Succesvol Beleggen in Indextrackers: Hoe, Welke Kopen en Waar?

Beste Happy Investor, wat is een indextracker? Hoe en waar kan ik dit kopen, en welke indextrackers wil ik kopen? In dit artikel lees je alles over succesvol beleggen in indextrackers. Van A tot Z leer je wat het is, hoe het werkt, en welke voor jou interessant kunnen zijn. Ook vind je aanvullende tips om je succeskans te verhogen. En tot slot hebben we het over de beste indextrackers voor hoger rendement. 

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies

Wat is een Indextracker? En over de voor- en nadelen


Een indextracker is een beleggingsproduct die de koersontwikkeling van een set aandelen trackt. In eerste instantie waren er voornamelijk indextrackers voor het volgen van de bekende beurzen, zoals de Nederlandse beurs AEX en de bekende V.S.-beurzen S&P 500, Dow Jones, NYSE en de Nasdaq. Kenmerkend aan dit beleggingsproduct is dat het een passieve fonds is. Een tracker volgt enkel de aandelenkoers, en probeert hier niet te profiteren van tussentijdse volatiliteit (zoals een actief beleggingsfonds dit wel nastreeft). 

Anno 2022 zijn er veel soorten indextrackers. De definitie is daarom breder geworden en gaat over een bundeling van aandelencombinaties. Zo kunnen financiële instanties, zoals iShares of Vanguard, een nieuwe tracker opstellen die een specifieke bundeling van aandelen volgt. Dit kunnen 25 aandelen zijn, maar ook 1000. 

Een bekende naam voor indextrackers zijn Exchange Traded Funds (ETF’s). Hieronder zal ik concrete voorbeelden geven van ETF’s die 25 aandelen tot zelfs 9000+ aandelen volgen. Hoe groter het aantal posities, hoe lager het risico doorgaans is. Derhalve biedt het kopen van indextrackers enkele grote voordelen voor beginnende beleggers. 

Laten we de voor- en nadelen bekijken.

Voor- en nadelen van indextrackers

Dit zijn de voordelen aan indextrackers kopen:

  1. Passieve belegging – een tracker volgt enkel de aandelenkoersen, wat het een “buy & hold belegging” maakt
  2. Lage kosten – de beheerskosten ( 0,75%)
  3. Spreiding – met één aankoop kan je veel spreiding aanbrengen onder aandelen
  4. Makkelijk instappen – als beginnende belegger heb je weinig kennis en tijd nodig om te starten met indexfondsen

Natuurlijk zijn er ook nadelen: 

  1. Het gevaar van 100% passief beleggen – wanneer je er nooit naar omkijkt, loop je een verhoogd risico. Ook wanneer je de meest gespreide indextracker koopt. Waarom dat zo is, leg ik hieronder uit
  2. Lager rendement – met meer kennis en inzet kan je (meer) individuele aandelen kopen waardoor je rendement toeneemt
  3. Gemiste kans? – indextrackers zijn passief. Zij proberen niet te profiteren van tussentijdse koersdalingen. Hierdoor laten ze potentieel rendement liggen. In praktijk lijkt dit echter mee te vallen, omdat indextrackers doorgaans evengoed of soms zelfs beter presteren dan actieve beleggingsfondsen. Dit is het verhaal van timing the market vs. time in the market

Hoe werkt beleggen in een indextracker? 


Het grote voordeel aan beleggen in indextrackers is de eenvoud ervan. Het beleggingsproduct is uitermate geschikt voor beginnende beleggers met beperkte ervaring en kennis van aandelen. Met één muisklik kan je een indexfonds kopen die tot wel duizenden aandelen wereldwijd volgt. In praktijk betekent dit dat jouw geld wordt verspreidt over het gewogen gemiddelde van deze aandelen.

Stel: je hebt een indextracker die 10 aandelen volgt. 5 daarvan zijn V.S. bedrijven. De overige 5 bevinden zich in Europa en Azië. In dit geval heeft de indextracker een evenredige spreiding over deze 10 aandelen (bij ETF’s is dit vaak onevenredig). Dit betekent dat ieder aandeel 10% van het totaal uitmaakt (de weging). En stel nu dat 5 aandelen met +20% rendement in één jaar stijgen. De andere 5 aandelen dalen met -5%. Het totaalrendement is 7,5% (((5*20) – (5*-5))/10).

In praktijk betekent beleggen in indextrackers dat je het risico spreidt over meerdere aandelen. Sommigen dalen, anderen stijgen. In gunstig economisch klimaat zullen meer aandelen stijgen dan dalen (doordat bedrijven winstgroei realiseren). Het gemiddelde rendement zal positief zijn, waardoor jij meer vermogen opbouwt. 

Hoe meer spreiding (bv. 1000 aandelen), hoe lager het risico. De zekerheid op positief rendement neemt hierdoor toe. Dit rendement is echter wel lager, omdat de kans op slechte aandelen “rotte appels” ook toeneemt.

Stel dat je gaat beleggen in de 20 beste bedrijven ter wereld. Dan zal je rendement significant hoger zijn dan een gespreide indextracker. Het probleem is echter dat dit veel kennis en ervaring vergt. 

Voor beginnende beleggers is het slim om te starten met gespreide indextrackers in de vorm van een ETF. Laten we eens kijken hoe je dit in praktijk kan kopen. 

Hoe werkt het kopen van een indextracker?

Hedendaags is het simpel om zelf te beleggen in indextrackers. Hierdoor krijg je op goedkope wijze toegang tot de aandelenmarkt. Deze indextrackers koop je op een beleggingsplatform. Hiervoor zal je een account moeten aanmaken. Het is alsof je een spaarrekening bij de bank opent, maar dan een beleggingsrekening. Er zijn belangrijke verschillen tussen beleggingsplatformen, wat ik hieronder zal uitleggen. 

Laten we eerst kijken hoe het kopen van een indextracker werkt. 

Ik beleg primair via twee beleggingsplatformen, namelijk eToro en DEGIRO. Hieronder zie je een reeks afbeeldingen van mijn DEGIRO account. 

In stappen werkt een indextracker als volgt:

  1. Zoek de gewenste indextracker op via de zoekfunctie of navigatie (Trackers (ETF’s))
  2. Ga naar de gewenste tracker (ETF) en druk op de “K” van Kopen
  3. Bij ‘limiet order’ kan je aangeven tegen welke prijs je de tracker wilt kopen. Als je per direct wilt kopen, selecteer dan ‘marktorder’. Voer het aantal in en druk op ‘plaats order’.
  4. De tracker wordt aangekocht en verschijnt in het overzicht van je portefeuille

 

Uitwerking stap 1 en 2 ‘indextracker kopen via DEGIRO’. Bron: Happy Investors

Uitwerking stap 3 ‘indextracker kopen via DEGIRO’. Bron: Happy Investors

Uitwerking stap 4 ‘indextracker kopen via DEGIRO’. Bron: Happy Investors

Let op: de trackers binnen mijn portefeuille bevatten een hoger risico. Mogelijk sluit dit niet aan op jouw risicoprofiel! Hieronder leg ik meer uit over welke indextrackers je kan kopen.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het beginnen met indextrackers? 

Meld je aan op de Happy Investors Community. Krijg direct toegang tot mijn bewezen strategie voor succesvol beleggen. Ook krijg je persoonlijke coaching voor het opstellen van jouw beleggingsportefeuille + onderzoek naar de beste aandelen en trackers. 

Je kan maar één keer goed beginnen!

Waar kan ik indextrackers kopen? De beste keuzes op een rij

Er zijn verschillende beleggingsplatformen voor indexfondsen. De een beter dan de ander. Sommigen hebben relatief lage kosten of bieden zelfs aan dat je gratis indextrackers kan kopen (0 euro transactiekosten). Anderen hanteren iets hogere transactiekosten, maar bieden wel veel verschillende soorten aan. 

Bij het zoeken van een beleggingsplatform voor indextrackers is het belangrijk dat je verder kijkt dan enkel de kosten. Anno 2022 zijn veel beleggingsapps (bijna) gratis. Het is vooral de vraag: wie heeft de grootste? En dan heb ik het over het assortiment 😉. 

Uit ervaring kan ik je verzekeren: het is heel frustrerend als je iets niet kan kopen. Niet alle indextrackers kan je overal kopen. De beleggingsplatformen met het grootste assortiment bieden doorgaans veel meer indextrackers aan. Dit geeft je meer keuze om de beste indextrackers te kopen. 

Hieronder geef ik je mijn top 3 voor indextrackers. Of klik hier voor alle beleggingsplatformen vergelijken.

Mijn favoriete beleggingsplatform is DEGIRO. Via het platform kan je veel indextrackers kopen, waaronder 200+ daarvan gratis (commissievrij). De overige (service) kosten zijn relatief laag. DEGIRO is geschikt voor beginnende en gevorderde lange termijn beleggers. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Recentelijk beleg ik ook meer via eToro. Zij bieden enkele van de beste indextrackers aan die hoger rendement realiseren (zie hieronder). Een account aanmaken is gratis. En via eToro kan je alle aandelen en trackers (ETF’s) gratis/commissievrij kopen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Bux Zero is iets goedkoper dan DEGIRO. Ook bieden ze fractional shares aan, wat handig is voor wie belegt met kleine bedragen. Een groot nadeel is dat ze slechts 40+ indextrackers bieden. BUX Zero is geschikt voor beginnende beleggers die alleen in wereldwijde trackers willen beleggen (zie hieronder). Meer weten? Klik hier voor meer informatie


Welke indextrackers kopen? Over risico, rendement en toekomstige groei


Je weet nu wat een indextracker is en hoe en waar je erin kan beleggen. Dan is nu de vraag: welke indextrackers kopen? Wat zijn de beste indextrackers? 

Welke je wilt kopen, en wat de “beste” is, hangt volledig af van jouw financiële doelstelling. Beleggen kent risico’s. Met indextrackers heb je de mogelijkheid om de risico’s dusdanig te spreiden dat het acceptabel wordt. Hoe meer risico je wilt spreiden, hoe lager het potentiële rendement. Wanneer je bereidt bent om meer risico te nemen, kan je kiezen voor andere indexfondsen. 

Wil je indextrackers kopen met weinig risico? Dan zijn zogenaamde wereldwijde ETF’s en indexfondsen iets voor jou. Dit type beleggingsproduct biedt grote spreiding binnen de aandelenmarkt. Er zijn trackers met 1000+ aandelen, maar ook met 3500+ en zelfs één van 9000+ aandelen. Dit betekent dat je in duizenden bedrijven tegelijkertijd investeert. Zodoende kan je het risico verlagen. Meer informatie lees je in dit artikel over de beste wereldwijde ETF’s

Wil je meer risicovolle indextrackers kopen om je rendement te verhogen? Dan zou je mijn onderzoek naar de beste trackers willen lezen. Deze trackers volgen een specifieke set van aandelen die in de toekomst veel kunnen groeien. Dit groeipotentieel kan leiden tot significant hoger rendement, maar ook een hogere kans tot geld verlies. Meer informatie lees je in dit artikel over de beste ETF’s.

Er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld indextrackers kopen die hoog dividend uitkeren. Dit is ideaal voor wie dividend wilt inzetten als een (fluctuerende) bron van inkomen. Of je kan dit dividend continue herinvesteren voor vermogensgroei. Tevens kan je spreiding aanbrengen in andere markten. Denk aan indextrackers kopen voor grondstoffen (zoals goud) en/of vastgoed. En het zal niet lang duren alvorens je een indextracker kan kopen voor cryptomunten 😉. 

Op mijn website vind je veel gratis onderzoek naar de beste indextrackers. Bekijk hiervoor de categorie ETF beleggen


3 Essentiele tips voor succesvol beleggen met indextrackers

Hoe succesvol beleggen in indextrackers? Hierboven heb ik je al veel gratis tips gegeven over hoe en waar te beginnen, en welke indextrackers je kan kopen (zie links naar mijn onderzoeken). Het belangrijkste is het kopen van de beste indexfondsen. Daarnaast zijn er nog drie essentiële tips om je succeskans te verhogen, namelijk:

  1. Koop indextrackers tegen een gunstige aandelenprijs – de aandelenmarkt gaat op en neer. Het ene moment betaal je de hoofdprijs, het andere moment de spotprijs. Het beste moment om in te stappen is bij beurscrashes. Het probleem: niemand weet wanneer de volgende crash komt. En van uitstel komt afstel. Het antwoord: begin met maandelijks beleggen
  2. Houd lange termijn vast – laat geld voor jou werken. Door lange termijn vasthouden laat je rendement op rendement accumuleren. In de loop der tijd zal je vermogen steeds sneller groeien. Houd vast, en koop bij wanneer de markt veel daalt
  3. Kies voor veel spreiding – ben je een beginnende belegger en wil je vooral passief investeren? Kies dan voor grote, wereldwijde trackers. Ja, het rendement is lager maar je zal er ook minder zorgen om hebben. Ook belangrijk: beleg niet alleen in bedrijven. Koop ook trackers/assets in vastgoed, obligaties, grondstoffen en cryptomunten. Spreid je kansen over verschillende investeringsmarkten

Tip voor beginners: naast gediversifieerde trackers kan je ook aanvullend investeren in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Ik geef deze tip vaak, omdat het zorgt voor aanvullende risicospreiding buitenom aandelen. Bovendien is het instappen tot betrouwbare Nederlandse vastgoedfondsen simpel en lucratief. Het dividend is vrij hoog met circa 5 tot 8,5%, afhankelijk van je keuze. 

Meer weten over deze tip? Klik hier voor beste vastgoedfondsen vergelijken.

Voorbeelden van indexfondsen


Is het je nog niet duidelijk wat nu exact indextrackers zijn? Hierbij een paar voorbeelden:

Je hebt het indexfonds genaamd iShares S&P 500. Dit fonds volgt de aandelenkoers van 500 beursgenoteerde bedrijven uit de Verenigde Staten. Deze bedrijven moeten aan strenge criteria voldoen om te mogen toetreden tot de S&P 500. Een voorbeeld van zo’n criteria is dat zij winstgevend dient te zijn voor enkele opeenvolgende kwartalen. Wanneer jij investeert in dit fonds, word je geld verspreidt over deze 500 bedrijven volgens gewogen gemiddelde.

Een bekende indextracker is de wereldwijde ETF genaamd Vanguard Total World Stock Index Fund ETF (zie afbeelding). Deze tracker volgt meer dan 9000 (!) aandelen die wereldwijd gevestigd zijn. Dit bevat kleinere en grotere aandelen van bedrijven uit verscheidende industrieën. Derhalve biedt dit fonds enorm veel spreiding. 

Tot slot heb je meer specifieke indextrackers. Een voorbeeld hiervan is beleggen in ARK ETF’s. Deze fondsen richten zich op een kleine selectie van 30 – 55 groeiaandelen. Dit zijn aandelen van snelgroeiende bedrijven, die vaak niet eens winstgevend zijn. In praktijk geeft dit een veel hoger risico. Anderzijds biedt het wel de mogelijkheid op potentieel hoger rendement. 

Hoe risicovoller het product, hoe meer kennis en ervaring je nodig hebt. Zo moet je te allen tijde het indexfonds analyseren op basis van strategie, holdings en financiële waardering. Op mijn website vind je gratis ETF analyses ter inspiratie (zie categorie ETF beleggen).

Voor wie is investeren in indextrackers geschikt?


Zogezegd zijn de belangrijkste kenmerken van indextrackers (1) risicospreiding, (2) passief en (3) lage kosten. In essentie is het een beleggingsproduct om eenvoudig toegang te krijgen tot een breed spectrum aan aandelen. Dit maakt indextrackers geschikt voor beginnende beleggers én voor gevorderde beleggers die meer passief willen investeren. Tevens zijn indextrackers geschikt voor wie meer risicospreiding wilt aanbrengen binnen haar portefeuille. 

Toen ik jaren terug begon met beleggen investeerde ik uitsluitend in individuele aandelen (en een beetje crypto). Dit is leuk en interessant, maar ik maakte ook veel fouten door gebrek aan kennis en vooral ervaring. Met grootste fouten maakte ik op financiële waardering, dat is: bedrijven kopen tegen een te dure aandelenprijs. Hedendaags heb ik hier meer kennis in en ben ik dan ook succesvoller met beleggen. Maar toch ben ik steeds meer geld aan het beleggen in indextrackers.

Waarom? 

Omdat ik reeds meer vermogen heb. Hoe meer geld je hebt, hoe makkelijker het is om veel geld te maken. De hoogte van het rendement is nog steeds belangrijk, maar bij een groter vermogen kan je ook meer geld verliezen. Oftewel: ik wil bewust minder risico nemen in ruil voor meer zekerheid.

Om mijn rendement te verhogen, investeer ik uitsluitend in de beste indextrackers (zie boven). Op moment zit nog zo’n 60% van mijn geld in aandelen, maar op termijn wil ik dit afbouwen naar maximaal 40%. De resterende 60% beleg ik in ETF’s, P2P Lending en vastgoed.

Ik ben van mening dat het voor 90% van de beginnende beleggers slimmer is om te beleggen in indextrackers. Ja, je kan ook hoger rendement halen met aandelen maar verdiep je hier eerst goed in. 

Wil je toegang wilt tot mijn onderzoek of cursussen? Bekijk hier informatie over alle cursussen beleggen.

Conclusie over succesvol beleggen in indextrackers

De afgelopen jaren zijn indextrackers alsmaar populairder geworden. Met name voor beginnende beleggers is het een eenvoudige en goedkope manier om toegang te krijgen tot de aandelenmarkt. Ook voor gevorderde beleggers kunnen specifieke indexfondsen (met hoger risico) interessant zijn. Dankzij de kenmerken is dit type belegging meer geschikt voor passief beleggen. Let er wel op dat je een uitgekende aankoopstrategie toepast om je risico te verlagen én rendement te verhogen. 

Met de tips uit dit artikel zal je een goede start maken voor succesvol beleggen in indextrackers. Lees de aanbevolen artikelen voor meer verdieping en concrete beleggingen.

En, hoe denk jij over indextrackers? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊.