Hoeveel Investeren in Crowdfunding? Risico, Nadelen & Tips
Hoeveel Investeren in Crowdfunding? Risico, Nadelen & Tips
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
09/09/2021
7 min

Hoeveel Investeren in Crowdfunding? Risico, Nadelen & Tips

09/09/2021
7 min

Beste Happy Investor, investeren in crowdfunding is een laagdrempelige kans om een positieve impact te maken met ons geld. Dankzij crowdfunding kunnen we investeren in maatschappelijke projecten en duurzame ondernemers. Helaas kent het ook risico’s, zoals iedere vorm van belegging. Wat zijn deze risico’s? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke tips helpen voor meer succes bij crowdfunding als belegging?

In dit artikel beantwoorden we de vraag “hoeveel investeren in crowdfunding” vanuit meerdere invalshoeken.

Moet je überhaupt wel willen beleggen in crowdfunding?

Op naar lager risico én hoger rendement!

Inhoudsopgave:

Investeren in crowdfunding: wat is het en waarom zou je dit willen?
Voordelen van beleggen in crowdfunding
Nadelen van beleggen in crowdfunding
Alternatieven voor crowdfunding met lager risico én hoger rendement
Wat zijn de risico’s bij crowdfunding?
Hoeveel investeren in crowdfunding? Over risico en rendement
7 tips voor hoe het beste beleggen in crowdfunding
Conclusie over geld investeren met crowdfunding

Investeren in crowdfunding: wat is het en waarom zou je dit willen?

hoe-werkt-investeren-in-crowdfunding

Investeren in crowdfunding is een manier om direct geld te beleggen in ondernemers en maatschappelijke projecten. Vaak zijn dit grote projecten. Voor ondernemers kan het interessant zijn om dit te laten financieren via crowdfunding. Particulieren zoals jij en ik krijgen de mogelijkheid om via crowdfunding-platformen hierin te investeren.

Op de afbeelding hierboven vind je crowdfunding voorbeelden van Oneplanetcrowd. Hieruit kunnen we enkele zaken herleiden. Zoals dat je via dit soort platformen toegang krijgt tot unieke projecten. In dit voorbeeld zien we een ontwikkelingsproject om koffieboeren in Peru te steunen. Een ander project betreft Biologische zuivelproductie. En regelmatig zijn er crowdfunding acties voor vastgoed investeringen.

Wat betekent het investeren in crowdfunding?

Het houdt in dat meerdere particulieren een klein bedrag kunnen inleggen per ondernemersproject. Dit kan oplopen van honderd tot duizenden particuliere beleggers. Stel dat je een klein bedrag investeert. In feite geef je een lening aan het project. In ruil hiervoor ontvang je een rente. Deze rente is het rendement, wat meestal varieert tussen circa 3 – 8%. Naast de aangeboden rente betreft de lening ook een zekere looptijd. In het voorbeeld van hierboven zien we twee uiterste. Het ene project heeft een looptijd van 12 maanden. De ander 126 maanden. Meestal ligt het rond de 60 maanden, wat neerkomt op 5 jaar.

De combinatie van rendement en looptijd is van groot belang bij het investeren in crowdfunding. Dit geeft specifieke voor- en nadelen. Niet iedereen is hier liefhebber van. Hieronder zal ik je uitleggen wat deze voor- en nadelen zijn.

Voordelen van beleggen in crowdfunding

voordelen-crowdfunding-beleggen

Dit zijn voordelen van crowdfunding als investering:

 • Je kan direct bijdragen aan een positievere en duurzamere wereld. Met jouw geld stimuleer je goede projecten (naar keuze). Crowdfunding is een uitstekende manier om te beleggen voor een betere wereld 😉
 • Het risico is mijns inziens relatief laag: let op, dit betekent niet dat je all-in moet gaan. Onderaan dit artikel geef ik je tips voor hoe je het beste kan beleggen in crowdfunding
 • Je kan kleinere geld hoeveelheden investeren per project
 • Het is vast rendement, zonder koersschommelingen. Dit geeft meer zekerheid
 • De lange looptijd kan een voordeel zijn wanneer je een relatief stabiele bron van passief inkomen zoekt. Let wel dat er betere alternatieven zijn met eenzelfde risico én hoger rendement (zie verder)

Nadelen van beleggen in crowdfunding

Dit zijn nadelen van crowdfunding als investering:

 • Laag rendement
 • Lange looptijden: je geld staat voor meerdere jaren vast. Dit is een serieus nadeel. Zoals bijvoorbeeld bij een grote aandelencrash. Tijdens een crash wil je graag cash!

Mocht je geld investeren in crowdfunding, doe dit dan alleen met geld dat je kan missen. Dat is sowieso de regel, maar zeker in dit geval omdat het voor meerdere jaren vaststaat.

Persoonlijk percipieer ik crowdfunding als een manier tot beleggen met weinig risico.

Het is echter beslist niet de beste investering. Je kan met eenzelfde risicoprofiel hoger rendement halen. Crowdfunding doe je dan ook vooral omdat je een positieve impact op de maatschappij wilt maken. En daar valt wat voor te zeggen. Zeker bij ontwikkelingsprojecten (naar mijn bescheiden mening).

Alternatieven voor crowdfunding met lager risico én hoger rendement

nadelen-crowdfunding-beleggen

Binnen onze beleggingsstrategie die je leert in de online cursus beleggen is er geen sprake van investeren in crowdfunding. Het rendement is te laag en je vermogen staat vast. Er zijn beduidend betere beleggingen met eenzelfde risicoprofiel waarbij je hoger rendement realiseert.

Voorbeeld: P2P Lending.

Met P2P Lending kan je, net als met crowdfunding, je geld verspreiden over tien, honderd of zelfs duizend leningen. Dit betreft zowel particuliere- als ondernemersleningen. Het is minder tastbaar dan crowdfunding, maar in essentie werkt dit hetzelfde. Daarbij is het risico lager, omdat je kleine bedragen (minimaal €25) investeert in honderden leningen. En het rendement is met 8 – 11% significant hoger. Op de lange termijn levert dit potentieel tienduizenden euro’s extra winst op.

Meer weten? Lees hier alles over beleggen in leningen.

Nederlandse vastgoedfondsen zijn een tweede alternatief voor crowdfunding. Mijns inziens is het risicoprofiel minimaal gelijk (of lager). Ook bij vastgoedfondsen kan je investeren met kleine bedragen. Dit geld wordt verspreidt over tientallen tot honderden vastgoedobjecten. En het rendement? Die ligt met 7,5 – 8,5% beduidend hoger.

Meer weten? Klik hier voor de beste vastgoedfondsen.

Wat zijn de risico’s bij crowdfunding?

Er zijn drie vormen van risico’s die kunnen leiden tot kapitaalverlies. Het grootste risico is die van een falend project. Dit betreft meestal het ondernemersrisico. Bij ondernemen doe je investeringen in de verwachting hier in de toekomst geld aan te verdienen. Net als beleggen. En wel, dit kan natuurlijk fout gaan. Denk aan wijzigende marktomstandigheden. Slecht ondernemerschap. Of bewust fraude plegen (een boefje). Ook kan er sprake van overmacht zijn, zoals de covid-19 crisis.

Laat het wel duidelijk zijn: bij een falend project ben je al het geld kwijt wat nog niet is uitgekeerd.

Een tweede risico is die van het platform. Aanbieders van crowdfunding leningen werken via een online platform. Er zijn redenen te bedenken waarbij dit fout gaat, alhoewel dit een relatief kleine kans heeft.

Tot slot is er een verhoogd risico bij converteerbare leningen. Dit is een speciale variant die snelgroeiende bedrijven kunnen aanbieden. Als je daarvoor kiest kan er potentieel hoger rendement worden behaald. Maar snelgroeiende bedrijven kennen hoger risico.

Hoeveel investeren in crowdfunding? Over risico en rendement

hoeveel-investeren-in-crowdfunding

Geld investeren in crowdfunding doe je niet (alleen) voor het rendement. Je zou het vooral moeten willen vanwege de combinatie. Rendement + positieve maatschappelijke bijdrage. Het is goed dat je waarde geeft. Zo komen we verder. Dit wilt alleen niet zeggen dat je té veel moet geven. Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Ook bij crowdfunding.

Hoeveel investeren in crowdfunding?

Bij Oneplanetcrowd geven ze goed advies op de website:

Oneplanetcrowd is van mening dat het raadzaam is om niet meer dan 10% van het vrij belegbare vermogen (spaargeld dat kan worden gemist) te investeren in crowdfunding projecten en tevens het risico te spreiden door binnen deze 10% het geld te spreiden over méér dan 10 projecten en bedrijven.

Persoonlijk vind ik 10% wel heel voorzichtig. 20% zou ook acceptabel zijn vanwege het relatief lagere risico. Zolang je daarbij wel genoeg spreiding aanbrengt onder de projecten en bedrijven. Dus stel dat dit maximaal 20% is van geld wat je kan missen, dan kan je dit spreiden over 20 projecten. De minimale inleg per lening varieert per crowdfunding-platform. Bij de meeste is dit €250.

Een leuk weetje: als particulier mag je bij Oneplanetcrowd maximaal €80.000 investeren in crowdfunding. Waarom precies? Ik kan het niet achterhalen. Weet jij het wel? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Er zijn dus wel wat restricties. En hoeveel levert investeren in crowdfunding eigenlijk op? Stel dat de gemiddelde rentevoet 5% is. Je mag maximaal 80K investeren (bij één platform). Het maximaal jaarlijkse rendement bedraagt daarmee 4K. Dat is niet veel. En bovendien heeft niet iedereen even €800.000 liggen 😉 (als je de 10% regel wilt aanhouden).

Voor het rendement hoef je het niet te doen. Zo kan je ook kiezen om geld te laten beleggen voor 100% passief inkomen. Ook dit is een beter alternatief op crowdfunding (qua rendement).

Meer weten? Lees hier de top 5 beste ideeën voor laten beleggen als mogelijkheid tot 100% passief inkomen.

7 tips voor hoe het beste beleggen in crowdfunding

Wil je investeren in crowdfunding? Dit zijn enkele tips over hoe het beste beleggen in crowdfunding:

 • Investeer alleen in crowdfunding projecten waar je waarde aan hecht (maatschappelijke impact)
 • Beleg alleen met geld dat je kan missen
 • Spreid je geld evenredig over minimaal tien projecten
 • Breng een mooie balans aan tussen laag en hoger rendement, zodat het gemiddelde stijgt
 • Let op een gezonde combinatie tussen korte- en lange looptijden. Je wilt niet dat al het geld 5 jaar vast staat
 • Vermijd converteerbare leningen indien je dit risico niet wenst te nemen
 • Als je met grote bedragen belegd kan het slim zijn om via minimaal twee platformen te investeren in crowdfunding projecten

Heb je nog aanvullende tips over hoe het beste beleggen in crowdfunding? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊

Conclusie over geld investeren met crowdfunding

Investeren in crowdfunding is leuk om een (meer tastbare) positieve maatschappelijke impact te maken met je geld. Wat betreft rendement kan je beter kiezen voor andere activa. Die geven, zoals aangegeven, soortgelijk of lager risico en toch hoger rendement.

We hebben de voor- en nadelen en de risico’s bij crowdfunding besproken. Vanuit daar hebben we 7 tips geformuleerd over hoe je het beste in crowdfunding kan beleggen.

En nu? Hoeveel investeren in crowdfunding?

In het kader van risicospreiding zou je maximaal 10 – 20% erin willen beleggen. Wil je daarbij lager risico? Vermijd converteerbare leningen. Kies voor leningen met een lagere rente en kortere looptijd. Om het rendement toch wat op te krikken, zou je wellicht wat meer balans willen aanbrengen. Dit kan met enkele leningen die een iets hogere rente uitkeren.

En ik? Ik zou 0% in crowdfunding beleggen. De rente is te laag om mijn doelen van financiële onafhankelijkheid te behalen. Over een paar jaar, wanneer het doel is bereikt, zou ik het wel leuk vinden om in dit soort maatschappelijke projecten te investeren. Maar daar is het nu nog te vroeg voor. Voor nu richt ik mij op hoger rendement tegen lager risico.

Wil je ook hoger rendement dan de 3 – 8% van crowdfunding? Bekijk dan de cursussen voor beleggen.

Reacties
Categorieën