10x Beste Obligatie ETFs voor Weinig Risico | Happy Investors
beste-obligatie-etfs
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
06/14/2022
8 min

10x Beste Obligatie ETF's voor Weinig Risico | Happy Investors

06/14/2022
8 min

Beste Happy Investor, in dit artikel vind je inspiratie tot de beste obligatie ETF’s voor weinig risico. Risico uit zich in deze vorm tot lagere koersvolatiliteit. Dat wilt echter niet zeggen dat obligatie ETF’s een fors koersverlies kunnen realiseren. Op moment van schrijven staan veel van onderstaande beste obligatie ETF’s op een koersverlies van -10 tot -15% van haar vorige piek.

Hoezo veilig?

Niet zonder risico dus. Maar voor de lange termijn kan instappen op lager koersniveau interessant zijn. En dus is het tijd voor onderzoek naar de beste obligatie ETF’s met veel spreiding of hoge couponrente.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Wat is een obligatie ETF?

welke-obligatie-etf-kopen

Een obligatie ETF is een beleggingsinstrument waarmee je in obligaties kunt beleggen zonder dat je individuele obligaties hoeft te kopen. In plaats daarvan koop je aandelen van de ETF, die een verzameling van obligaties vertegenwoordigen.

Obligaties zijn schuldverplichtingen die worden uitgegeven door ondernemingen of overheden. Ze worden vaak gebruikt als financieringsvorm omdat ze, net als aandelen, op secundaire markten kunnen worden verhandeld en in de loop der tijd rente uitkeren. Obligatie ETF’s stellen beleggers in staat hun portefeuilles te diversifiëren door in één keer in een groot aantal verschillende obligaties te beleggen, in plaats van dit afzonderlijk te moeten doen.

Obligatie ETF’s bestaan in verschillende smaken, maar over het algemeen worden ze ingedeeld in vier soorten: staatsobligaties, bedrijfsobligaties, gemeentelijke obligaties en obligaties met een brede markt.

Typisch gezien biedt een obligatie lage koersvolatiliteit. Hoe meer je de pensioensleeftijd nadert, hoe verantwoorder het is om de posities in obligaties (t.o.v. andere assets) te vergroten.

Risico en rendement van obligatie ETF’s

Obligatie ETF’s hebben een laag risico, maar zijn niet zonder risico.

Zo kan de rente op obligaties in de loop der tijd veranderen. Dit kan het rendement van obligatie ETF's beïnvloeden. Als de rente stijgt, daalt de waarde van obligaties en daalt hun rendement. Dit komt omdat beleggers minder zullen betalen voor een obligatie waarvan de coupon hoger is dan de huidige marktrente.

Het andere grote risico van obligatie ETF’s is dat ze mogelijk geen kopers kunnen vinden wanneer ze hun aandelen willen verkopen. Als er niet genoeg kopers zijn voor de obligatiebeleggingen van een bepaalde ETF, kan het nodig zijn ze onder de marktprijs te verkopen om een koper te vinden. Dat betekent dat je geld kunt verliezen als je in een van deze fondsen belegt.

Ze bieden lagere rendementen dan andere beleggingstypen, maar ze hebben ook een lager risico op neerwaarts rendement. Obligatie ETF’s hebben ook de neiging minder volatiel te zijn dan andere soorten beleggingen, waardoor ze een goede keuze zijn voor beleggers die zich geen geld kunnen veroorloven te verliezen.

Over het geheel genomen wegen de voordelen van een obligatie ETF op tegen deze risico's, omdat ze beleggers een manier met weinig risico bieden om blootstelling aan verschillende soorten obligaties te verkrijgen zonder hun beleggingen actief te hoeven beheren.

Het is echter zo dat op de lange termijn aandelen (ETF’s) een hoger rendement kunnen bieden. Dus de keuze voor obligaties is wat ons betreft niet altijd voor de hand liggend. Lange termijn beleggers die tegen koersvolatiliteit kunnen zijn op termijn wellicht beter af met spreiding in hoger-risico assets.

gratis-cursus-beleggen

10x beste obligatie ETF’s voor lager risico

Wij hebben een lijst van 10x de beste obligatie ETF’s samengesteld door een aantal factoren te bekijken en te vergelijken. Waaronder de kostenratio, de koers-winstverhouding, alsmede het historische rendement en de opbrengst van het fonds. Het historisch rendement zegt niks over toekomstig rendement, maar kan wel een indicatie van koersvolatiliteit aangeven.

beste-obligatie-etfNote: De 3- en 5-jarige returns zijn cumulatief en volgens de factsheets van de ETF i(kan wijzigen)

Deze lijst van 10x de beste obligatie ETF’s bevat verschillende fondsen. Je kan selecteren op basis van holdings. In de basis is het zo dat een hoger aantal holdings duidt op lager risico of in ieder geval minder koersvolatiliteit. Anderzijds kan het soms slimmer zijn om te kiezen voor obligatie ETF’s met minder holdings, omdat bij de juiste diversificatie een hogere yield dan wel rendement gerealiseerd kan worden.

De Yield is de couponrente. Het jaarlijks percentage dat wordt uitgekeerd. Meestal in kwartalen of per maand. Hoe hoger de yield, hoe aantrekkelijker het is voor passief inkomen. Al moet men altijd rekening houden met potentiële koersdalingen. In dat soort gevallen kan het interessant zijn om “buy the dip” toe te passen zolang men een lange termijn beleggingshorizon aanhoudt.

De beste obligatie ETF’s met hoge couponrente leveren meestal nauwelijks tot geen koersrendement. En eventueel alternatief of aanvulling hierop kan een goede dividend ETF zijn.

Tot slot, omwille de kosten is het de moeite waard om te zien of een van deze obligatie ETF’s, of een equivalent daarvan, behoort tot DEGIRO kernselectie ETF's. Dit minimaliseert transactiekosten.

cursus-beleggen-aandelen

Vanguard Total Bond Market ETF

Het Vanguard Total Bond Market ETF is een goede keuze voor beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren met vastrentende waarden. Het heeft een lage kostenratio van slechts 0,03%. Dit dat het minder duur is dan andere fondsen in zijn categorie. Ter vergelijking: bij beheerd beleggen vergelijken zijn de minimale jaarlijkse kosten vanaf 0,5% tot zelfs 1,5%. Het biedt ook een gemiddelde looptijd van 5 jaar, waardoor het een relatief stabiele portefeuilleactiva is.

De Vanguard Total Bond Market ETF is beslist niet de beste optie voor beleggers die op zoek zijn naar een agressiever groei- en vermogenswinstpotentieel in hun portefeuilles. Het fonds belegt in een breed scala aan vastrentende waarden, waaronder schatkistpapier, bedrijfsobligaties en gemeentelijke obligaties. Dit betekent dat het niet veel mogelijkheden biedt om te profiteren van renteschommelingen of andere marktschommelingen die na verloop van tijd van invloed kunnen zijn op de individuele obligatiekoersen.

De Vanguard Total Bond Market ETF biedt geen concurrerend rendement en heeft de afgelopen 3 jaar niet beter gepresteerd dan zijn sectorgenoten.

Deze beste obligatie ETF biedt ongekend veel spreiding. Het is de “obligatie broertje” van de grote aandelen ETF Vanguard Total World Stock (VT). Deze aandelen ETF dekt 9000+ aandelen over de gehele wereld. Geen enkel ander fonds biedt dermate veel spreiding. En ook dat fonds kent een bijzonder lage expense ratio.

Op dit moment kunnen beide fondsen gekocht worden via eToro.

970x250

SPDR SSGA Ultra Kortlopende Obligatie ETF

Het fonds belegt alleen in kortlopende obligaties, wat betekent dat het zich geen zorgen hoeft te maken over rentestijgingen of -dalingen. Dit maakt het een goede keuze voor beleggers die hun vermogen willen beschermen tegen stijgende rentevoeten, maar niet het risico willen nemen dat gepaard gaat met lange termijn obligaties.

Het fonds heeft de afgelopen vijf jaar goed gepresteerd, met een gemiddeld jaarlijks rendement in de plus. Het heeft in deze periode ook beter gepresteerd dan zijn benchmark, wat aantoont dat het in staat is geweest om zowel andere soortgelijke fondsen als zijn benchmarkindex te overtreffen.

Omdat het alleen in kortlopende obligaties belegt, kan dit fonds volatiel zijn in perioden waarin de rente onverwacht stijgt (bijvoorbeeld in geval van een economische crisis). Maar omdat het ook een laag risico heeft in vergelijking met andere obligatiefondsen, kan deze volatiliteit beter beheersbaar zijn dan de volatiliteit in andere soorten beleggingen zoals aandelen of vastgoed.

VanEck EM High Yield Bond ETF

Het VanEck EM High Yield Bond ETF biedt beleggers een manier om blootstelling aan schuldpapier van opkomende markten te krijgen zonder individuele obligaties te hoeven kopen. Het fonds biedt ook diversificatie omdat het een verscheidenheid aan obligaties van verschillende emittenten in verschillende landen bezit. De focus van deze tracker geeft inherent hoger risico.

Dit product kan geschikt zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een hoger rendement dan wat zij kunnen krijgen uit obligaties die zijn uitgegeven door ontwikkelde landen, maar zonder het buitensporige risico te nemen dat gepaard gaat met directe beleggingen in aandelen of andere risicovollere activa zoals termijncontracten voor grondstoffen of derivatencontracten.

Een nadeel aan deze potentieel beste obligatie ETF is de hoge kostenratio van 0,4% per jaar. Dit is vrij hoog voor een obligatie ETF. Anderzijds wel logisch gezien de specifieke focus op hoge couponrente. Een strategie op high yield vergt meer inspanning. En in dat perspectief is de 0,4% een kleine compensatie, zeker in vergelijking met investeringsmaatschappijen die het vermogen voor jou beheren. Met dit product kan je hetzelfde doen. En behoorlijk goedkoper.

periodiek-beleggen

iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF

Het iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF is een goedkoop obligatie fonds dat blootstelling biedt aan een breed scala van vastrentende effecten in de VS. De iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF is een belegging in een mandje van kort- en langlopende Amerikaanse staats-, bedrijfs- en door hypotheken gedekte obligaties met een lage kostenratio.

De iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF heeft een lage kostenratio van 0,04% per jaar. Ook biedt het een relatief lage volatiliteit. Daarmee is deze beste obligatie ETF meer geschikt voor risicomijdende beleggers die graag couponrente willen ontvangen. De lage volatiliteit is uiteraard te danken aan het enorme aantal posities van deze tracker.

Het fonds belegt alleen in Amerikaanse obligaties, dus als je in internationale obligaties wilt beleggen is dit geen goede optie.

Vanguard Short-Term Inflation-Protected Securities ETF

De Vanguard Short-Term Inflation-Protected Securities ETF is een bekende beleggingsoptie voor beleggers. Het doel van de ETF is om beleggers een manier te bieden om hun beleggingen te beschermen tegen stijgende inflatie, terwijl ze toch rente-inkomsten ontvangen. Als je op zoek bent naar een manier om uw portefeuille tegen inflatie te beschermen zonder aan rendement in te boeten, kan dit een interessante overweging zijn.

De Vanguard Short-Term Inflation-Protected Securities ETF heeft een lage kostenratio van 0,04% per jaar, waardoor het een van de meer betaalbare opties op de markt van vandaag is. Maar deze potentieel beste obligatie ETF heeft een relatief hoge volatiliteit. Houd rekening met grotere ups en downs in de koers van het fonds in de loop der tijd.

Een ander aspect is dat de diversificatie in sectoren minder goed is. De potentieel beste obligatie ETF’s van hierboven bieden in dat perspectief meer risicospreiding. Desalniettemin gaat deze tracker voor een bepaalde focus.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Waar kan ik ETF's kopen?

Het is belangrijk om de beste beleggingsplatformen te kiezen. Zij bieden een breed scala aan ETF's, zodat u een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

Reacties
Categorieën