Investeren in een directe lening aan mkb-ondernemers
zakelijk-geld-lenen-vergelijk
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
11/24/2023
3 min

Investeren in een directe lening aan mkb-ondernemers

11/24/2023
3 min

Naast traditionele beleggingskansen zoals beleggen in aandelen en ETF beleggen, is een directe lening aan een mkb-ondernemer een aantrekkelijk en lucratief alternatief. Maar wat houdt zo’n lening precies in? En hoe profiteer je daarvan als belegger? In dit artikel vertellen we je meer over dit beleggingsconcept.

Hoe werkt het uitlenen van geld aan een mkb-ondernemer?
 
Wanneer je als investeerder geld uitleent aan een ondernemer in het midden- en kleinbedrijf ben jij in feite een alternatieve financieringsbron voor de betreffende ondernemer. Deze manier van financieren is heel laagdrempelig en werkt eenvoudig:

 1. Je plaatst via een bemiddelaar een vrijblijvende en kosteloze zoekopdracht voor een passende investering. De bemiddelaar zoekt een geschikte mkb-ondernemer(s) voor je die behoefte heeft aan een financiering. Daarvoor geef je vooraf je voorkeuren op en de mate waarin je risico wil lopen.
 2. De bemiddelaar laat je zien welke diverse mogelijkheden er zijn om te investeren. Hierbij ontvang je een uitgebreide toelichting over de gevraagde financiering en het bedrijf. Zo maak je een goede afweging over de gevraagde financiering.
 3. Zodra je een kandidaat hebt geselecteerd, leen je direct geld aan deze ondernemer. In ruil daarvoor ontvang je maandelijks rente voor het geleende bedrag en aan het eind van de looptijd krijg je het totale bedrag terugbetaald.

Een lening verschaffen aan mkb-ondernemers werkt in principe hetzelfde als P2P lending. Er zijn wel een aantal verschillen. P2P leningen zijn vaak aan particulieren. Die zijn in sommige gevallen minder kredietwaardig dan mkb-ondernemers. Daarnaast kan je aan particulieren een kleinere som uitlenen. Heb je grote bedragen? Dan kan je meer kapitaal uitlenen aan mkb-ondernemers, omdat zij grotere financieringsbehoeften hebben.

Wat zijn de voordelen van geld uitlenen aan een mkb-ondernemer?

Het uitlenen van geld aan een ondernemer biedt je als ondernemer een aantal grote voordelen:

 1. Hypothecaire zekerheid
   
  Als investeerder loop je natuurlijk het risico dat je je geld niet krijgt terugbetaald. Sommige bemiddelaars hebben daar een oplossing voor, waarbij alle leningen worden ondersteund met hypothecaire zekerheid. Dit betekent dat er vastgoed gekoppeld is als onderpand aan de lening. Daarmee heb je als investeerder extra zekerheid dat je jouw lening na verloop van tijd terugontvangt.
 2. Maandelijkse betaling van rente en aflossing
   
  Als belegger weet je dat rendement soms even op zich laat wachten, maar met een directe lening aan mkb-ondernemers zie je direct het resultaat van jouw investering. Je ontvangt namelijk maandelijks rente en aflossing van jouw lening. Zo ben je meer verzekerd van een periodieke cashflow en heb je een helder overzicht van jouw investering. Dit concept van “vast rendement” werkt hetzelfde als vastgoedfondsen.
 3. Onafhankelijke beoordeling van een leningsaanvraag
  Bij elke investering is het natuurlijk van belang dat de kredietwaardigheid van de ondernemer en een goede onderbouwing van het financieringsdoel helder zijn geformuleerd. Let hierbij goed op de bemiddelaar. Betrouwbare bemiddelaars zoals United Growth zorgen altijd voor een onafhankelijke beoordeling van elke leningsaanvraag zodat jij als investeerder een duidelijk beeld krijgt van de risico’s en de voordelen. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen om te investeren.

Hoe kan ik geld lenen aan mkb-ondernemers?

Als je wilt beleggen, biedt een investering in de vorm van een directe lening aan een mkb-ondernemer unieke voordelen. Met de kennis en ervaring van een bemiddelaar profiteer je bovendien van een aantrekkelijk rendement op jouw investering terwijl je tegelijkertijd de groei van een lokaal bedrijf steunt. Zo ontstaat er een win-winsituatie voor alle partijen.

Investeren in mkb-ondernemers is mogelijk via een bemiddelaar. Er zijn in Nederland diverse bemiddelaars. Doe hiervoor goed onderzoek om te bepalen wat het beste bij jou past. Een van de bemiddelaars die ons is opgevallen, is United Growth. Dit lijkt ons een betrouwbare Nederlandse partij met realistische rendementsverwachtingen. 

Enkele voordelen van United Growth

 1. Aankoop of bestaande lening herfinancieren
 2. Bedrijfspand, verhuurd vastgoed of percelen grond
 3. Een LTV van maximaal 75%
 4. Een rentetarief tussen de 6% en 8%
 5. Een looptijd van 6 maanden tot 10 jaar
 6. Maandelijkse uitbetaling van rente en aflossing
 7. Aanvullende zekerheid dankzij maandelijkse betaling van rente en aflossing
 8. Biedt hypothecaire zekerheid

Meer weten? Maak een gratis zoekprofiel aan en ontdek wat een investering jou oplevert.

Uiteraard kent beleggen risico’s tot geld verlies. Het is raadzaam om voldoende risicospreiding aan te leggen in je beleggingsportfolio. ETF’s, aandelen, vastgoedfondsen, P2P lending, en diverse andere mogelijkheden vullen elkaar aan. Het investeren in mkb-ondernemers middels een directe lening is daarbij een mooie aanvulling. Het biedt enkele zekerheden die andere investeringen niet hebben. Het nettorendement is vanzelfsprekend lager, maar zo ook het risicoprofiel. Maak investeringsbeslissingen die passen binnen jouw risicoprofiel.

  Banner United Growth

Reacties
Categorieën