SMA Solar Technology aandelen kopen? Analyse +48,4% Groei | Happy Investors
sma-solar-technology-groeiaandelen-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
09/13/2023
13 min

SMA Solar Technology aandelen kopen? Analyse +48,4% Groei | Happy Investors

09/13/2023
13 min

In dit artikel behandelen we een analyse van SMA Solar Technology aandelen. SMA Solar Technology aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over SMA Solar Technology, een leverancier van zonne-energieapparatuur

SMA Solar Technology AG (S92) is een Duits bedrijf voor zonne-energietechnologie dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van PV-omvormers, energieopslagsystemen, EV-oplaadstations, energiebeheersystemen en een reeks bijbehorende digitale oplossingen en integratiediensten voor de energiemarkt. Tot de klantenkring van het bedrijf behoren individuele klanten en grote industriële en nutsbedrijven die wereldwijd PV-parken exploiteren. SMA Solar Technology heeft productiefaciliteiten en kantoren in 20 landen. Het bedrijf is opgericht in 1981 en het hoofdkantoor is gevestigd in Niestetal, Duitsland.

 • Toegangsprijs: €76,15
 • Richtprijs: €113,0
 • Potentieel: 48,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Middelmatig
 • Positiegrootte: 2%

Analyse SMA Solar Technology aandelen

 • De huidige energietransitie en het beleid voor duurzame ontwikkeling zullen de wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie stimuleren, waarbij de komende jaren een aanzienlijk deel zal worden besteed aan zonne-energie. Volgens voorspellingen van het IEA zal de geïnstalleerde PV-capaciteit tegen 2027 naar verwachting 2,3 keer zo groot zijn.
 • SMA Solar Technology is de grootste Europese producent van PV-omvormers en wereldwijd de op één na grootste Chinese producent.
 • Het bedrijf onderscheidt zich door een breed gediversifieerd en geïntegreerd portfolio van producten en diensten die elkaar aanvullen en meerwaarde creëren voor klanten.
 • Het management van SMA Solar Technology geeft prioriteit aan de behoeften van de klant, technologisch leiderschap en het verbeteren van de winstgevendheid en legt daarmee de basis voor verdere groei en uitbreiding naar nieuwe markten.
 • Gunstige macro-omstandigheden en strategische managementacties hebben geleid tot recordresultaten in H1 2023. De prognoses voor FY2023 zijn naar boven bijgesteld.

Waarom SMA Solar Technology aandelen kopen?

Reden 1. Zonne-energiesector is klaar voor exponentiële groei op korte termijn

De kernactiviteiten van SMA Solar Technology omvatten de ontwikkeling en productie van PV omvormers, batterijopslagsystemen, oplaadstations voor elektrische voertuigen en energiebeheersystemen. Daarnaast biedt het bedrijf een uitgebreide reeks gerelateerde softwareoplossingen en diensten die een efficiënter beheer van PV-energiesystemen mogelijk maken. In 2018 lanceerde SMA Solar Technology een nieuw bedrijfssegment voor waterstof met de focus op elektrolysers voor power-to-gastoepassingen.

De activiteiten van SMA Solar Technology zijn onderverdeeld in drie klantsegmenten:

 • Home Solutions richt zich op de wereldwijde markten voor particuliere PV-systemen met en zonder opslagsystemen en aansluitingen op smart home-oplossingen met alle hardware-, software- en servicecomponenten die nodig zijn voor een onafhankelijk en kosteneffectief energiebeheer.
 • Commercial & Industrial Solutions bedient wereldwijde markten voor commerciële PV-systemen en biedt commerciële ondernemingen en de vastgoedsector oplossingen voor energiebeheer, batterijopslag en het opladen van elektrische voertuigen.
 • Large Scale & Project Solutions richt zich op internationale markten voor PV-energiecentrales met complete oplossingen voor optimale netbeheer- en bewakingsfuncties, opslagoplossingen voor grootschalige PV-energiecentrales en opslagcentrales, evenals technologiediensten zoals de modernisering van PV-energiecentrales en O&M-diensten. Oplossingen voor geoptimaliseerde waterstofproductie maken het portfolio van het segment compleet.

In 2022 behaalde de Large Scale business €440,6 miljoen aan opbrengsten, goed voor 41,4% van de totale opbrengsten voor de rapporteringsperiode. Het op een na grootste segment qua omzet was Home Solutions, met €335,0 miljoen (31,4%), gevolgd door het C&I segment dat €290,3 miljoen (27,2%) bijdroeg. Geografisch gezien zijn de kernactiviteiten van SMA Solar Technology geconcentreerd in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), die goed zijn voor 63,4% van de bedrijfsopbrengsten. Het omzetaandeel van de regio Noord- en Zuid-Amerika bedraagt 23,9%.sma-solar-technology-aandelenDe vooruitzichten voor fotovoltaïsche zonne-energie zijn zeer positief en veelbelovend, aangezien de sector een dynamische groei doormaakt onder invloed van een reeks factoren. Deze factoren zijn onder andere de voortdurende energietransitie, de toewijding van veel landen aan duurzame ontwikkelingsdoelen en een net-nul-emissiebeleid, evenals de EU-plannen om de afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen te verminderen en tegelijkertijd de energiezekerheid te verbeteren, enz. Een collectieve drang naar groenere en duurzamere energie stimuleert de snelle expansie van de zon-PV-sector.

Investeringen in hernieuwbare energie zijn in een snel tempo blijven groeien. Volgens IRENA zijn de totale groene investeringen met 52% gestegen, van 328 miljard dollar naar 499 miljard dollar in 2019-2022. Een aanzienlijk deel van deze investeringen is gericht op zon-PV, dat goed is voor 60% van de totale investeringen in 2022. In absolute cijfers bereikten de investeringen in fotovoltaïsche zonne-energie $298 miljard in 2022, een stijging die 2,3 keer zo groot was als in 2019, toen ze $127 miljard bedroegen.sma-solar-technology-aandelen-groei

Het IEA voorspelt dat het aandeel van zon-PV in de totale geïnstalleerde stroomcapaciteit zal toenemen van 12,8% in 2022 tot 22,2% in 2027. Dit betekent dat zon-PV in 2027 waarschijnlijk de elektriciteitscapaciteit op steenkool en aardgas zal overtreffen, hoewel zon-PV naar verwachting nog steeds achter zal blijven bij koolwaterstoffen in termen van daadwerkelijke elektriciteitsopwekkingsvolumes. Volgens de basisprognose van het IEA zal de capaciteit voor hernieuwbare energie in de periode 2022-2027 naar verwachting toenemen met bijna 2.383 GW, wat bijna gelijk is aan de toename in de afgelopen twee decennia (de capaciteit voor hernieuwbare energie steeg in de periode 2001-2021 met 2.409 GW). Zon-PV zal goed zijn voor een capaciteitsuitbreiding van ongeveer 1.500 GW.sma-solar-technology-aandelen-kopenVolgens de eigen prognoses van SMA Solar Technology zal de wereldwijde markt voor haar producten in 2026 verdubbeld zijn tot €46,0 miljard. De snelle groei van fotovoltaïsche zonne-energie wordt niet alleen gedreven door technologische vooruitgang die het mogelijk heeft gemaakt om de levelized cost of electricity (LCOE) voor PV-energieopwekking op utiliteitsschaal sinds 2009 16,7 keer te verlagen (zonder subsidies), maar ook door wetgevende initiatieven zoals het Europese REpowerEU Plan en de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Deze factoren dragen samen bij aan de bloeiende expansie van de zon-PV-sector.sma-solar-technology-groeiDaarom kan worden verwacht dat SMA Solar Technology, als een van de marktleiders in de sector met een marktaandeel van ongeveer 5,0%-6,0%, zal profiteren van de ontwikkelingen en een kans zal grijpen om haar posities in kernsegmenten te versterken en uit te breiden naar nieuwe markten.

Reden 2. Duurzaam bedrijfsmodel legt basis voor verdere groei

In de afgelopen 15 jaar heeft de zonne-energie-industrie verschillende ontwikkelingsfasen doorgemaakt, met booms, downturns en consolidatie. Het management van SMA Solar Technology is er niet alleen in geslaagd om het bedrijf overeind te houden, maar heeft het ook omgevormd tot een marktleider. Op dit moment heeft het bedrijf een duurzaam en gediversifieerd bedrijfsmodel dat is gebaseerd op een aantal belangrijke principes:

 • Geïntegreerd en uitgebreid portfolio. Terwijl SMA Solar Technology zich tot het eind van de jaren 2000 uitsluitend richtte op de productie van omvormers, zijn de activiteiten van het bedrijf nu meer geïntegreerd en gediversifieerd en omvatten ze bijna de hele waardeketen in de PV-energiesector, van de ontwikkeling en productie van PV-omvormers en opslagsystemen tot het leveren van energiebeheeroplossingen en diverse technologische diensten.

De technologische oplossingen van het bedrijf, waaronder een reeks digitale toepassingen, creëren een toegevoegde waarde voor klanten, omdat ze het mogelijk maken om afzonderlijke componenten van energiesystemen (PV-modules, optimizers, omvormers, batterijopslagsystemen, enz.) te integreren in een samenhangend en geavanceerd ecosysteem, dat wordt beheerd vanuit één enkel centrum.

 • Klantgerichte benadering. SMA Solar Technology is aanwezig in alle klantsegmenten (Home, C&I, Large Scale) en biedt klanten een volledig assortiment producten en diensten die zoveel mogelijk functies dekken. Dit alles-in-één oplossingsmodel bevordert langdurige relaties met klanten en hun loyaliteit aan het merk, wat op de lange termijn de levenscyclus van klanten verbetert en de klantenbinding bevordert.sma-solar-technology-aandelengroei
 • Vasthouden aan technologisch leiderschap. Op 31 december 2022 bezat SMA Solar Technology 1.729 octrooien en de rechten op 1.450 handelsmerken, met meer dan 500 andere octrooiaanvragen die nog in behandeling zijn. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) van het bedrijf nemen jaarlijks toe en bedragen ongeveer 8,1% van de inkomsten. Bij de productontwikkeling volgt SMA Solar Technology een platformstrategie die standaardisatie van de architectuur van de kerncomponenten inhoudt, waardoor het aandeel identieke componenten in het hele portfolio toeneemt en hun aantal in het systeem afneemt. Hierdoor kan het bedrijf snel reageren op veranderingen in de markt en de productiekosten systematisch verlagen.

Een dergelijk duurzaam bedrijfsmodel en gestroomlijnde productieprocessen zijn gericht op het verbeteren van de marges en het creëren van nieuwe mogelijkheden voor verdere uitbreiding. SMA Solar Technology is van plan een nieuwe fabriek voor PV-omvormers in gebruik te nemen, waardoor de productiecapaciteit van het bedrijf zal verdubbelen tot 40 GW in 2025. De bouw begon in april 2023. De productlijn van de fabriek zal zich voornamelijk richten op de behoeften van grootschalige klanten, aangezien deze markt het meest veelbelovend lijkt. Volgens schattingen van het bedrijf zal de markt voor grootschalige PV-energiecentrales naar verwachting jaarlijks met 30% groeien tot €17,3 miljard in 2026 (vergeleken met €6,1 miljard in 2022). Bovendien zullen de schaalvoordelen SMA Solar Technology in staat stellen om de toeleveringsketens te optimaliseren en de operationele kosten per eenheid te verlagen.sma-solar-technology-groeiaandelenDaarnaast overweegt het management van het bedrijf een investering in een andere PV-inverterfabriek in de VS, aangezien de Amerikaanse Inflation Reduction ACT bedrijven in hernieuwbare energie aanzienlijke subsidies biedt, wat een dergelijke investering zeer aantrekkelijk en winstgevend maakt.

Waterstof is een andere veelbelovende hernieuwbare energiesector waarin SMA Solar Technology actief is. Op dit gebied heeft SMA Solar Technology verschillende partnerschappen opgezet en ongeveer 50 projecten uitgevoerd in 2020-2022, met een capaciteit van meer dan 500 MW. In 2023-2024 wil het management de capaciteit voor de opwekking van waterstofenergie verhogen tot 1 GW.

SMA Solar Technology concentreert zich dus op het versterken van zijn kernactiviteit PV, terwijl het ook nieuwe segmenten ontwikkelt. Dit betekent echter dat toekomstige groei onvermijdelijk gepaard zal gaan met hogere kapitaaluitgaven en O&O-uitgaven, waardoor de kasstromen van het bedrijf onder druk zouden kunnen komen te staan. Bovendien zal het management, naarmate de productiecapaciteit toeneemt, het probleem van de vulling van de vrije capaciteit moeten aanpakken, die in 2022 42% bedroeg. Dit zou een stijging van de verkoopkosten kunnen vereisen om marketingcampagnes te stimuleren en de merkbekendheid te vergroten.

Reden 3. Gunstige marktomstandigheden dragen bij tot outperformance

Ondanks de algemene economische onzekerheid in 2023 wereldwijd, met name in Europa, hebben de gunstige omstandigheden op de zon-PV-markt, namelijk een sterke vraag en hoge prijzen, verbeteringen in de toeleveringsketens, enz. bijgedragen aan de robuuste productie en financiële prestaties van SMA Solar Technology in H1 2023:

 • De verkoop van PV-apparatuur groeide met 25% tot 7,2 GW, vergeleken met 5,8 GW in H1 2022.
 • De inkomsten stegen met 65% tot €779 miljoen op jaarbasis, terwijl de inkomsten voor boekjaar 2022 slechts €1,1 miljard bedroegen.
 • De EBITDA steeg 7,8 keer, van €16 miljoen naar €125 miljoen op jaarbasis.
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten steeg van € -14 miljoen naar €113 miljoen op jaarbasis, de FCF schoot omhoog van € -42 miljoen naar €81 miljoen op jaarbasis.
 • De brutomarge steeg van 19,5% naar 29,0% op jaarbasis, terwijl de EBITDA-marge steeg van 2,7% naar 15,3% op jaarbasis.

In H1 2023 was het segment Huishoudelijke Oplossingen de belangrijkste inkomstenbron, met een bijna 2,5 keer zo grote vraag van huishoudens in vergelijking met H1 2022.aandelen-sma-solar-technology

Op 30 juni 2023 daalde het orderboek van het bedrijf licht met 0,6% ten opzichte van het vorige kwartaal, maar desondanks blijft het met een totaal van € 2,45 miljard op het recordniveau van de afgelopen jaren.groei-sma-solar-technologyOndanks de eerste tekenen van stagnatie van de vraag, verwacht het management van SMA Solar Technology dat de gunstige marktomstandigheden in de volgende maanden van 2023 zullen aanhouden. De materiaalleveranties van de leveranciers zullen naar verwachting sneller verbeteren, waardoor de bezettingsgraad van de productiecapaciteit zal toenemen en de verkoop in alle segmenten zal stijgen. Dit was voor het bedrijf aanleiding om zijn eerdere prognose voor boekjaar 2023 naar boven bij te stellen:

 • De omzetdoelstelling werd verhoogd van €1,45-€1,60 miljard naar €1,70-€1,85 miljard.
 • De EBITDA-doelstelling werd vastgesteld op €230-€270 miljoen, tegenover €135-€175 miljoen.

SMA Solar Technology heeft dus sterke fundamenten om in 2023 recordhoge resultaten te behalen, wat de waarde van de aandelen van het bedrijf zou doen stijgen.

Financiële analyse SMA Solar Technology aandelen

De financiële resultaten van SMA Solar Technology in 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten stegen van €983,4 miljoen in 2021 naar €1,1 miljard in 2022.
 • De brutowinst steeg van €170,2 miljoen naar €218,6 miljoen op jaarbasis.
 • In 2022 keerde het bedrijf terug naar operationele winstgevendheid, met een operationele winst van €6,5 miljoen tegenover een operationeel verlies van €10,8 miljoen in 2021.
 • De nettowinst bedroeg €55,8 miljoen in 2022 tegenover een nettoverlies van €23,2 miljoen een jaar eerder.
 • De operationele kasstroom daalde van €94,3 miljoen naar €28,7 miljoen op jaarbasis. De belangrijkste reden voor deze daling is het gebruik van extra voorzieningen (garanties, personeels- en overige voorzieningen).
 • De FCF daalde ook van €76,7 miljoen in 2021 tot €2,8 miljoen in 2022. Dit was het gevolg van veranderingen in de operationele kasstroom en een stijging van de investeringen met 47%, wat neerkomt op €25,9 miljoen.

De belangrijkste factoren die bijdroegen aan betere prestaties waren onder andere een gezondere vraag van huishoudens en commerciële bedrijven, hogere verkoopprijzen en snellere verbeteringen in materiaalleveringen door de leveranciers.groeiaandelen-sma-solar-technologyaandelengroei-sma-solar-technology

 De financiële resultaten van SMA Solar Technology in H1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg van €471,8 miljoen naar €778,9 miljoen op jaarbasis.
 • De brutowinst steeg ook van €93,2 miljoen naar €232,5 miljoen op jaarbasis.
 • De bedrijfswinst vertoonde een positieve dynamiek en bedroeg €108,3 miljoen tegenover een bedrijfsverlies van €3,7 miljoen een jaar eerder.
 • De nettowinst steeg naar €103,5 miljoen in H1 2023, vergeleken met een nettoverlies van €10,6 miljoen in H1 2022.

Over het geheel genomen blijft SMA Solar Technology sterke financiële resultaten laten zien in 2023 dankzij gunstige marktomstandigheden en de strategie van het management gericht op het verbeteren van de winstgevendheid.aandelen-sma-solar-technology-kopen

SMA Solar Technology behoudt een robuuste balans, met een totale financiële schuld op een extreem laag niveau:

 • De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, bedraagt 2%, wat aanzienlijk lager is dan het gemiddelde van 26%-37% van de fabrikanten van PV-omvormers.
 • Op 30 juni 2023 bedroeg de totale schuld €29,6 miljoen. Gezien de €298,6 miljoen aan geldmiddelen en kasequivalenten op de balans, is de nettoschuld van het bedrijf €-269,0 miljoen negatief.
 • De jaarlijkse rentelasten zijn onbeduidend. Door het operationele verlies in 2019-2021 had het bedrijf echter een negatieve rentedekkingsratio. Na de terugkeer van het bedrijf naar operationele winstgevendheid bedroeg de rentedekkingsratio 1,1x in 2022 en 50,4x in H1 2023.
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten fluctueert van jaar tot jaar, maar over de afgelopen drie jaar lag de gemiddelde waarde rond de €30 miljoen.

Waardering SMA Solar Technology aandelen

SMA Solar Technology handelt lager dan andere fabrikanten van PV-omvormers op de gemiddelde multiples: EV/Sales - 1,65x, EV/EBITDA - 14,59x, P/FFO - 16,45x, P/E - 15,07x. SMA Solar Technology is echter beter bestand tegen macro-economische turbulentie en heeft een geïntegreerde en gediversifieerde productportefeuille. Bovendien heeft het bedrijf in H1 2023 al beter gepresteerd en zijn doelstellingen voor FY 2023 verhoogd, en biedt daarom het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

SMA Zonnetechnologie

S92

1.65

14.59

16.45

15.07

SolarEdge Technologieën

SEDG

2.49

16.77

269.35

31.81

Enphase Energie

ENPH

6.18

24.78

19.45

32.45

Sungrow-voeding

300274

2.95

25.16

66.03

29.90

Sineng Elektrisch

300827

2.44

36.81

33.30

54.59

Ginlong Technologieën

300763

5.14

21.54

28.06

22.85

GoodWe Technologieën

688390

3.86

20.89

19.21

16.56

Het minimale koersdoel van TD Cowen is €81 per aandeel, terwijl Metzler Global Equities SMA Solar Technology waardeert op €120 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street ligt de reële marktwaarde van het aandeel op ongeveer €113, wat een opwaarts potentieel van 48,4% inhoudt.

Herzieningsdatum

Deelnemer

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

18-aug-2023

TD Cowen

€ 81.0

9.6%

17-aug-2023

Berenberg

€ 85.0

15.0%

11-aug-2023

ODDO BHF

€ 99.0

33.9%

10-aug-2023

Metzler Wereldwijde Aandelen

€ 120.0

62.4%

19-jul-2023

BNP Paribas Exane

€ 115.0

55.6%

Belangrijkste risico's SMA Solar Technology aandelen kopen

 • De hevige concurrentie in de PV-zonne-energiesector als gevolg van gunstige marktomstandigheden en overheidssubsidies stimuleert grote spelers om hun toevlucht te nemen tot prijsdumping om kleinere bedrijven uit de markt te drukken. In 2022 daalde het marktaandeel van SMA Solar Technology in PV-omvormers door de agressieve expansie van Chinese concurrenten.
 • Nu de PV-energiebedrijven beter presteren en hun marges vergroten, kunnen regeringen hun beleid herzien en de financiële steun en subsidies voor de hernieuwbare energie-industrie verlagen.
 • Politieke en regelgevende risico's gerelateerd aan de opkomst van protectionisme dat nationale bedrijven bevoordeelt en internationale handel belemmert.
 • Verslechterende macro-economische omstandigheden en recessierisico's kunnen leiden tot een afname van groene investeringen, wat van invloed is op de ordervolumes. Ondanks de sterke prestaties in H1 2023 daalden de aandelen van SMA Solar Technology met 9,8% na de publicatie van het tussentijdse verslag van het bedrijf, omdat beleggers teleurgesteld waren door een lichte daling van het orderboek.
 • Technologische bedrijven moeten altijd investeren in R&D, anders lopen ze het risico dat ze achterop raken bij de marktleiders, wat op de lange termijn zou leiden tot verlies van marktaandeel.

En, wat denk jij? SMA Solar Technology aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën