Waarom is mentorschap zo belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling?

Waarom mentorschap zo belangrijk is? Omdat je dankzij mentorschap enorme progressie kunt maken als je ervoor openstaat. Voor wie opzoek is naar persoonlijke ontwikkeling, kan mentorschap simpelweg niet ontbreken. Sterker nog, zonder mentorschap zal je minder snel ontwikkelen dan eigenlijk mogelijk is.

In dit artikel gaan we dieper in op mentorschap, en waarom het zo belangrijk is voor de persoonlijke ontwikkeling. Zo leer je ook hoe mentorschap jouw op een hoger niveau kan brengen. Zowel bij zelfontwikkeling als op het vlak van carrière. En wanneer je nu denkt “waar vind ik een goede mentor?”, dan moet je beslist verder lezen omdat je dan leert in welke vormen mentorschap zich kan presenteren en hoe je er gebruik van maakt.

Wil jij jezelf ontwikkelen? Lees dan verder.

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen?

Wil jij meer succesvol worden?
Wil jij rijker worden?
Wil jij leren beleggen als gevorderden?

Klik hier voor SILVER & GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

  • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
  • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
  • Meer dan 70 uur trainingvideo’s en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
  • En nog veel meer…

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.

Waarom is mentorschap zo belangrijk voor zelfontwikkeling?

Mentorschap is cruciaal voor je zelfontwikkeling. Voor iedereen die zichzelf wilt ontwikkelen. Iedereen die groei wilt mee maken. Om wat voor reden dan ook. Zij zullen allemaal een mentor nodig hebben. Althans, als je exponentiele groei wilt doormaken dan. Want een goede mentor heeft veel fouten al eens gemaakt, en kan jou behoeden voor deze fouten. Zo bespaar je jezelf een aantal jaren van fouten maken. Niet dat het maken van fouten slecht is, want van fouten maken leer je het meest. Maar dan kan je net zo goed leren van de fouten van een ander. Van jouw mentor. Leren van anderen is dan ook onderdeel van meer effectief werken.

En precies daarom is een goede mentor zo belangrijk. Hij of zij heeft de lange struggle al mee gemaakt, en kan met deze kennis jou op een springplank zetten. De mentor kan jou begeleiden en effectiever naar het doel leiden. Dit hoeft niet per se in een stappenplan, maar wel in een raamwerk waarin je niet buiten de kaders kan gaan maar toch zelf kunt leren van het proces. En je ook ten vraag stellen waarom je sommige dingen wel of niet (moet) doen.

Zelf heb ik het geluk gehad om bij mijn eerste functie een zeer goede leidinggevende te hebben gehad. In een korte tijd zijn we bevriend geraakt, en is hij een goede mentor voor mij geworden. Hij was in zijn ontwikkeling minstens tien jaar verder, en met zijn hulp was ik binnen twee jaar een bijna gelijkwaardige sparringpartner. Zo evolueerde onze relatie van leidinggevende – werknemer, naar mentor – leerling tot twee sparringpartners en vrienden.

Kortom, mentorschap is van cruciale waarde voor iedereen die op een effectieve manier persoonlijke groei wilt meemaken. Maar hiervoor heb je wel een goede mentor nodig. Alleen, hoe vind je een geschikte mentor?

1. Kies een geschikte mentor

Zo ben ikzelf binnen mijn carriére altijd opzoek naar een goede mentor. Daarbij zoek ik naar mensen die al vele jaren ervaring hebben in een domein waar ik meer van wil leren. Kies iemand die minstens tien jaar verder in zijn of haar ontwikkeling is dan dat jij bent, want zo kun je het meeste stretchen. En maak je zeker niet druk of deze mensen er voor open staan. Als jij laat zien dat je heel graag wilt leren, dan willen ze graag helpen. En als het goed is, zal je binnen enkele weken of maanden snel ontwikkelen en daarmee een directe sparringpartner worden. Zo leert de mentor ook van jou.

Een geschikte mentor kan je selecteren op hetgeen dat je wilt leren. Kies dus een expert in het vakgebied waar jij meer over wilt leren. Een ander selectiecriteria is de persoonlijkheid van de mentor. Sluit zijn persoonlijkheid aan op jouw persoonlijkheid, zodat er een match is? Want uiteraard ben je heel leergierig, maar je blijft een emotioneel mens. En mensen stellen zich nu eenmaal meer open naar andere mensen die ze graag mogen. Dus als jij een goede (vriendschappelijke) klik hebt met je mentor, dan zal je meer en sneller leren. Want stel jezelf maar eens de vraag: durf jij jezelf meer open te stellen aan iemand die je graag mag?

2. De eigenschappen van zowel een goede mentor als een goede leerling

Om optimaal gebruik te maken van goed mentorschap heb je twee zaken nodig. De eerste ben jijzelf, de leerling, en de tweede is de mentor.

De eigenschappen van een goede leerling zijn er nogal wat. Maar persoonlijk ben ik van mening dat de belangrijkste eigenschappen zich laten omvatten door nieuwsgierigheid, openheid en optimisme. Blijf de honger naar persoonlijke groei behouden, en blijf je verdiepen in het begrijpen van. Hierdoor zal je ook meer open blijven, en met een open mindset zal je flexibeler zijn en beter kunnen aanpassen. Het is niet voor niets survival of the fittest.

Wanneer we kijken naar de mentor, dan zou een goede mentor iemand zijn die zelf ver ontwikkeld is. Dat wil zeggen, zijn of haar leerling moet op de eerste plaats zijn gedurende het mentorschap. Het gaat om de leerling, om de persoonlijke groei die de leerling kan doormaken. Zo zou een goede mentor abstractie van zijn eigen denkkaders en ervaringen moeten kunnen nemen. Hij zou dus net als jij ook open-minded moeten zijn om situaties vanuit meerdere invalshoeken te kunnen bekijken.

En daarnaast faciliteert een goede mentor. Hij of zij schetst de kaders en het raamwerk, maar vult niet zelf teveel in voor de leerling. Dit zorgt ervoor dat jijzelf als leerling niet buiten de kaders kan vallen, waardoor je zeer grote fouten bespaart blijven. Maar de mentor laat wel ruimte open voor de leerling om zelf te ontdekken, behapbare fouten te maken en hiervan te leren. Het overlaten van ruimte om je te laten nadenken over waarom je iets doet, en wat de waarde daarvan is. Dat is hoe je persoonlijke groei doormaakt.

3. Waar vind je een goede mentor?

Om een geschikte mentor te vinden zal je allereerst doelgericht te werk moeten gaan. Dus definieer eerst goed het doel. Wat wil je bereiken? En pas als het doel concreet gedefinieerd is, kan je opzoek gaan naar mensen die dit doel al bereikt hebben en tien jaar verder zijn in hun ontwikkeling dan dat jij dit bent. Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je effectief zal zijn. Want wie geen doel heeft, weet niet waar hij naar toe gaat en alleen dat al kost enorm veel kostbare tijd.

Het vinden van een goede mentor die jou kan helpen in het bereiken van je doelen is gemakkelijker te vinden dan je denkt. Zo zijn er meerdere opties, waaronder deze:

  1. Kijk in je omgeving: zijn er vrienden of familieleden die als jouw mentor kunnen fungeren?
  2. Kijk rond in de organisatie waar je werkt. Bekijk bijvoorbeeld eens de organogram. Kan je iedereen, zoals bijvoorbeeld een directeur, zomaar benaderen? Ja dat kan. Mensen willen graag helpen mits je er 100% voor wilt gaan en hun ook de waardering terug geeft.
  3. Tot slot zoek naar zoveel mogelijk informatiebronnen. Goede boeken bevatten vaak 10, 20 of 30 jaar ervaring dat is samengevat in slechts één boek. Die waarde alleen al is van onschatbare waarde. Ieder boek bevat daarom een mentor, maar kies wel de juiste boeken.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

4. Durf te vragen

Durf te vragen is mijn advies wanneer het aankomt op het vinden van goed mentorschap. Kies voor iemand die al 10 jaar verder in zijn of haar ontwikkeling is dan dat jij dat bent. En als dat dan de directeur of CEO is? Dan is dat zo toch!? Durf het gewoon te vragen aan de CEO, of hij jouw mentor wilt zijn.

Want mensen zijn mensen. En mensen zijn emotionele wezens. Zo willen mensen graag andere mensen helpen. En mensen willen ook graag vertellen over de goede dingen die ze gedaan hebben, en hoe jij hiervan kan leren. Dit geeft de mentor zelfvoldoening. Dus wees niet bang. In tegendeel, bewijs die directeur of CEO een dienst voor zelfwaardering. Want wanneer jij hem vraagt om jouw mentor te worden, is dat een Win-Win situatie waarbij de mentor ook van jou kan leren. Immers, jij hebt zelf toch ook waardevolle kennis en uitzonderlijke skills? En daarnaast vindt iedereen het leuk om gehoord te worden. Ja, ook die ene CEO is gewoon een mens. Maar let wel op: als je geen klik hebt dan wordt het een zware mentorschap ;)!

5. Mentorschap vind je ook in boeken, blogs en video’s

Dit punt had ik zojuist ook al behandelt. Een mentor hoeft niet per se een persoon zijn waar je fysiek contact mee hoeft te hebben. Neem nu bijvoorbeeld een boek. Goede management boeken zijn van onschatbare waarde, want dit bevat 10, 20 of 30 jaar ervaring over vaak een specifiek vakgebied. Met een beetje motivatie lees je een boek al binnen een week of twee uit. Dus je kan in slechts twee weken leren van meer dan dertig jaar ervaring. Haal daar dan ook het maximale uit: maak aantekeningen, stel jezelf vragen tijdens het lezen of lees goede hoofdstukken over een aantal maanden nog een keer.

Zelf probeer ik heel erg veel te lezen. Met veel bedoel ik minimaal een boek per twee weken. En wanneer ik vakantie heb zijn het er wel eens twee per week. Minder goede boeken scan ik, opzoek naar de wel relevante hoofdstukken. En andere boeken lees ik aandacht uit tot de laatste letter. En dit heeft grote voordelen. Want niet alleen leer je van goede mentors, maar ook krijg je zelf daardoor meer kennis. Ook krijg je door het lezen van verschillende boeken meerdere invalshoeken op een bepaald onderwerp. Dit zorgt voor meer holistisch denken. En als kerst op de taart is een laatste voordeel van lezen dat je feitelijk intelligenter wordt. Je brein is een spier. En zoals alle spieren kan je dus ook je brein trainen. Door te lezen, train je je brein.

Nu ben ik zeer benieuwd naar jouw ervaringen met mentorschap. Heb jij al een mentor, of ben je er naar op zoek? En wat wil je dat deze mentor jou bijbrengt? Laten we erover sparren in de reacties hieronder!