mate van zekerheid.

Voor potentieel hoger rendement kijken we naar de beste groene beleggingen in ETF’s en aandelen. De gediversifieerde ETF’s geven de meeste spreiding in een grote selectie aan “duurzame” bedrijven. Uiteraard kan je tegen extra risico een hoger rendement halen met “groene” aandelen. Let daarbij goed op de huidige financiële waardering. Als gevolg van de hype zijn aandelenprijzen fors gestegen in 2021. Ik vermoed dat deze bedrijven ook in 2022 de tijd nodig hebben om te groeien naar zo’n financiële waardering. Lukt dit? Dan zal je een bescheiden rendement halen. Overtreffen ze dit? Dan halen we hoger rendement. Maar groeien ze minder dan verwacht? Maak je dan klaar voor een bloederige rit met een diep dal. Vergeet in dat scenario niet je ogen open te houden.

Aan het einde van een donkere tunnel is (innerlijke) licht. Zeker voor wie bijdraagt aan de ontwikkeling van schone energie.

Laten we gebalanceerd beleggen zodat we niet 100% groen zien 😉.